Pozdrav,
Prije nekoliko dana primjetio sam da mi POST screen zna biti crvene pozadine (umjesto crne) i da slova budu dislocirana.
Pri pokušaju ulaska u bios u tom trenutku kolorizacija ostaje, no izgleda samo nakratko (boja se normalizira, no nisam 100% siguran jer nisam još dovoljno puta isprobao).
Recimo da mi dobije ovakvu crvenu pozadinu:
Boot screen Windowsa izgleda dobro, unutar Windowsa izgleda dobro, 3D aplikacije (igre) također.
Mislio sam da je do blagog oc-a kojeg sam radio, no problem se javlja i na default taktovima.
Rušenja računala tokom rada nema, BSOD-ova također nema, nema izbacivanja iz aplikacija niti ičega što bi ukazalo na nekakvu nestabilnost.
Ono što sam pokušao:
Memtest86+ -> 6+ sati testiranja, 5 prolaza, ne pronalazi nijednu grešku.
OCCT GPU:3D DX11 Error Checking mode - ne pronalazi nikakve pogreške
FurMark -> puni zaslon (1680x1050) Burn test - ne pokazuje nikave artifakte
OCCT CPU:Linpack -> prolazi testiranje od nekoliko sati
"Očni" pregled kondenzatora na matičnoj -> nijedan ne djeluje napuhano, sve izgleda uredno
Softverska "provjera" napona -> naponi uredni (HWMonitor, Aida64, AsRock OC Tuner)
Zadnje što sam od hardvera ugradio bio je Kingston SSDNow V300 120GB SSD, no rumeni problem pojavio se i par puta prije toga.
Za one koji misle da na POSTscreen utječu Windowsi, do Windowsa nije jer sam prije SSD-a imao Win7 x64 a sada Win8 x64.
No vjeruejm da onaj tko čita ovu temu vjerojatno i zna da OS ne utječe na POST.
Slijedeći koraci su mi:
- Reset biosa i zamjena RC 2032 baterije (zamijenit ću jer imam jednu rezervnu, a ova na matičnoj je originalna - stara nekih 3,5 god), mislim si možda baterija gubi napon.
- Prime95 Blend višesatno testiranje, također kao provjera stabilnosti. Možda ga sutra pustim i 12+ sati.
- Ispuhivanje računala kompresiranim zrakom ili kompresorom. Nije mi komp prljav nešto posebno (temeljito čišćen jesenas, od tada u par navrata letimično, no upuhni ventilatori su filtrirani), ali mislim da može pomoći.
- Izštekavanje/isključivanje i ponovo uštekavanje/uključivanje komponenti (ispuhivanje slotova podrazumijevano).
- Provjera javlja li se crveni POST u slučaju bootanja s prispojenim USB stickom, to mi je sad palo na pamet jer često imam USB stick u USB-u tokom boota.
- Reflash biosa opet verzijom 1.70.
Imate li kakvih prijedloga, što bih još mogao poduzeti? Jeste se možda susretali s ovakvim problemom (ako jeste, u čemu je bio problem)?
Znate li možda što bi mogao biti uzrok problema?
Od komponenti jedino mi matična, RAM i napajanje više nisu pod jamstvom. I hard od 160GB kao i DVD-RW, ali to ne bi pravilo ovaj problem.
Zahvaljujem na svim prijedlozima, pomoći i idejama. Nadam se da ćemo skupa uspjeti pronaći uzrok i rješenje.