Da, HTML i CSS nije programski jezik... ali ok... to je markup language...
Vidi ovoga naxeema mice mi antireklamu :) LoL
Vidi ovoga naxeema mice mi antireklamu :) LoL
pa bolje da ljudi znaju ko ce ih oderat :)
Bilo mi je vrlo zanimljivo ovo čitati jer i ja idem na kurs za web dizajnera. Mislim da taj posao zahtijeva veliku suptilnost, živce itd. Svi spominju i taj trud. Naravno, ja jako volim sve šta je vezano uz net i pc.
Neka mi netko reče koje programe je dobro izučiti prije nego krenem na tečaj?
Programi ti nisu toliko bitni, oni svi sluze za jedno: pisanje html i serversideprogramming koda. Doduse Dreamweaver i ostali imaju prednost sta mozes doslovno drag and drop elemente i html kod ti se sam slaze, iako taj kod nije bas optimalan. Takodjer je dobra stvar live preview, znaci kako ti tipkas kod (pricam o HTML + CSS cijelo vrijeme) imas live preview stranice, boje, izgled i polozaj elemenata i slicno. Najpopularniji za sada je Dreamweaver iakoje preferiram Visual Web Developer radi ASP.Net
Al mene zanima nesto kompliciranije:
-DALI TVOJ SEF TEBI MORA GOVORITI KAKAV DIZAJN DA NAPRAVIS TJ. dali sef (koji pojma nema o web designu, a ima firmu koja se time bavi) POD OBAVEZNO govori dizajneru kak da web stranica izgleda?
Mislim jel to normalno u web design firmama?
Ili web designer samostalno napravi projekt i kad je gotov elaborira to sa timom, a ne da se njemu SEF petlja u DIZAJN o kojem nema pojma?
Eto, zanima me kak to tocno funkcionira u takvim web firmama!
Ovisi.
Ako radiš za neku veliku firmu i ne radiš vizualni identitet, nego samo web, onda može i mora; dapače, dobiješ često popis boja koje moraš koristiti, koje ne smiješ koristiti, koliko širok, visok mora biti web...
Ali u sam izgled weba miješa ti se isključivo stariji dizajner (u ovoj jednoj firmi Art Director pozicija na primjer) i to uglavnom samo ako nešto radiš loše.
Također, može te usmjeriti ako radiš nešto što nitko ne želi ili suprotno od želja klijenta: npr. ne možeš za klijenta koji traži korporativnu stranicu izraditi flash web s rock mjuzom, crnu "hakersku" stranicu sa zelenim 'DOS slovima' i sl.
Cuj naprije se konzultiras sa klijentom sto mu treba a sto ne. I da, dobro ti je naxeem reko, zna se kakav dizajn ide uz kakve web stranice... Ali ostalo se prepusta dizajneru na mastu...
Samo reference, samo portfolio, stav, karakter ... to je bitno. Škole, fakulteti, tečajevi .. .to je sve bonus ev. koji će netko pogledati ako uopće kad vidi što si do sad radio i to ako mu se svidiš kao osoba, karakter ... ( na razgovoru za posao )
Na tečajevima se nauče eventualno gole osnove a i to je upitno jer su predavači uglavnom priučeni.
Neznam što uopće podrazumijevaš pod web designer ... naglasak na kodiranju, rezanju ili na konceptu, oblikovanju, grafici i strukturi ...
Potrebno ti je teorijsko predznanje iz opće kulture ( kulturne i sociološke reference, ikonologija ), osnove umjetnosti, poglavito modernije, grafičkog dizajna uopće, ponešto o teoriji boja, tipografije ...
Praktično bi trebao vladati Adobe illustratorom i photoshopom ( ili fireworks ), znati osnove html-a, css-a i barem okvirno koje su mogućnosti raznih skripti, ajax a, flasha , java scripta etc te nešto o bazama podataka ... bar konceptualno, php najbolje ... ( koliko je što komplicirano, zahtijevno etc, da znaš da li ubaciti i kad u neki svoj dizajn ... ovisno koliki je budget.
Sve ovo možeš naučiti i sam ( trebati će ti preko nekoliko godina ) a ako imaš afiniteta prema vizualnom i konceptualnom aspektu više nego prema praktičnom, jedino ti mogu savjetovati neki faks vizualnih umjetnosti ( akademiju, vizualne u st ili zgb i slično ) ili neki opći faks i rad na sebi i potrebnim znanjima tehnikama ...
good luck
ja sam mjesecima proučavao HTML i CSS i sve sam ručno pisao u notepad++ ;) naučio sam puno al i to je kap u moru u biti god dana je prošla od algebre (neki će reć uf dugo to tebi traje). Pa ljudi uz to moram učiti i druge stvari vezane za kompove. Da ide polako ide al da neodustajem ni pod razno ;)