MBR u GPT

poruka: 16
|
čitano: 4.351
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
offline
MBR u GPT

Koristim Mini Partition Tool Wizard, i htio bih promijeniti Disk C iz MBR u GPT bez gubljenja podataka (na tom disku je OS i programi). Navodono da taj program može to učiniti, ali bih ipak trebao savjet znalaca. Poruku koju dobijem prije konvertiranja je prikazana u linku ispod. Da li prije moram u BIOS-u promijeniti u UEFI, a tek onda napraviti  konvertiranje?

I da, nisam ziher za gubljenje podataka nakon konvertiranja.....

 

https://ibb.co/ZG3WZFR

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2021 11:41 (JayCutler).
 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: MBR u GPT
1. Konverzija
2. BIOS

Ako prvo u BIOSu prebaciš nećeš više moći bootati, isto tako i nakon konverzije, moraš promjeniti jet više neće bootati.

Ja sam misliđ sa AOMEI partition Wizardom bez gubitka podataka (prilikom prelaska na win11), mislim da može i ovaj isto tako
10 godina
offline
Re: MBR u GPT

Možeš ostaviti i kako je sad na MBR , jedino ako ti treba više od 4 particije na disku bi morao promjeniti.

15 godina
offline
MBR u GPT

Ja sam za to koristio EaseUS Partition Master, mozes napravit bootabilni USB tak da je nebitno kad prebacis u UEFI.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: MBR u GPT
Srkee kaže...
1. Konverzija
2. BIOS

Ako prvo u BIOSu prebaciš nećeš više moći bootati, isto tako i nakon konverzije, moraš promjeniti jet više neće bootati.

Ja sam misliđ sa AOMEI partition Wizardom bez gubitka podataka (prilikom prelaska na win11), mislim da može i ovaj isto tako

 Misliš, ili si siguran?

12 godina
neaktivan
offline
Re: MBR u GPT
Da, AOMEI partition assistant se zove. Ne wizard.

I da, siguran sam da su podaci ostali.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.9.2021 13:11 (Srkee).
 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
MBR u GPT

Imaš i tutorial na njihovom sajtu, koji naglašava da je no data loss. Ako hoćeš sistemski disk konvertirat moraš skinut negdje jel (ili kupit app) jer free kovertira sama data diskove. Isto vrijedi i za AOMEI.

Oba su no data loss, svakako napravi prvo backup, možeš s istim tim alatom, za svaki slučaj.

 

https://www.partitionwizard.com/help/convert-mbr-disk-to-gpt-disk.html

 

Razlog zbog kojeg nisam mogao koristiti windowsov MBR2GPT je bio što sam morao resizeat particiju a on to nemore.

 

Evo ti i tutorial za windowsov ugrađeni alat za konverziju

 

https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-bios-uefi-windows-10

 

BITNO: 

When dealing with a drive using file encryption with BitLocker, you must first suspend the encryption before proceeding.

 

 

Zbog resizea sam koristio AOMEI, ovim redom.

 

1. Resize

2. Convert

3. BIOS -> Promjenio postavu u UEFI only, plus popalio TPM i Secure boot što sam morao za win 11

 

Nadam se da ti to malo pomaže ili ulijeva nešto vjere. :D

 

Svakako prvo backup, zlu ne trebalo.

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.9.2021 13:47 (Srkee).
 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
MBR u GPT

Srkee, hvala puno, probat ću.

 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
MBR u GPT

E, ljudi, ovako: p u k a o  m i  j e  f i l m !

 

Ako netko zna, molio bih da i pomogne.

 

Ukratko:

 

Sistemski disk C, 250 GB SSD i drugi disk D 500 GB. 

 

Naporavio bih Create System Image cijelog diska C na disk D, konvertirao disk C sa MBR u GPT, formatirao disk C, vratio preko backupa cijeli operativni sistem. Ovdje prilažem video sa YouTube-a kako je frajer to napravio, i čini mi se da to nije problem. 

E, sad, prije svih tih operacija, zanimalo bi me da li u BIOS-u imam UEFI ili ne? Kako to provjeriti i kako naštimati UEFI Firmware? Isto se tiče Securee Boot-a.

 

Hvala Vam na odgovorima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2021 17:21 (JayCutler).
 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
MBR u GPT

Ovo mi je stanje BIOS-a.

P.S. Kad stavim da mi boot-a samo sa UEFI, restarta se i ponovo me vrati u BIOS.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2021 20:34 (JayCutler).
 
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
offline
Re: MBR u GPT

Ja sam uradio novu instalaciju Windows i tada sam dobio novu UEFI particiju. Posle se je boot-alo normalno. Samo neki znaju više od mene i možda če vam savetovati nešto drugo.                          

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2021 23:14 (frenky119).
15 godina
offline
Re: MBR u GPT

-ne možeš samo tako promijeniti.. tj možeš, ali tad završiš u biosu, jer tad bios (točno, jer ga nema) ne vidi uefi-boot medij.. to su stvari koje moraš imati zajedno, bios+mod (+install medij kad instaliraš) tj svi u istom modu, ne različitom.. dok je nešto sasvim drugo mogućnost boota u oba moda ali dalje je opet ili-ili tj mora sve biti jednako-kompatibilno, ne različito.

 

-zato se to radi 'na čisto', prazan disk, odgovarajući boot-install medij i podešen bios, ili naknadno .. npr lakše je kad imaš više računala pa 'klikaš' na drugom recimo konverziju diska, a teže (jer moraš tipkati) je u 'dosu' tj s boot-install (win) medija, koji može sve pa i konvertirati disk.. ali kako ćeš dodati uefi-id boot može biti 'kilavo' tj mbo-bios ima i 'boot-install' oem key koji tad služi tome, jer .. licence itd. + sec.boot sve je lančano povezano i zato se to ne radi osim kad posotji konkretan razlog .. i radiš na čistom, ne na postojećem pogotovo ako su neki podatci na disku važni.. itd (backup!) .. itd itd..

 

-kraće, nije problem promijeniti mod rada diska-medija, nego to moraš imati istovremeno bios-uefi+ostalo .. a zbog licenci ms to ne želi olakšati juzerima, nego je to primarno za clean.. tj tad biraš ili-ili.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
offline
MBR u GPT

ihush,

 

znači, u biti si mi htio reći ovo:

 

ako konvertiram sistemski disk  MBR u GPT di su mi Windowsi i ostali programi, (iako imam postojeći backup cijelog operativnog sustava sa programima), kasnije ga formatiram, to znači da pri ponovnom pokretanju sustava neću moći u BIOS-u naštimati UEFI, i kasnije vratiti cijeli operativni sitem preko backupa?

 

Evo, samo me to zanima.

 

IP
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2021 15:43 (JayCutler).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: MBR u GPT

približno.. jer dio uefija je gpt-guid (broj) .. itd. ali odgovor nije tako jednoznačan-jednostavan, ovisi o biosu-opcijama, o tipu licence win itd.. (npr ne možeš sa običnim home-pro-retailom nešto što možeš s vlk-enterpise licencom, jer ms to ne želi, ne dozvoljava.. inače je teoretski sve lako kopirati-upaliti.. radi, osim kad ms ne želi da radi..).

 

edit: .. i nastavak, detaljnije, jer sigurno nisi prvi-jedini s takvim potrebama-željama.. :)

-npr izrada imagea je beskorisna, tj image diska će vratiti stanje kakvo je trenutno na disku, što znači i stanje particija, boot sektor itd.. dok se podatke treba backupirati (to nije isto kao image diska-osa-sysa..).

 

-umjesto muke s konverzijom i postavkama, pravi način.. čisti disk, ako nemaš tad backup podataka i kreneš od nule. Kraće-brže nego ovo kemijanje.

-priprema-preduviejti, ispravan-pravi boot medij u željenom modu (uefi-gpt) ili suprefloppy, koristiti f-tikpe za boot meni (cms-quickbootmeni.. neovisno kako se nazove, ne boot order u biosu, nego meni jer tad se ovisno o modu medija ima izbor u mbr ili gpt modu.. ako je to pogrešno tad ne možeš dalje..), podesiti bios (u željeni uefi, gpt, sec.boot +tpm mod.. može i par save&restartova jer su neke stvari lančano povezane i pokušaj bootanja s pripremljenog boot medija.. ako ne radi jasno da nešto nije ili podešeno ili boot medij ispravan..). .. i nakon tog clean install u željenom modu, tad sve radi.

-licenca nije problem, tj sporedna jer w10 se automatski reaktivira kad je isti hw-mbo (ili online acc).. jednostavno preskočite unos keya, kad se spoji online aktivirat će se sam. Neovisno o tome, win već godinama dozvoljava install bez keya i aktivacije, radi. Kad se pribavi key aktivira se i to je to..

 

-ali čemu? uefi i gpt .. sam gpt je recimo potreban kad je boot medij (disk na kojem je os-boot) veći od 2tb.. na prosječnom ssd-nvme i sl. to je ugl manje, tek sad su poneki na toj granici standarda, tj ako se za sys-os koristi manji disk tad je gpt ili mbr nevažno, nema baš nikakve koristi od gpt-a za ostatak softa, os, rad.. to je samo drugačija particijska shema-adresiranje (i boot) ne tako važno kao 32-64bitni os zbog količine rama i sl. u performansama i ostalom nema razlike .. ponovo, jedino kapacitet boot-sys-os diska iznad 2tb je kriterij kad gpt treba, sve ostalo je sporedno.

 

-novi ms requirementsi za w11, kao tpm 2.0 .. opet slično, nema veze s radom računala i za sad je w10 jedini aktualan os, ne trčati pred rudo :) .. tj novije računalo koje zadovoljava sve requirementse možete resetirati (postavke biosa) i 99% da će sve biti upravo za eufi-gpt.. ali morate ipak proći sve postavke, provjeriti-podesiti.. jer ako to ne napravite prije installa.. što mislite što je sec.boot+tpm? čemu služe? e pa to je tad problem.. bez tog, možete izvaditi disk i upaliti na drugom računalu, radi (osim ovisno o licenci kad ms ne želi da radi..).. a ako je sec+tpm tad bez tog ne radi, jer je to tad preduvijet-sigurnosni, jednako kao što je login-pass i sl.

 

-clean install se na novijem računalu obavi za 10-15min.. koliko traje ovako? sama tema? .. podatke backupirate, appse instalirate, to je to, KISS umjesto kemijanja koje u ovom slučaju upravo to onemogućava jer to je tpm+sec, ne recimo promjena kapaciteta particije-resize ili dodavanje-zamjena računala.. ovo je sigurnosni fičer koji u pravilu juzer ne treba, smeta, ometa, osim ako je netko jamsebond s tajnim podatcima .. i npr u slučaju kvara nećete moći do podataka-diska .. no naravno, spremni ste na to pa imate backup.. :)

 

-staro-novo, .. sad je već gpt dovoljno dugo tu, postoje alati (soft-boot mediji, cd-usb..) kao hirens, minipe, strelec, ubuntu.. i rade, dok u početku ne baš (prije recimo 5god..) ali, kao dizel-benzin, to se ne miješa, pa svi stari alati mogu u smeće jer sve što je na mbr-u ne može bootati (podrška) za gpt disk.. pa kome je važna kompatibilnost treba o tome misliti tj imati alate (i znanje). Primarno gpt služi msu da tako eliminira i posljednju mogućnost installa recimo xp-w7.. starijeg win, dok usputno riješi i 'vječnu' licencu vezanu uz id-mbo pa ako nešto ode, ode i win-licenca.. tj ako bez sec fičera ne možete prebaciti disk-os, tad ste izgubili licencu kome je to važno ili razlog nadogradnje (jer npr u insideru su oni koji žele dobiti licencu.. jednostavnije je tad ući u insider i ostati.. ili koristiti bez aktivacije).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2021 17:20 (ihush).
4 godine
offline
Re: MBR u GPT

'bem ti, koje su to zajebancije...

IP
4 godine
offline
MBR u GPT

Napokon uspio!

 

Naredba mbr2gpt / convert

i ispalo je ovo nakon restarta!

 

 

IP
 
2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice