Crven POST ekran, pomozite dijagnosticirati kvar

poruka: 52
|
čitano: 9.032
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Pozdrav,

Prije nekoliko dana primjetio sam da mi POST screen zna biti crvene pozadine (umjesto crne) i da slova budu dislocirana.

Pri pokušaju ulaska u bios u tom trenutku kolorizacija ostaje, no izgleda samo nakratko (boja se normalizira, no nisam 100% siguran jer nisam još dovoljno puta isprobao).

Recimo da mi dobije ovakvu crvenu pozadinu:

red post red post

Boot screen Windowsa izgleda dobro, unutar Windowsa izgleda dobro, 3D aplikacije (igre) također.

Mislio sam da je do blagog oc-a kojeg sam radio, no problem se javlja i na default taktovima.

Rušenja računala tokom rada nema, BSOD-ova također nema, nema izbacivanja iz aplikacija niti ičega što bi ukazalo na nekakvu nestabilnost.

Ono što sam pokušao:

Memtest86+ -> 6+ sati testiranja, 5 prolaza, ne pronalazi nijednu grešku.

OCCT GPU:3D DX11 Error Checking mode - ne pronalazi nikakve pogreške

FurMark -> puni zaslon (1680x1050) Burn test - ne pokazuje nikave artifakte

OCCT CPU:Linpack -> prolazi testiranje od nekoliko sati

"Očni" pregled kondenzatora na matičnoj -> nijedan ne djeluje napuhano, sve izgleda uredno

Softverska "provjera" napona -> naponi uredni (HWMonitor, Aida64, AsRock OC Tuner)

Zadnje što sam od hardvera ugradio bio je Kingston SSDNow V300 120GB SSD, no rumeni problem pojavio se i par puta prije toga.

Za one koji misle da na POSTscreen utječu Windowsi, do Windowsa nije jer sam prije SSD-a imao Win7 x64 a sada Win8 x64.

No vjeruejm da onaj tko čita ovu temu vjerojatno i zna da OS ne utječe na POST.

Slijedeći koraci su mi:

- Reset biosa i zamjena RC 2032 baterije (zamijenit ću jer imam jednu rezervnu, a ova na matičnoj je originalna - stara nekih 3,5 god), mislim si možda baterija gubi napon.

- Prime95 Blend višesatno testiranje, također kao provjera stabilnosti. Možda ga sutra pustim i 12+ sati.

- Ispuhivanje računala kompresiranim zrakom ili kompresorom. Nije mi komp prljav nešto posebno (temeljito čišćen jesenas, od tada u par navrata letimično, no upuhni ventilatori su filtrirani), ali mislim da može pomoći.

- Izštekavanje/isključivanje i ponovo uštekavanje/uključivanje komponenti (ispuhivanje slotova podrazumijevano).

- Provjera javlja li se crveni POST u slučaju bootanja s prispojenim USB stickom, to mi je sad palo na pamet jer često imam USB stick u USB-u tokom boota.

- Reflash biosa opet verzijom 1.70.

Imate li kakvih prijedloga, što bih još mogao poduzeti? Jeste se možda susretali s ovakvim problemom (ako jeste, u čemu je bio problem)?

Znate li možda što bi mogao biti uzrok problema?

Od komponenti jedino mi matična, RAM i napajanje više nisu pod jamstvom. I hard od 160GB kao i DVD-RW, ali to ne bi pravilo ovaj problem.

Zahvaljujem na svim prijedlozima, pomoći i idejama. Nadam se da ćemo skupa uspjeti pronaći uzrok i rješenje.

Twitter: @191x7
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Neispravna tipkovnica zna uzrokovati čudne probleme. Pokušaj zamjeniti tipkovnicu ili usput možeš pokušati da odspojiš svu periferiju pa testiraj post.

Moj PC  
1 0 hvala 1
18 godina
Re: Crven POST ekran, pomozite dijagnosticirati kv
phoenix2003 kaže...

Neispravna tipkovnica zna uzrokovati čudne probleme. Pokušaj zamjeniti tipkovnicu ili usput možeš pokušati da odspojiš svu periferiju pa testiraj post.

Moguće da je do tipkovnice, problemi i jesu počeli nakon što sam maknuo Logitech Media 600 USB i stavio staru Samsung SDL1500 PS/2.

Znam da tipkovnice mogu izazvati boot probleme, no nekako mi je teško povezati promjenu boje s tipkovnicom.

Svakako ću razmotriti i tipkovnicu kao uzrok problema, vidjeti kako se sustav ponaša s drugom nekom.

13 godina
neaktivan

isti problem je moj drug imao sa Win8, instalirao Win7 sve radi, Win8 nema sanse. A sve kompatibilno sa Win8.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
1 8 hvala 0
18 godina
chaselol kaže...

isti problem je moj drug imao sa Win8, instalirao Win7 sve radi, Win8 nema sanse. A sve kompatibilno sa Win8.

Stvarno misliš da Windowsi utječu na prikaz P.O.S.T. screena i Biosa? U krivu si, nikakvog utjecaja ne mogu imati.

13 godina
neaktivan

Uz malo pomoci od starog frenda google, naletim na

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=372652

lik isti problem imao sa 7770 karticom pod Win8 OC, vrati na Win7 sve radi bez problema.

ne znam, mom frendu je pomoglo, mozda je cak bilo i do instalacije windowsa, kad sam mu stavio svoj licencirani sve radi bez problema vec pola godine nema nikakvih problema. Da i on ima Asus HD7770

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
chaselol kaže...

lik isti problem imao sa 7770 karticom pod Win8 OC, vrati na Win7 sve radi bez problema.

ne znam, mom frendu je pomoglo, mozda je cak bilo i do instalacije windowsa, kad sam mu stavio svoj licencirani sve radi bez problema vec pola godine nema nikakvih problema. Da i on ima Asus HD7770

Ne vidim da se u temi koju si linkao igdje spominje crveni P.O.S.T. screen. 

Ja nemam red screen of death. Jesi siguran da ti je prijatelj imao crveni post a ne rsod?

U Windowsima nemam ama baš nikakvih problema.

16 godina
moderator
chaselol kaže...

očito ne znaš razliku između RSOD i POST-a...

ovaj problem nema alpolutno nikakve veze sa OS-om

191x7

ako nemaš stavi zadnji bios, a problem ti uzrokuje periferija

ako imaš ps/2 tipkovnicu onda je ona uzrok

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
18 godina
XXX-Man kaže...

191x7

ako nemaš stavi zadnji bios, a problem ti uzrokuje periferija

ako imaš ps/2 tipkovnicu onda je ona uzrok

Imam zadnji bios, gore je 1.70 još od dana izlaska te verzije.

Da, koristim PS/2 tipkovnicu jer mi Logitech Media 600 USB ima preplitak hod.

To za tipkovnicu znaš iz iskustva? Može li biti nekih drugih problema (osim crvenog POST-a) ako ostavim ovu PS/2?

16 godina
moderator
191x7 kaže...

Imam zadnji bios, gore je 1.70 još od dana izlaska te verzije.

Da, koristim PS/2 tipkovnicu jer mi Logitech Media 600 USB ima preplitak hod.

To za tipkovnicu znaš iz iskustva? Može li biti nekih drugih problema (osim crvenog POST-a) ako ostavim ovu PS/2?

Vidio sam već zeleni i crveni POST zbog tipkovnice tako da bih rekao da je u tome problem i kod tebe...

Za druge moguće probleme ne znam...jedino neznam koliko je zdravo za matičnu kad se to dogodi...

Ako baš želiš koristit tu, da probaš nabavit onaj ps/2-usb adapter? Par kuna je po dućanima...

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
16 godina
protjeran

Ajde probaj maknuti virtualku sa tog laptopa - na početku gore ti piše VMWare - dakle možda virtualka uzrokuje probleme.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
18 godina
Don Kihoty kaže...

Ajde probaj maknuti virtualku sa tog laptopa - na početku gore ti piše VMWare - dakle možda virtualka uzrokuje probleme.

LoL nije to moj screen, slika je primjer kako izgleda sivi tekst na crvenoj podlozi.

Meni bude klasičan POST zaslon kakav je na AsRock starijim (ne-UEFI) AMD pločama (i večini drugih matičnih), samo što pozadina bude crvena i slova malo zbrkana (teže čitljivo).

XXX-Man kaže...

Vidio sam već zeleni i crveni POST zbog tipkovnice tako da bih rekao da je u tome problem i kod tebe...

Za druge moguće probleme ne znam...jedino neznam koliko je zdravo za matičnu kad se to dogodi...

Ako baš želiš koristit tu, da probaš nabavit onaj ps/2-usb adapter? Par kuna je po dućanima...

A što se tiče PS/2 vs USB, tekst "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG" otipkan dok su pritisnuta oba shifta na PS/2 tipkovnici izgleda ovako:

"THE QUK BROWN OX JUMP OVER THE LAZY DO" dok na USB keybi koju imam "HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Y OG".

Dakle USB "gubi" 5 slova više naspram PS/2. "N"-key rollower, ghosting...

Zanima me, ako je problem do PS/2 tipkovnice, to je onda do svake PS/2 ili samo neka neispravnost moje Samsung SL1500?

I kakva mi vajda od USB na PS/2 adaptera kada mi baš treba prednost PS/2 konektora - interupt pri pritisku tipke, što ne bih imao uporabom PS/2 na USB.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 22:31 (191x7).
16 godina
Don Kihoty kaže...

Pa virtualka se diže sa OS-om! Ako smo zaključili da OS ne može ovo prouzročiti, kako može virtualka? Nema logike!

18 godina
phoenix2003 kaže...
Don Kihoty kaže...

Pa virtualka se diže sa OS-om! Ako smo zaključili da OS ne može ovo prouzročiti, kako može virtualka? Nema logike!

Nije u pitanju virtualka, sliku sam pronašao na netu i iskoristio kao ilustrativni primjer za siva slova na crvenoj podlozi.

16 godina

Digni Linux Ubuntu pa vidi kako će se računar ponašati pod njim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
191x7 kaže...
Zanima me, ako je problem do PS/2 tipkovnice, to je onda do svake PS/2 ili samo neka neispravnost moje Samsung SL1500?

I kakva mi vajda od USB na PS/2 adaptera kada mi baš treba prednost PS/2 konektora - interupt pri pritisku tipke, što ne bih imao uporabom PS/2 na USB.

Ja bih rekao da je do tipkovnice, problem sam uvijek riješio zamjenom...probaj neku drugu pa ćeš znat sigurno...

Taj detalj nisam znao da ti je bitan kad sam predlagao...zamijeni tipkovnicu i trebao bi riješit problem...

18 godina
phoenix2003 kaže...

Digni Linux Ubuntu pa vidi kako će se računar ponašati pod njim.

Zašto? Ta nije problem do OS-a...

XXX-Man kaže...

Ja bih rekao da je do tipkovnice, problem sam uvijek riješio zamjenom...probaj neku drugu pa ćeš znat sigurno...

Taj detalj nisam znao da ti je bitan kad sam predlagao...zamijeni tipkovnicu i trebao bi riješit problem...

Evo, vratio sam Logitech Media 600 USB pa ću vidjeti hoće li se problem ponoviti. Nadam se da neće.

Ubija me plitki i srednji hod tipki. Znaš li možda neku cijenom prihvatljivu keybu s stvarno dubokim hodom?

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.4.2013 22:40 (191x7).
16 godina

Da ali je kod njega drugi loader....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Možda samo moraš popraviti boot sector......

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
phoenix2003 kaže...

Da ali je kod njega drugi loader....

I loader mi se prikaže normalno. Sam POST screen i bios budu druge boje. I da maknem hard (dakle bez ikakvog OS-a) opet bi bio problem boja.

16 godina
moderator
phoenix2003 kaže...

Ma o čemu ti uopće pričaš? Ni ti neznaš što je POST?

13 godina
neaktivan

Jbg ne razumijem se stvarno toliko u detalje RSOD itd, drugi savjet sto bih ti dao je uzmi citav print sto dobijes i postuj na http://www.tomshardware.co.uk, dosta dobrih odgovora ces naci tamo siguran sam.

S(p)retno! 

Moj PC  
0 4 hvala 0
16 godina

Ma znam šta je već sam mislio da se druga boja zadržava dok ne digne sistem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
191x7 kaže...

Evo, vratio sam Logitech Media 600 USB pa ću vidjeti hoće li se problem ponoviti. Nadam se da neće.

Ubija me plitki i srednji hod tipki. Znaš li možda neku cijenom prihvatljivu keybu s stvarno dubokim hodom?

Sad sam tek vidio edit...

Vidi pa javi kakvo je stanje...ali i sam kažeš da si sve testirao i da je sve ok pa mislim da je to jedini problem...

Za tipkovnicu baš i neznam, preporučujem pitati u podofrumu za periferiju...

phoenix2003 kaže...

Ma znam šta je već sam mislio da se druga boja zadržava dok ne digne sistem.

Čitaj bolje :)

18 godina

Otkako sam maknuo staru Samsung SL1500 PS/2 i vratio Logitech Media 600 USB nisam primjetio crveni post pri paljenju.

No nisam puno puta palio ili restartao komp od tada, tako da može biti da je bilo do tipkovnice ali i ne mora. 

Reflashao sam bios pred par dana i danas zamijenio i bateriju. 
Očistio sam komp (ispuhao sve dobro) i malo popravio cable management. Komp se malo osvježio. 

Zanimljivo, nije mi se bios resetirao dok sam mijenjao bateriju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
191x7 kaže...

Ako je bio uštekan u struju i spojeno napajanje na matičnu, onda se ne briše na nekima...

Ili ako si brzo promjenio, ipak je potrebno neko vrijeme...

Za tipkovnicu ćeš vidjet, al ja sam siguran da je ona problem.

18 godina
XXX-Man kaže...
191x7 kaže...

Ako je bio uštekan u struju i spojeno napajanje na matičnu, onda se ne briše na nekima...

Ili ako si brzo promjenio, ipak je potrebno neko vrijeme...

Za tipkovnicu ćeš vidjet, al ja sam siguran da je ona problem.

Napajanje je bilo spojeno na matičnu, no komp nije bio uštekan u struju i kondenzatori su bili ispražnjeni.

Izvadio sam bateriju, ostavio ju, uzeo drugu, otpakirao ju, stavio, vratio grafu (grafa blokira pristup CMOS bateriji) i bios se nije resetirao.

Dakle da, za reset je trebalo više vremena. :)

Nije mi baš drago što je ona problem jer onda me brine to bi li se problem ponavljao i s drugom PS/2 tipkovnicom.

Naime, namjeravam si priuštiti jednu lijepu mehaničku keybu koju bih koristio s PS/2 priključkom ili USB na PS/2 adapterom. N-key rolover i slično.

Gledao sam malo nove tipkovnice, nema ništa jeftinije a da ima DUBOK hod tipki. Slim (plitki hod) i srednji hod mi ne paše, koristim nasilu.

17 godina
191x7 kaže...

Otkako sam maknuo staru Samsung SL1500 PS/2 i vratio Logitech Media 600 USB nisam primjetio crveni post pri paljenju.

..

-dali si kod promjene na PS2 isključio u BIOSu USB-DOSsupport? Možda je tipkovnica OK, ta opcija smeta u nekom kombinacijama... Pošto je USB povezan sa sharanjem IRQa (i VGA) može biti takav rezultat dok ne prođe detekciju ili učita OSovski driver (koji preuzme potrebne kontrole).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
moderator

Čudno...

Pa nabavi neku za 20kn i uštekaj, a koristi ovu preko usb-a koju sad imaš...pa ćeš vidjet dal će se ponavljat...

18 godina
ihush kaže...
191x7 kaže...

..

-dali si kod promjene na PS2 isključio u BIOSu USB-DOSsupport? Možda je tipkovnica OK, ta opcija smeta u nekom kombinacijama... Pošto je USB povezan sa sharanjem IRQa (i VGA) može biti takav rezultat dok ne prođe detekciju ili učita OSovski driver (koji preuzme potrebne kontrole).

Nisam isključio USB support kada sam mijenjao tipkovnicu. Zanimljivo.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice