Napuštanje mjesta stanovanja zbog novog posla
- poruka: 45
- |
- čitano: 13.303
- |
- moderatori:
vincimus
Da li bih napustio dom radi puno bolje plaćenog novog posla? Hm... Da nisam u braku i da ne očekujem dijete... Vjerojatno bih. Sada... Hm.

Ja sam osobno imao priliku živjeti i raditi u SAD-u pet mjeseci (dva u Minnessoti i tri u New Yorku). To je bilo 2005 godine. Tada sam još bio student. Radio sam poslove pizzmajstora, u moving company, zaštitar, više manje fizičke poslove jer sa tamo naša naobrazba ne priznaje. Moram priznati da sam ostao šokiran jednostavnošću života Amerikanaca. Ne zamaraju se oni nikakvim političkim pitanjima kao mi. Koliko radiš toliko novaca imaš, što više radiš to ti taj sustav više novaca trpa u tebe (za 10tak sati zarada 150 dolara, a 150 dolara je kao 1000-1500 kn u nas). Svaki smješak, svaki rad se plaća. Ono što mene tamo nije zadržalo je to što je socijlizacija ljudi pomalo zapostavljena, psihijatri su im najbolji prijatelji. Na odlazak na kavu poslije posla zaboravi. Tako se je vratih u našu rvatsku, završih ekonomski fakultet plaća mi je ok za hrvatski standard (5.000 - 6.000 kn), ali nedovoljna za potpuno osamostaljenje od staraca, neki će reći puno ali brate što imaš danas sutra u EU sa 850 €. Ali problem je što se sve manje viđam sa prijateljima jer većina od njih rade od 8-18.00. Znači, sve se manje družim sa prijateljima, a ne zarađujem toliko da si plaćam "psihijatra", ako me shvaćate. I da fast food iliti junk food u Americi jedu samo siromašni ljudi dok standardan Amerikanac kuha i jede što i Europljanin. Stoga i dalje je Amerika Amerika, je..š administrativnu Europu.
I da fast food iliti junk food u Americi jedu samo siromašni ljudi dok standardan Amerikanac kuha i jede što i Europljanin. Stoga i dalje je Amerika Amerika, je..š administrativnu Europu.
Živio sam dva mjeseca u J. Koreji u Seoulu. Koliko god tehnološki i općenito standardnom bili ispred nas i koliko god sam kao geek uživao silnim megabitima, plazmama, staklu, čeliku, brzini, dostupnosti, glamuru i deluxe hotelu i svime što donosi jedna takva kopija SAD-a kada imaš puno love, toliko me dolazak doma obradovao, toliko sam osjetio miris čistog zraka usred grada (zamislite kako je njima kad oni nose maske na licima i rukavice na rukama uz suncobrane), kad sam došao doma.
Svugdje bih mogao živjeti, ali nikada otići za stalno. Dok ne odete od doma, dok vam ne nedostaje čist zrak, mentalitet u kojem ste se rodili, prijatelji, obitelj, do tada nemate pojma koliko je nama zapravo dobro i koliko je sav novac bezvrijedan u odnosu na te vrijednosti.
Parafrazirao bih jednu izreku u metaforički kontekst ove rasprave: fali more, drž se kraja!
Da dobijem dobru ponudu, naravno da bi je prihvatio bez obzira da li to znaci promjenu grada, drzave ili cak kontinenta.
Kako kazu neki - promjene su dobre, a doma se uvijek mozes vratiti ako nesto pode po zlu.
Parafrazirao bih jednu izreku u metaforički kontekst ove rasprave: fali more, drž se kraja!
Mislio sam na to da je "more" strana zemlja, a "kopno" doma. Ima nešto u lovi i kad se baš mora ide se vani, ali puno je ljepše doma...
doma je ljepše, al pare su pare
trbuhom za kruhom
treba se trsit za bolje sutra...ak sjediš tu gdje ti nije dobro neće se ništa samo od sebe poboljšat...idi dalje traži gdje bi moglo biti bolje
da mi se ponude velki novci( 2x više bi trebalo bit od trenutnih prihoda, sve manje nije isplativo se micat) išao bi i u azerbejedžan da treba
Ja iskreno nebi napustala mjesto stanovanja, jedino ako se nudi bolje ponuda negdje u blizini, ali dalje nebi otisla jel me previse toga veze da budem tu di jesam
Ja bih otišao raditi van ali samo do 1000 kn zapadno :) da kad mi pukne film, skapiram ženu u djecu u auto i za doma na vikend.
Mislim da bi se mnogi složili samnom. Samo jedno je žalosno, ako ideš van za duplo veću plaću, a RH imaš max 10k kuna i ideš radti van za 20k ( npr. DE ili CH ) to je 2900 €, što je vani i nije neka prilično velika lova.
Kako vrijeme odmiće, sve mi je bliža i bliža ta ideja.
A i nije sve u novcu. Iskustvo, drugačija okolina i način rada...promijene...
Ovako, ako imate dovoljno novaca za pristojan zivot, ok, cemu srljanje u nepoznato ako vam je mrsko ? Naravno tko voli nova iskustva neka ide.
A i čemu želja za tolikom lovom, ako zbog nje samo patnja, bol, depresija.. život gubi smisao.
Treba znati i štedjeti.
No ako vam vaša primanja sigurno nisu dovoljna za pristojan život ( u svoj svojoj skromnosti) onda svakako ste spremni na sve.
Ja i dalje po nekim svojim uvjerenjima tvrdim da novca uopće netreba, a vjerojatno će i nestati u budućnosti te će se ljudi u nekim dalekim godinama koje slijede smijati ovome sustavu. No eto, izum novca je bio jedan neizbježan korak ( koji već traje predugo ) u evoluciji organskih stvorenja nazvanih "ljudi".
Divim se istinskim ljudima poput Jacquesa Fresca (the venus project). Utopia ? možda, ali samo zato što su ljudi previše nesložni.. izgubljeni zapravo, žive u svom zatvorenom sustavu...a svaki zatvoreni sustav je osuđen na propast, kad tad.
Ajmo entuzijasti, idemo pokrenuti novu državu.. :D vjerujem da mnogi imaju razne fikcije o tome.. eh kad to nebi samo bila fikcija i kad bi shvatili da ova "stvarnost" koju živimo i nije baš toliko "stvarna" nego je san...točnije noćna mora... a mi,.. mi se trebamo probuditi.