kad upalim računalo,prvo jedan beep pa onda puno beepova za redom,pojavi mi se na ekranu safe mode i kad ga pokrenem
windowsi se počnu dizat i onda se ponovno restarta a da windowse nije podigao do kraja.
Hvala unaprijed na pomoći.
kad upalim računalo,prvo jedan beep pa onda puno beepova za redom,pojavi mi se na ekranu safe mode i kad ga pokrenem
windowsi se počnu dizat i onda se ponovno restarta a da windowse nije podigao do kraja.
Moguće da je procesor,ali može i bit da je RAM (moje iskutstvo),skini jedan keksić RAM-a pa probaj.
http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml - možda ti ovo pomogne u dijagnostici :)
ali isto bi rekao memorija...
Ja se isto slažem sa Hakerom... najvjerojatnije ti je RAM...ako imaš više keksića, probaj isprobavat jedan po jedan... uglavnom ti jedan bude u kvaru a ostali ne valjaju... i naravno pogledaj si prije konfiguraciju matiće jer neke matićne ako imaš npr 4 utora podržavaju uštekane 1,2 ili 4 memorije odjednom...i sl..
ovako,sinoć mi se dogodio kvar na kompu. Ugasio sam komp,i jutros kada sam išao upaliti sve radi,svi ventovi se vrte (i grafička i vent za procesor) ali neće boot-a,samo stoji crna slika i treperi lampica na monitoru? pokušao sam vaditi RAM pločice jednu po jednu,ali uvijek isto,znači to nije. Jeli moguće da mi je riknuo procesor? koji su uopće znakovi i dali ima ikakvih znakova kad se pokvari procesor?
Prvo probaj CLR CMOS
Prvo probaj CLR CMOS
a što bi to značilo?
Resetiraj bios
Resetiraj bios
joj pa čitaj malo,nemogu ući u BIOS uopće,samo mi je crn ekran kad palim komp i treperi lampica na monitoru.
Pa resetiranje biosa radiš fizički, ne softverski.
Pročital sam post, a BIOS resetiraš tak da otvoriš kučište, ištekaš komp iz struje, i izvadiš bateriju i/ili spojiš ona dva pina pokraj nje i time resetiraš BIOS. Nebreš tu ništa sa time pokvariti.
Jer ako to ne pomogne onda može biti da je matična riknula. A ako je ona ispravna, akomp se ne pali, matična bi ti morala dati signale gdje bi mogao biti problem.
Prvo probaj CLR CMOS
a što bi to značilo?
meni je pomoglo, probaj isto dirati one ženske konetore na matičnoj za pwr, reset..
zna biti neki kratki spoj, ništa strašno.
ako je crklo onda je do procesora ili do matične, a za svaki slučaj probaj grafičku kod nekog prijatelja... možeš je meni donijeti, iz zd-a sam pa ju mogu provjeriti u svom kompu.
to sam prvo napravio,ali opet ista situacija,jeli nekako moguće da su mi se samo pinovi od procesora malo pomakli? iako ne vjerujem jer je komp cijelo vrijeme stajao na mjestu i imam termalnu pastu na hladnjaku.
bolje je jumperom, po teoriji bi bateriju trebalo držati 24h vani, ali bios se resetira i nakon 10minuta.
Ja se isto slažem sa Hakerom... najvjerojatnije ti je RAM...ako imaš više keksića, probaj isprobavat jedan po jedan... uglavnom ti jedan bude u kvaru a ostali ne valjaju... i naravno pogledaj si prije konfiguraciju matiće jer neke matićne ako imaš npr 4 utora podržavaju uštekane 1,2 ili 4 memorije odjednom...i sl..
Čitao sam temu od početka pa mi ovo upalo u oko, baš me dobro nasmijalo...hehe
ovako,sinoć mi se dogodio kvar na kompu. Ugasio sam komp,i jutros kada sam išao upaliti sve radi,svi ventovi se vrte (i grafička i vent za procesor) ali neće boot-a,samo stoji crna slika i treperi lampica na monitoru? pokušao sam vaditi RAM pločice jednu po jednu,ali uvijek isto,znači to nije. Jeli moguće da mi je riknuo procesor? koji su uopće znakovi i dali ima ikakvih znakova kad se pokvari procesor?
A ovo zvuči kao neispravan proc. Jedini problem je što postoji mogućnost i da je problem matična i/ili napajanje.
Teško je reć za sigurno jer ti simptomi koje ti se javljaju se znaju javiti kod sva ta 3 faila (CPU, MB i PSU). Recimo da je CPU ili MB oko 45% svaki, a PSU 10% jer ipak kad je napajanje gotovo onda se ovakvi simptopmi dosta rijetko javljaju.
EDIT: a jel čuješ kakve zvukove druge? HDD da se čuje kako radi, ili nešto slično? Postoji i mogućnost da je grafa.
Prvo probaj CLR CMOS
a što bi to značilo?
meni je pomoglo, probaj isto dirati one ženske konetore na matičnoj za pwr, reset..
ako je crklo onda je do procesora ili do matične, a za svaki slučaj probaj grafičku kod nekog prijatelja... možeš je meni donijeti, iz zd-a sam pa ju mogu provjeriti u svom kompu.
hvala,ali ne treba,testirao sam i grafičku i RAM kod frenda,sve radi normalno.
Kak sam gore napisal, matična bi mu javila da je procesor riknul. Ako nema nikakvog signala, vjerojatnije je da je matična otišla ili napajanje
Prvo probaj CLR CMOS
a što bi to značilo?
procesor ili matična!!
odnesi u neki servis, neka probaju procesor ili matičnu tj. jedno po jedno.
bolje je jumperom, po teoriji bi bateriju trebalo držati 24h vani, ali bios se resetira i nakon 10minuta.
ja sam bateriju samo izvadio i vratio ju odmah,da probam malo duže držati vani?
E pa trebo si ju duže držat vani, pol sata najmanje.
probaj 10 minuta pa javi, preporučio bi i 20 minuta.
Pa da, i spoji one pinove, ili premjesti jumper
U tom slučaju ostaje CPU/MB/PSU.
PSU relativno lako testiraš, od /kod frenda, ali ionako vjerojatnije nije PSU. Tako da ti ostaje samo probati pronaći nekog frenda sa istim socketom na matičnoj i probat tvoj proc kod njega ili njegov kod tebe.
ne vjerujem baš da je napajanje,ono je i više nego dobro za moju konfu. Probati ću najprije pola sata držati bateriju vani,pa ju vratiti,a ako ne proradi idem kod frenda sa procesorom.
U tom slučaju ostaje CPU/MB/PSU.
PSU relativno lako testiraš, od /kod frenda, ali ionako vjerojatnije nije PSU. Tako da ti ostaje samo probati pronaći nekog frenda sa istim socketom na matičnoj i probat tvoj proc kod njega ili njegov kod tebe.
čisto sumnjam da je psu, najvjerovatnije cpu ili matična.