Nikako ne mogu naći posao izdvojena tema

poruka: 997
|
čitano: 688.131
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
Re: Nikako ne mogu naći posao

Bilo koji ozbiljniji/veci projek

17 godina
Sanchez_1 kaže...

Bilo koji ozbiljniji/veci projek

Evo našli smo i nešto na ćemu se slažemo :-). 

Odgovor za pitanje malo prije. 

Recimo uzmimo junior-a koji je završio faks (FOI/FER ili nešto sl.). Većina se na tim fakultetima susreće sa programiranjem, ali niti blizu u onoj mjeri kak bi trebao. 

Prvih mjesec do dva je potrebno da se detaljnije upozna sa frameworkom, arhitekturom aplikacije i alatima koji se koriste. Ako se radi o većem projektu, funkcionalnost se tu tek može nabadati. Tu se radi sa mentorom koji svaki dan provede s juniorom par sati. Svaki korak i napisana linija se provjerava čak i prije nego se stvari commitaju na repo.

Nakon 6 mjeseci većina juniora je dobro upoznata sa projektom i alatima koje koriste, ali kod se još uvijek mora detaljno review-ati, jer često zna biti raznih gluposti, ovo ti govorim iz osobnog iskustva (uključivanje liba za kod koji je bilo moguće napisati u jednoj liniji, prekomlicirana logika, korištenje nekih programskih patterna na krivi način (već se ne sjećam koliko puta sam morao objašnjavati što je fasada, factory, builder, singleton,  zašto interface, zašto abstraktna klasa, što je tupple, zašto koristiti reactive itd, osnove osnova), stackoverflow C/P bez razumijevanja ...). 

Iz mojeg iskustva (do danas sam mentorirao oko 15-tak juniora) negdje oko godinu dana se mentor može više manje isključiti sa rada juniora,a i dosta se smanjuje detaljan code review. Smatram da kad mentor mora trošiti 2-3 sata dnevno na juniora, plus kad kod koji se commita većinom mora biti ispravljan ili popravljan, da junior nije baš i produktivan. Od njegovih 8h dnevno, da bar odradi (bez da moramo ispravljati) mojih 1-2h smatram da smo produktivni. 

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
17 godina
gumifufna kaže...

1. A tu dolazimo do srži problema: "jer si to neki mogu priuštiti".... Znači idi u Dojčland jer ima puno firmi koje si to mogu priuštiti.

Znanje se podrazumjeva ako si završio neki renomirani faks, tako da ni to ne drži vodu...

A iskustvo, kako steći 3 godine iskustva u nekoj IN tehnologiji kao što je Machine Learning, kada je ustvari tek u povojima i 2 godine zastupljena kod nas.

2. Opcija katica za sve i odluči se šta će ti biti specijalizacija - to pričaj nekome klincu ko je završio par Udemy kurseva i nema pojma kako IT biznis funkcionira ni kod nas , a kamoli u nekoj zapadnoj zemlji gdje idu naši ljudi masovno ( Njemačkoj ili Irskoj...).

Inače slična situacija ti je i vani. Ako dođeš u neku manju firmicu, isto ćeš biti katica za sve. Razlika je da ćeš najvjerojatnije to raditi za dosta veću plaću. 

Radio sam u većoj IT firmi u HR i vani, bio na bezbroj konferencija (vani i doma) i pričam s ljudima i znam kako biznis funkcionira, a već sam i tu nekih 20-tak godina u tom biznisu. Znam i svoje početke. 

Istina da je lakše ako se odmah specijaliziraš za nešto, ali moraš i sam znati da li je to nešto što želiš ili ne. Ima masu klinci tu po forumu, koji bi u IT, ali ne znaju šta bi radili. Moj prijedlog im je da rade bilo što, biti katica za sve, gledati i istraživati sam po netu (bar ima sada masa dostupnih informacija) i onda naći specijalizaciju. Jer fakulteti danas su nula (bar naši) i teško je nakon faksa znati što želiš raditi ili kako će ti radni dan izgledati. 

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
11 godina
protjeran
dado2202 kaže...

Inače slična situacija ti je i vani. Ako dođeš u neku manju firmicu, isto ćeš biti katica za sve. Razlika je da ćeš najvjerojatnije to raditi za dosta veću plaću. 

Radio sam u većoj IT firmi u HR i vani, bio na bezbroj konferencija (vani i doma) i pričam s ljudima i znam kako biznis funkcionira, a već sam i tu nekih 20-tak godina u tom biznisu. Znam i svoje početke. 

Istina da je lakše ako se odmah specijaliziraš za nešto, ali moraš i sam znati da li je to nešto što želiš ili ne. Ima masu klinci tu po forumu, koji bi u IT, ali ne znaju šta bi radili. Moj prijedlog im je da rade bilo što, biti katica za sve, gledati i istraživati sam po netu (bar ima sada masa dostupnih informacija) i onda naći specijalizaciju. Jer fakulteti danas su nula (bar naši) i teško je nakon faksa znati što želiš raditi ili kako će ti radni dan izgledati. 

Vani i na Balkanu nikako nije slična situacija, to pokazuje masovni odljev stručnjaka, pogotovo IT i zdravstvenih stručnjaka.

Možda je tvoj fakultet nula, ali sa moga su nastavili magistarski u Japanu, Njemačkoj i Španjolskoj, a neke kolege koje nisu imali sve 5-ice rade vani redom u firmama poput : Microsoft, Google, Porsche, SAP, Cisco,...

Ja definitivno znam koje područje želim raditi, jer sam u zadnje vrijeme među prvim na Balkanu završio na Courseri specijalizacije: MLOps (Andrew Ng- Stanford, Laurence Moroney-Google) i AWS Data Science...., za koje naše gazde nisu ni čule jer ih više zanima kakav im je novi BMW, ljubavnica, gdje će na janjetinu,...

P.S. ako te nešto još zanima, slobodno pošalji PP.

6 godina
gumifufna kaže...

Vani i na Balkanu nikako nije slična situacija, to pokazuje masovni odljev stručnjaka, pogotovo IT i zdravstvenih stručnjaka.

Možda je tvoj fakultet nula, ali sa moga su nastavili magistarski u Japanu, Njemačkoj i Španjolskoj, a neke kolege koje nisu imali sve 5-ice rade vani redom u firmama poput : Microsoft, Google, Porsche, SAP, Cisco,...

Ja definitivno znam koje područje želim raditi, jer sam u zadnje vrijeme među prvim na Balkanu završio na Courseri specijalizacije: MLOps (Andrew Ng- Stanford, Laurence Moroney-Google) i AWS Data Science...., za koje naše gazde nisu ni čule jer ih više zanima kakav im je novi BMW, ljubavnica, gdje će na janjetinu,...

Cuj to sa tvoga, a tvoj je kao ?!?! Ne znam cemu napisati ovoliki komentar, a ne navesti fakultet. Mada na kraju nije ni bitno. Inace, nemojmo generalizirati. Uostalom, fakulteti kod nas su doslovno cista nula, ako se samo posvetis da dobijes onu diplomu na kraju. I to je ono najgore kod nas. Ne cijeni se znanje, vec papir. Od drustvenih do prirodnih fakulteta. Zato i jesmo tu gdje jesmo... Pa, za primjer, znam ferovce sa racunarstva koji se razumiju u "programiranje" kao u da ne pisem sto. Ali i to je moguce kod nas... Ali znam ih dosta koji su odustali, jer su vidjeli da je fakultet gubitak vremena i mlate ogromne pare vani.

5 godina
neaktivan

Mislim da je veci problem u BMWovima i ljubavnicama kod nasih managera, nego u (ne)kvaliteti fakulteta.

4 godine
neaktivan
Nikako ne mogu naći posao

Nisam neki znalac ali završio sam jedan od "najtezih" i "najcjenjenijih" rvackih fakulteta.... 

Mogu samo reći magistri el. tehnike ne znaju što je struja što je napon...  Ne znaju što je galvanski članak...  Meni je srećom srednja škola bila vrhunska svi profesori pogotovo stručnih predmeta su bili ljudi sa 20++ godina stvarnog radnog iskustva...  Meni osobno srednja škola je bila teža i toliko bolja od fakulteta da je to ne vjerojatno... 

Ali da je samo jedan problem na faksu pa ajde nego elektrotehnika nije pmf matematika nije računarstvo nije fizika i ostalo...  Ono što bi trebali najviše učiti učimo najmanje... Plus danas je more fakulteta.  Po mojoj procjeni to je zato da odgovarajući partijski kadar završi nešto i dobije papir tako da se može uhljebit negdje bez velikih pitanja...  Ja znam studente što su cijeli fakultet na bubu polagali čak i usmeno kod profesora a danas su inzenjeri u nasim velikim firmama di ih sastaju da rade što manje štete jer su došli na tu poziciju političkim vezama... 

Programiranje je super kad gledaš YouTube tutoriale kad se kreneš bavit sa time skuzis zašto to nitko neće..  Bar onu vrstu Codemonkeya koja je popularna u nas...  U nas nema znanja programiranja koliko god bila jaka propaganda i PR pamfleti o našom silnom IT-iju...  

Netko je ovdje napisao da it treba biti zaštićena industrijska grana?  To mi je dobar vic.  Onda bi trebali sve proglasit zaštićenom industrijsko granom jer opet se vraćam u nas it nije zdravi it koji stvara dodatne vrijednosti tipa it zapadne europe nego 12 dolara po satu rentavanja Code Monkeysa koji ako budu skupi ideš dalje di je jeftinije... 

Pravi it di se zarađuje brdo para su sustavi  koji u sebi najčešće sadrže 3 komponente to je električni dio strojarski dio i računalni dio... 

U nas toga nema pa je svaka rasprava suvišna... Ali ima ogromne propagande medija koju ne kužim.  Kao stvara se fama kupi dobar laptop računalo završi 2 udemy tečaja i programer si...  Prije mjesec dana vidio sam reklamu Želiš zarađivati plaću ko pomorac ali od kuće?  Upisi nas tečaj mislim html css javascript... 

Samo pomorci imaju raspon plaća od ništa do cca 50 000 dolara mjesečno što naravno ovisi o znanju i poziciji tako je prvi mornar a drugi kapetan kruzera...

I onda gledam mlade generacije upisat ću taj faks da mogu programirati...  Nakon 3 4 5 godina kad shvatiš da je plaća ništa posebno a patiš 8 do 10 sati ispred komp u Dalmaciji 80% njih reče e sad idem bit pomorac... Ili ode vani totalno promjeni zanat obzirom da je u većini inženjer El. Tehnike...  A vani za bilo dobije bilo koji posao nije važno faks jesi napisao milijun linija nečega nego želja motivacija i da si timski igrač... Sve se da naučit u godinu dana...  A onda ovdje čitam da kako netko samo sa godinu dana  mora voditi velike projekte i klijente a kao nije u stanju...  Pa naravno da je to tako ne očekuješ od automehaničara od 18 godina da rastavi Ferrarija ili od doktora da te nakon jedne godine iskustva operira...  Zna se ko vodi velike klijente i svugdje se zna kako se radi na velikim projektima... 

Živimo Hajduk

1 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
Sanchez_1 kaže...

Mislim da je veci problem u BMWovima i ljubavnicama kod nasih managera, nego u (ne)kvaliteti fakulteta.

I to je točno ali u nas  problem vakulteta su menađeri tipa vern di naučiš HR i psihologiju sa 3 slađa (svi vernovci brane svoje plaćene diplome) te drzavni fakulteti koji su tehničke struke su ostali u 85 uči se gradivo koje "moraš znati" kao inženjer nauštrb pravog znanja...  Većina profesora laboranata i asistenata u životu nije radilo 2 sata u realnom sektoru te nemaju pojma o tome što predaju (čast iznimkama)... 

Tako da dođe ima materijale iz 85 ti materijali i ostaju jer se nikome ne da gnjavit ...

Inače u hrvatskoj ti menaderčići koji su u 90% stranačkim iskaznicom došli tu jer ruka ruku mije nemaju pojma o ničemu u struci i obično su ti zbog kojih ljudi napuštaju kompaniju...  

Ali opet kažem propaganda o hrvatskom it-iju je ko propaganda o hrvatskim humorističnim serijama...  To postoji ali niti je to pravi it niti su te serije humoristicne... 

Živimo Hajduk
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 7:58 (ZaliazniMacan).
17 godina
gumifufna kaže...

Mislim da nema više smisla raspravljati. Netko tko očito nije radio još niti dana i sluša samo priče na fakultetu (ili ih čak i priča ako imaš neku funkciju na tom istom fakultetu) pokušava mene uvjeriti u stvari koje sam iskusio osobno. 

Coursera specijalizacija, sorry dečko, ali ML i AWS DS mi govori samo da si već umočen u neke akademske priče, jer to prolazi samo tamo. Ima velikih poduzeća vani koje se bave s tim na praktičnoj razini, ali sumnjam da traže baš tebe, sa online tečajem završenim na courseri. 

I da mogu sa 100% sigurnošću reći da su svi HR fakulteti nula (ako naravno taj isti student ne radi na sebi sa strane), prošlo je previše studenata kroz moje ruke. 

Ništa sretno tebi sa tvojom pričom.

17 godina
ZaliazniMacan kaže...

.  

Netko je ovdje napisao da it treba biti zaštićena industrijska grana?  To mi je dobar vic.  Onda bi trebali sve proglasit zaštićenom industrijsko granom jer opet se vraćam u nas it nije zdravi it koji stvara dodatne vrijednosti tipa it zapadne europe nego 12 dolara po satu rentavanja Code Monkeysa koji ako budu skupi ideš dalje di je jeftinije... 

Ovo je nažalost istina i prava slika hrvatskog IT-a. Ima jako malo firma koje nešto proizvode, većina njih su samo agencije. Iako i to neće dugo da prolazi, još možda koju godinu, a onda ćemo i mi već biti preskupi. 

4 godine
neaktivan

Evo o tome code monkey-u... 

Recimo lik se zvao Ivan...  Završio računalstvo zna natipkat nešto u c++ html css javascript zna napravit web stranicu...

Ivan je ambiciozan te traži u americi firme te osniva firmu produkcija gdje ameri daju projekte da se naprave...  

Prvih par godina ludilo sa fiata se prešlo na e klasu 12 dolara u americi je plaćen konobar u nas programer... 

Dođe 3.2020 corona sve se zatvorilo ameri u panici ovamo imaju 20x12x30 svaki mjesec plus ostali dodatci i neznani troskovi...  U 5 mjesec zovu našeg heroja Ivana da otkažu suradnju jer zbog nesigurnog poslovanja nemogu sebi dopustit velike troškove vani ali Ivan saznaje da su isti ti ameri išli u tursku (ja sam rekao wtf.  Turska? Sultan veličanstveni melek i ostale sapunice?) Tamo sad imaju ured od 40 ljudi...  Kako su potpisali bili ugovor na xyz godina ameri nisu mogli tek tako neiapostovati ugovor...  Ali korona je nepredvideni slučaj a stavka u ugovoru da u tom slučaju ameri raskoraku ugovor bez obestecenja(ko da su znali)... 

I tako nas heroj ostao bez skoro jedinog prihoda sa skoro 20 ljudi od kojih je 90% dobilo otkaz jer nema toliko projekata a plus firma radi web stranice od toga 60% WordPress jer to napraviš u 5 sati funkcionalno web mjesto i 40 posto html css javascript... 

Pa eto tih 15tak što je otišlo to su it stručnjaci sa 3 4 godine rada što mislite koliko oni znaju "programiranje"...

E to je razlika Ivana Mate Ante i Hansa  Urlicha i sličnih... 

Što ovaj prvi posao može obavljati i domaćica nakon 3 mjeseca večernje škole a ono što ovi rade vani tu lezi lova... 

Ps Heroj Ivan je prodao Mercedes i sad voza Fiat Punta iz 2008... 

Živimo Hajduk

0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
ZaliazniMacan kaže...
Sanchez_1 kaže...

I to je točno ali u nas  problem vakulteta su menađeri tipa vern di naučiš HR i psihologiju sa 3 slađa (svi vernovci brane svoje plaćene diplome) te drzavni fakulteti koji su tehničke struke su ostali u 85 uči se gradivo koje "moraš znati" kao inženjer nauštrb pravog znanja...  Većina profesora laboranata i asistenata u životu nije radilo 2 sata u realnom sektoru te nemaju pojma o tome što predaju (čast iznimkama)... 

Tako da dođe ima materijale iz 85 ti materijali i ostaju jer se nikome ne da gnjavit ...

Inače u hrvatskoj ti menaderčići koji su u 90% stranačkim iskaznicom došli tu jer ruka ruku mije nemaju pojma o ničemu u struci i obično su ti zbog kojih ljudi napuštaju kompaniju...  

Ali opet kažem propaganda o hrvatskom it-iju je ko propaganda o hrvatskim humorističnim serijama...  To postoji ali niti je to pravi it niti su te serije humoristicne... 

Ja hrvatske managere zovem "berači kokica", jer toliko znaju o poslu (da se kokice ne beru), te su jednako toliko korisni.

odnosno, korisni su samo sebi, za uzeti veliku placu i auto, a iza njih ne ostaje ništa...

to kazem jer sam vidio strane managere, od kojih naravno ima svega i svačega, ali često i imaju iskustvo.

evo jedan primjer: 

koliko hrvata je otišlo van i pronašlo novi život i ostvarilo karijeru? A koliko u isto to vrijeme je firmi proširilo svoj biznis na zapad? 

I pri tome ne mislim na agencije (Five i sl), ili firme tipa Infobip (o kojima imam svoje misljenje)?

zapravo, jako malo, a vani ima sw za sve i svašta što se ne moze ni pretpostaviti iz zagrebačkog ureda.

evo kao drugi primjer:

https://www.helloworld.rs/oglasi-za-posao/programiranje

Imate i visinu plaća izlistanu, a imaju 5 stranica poslova, trenutno izlistanih.

a mi? U EU smo, uskoro eurozona i schengen, pa niti trećina toga, a i ono što ima su opet, banke+telekomi, te agencije.

to je slika hrvatskih managera

11 godina
protjeran
Sanchez_1 kaže...

evo jedan primjer: 

koliko hrvata je otišlo van i pronašlo novi život i ostvarilo karijeru? A koliko u isto to vrijeme je firmi proširilo svoj biznis na zapad? 

I pri tome ne mislim na agencije (Five i sl), ili firme tipa Infobip (o kojima imam svoje misljenje)?

zapravo, jako malo, a vani ima sw za sve i svašta što se ne moze ni pretpostaviti iz zagrebačkog ureda.

U pravu si. Koliko jakih HR firmi radi outsourcing, a koliko ih zapravo ima svoj proizvod? Možeš ih nabrojati na prste jedne ruke.

4 godine
neaktivan

https://www.moj-posao.net/Posao/580942/Desktop-Developer-mz/

Evo ona katica za sve...  Primjer kako ne dati oglas ali istovremeno je baš u duhu tog ludilo od posla IT kuis ne... 

• Naknadu za putne troškove
  • Plaćeno dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje za sve zaposlenike
  • Bonusi za osobno napredovanje te bonusi za pomaganje u napretku i rastu firme
  • Budžet za usavršavanje kroz stručnu literaturu, seminare i certificiranje
  • Oprema za rad (laptop) koju možeš koristiti i kod kuće u svoje slobodno vrijeme te veliki 4k monitor
  • Team building i razne zabavne aktivnosti unutar firme
  • Kuhinju opremljenu velikim količinama zdravih i nezdravih grickalica, čaja i kave
  • Za opuštanje i zabavna natjecanja s kolegama tu su: stolni nogomet, pikado, Oculus Rift, gaming PC s racing kokpitom
  • Još drugih benefita koje ćemo ti reći tokom razgovora

Ovo ima i jebeni pomoćni krovopokrivac i još više samo nema laptop nego uze... Dakle rođak je kuhar u hotelu tj chef i ima duplo više beneficija od programer ninje a da ne govorim o placi i bonusima... Mislim trebali su napisat dajemo i državne doprinose... 

Dakle kad rezimiramo oglas radiš sve i svašta i moraš znati sve i svašta tj biti specijalac ali oni od tebe ne očekuju da znaš sve pa to nije ni bitno da znaš nego da svakim danom napredujes jer eto osobni napredak je bitan... Placa je takva kakva je vjerojatno ćeš odmah biti bacen lavovima jer bilo gdje da se traži 4 godine iskustva očekuje se da si tata mata od zanata...  Ali opet na kraju nije to bitno ono wtf? 

Ovo je ono kad menađer napise oglas a onda njegova tajnica kaže a to treba malo doraditi da se ljudi privuku pa onda prije nego se objavi završi kod HR jer ako nadu nekog da za cca 17 18k kn ovo radi u Splitu ili Zagrebu je ravno čudu pretvorbe vode u vino... 

Živimo Hajduk

1 0 hvala 0
16 godina
ZaliazniMacan kaže...

Evo ona katica za sve...  Primjer kako ne dati oglas ali istovremeno je baš u duhu tog ludilo od posla IT kuis ne... 

• Oprema za rad (laptop) koju možeš koristiti i kod kuće u svoje slobodno vrijeme te veliki 4k monitor
  • Kuhinju opremljenu velikim količinama zdravih i nezdravih grickalica, čaja i kave
  • Za opuštanje i zabavna natjecanja s kolegama tu su: stolni nogomet, pikado, Oculus Rift, gaming PC s racing kokpitom

Ovo ima i jebeni pomoćni krovopokrivac i još više samo nema laptop nego uze... Dakle rođak je kuhar u hotelu tj chef i ima duplo više beneficija od programer ninje a da ne govorim o placi i bonusima... Mislim trebali su napisat dajemo i državne doprinose... 

Dakle kad rezimiramo oglas radiš sve i svašta i moraš znati sve i svašta tj biti specijalac ali oni od tebe ne očekuju da znaš sve pa to nije ni bitno da znaš nego da svakim danom napredujes jer eto osobni napredak je bitan... Placa je takva kakva je vjerojatno ćeš odmah biti bacen lavovima jer bilo gdje da se traži 4 godine iskustva očekuje se da si tata mata od zanata...  Ali opet na kraju nije to bitno ono wtf? 

Ovo je ono kad menađer napise oglas a onda njegova tajnica kaže a to treba malo doraditi da se ljudi privuku pa onda prije nego se objavi završi kod HR jer ako nadu nekog da za cca 17 18k kn ovo radi u Splitu ili Zagrebu je ravno čudu pretvorbe vode u vino... 

Frustriran si što nemas u IT plaću bar 50k ili? Toliko bljuješ po njemu da se i meni već riga....  Nebi ti izdržao kao krovopokrivač ni tjedan dana, tako da ne mješaj kruške i jabuke...koje usporedbe majko mila....

To što si možda promašio profesiju si sam kriv ili su te možda prisilili  pištoljem?!

Otvoriš firmu i zaje... sve ove agencije koje nemaju svoj ''proizvod'' i pokažeš kako se to radi, jer ako misliš da toga nema pun klinac i vani, onda bi mi ovdje rekli, ''nisi ti dalje od dravskog mosta išao''.

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 11:00 (kostolomac).
10 godina
ZaliazniMacan kaže...

Ovaj oglas je sve samo ne "katica za sve". Stovise, jako malo stvari je i navedeno. Brijes previse.

4 godine
neaktivan

Na sreću svoju nisam više u toj profesiji.  Ako smatraš da je nešto netočno u tome što pišem demantiraj me ili napisi svoje viđenje.  

Meni je drago da vidim da većina kolega se slaže sa mojim upisima pa mislim da sam takao srž problema... 

Eto točno tako razmišljanje nas i vodi u bezdan kao kad si pametan što je otvoriš svoje bla bla bla...  Eto uvik mogu otvoriti agenciju na savskom mostu i još bolja ideja outsourcat agencijske projekte u indiju...

Da bi se iole bili konkurentni treba totalno drugačija klima i privredna i politička ali to nije bila rasprava...  Rasprava je bila o hrvatskom It-iju koji je kao mliječni zub. Klimav i samo što ne ispadne jer uopće nije konkretan konkurentan čak ni u susjedstvu ali PR mašinerija radi svoj posao posao. 

I da inače forum je mjesto gdje 10 ljudi mogu imati 10 različitih mišljenja od istih stvari pa nemoj odmah da su tebi i kolegi od 11 godina pzkpf povrijeđeni osjećaji... 

I radio sam kao student kao baustelac i neki majstori su izmisli svemir za snobove "programere" po inteligenciji pameti i općem znanju... Što je teško za povjerovat jer ovo je krema društva a ovi baustelci su bez zuba i piju pivu od 0 do 24...

Živimo Hajduk

0 0 hvala 0
15 godina
dado2202 kaže...
I da mogu sa 100% sigurnošću reći da su svi HR fakulteti nula (ako naravno taj isti student ne radi na sebi sa strane), prošlo je previše studenata kroz moje ruke.

LOL, da ih plaćaš više od 6k na početku, možda bi dobio i nekoga tko valja.

Završe svakakvi ljudi fakultet, ja sa sa svog (inženjere računarstva) znam neke kojima ne bih dao ni da mi na papiru ovcu čuvaju (samo c/p sa so bez razumijevanja, ne razumije konceputalno razliku između frontenda i backenda, ne bih vjerovao da takvi postoje, a da ih nisam vidio), ali isto znam dosta i onih koji stvarno jesu sposobni.

Tvoja perspektiva, relativno malog poduzeća koje se bavi određenom vrstom posla, je vrlo specifična, i samo jedna od mnogih koje postoje u industriji.

EDIT: izbrisan irelevantan početak nečeg drugog

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 14:23 (captain_soap_McTawish).
17 godina
captain_soap_McTawish kaže...

LOL, da ih plaćaš više od 6k na početku, možda bi dobio i nekoga tko valja.

Završe svakakvi ljudi fakultet, ja sa sa svog (inženjere računarstva) znam neke kojima ne bih dao ni da mi na papiru ovcu čuvaju (samo c/p sa so bez razumijevanja, ne razumije konceputalno razliku između frontenda i backenda, ne bih vjerovao da takvi postoje, a da ih nisam vidio), ali isto znam dosta i onih koji stvarno jesu sposobni.

Tvoja perspektiva, relativno malog poduzeća koje se bavi određenom vrstom posla, je vrlo specifična, i samo jedna od mnogih koje postoje u industriji.

EDIT: izbrisan irelevantan početak nečeg drugog

Ako misliš da je malo, zaposli friško diplomiranog FER-ovca (bez prijašnjeg iskustva programiranja), plati mu 6k (što tebe na kraju ispadne oko 10k), troši na njega dnevno sat - dva vremena za mentoriranje slijedeći mjesec do dva, pa mi se javi. Kad na njega ode 100k godišnje, to treba i netko drugi zaraditi. 

5 godina
protjeran
dado2202 kaže...

Recimo uzmimo junior-a koji je završio faks (FOI/FER ili nešto sl.). Većina se na tim fakultetima susreće sa programiranjem, ali niti blizu u onoj mjeri kak bi trebao. 

pa zar itko jos misli da je zavrsen FER dovoljan za zaposljavanje?

5 godina
protjeran
Entry Point kaže...

Problem je u firmama koje žele ljude s doktoratima i 175 certifikata 30 godina iskustva u tehnologiji koja postoji 3 godine i slično. Samo pogledajte agencije kako jedu govna. Vrte iste oglase za istu poziciju mjesecima pa čak i godinu dana. Zajebavaju ljude na intervjuima, ne javljaju se, glume kao da su bogom dani. Od infobipa pa do porche digital, sve iste gluposti.

a kako to da zaposljavaju studente?

17 godina
ZaliazniMacan kaže...

Ja ne kužim što je tu katica za sve? Treba znati neki od MS programskih jezika i to je to.
ovo "Imaš iskustva u radu WebForms, WinForms, .NET Framework, ASP.NET, WPF, WCF, Entity Framework, LINQ, SQL" je vezano uz programski jezik, nije sve to posebno, kada radiš u npr C# znaš i LINQ, SQL... Tebe to sigurno muči. Nigdje ne piše da moraš sve znati, jer iskreno ni ne trebaš, ali dosta toga je povezano sa programskih jezikom.

Tvoj rođo je možda chef, ali sigurno ima veliku odgovornost, ne vjerujem da radi od 8-16 ili od 8-10 pa od 16-23 jer tako može npr, karikiram. Ovdje nemaš neke odgovornosti, ali je takva i plaća. Tvoj rođo mora raditi i vikendima sigurno, ovdje se to ne mora. Meni je to recimo bitno, kao i broj dana godišnjega i radno vrijeme. Ako radim od kuće ne moram ustajati rano i gubiti vrijeme na odlazak na posao, ne moram ni gaće obući ako neću. I kada mi se ne radi uzmem pauzu. Meni je to bitno, uz plaću naravno.

Ali ja nisam tvoj rođo da imam duplo više beneficija, yebga...

Svaki posao nosi svoje odgovornosti i beneficije.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
5 godina
neaktivan

Ne treba biti negativan. 28.000kn bruto 1 plaća je ravno 18.000kn neto placa, i to spada u top 2% plaća u RH. 

Drugo što je to agencija i što je posao nabrijano opisan, te što se radi o backend i frontend devu, što znači katica za sve. To je cca 2500 eur, što jest vjerojatno minimalac u austriji, ali i dalje nije loša plaća.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2022 16:55 (Sanchez_1).

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Sanchez_1 kaže...

Ne treba biti negativan. 28.000kn bruto 1 plaća je ravno 18.000kn neto placa, i to spada u top 2% plaća u RH. 

Drugo što je to agencija i što je posao nabrijano opisan, te što se radi o backend i frontend devu, što znači katica za sve. To je cca 2500 eur, što jest vjerojatno minimalac u austriji, ali i dalje nije loša plaća.

Plaća od 2500 eura je vrlo dobra za naše uvjete, moraš uzeti u obzir da je u Austriji i život skuplji - pogotovo rentanje stana i bilo kakav luksuz koji hoćeš priuštiti.

5 godina
neaktivan
gumifufna kaže...
Sanchez_1 kaže...

Plaća od 2500 eura je vrlo dobra za naše uvjete, moraš uzeti u obzir da je u Austriji i život skuplji - pogotovo rentanje stana i bilo kakav luksuz koji hoćeš priuštiti.

Da, ali je tamo to pocetna placa, pa kasnije odes na vise, i mozes pokriti rentu ili ratu kredita... 

a zdravstvo i mirovinski sustav je puno bolji u austriji

(nisam siguran sto je skuplje u austriji)

4 godine
neaktivan

Daleko je to od minimalca u Austriji, ali i u DACH regiji trenutno fali iskusnog kadra, tako da senior ako malo potrazi i ako je snalazljiv moze dobiti i vise od 100k €godisnje.

15 godina
dado2202 kaže...

Ako misliš da je malo, zaposli friško diplomiranog FER-ovca (bez prijašnjeg iskustva programiranja), plati mu 6k (što tebe na kraju ispadne oko 10k), troši na njega dnevno sat - dva vremena za mentoriranje slijedeći mjesec do dva, pa mi se javi. Kad na njega ode 100k godišnje, to treba i netko drugi zaraditi. 

To ti je trošak poslovanja, sviđalo se to tebi ili ne. Budi još sretan što možeš naći juniore za samo 6k.

Meni je 6k za prvi posao jako malo. S moje pozicije već i 9k mi je bilo malo, srećom bio sam u poziciji takvoj da sam za prvi posao (na koji sam došao preko neobaveznih praksi s faksa), dobio nezanemarivo više. A i mnogi moji kolege su s faksa, koji je eto po tebi čista nula, znali naći i veće pare nego ja.

Znam za lika koji je na prvoj godini faksa krenuo raditi za veće pare od 6k, i radi dobro, radi projekte za klijente uspješno.

4 godine
neaktivan
dado2202 kaže...

To ti je trošak poslovanja, sviđalo se to tebi ili ne. Budi još sretan što možeš naći juniore za samo 6k.

Meni je 6k za prvi posao jako malo. S moje pozicije već i 9k mi je bilo malo, srećom bio sam u poziciji takvoj da sam za prvi posao (na koji sam došao preko neobaveznih praksi s faksa), dobio nezanemarivo više. A i mnogi moji kolege su s faksa, koji je eto po tebi čista nula, znali naći i veće pare nego ja.

Znam za lika koji je na prvoj godini faksa krenuo raditi za veće pare od 6k, i radi dobro, radi projekte za klijente uspješno.

Mislim da je naveo da nije iz ZG, mogu ti reci da je npr u Osijeku dosta drukcije, 5k je u Osijeku recimo neki standard za juniora. U prosloj firmi se nama na oglas javljalo po 50 ljudi, na kraju smo uzeli dvoje na 100 sati za 3500, pri cemu su se kroz nekoliko mjeseci oboje prebacili na full time za vece pare. Problem nam je bio da zbog malog broja developera smo mogli samo uzeti dvoje da ih mentoriramo. Oni su nakon 3 mjeseca poceli raditi vec na klijent projektu. Plan nam je bio cim oni napune godinu dana i budu vec samostalniji, da uzmemo opet 2-3, cak smo u meduvremenu bili osigurali da mozemo dati pocetnu placu 5.5k, jer kao sto sam rekao vecina firmi u Os daje oko 5k.

Ne znam kako je sad stanje jer sam napustio firmu prije 6 mjeseci, ali vjerujem da i dalje dobivaju prijave od pocetnika na tjednoj bazi, a kad raspisu natjecaj i po 50-100 prijava. Kad se trazi mid i sen, tu je vec prica drugacija, tu nam se skoro nitko nije javljao i morali smo head huntati. A ni tu pare u Os nisu bas neke velike, 7 do 9k za nekog mida, i 9k do 15k za nekog seniora. Mogu ti reci npr. da A1 i Erikson u Osijeku placaju senior devove ca 9k do 11k kuna neto.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 8:37 (Gisho).
9 godina
Gisho kaže...

Mislim da je naveo da nije iz ZG, mogu ti reci da je npr u Osijeku dosta drukcije, 5k je u Osijeku recimo neki standard za juniora. U prosloj firmi se nama na oglsa javljalno po 50 ljudi, na kraju smo uzeli dvoje na 100 sati za 3500, pri cemu su se kroz nekoliko mjeseci oboje prebacili na full time za vece pare. Problem nam je bio da zbog malog broja developera smo mogli samo uzeti samo dvoje da ih mentoriramo. Oni su nakon 3 mjeseca poceli raditi vec na klijent projektu. Plan nam je bio cim oni napune godinu dana i budu vec samostalniji, da uzmemo opet 2-3, cak smo u meduvremenu bili osigurali da mozemo dati pocetnu placu 5.5k, jer kao sto sam rekao vecina firmi u Os daje oko 5k.

Ne znam kako je sad stanje jer sam napustio firmu prije 6 mjeseci, ali vjerujem da i dalje dobivaju prijave od pocetnika na tjednoj bazi, a kad raspisu natjecaj i po 50-100 prijava. Kad se trazi mid i sen, tu je vec prica drugacija, tu nam se skoro nitko nije javljao i morali smo head huntati. A ni tu pare u Os nisu bas neke velike, 7 do 9k za nekog mida, i 9k do 15k za nekog seniora. Mogu ti reci npr. da A1 i Erikson u Osijeku placaju senior devove ca 9k do 11k kuna neto.

Mogu potvrditi ovo što je napisao kolega, radio sam u Os 4-5god, krenuo kao junior i eto kasnije neki mid. Krenuo sam na 5 godini faksa za nekih 3500kn (to je bila 2016god) i kasnije se to fino napredovalo i svakih mjesec, dva je išla povišica i vrlo brzo (cca 1.5god) se došlo do 7000-8000kn (to je kasnije još naraslo samo sporije). Sad radim od kuće za firmu iz Zg i mogu reći da su razlike i do 20-30% u plaći između Os i Zg. 

Iz iskustva mogu reći za Os regiju da jako traže nove zaposlenike, kad sam vidio koga zapošljavaju mrak mi je pao na oči, ali jednostavno ti ljudi nakon 6mj+ postanu donekle produktivni i ne ovise o mentoru pa daju nekakav rezultat i to firmi odgovara (jer joj jednostavno treba ljudi).

17 godina

Kao što sam rekao i prije, najbolje je pametovati, otvori firmu, nađi nekog da radi za tebe, plati ga ti koliko misliš da on vrijedi, javi se nakon toga i reci kakvo je bilo iskustvo. 

P.S. Mi smo dosta mala firmica, svatko ima razgovor prije nego ga zaposlimo. Ne radimo nikakva psiho testiranja i ostale gluposti. Nitko (od 30-tak ljudi koje smo zaposlili u radu firme) nije dobio manju plaću od one koju je tražio, ako je zadovoljavao sa znanjem. Ovih 6k je početna plaća koju nudimo ljudima koji se nikad nisu susreli s programiranjem. Ali fakat ne kužim da to moram već peti puta objašnjavati. 

P.P.S Što se tiče faksa, sve ovisi od čovjeka do čovjeka, ja sam počeo programirati (manje više uspješno) sa 15, dostavio sam prvu aplikaciju (ne web stranicu, aplikaciju) klijentu sa 19 i radio sam cijeli studij (što za sebe, što za druge). Ja ti mogu samo iz svog iskustva reći da 90% onih koji izađu sa faksa, završe ga samo da ga završe. Sve predmete koji imalo imaju kakve veze sa programskim inžinjerstvom izbjegavaju (ako mogu), ako ne mogu ti predmeti su tako koncipirani da se daju riješiti štrebanjem (što je loše) i onda sa faksa traže posao za programiranje (i misle da to mogu odma raditi), a većinom nije tako.

Najgore od svega je da na faksu predaju profesori koji dana nisu radili u privatnom sektoru i hrane te iste studente sa pričama o tome kako će oni nakon faksa biti stručnjaci, manageri i šta ja znam još, što opet povećava očekivanja i ego istih studenata. Puno ljudi ne radi na sebi i svome znanju, nego misli da će to ići inercijom studiranja i onda dobivamo to što dobivamo van iz fakulteta, jer naravno niti fakulteti nisu koncipirani tako da potiču studenta da bude bolja verzija samog sebe (bar u svojoj struci).

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 8:43 (dado2202).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice