Stari ima HP Compaq 6715s. Kad je u stanju mirovanja onda je ok, al kad recimo surfa, kopira, instalirava nest onda pocne zujati, al ono, bas neugodno. Nije pod opterećenjem, cpu 15%, ram 930mb pise u task manageru. Ima nove windowse i malo programa. Očišćen je od prašine usisavačem. U čemu je problem?
Bučan laptop
- poruka: 9
- |
- čitano: 2.922
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pregledaj da u biosima nije ukljucena opcija smart fan jer ako je ukljucena i samo malo temperatura se digne zuji ko sam vrag ili da nije ostecen hdd pa pri aktivnosti zuji.
- Da li je laptop bio kompletno otvoren za čišćenje ili je to bilo samo onako izvana malo?
- Ako ga nisi rastavio za čišćenje, onda od toga nema ništa.
- Laptop treba otvorit, očistit prašinu i zamijenit termalnu pastu, ako ne znaš sam, servis to može
riješiti za nekih 150 kn.
- Moguće je da se je potrošio ležaj na ventilatoru hlađenja i da sad on proizvodi buku kod većih okretaja
ventilatora, a isto tako je moguće da je HDD pri kraju svoga radnoga vijeka.
- Možeš pogledat temperature sa HWmonitor i napravit dijagnostiku HDDa.
prasina u kompu. imas vise mogucnosti:
1. otvoris ga i ocistis prasinu manualno
2. otvoris ga i ocistis prasinu kompresorom
3. otides u servis, das 200-300kn i oni ti ga otvore i ociste kompresorom
4. kompresorom ga ispuses po otvorima gdje uzima / izbacuje zrak. i to radis svakih 10-12 mjeseci.
najjednostavnije je 4 korak. :)
isprobano.
najjednostavnije je 4 korak. :)
- Glupost. :D
- Ovako samo prašinu rastjeraš po kućištu i vent. je ubrzo opet povuče natrag na sami heatsink, onda si opet na početku.
nije bas tak. inace, ako si ikad rastavljao laptop (a pretpostavljam da jesi) onda znas da svaki laptop ima ventilacijski kanal (ulaz zraka od ispod - izlaz zraka sastrane). ako puses u oba smjera, istjeras svu prasinu van. ukoliko cesto koristis laptop - prasina ce se opet navuci; ali to nije prasina iz kompjutera nego okoline; pa ces opet nakog nekog razdoblja morati obaviti isto.
odrzavam nekih 20tak lapija, i znam o cem pricam. :p
- A ima kanal (kućište samoga venta kad je montiran čini taj kanal kuda struji zrak) da, ali nije to to kao
kad se to fino rastavi komplet, očisti kako Bog zapovijeda i zamjeni termalna pasta.
- Ipak to nije posao koji se radi svaki dan i treba ga radit kako treba,
pogotovo ako to radiš za novce (održavaš 20 laptopa, kako kažeš).
- Taj način je najlakši i najbrži, ali najbolji nije sigurno i nikome ne bih platio tko čisti laptope
na takav način. :D
- Evo kako je to radim. :D
- Nikad problema, hvala Bogu.- Na slici je namjerno vent. laptopa kakav ima autor.
kad radis sebi, i imas vremena onda polako. ali kad radis usput i posao odrzavanja + 49854 drugih poslova napravis to na najbrzi moguci nacin. isto ko i decki u servisu. (vraga ti njih vidis sta rade.) .. :)
ugllavnom - odlazimo sa teme. :)
ocisti ventilatore, hladnjake, kanale ...
- Ja tako radim svima, ako ne mogu napravit kako se spada (nemam vremena), onda ne radim uopće.
- Ono gore na slici nije moj laptop. ;D