Qbasic

poruka: 42
|
čitano: 24.186
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Qbasic

Sorry što smetam s ovakvim zadatkom,al neznam ga riješiti

Trebam napraviti program (za školu-idem u 8. razred OŠ) koji će ispisati brojeve od 1-20 ,a da izostane broj 13 tj.da njega ne napiše - uz pomoć petlje FOR NEXT

stime da nesmijem ovako

FOR i = 1 TO 12

PRINT i

NEXT i 

FOR i = 14 TO 20

PRINT i

NEXT i

i rekla nam je da koristimo i IF THEN ELSE

pls help

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.10.2010 17:17 (x7.Princo).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Qbasic
x7.Princo kaže...

Sorry što smetam s ovakvim zadatkom,al neznam ga riješiti

Trebam napraviti program (za školu-idem u 8. razred OŠ) koji će ispisati brojeve od 1-20 ,a da izostane broj 13 tj.da njega ne napiše - uz pomoć petlje FOR NEXT

stime da nesmijem ovako

FOR i = 1 TO 12

PRINT i

NEXT i 

FOR i = 14 TO 20

PRINT i

NEXT i

i rekla nam je da koristimo i IF THEN ELSE

pls help

Ah, QBasic.... Smijeh

Dakle:

For x = 1 TO 20

IF x <> 13 THEN PRINT x

NEXT x

A ako baš mora biti sa IF...THEN...ELSE (dakle i sa ELSE uključenim) onda ovako:

For x = 1 TO 20

IF x = 13 THEN

ELSE

PRINT x

END IF

NEXT x

Eto. Namigiva

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat. // Sve se hoće kad se može. ;)
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.10.2010 17:26 (vlad0).
14 godina
neaktivan

hvala puno

14 godina
protjeran
x7.Princo kaže...

hvala puno

imaš dugme hvala ispod njegovog posta,tu klikni

15 godina
neaktivan
Qbasic

Nego, otkad se koristi FOR i? Kakve su to C fore u QBasicu? U QBasicu je općeprihvaćeni I-don't-care default oduvijek bilo FOR x!! Izlanuo se I to je bilo zbog FOR...NEXT sintakse pa je dobro zvučalo kad se pisalo / čitalo. Smijeh

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Nego, otkad se koristi FOR i? Kakve su to C fore u QBasicu? U QBasicu je općeprihvaćeni I-don't-care default oduvijek bilo FOR x!! Izlanuo se I to je bilo zbog FOR...NEXT sintakse pa je dobro zvučalo kad se pisalo / čitalo. Smijeh

bilo i meni čudno,al tako je ova objašnjavala i rješavala zadatke

15 godina
neaktivan
x7.Princo kaže...

bilo i meni čudno,al tako je ova objašnjavala i rješavala zadatke

Recite vi njoj slobodno da ne može tako s QBasicom i da se u QBasicu u petljama koriste redom x,y,z, pa onda ako ti treba više od trostrukih petlji ideš dalje na a,b,c itd. Smijeh

i,j,k itd. su defaultni nazivi countera u C(++) jezicima i kao takvima nemaju što raditi u QBasicu. Smijeh

P.S.

Šalim se naravno - svejedno je koje nazive countera u petljama koristite, ali u QBasicu je oduvijek nekako bilo prihvaćeno da se koristi FOR x za petlje, čisto FYI.

14 godina
neaktivan
Qbasic
cudno,mene su isto ucili s i...
&lt;&lt;Karlovačko&gt;&gt;
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Qbasic

Pozz...eo sutra pisem test ....a nemogu na internetu nac link za skinut da malo ponovim ....i ako bi mi neko mgo objasnit kad se koristi naredba ELSE i END IF

bas tako :D
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.12.2010 14:12 (MatijaCH).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MatijaCH kaže...

Pozz...eo sutra pisem test ....a nemogu na internetu nac link za skinut da malo ponovim ....i ako bi mi neko mgo objasnit kad se koristi naredba ELSE i END IF

Qbasic mozes skinuti ovdje.

Sto se IF, ELSE i END IF tice ovako ti ide:

IF uvjet THEN
    ovdje ide nekakav kod koji ce se izvrsiti
    samo ako je uvjet zadovoljen
ELSE
    ovdje ide nekakav kod koji ce se izvrsiti
    samo ako gornji uvjet nije zadovoljen
END IF

Dakle ELSE ti sluzi kada zelis izvrsiti neki kôd ako uvjet nije zadovoljen. END IF sluzi za oznacivanje zavrsetka IF bloka.

Da bi bolje shvatio cemu sluzi ELSE pogledaj ova dva primjera

n% = 3

IF n% = 3 THEN
    PRINT "Broj je tri"
ELSE
    PRINT "Broj nije tri"
END IF
Ovaj primjer provjerava vrijednost varijable n i ako joj je vrijednost 3, onda ispisuje poruku "Broj je tri", ako uvjet n%=3 nije zadovoljen, onda ispisuje poruku "Broj nije tri".

n% = 3

IF n% = 3 THEN
    PRINT "Broj je tri"
END IF
Ovaj primjer provjerava vrijednost varijable n i ako joj je vrijednost 3, onda ispisuje poruku "Broj je tri", ako uvjet nije zadovoljen ne dogada se nista. Program se nastavlja dalje.

To bi ti trebalo vizualizirati cemu sluzi ELSE

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
14 godina
neaktivan
Qbasic
Hvala... :) ....

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Qbasic
Pozz...xD...imam za skolu zadatak podijelit dva broja....sesti sam razred.... ovako sam ja napiso ali je neđe greska :CLS PRINT "Unesi djeljenik:" INPUT A PRINT "Unesi djeljitelj" INPUT B for c = A to B c = a / b PRINT c NEXT c END
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2010 18:10 (MatijaCH).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Qbasic
Molim ako neko zna nek napise sutra pisem test :/

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zasto si koristio for petlju? Jeste li vec radili petlje? Znas li cemu one sluze?

Ovo ti je program koji dijeli dva broja:

CLS
PRINT "Unesi djeljenik:"
INPUT a
PRINT "Unesi djelitelj:"
INPUT b
PRINT a / b

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
15 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Zasto si koristio for petlju? Jeste li vec radili petlje? Znas li cemu one sluze?

CLS
INPUT a
INPUT b
PRINT a / b

A ako trebaš cijelobrojno dijeljenje:

INPUT a

INPUT b

PRINT a\b

Slobodno klikni HVALA! Besplatno je...
15 godina
neaktivan
beno101 kaže...
rustweaver kaže...

CLS
INPUT a
INPUT b
PRINT a / b

A ako trebaš cijelobrojno dijeljenje:

INPUT a

INPUT b

PRINT a\b

Može i

10 CLS

20 PRINT "UNESI DJELJENIK: "

30 INPUT A

40 PRINT "UNESI DJELITELJ: "

50 INPUT B

60 Z=A/B

70 KOLIČNIK TA DVA BROJA JE: "

80 PRINT Z

90 END

I see dead people
17 godina
moderator
Hambrle kaže...
  Može i

10 CLS

30 INPUT A

50 INPUT B

60 Z=A/B

80 PRINT Z

90 END

Covjece, ovo izgleda kao da je prepisano iz dvadeset godina stare knjige! Brojevi linija, sve pisano velikim slovima... Brojeve linija treba izbjegavati kao kugu! Oni ne sluze nicemu - sluzili su nekad davno za GOTO naredbu, ali GOTO naredbu je najbolje uopce ne upotrebljavati, jer krsi principe proceduralnog programiranja.

BTW moras doraditi program - moras provjeriti je li ti B jednak nuli, jer operacija dijeljenja s nulom nije definirana - znaci, ako je B=0, ne smijes podijeliti te brojeve i moras ispisati odgovarajucu porukul. Isto vrijedi i za gornje primjere.

16 godina

-istina, brojevi su nepotrebni ali meni su baš odltimerski privlačni.

Možda (smao možda..) je početnicima tim načinom malo jasnije (a možda i nije, možda su u šumici..)

Umjesto Input-a treba koristiti inkey$ unutar do-loop petlje (znak po znak, odbaciti signum, paziti na spec kodove kao funkc-tipke..), testirati broj (ograničiti samo na brojeve, ali može binarno, hex..) i tek nakon provjere 'b' izvršiti dijeljenje.

- Obavezno na početku dimenzionirati (single ili double..) jer u suprotnom (bez DIMa) postoji ograničenje do 32k broja, pa i za ispis rezultata.

- koristiti REMove, *** ::: --- i sva ukrasna sredstva, pazeći na ljepotu strukturiranja. (kasnije puno više znači), pogotovo ukoliko se nešt smisleno napiše uz sam kod, kao npr, što taj kod radi itd. (datum, autor..)

-neispavne unose *Blinkanjem* i zvučnim signalom označiti kao nedozvoljene, kao i primjer što je dozvoljeno

-Koristiti boje, inverzne, može pomoći i XOR ukoliko imate želju nacrtati 'Excel u DOSu' (za efekt šetanja miša-kursora po ekranu).

... itd. stotine linija koda se mogu (i trebaju) ispisati i na ovako banalnom primjeru, jer je to uvod u rutinsko rješavanje, stjecanje navike.

ili samo jedan redak koji ako je pametno složen-radi...

100 REM ********************

110 REM * Ovo je samo pocetak *

120 REM ********************

130 Dim ...

..

200 CLS ... (tek ovdje počinje programiranje..) {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Hambrle kaže...
  Može i

10 CLS

30 INPUT A

50 INPUT B

60 Z=A/B

80 PRINT Z

90 END

Covjece, ovo izgleda kao da je prepisano iz dvadeset godina stare knjige! Brojevi linija, sve pisano velikim slovima... Brojeve linija treba izbjegavati kao kugu! Oni ne sluze nicemu - sluzili su nekad davno za GOTO naredbu, ali GOTO naredbu je najbolje uopce ne upotrebljavati, jer krsi principe proceduralnog programiranja.

BTW moras doraditi program - moras provjeriti je li ti B jednak nuli, jer operacija dijeljenja s nulom nije definirana - znaci, ako je B=0, ne smijes podijeliti te brojeve i moras ispisati odgovarajucu porukul. Isto vrijedi i za gornje primjere.

A dobro, ovo sam na brzinu napisao, gušt mi je pisat velikim slovima :P

if (b=0) then print "Nije moguće dijeliti sa nulom" i vi'iš, sad bih stavio goto 90

I see dead people
17 godina
moderator
Hambrle kaže...

if (b=0) then print "Nije moguće dijeliti sa nulom" i vi'iš, sad bih stavio goto 90

Zasto? To je pogresan nacin programiranja - to je odavno napusteno u jezicima visoke razine. Dijeljenje i ispis bi trebao obaviti unutar else-end if i to je to - ne treba ti nikakav goto.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Hambrle kaže...

Zasto? To je pogresan nacin programiranja - to je odavno napusteno u jezicima visoke razine. Dijeljenje i ispis bi trebao obaviti unutar else-end if i to je to - ne treba ti nikakav goto.

a dobro, ja sam tako davno naucio, i onako ne koristim basic ni za šta

basic je star k'o grčka, ja mislim da se nigdje ne koristi osim što se uči u školi

I see dead people
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

CLS
INPUT a
INPUT b
PRINT a / b

Trebamo koristit FOR petlju :)...svejedno hvala svima dobio 5 xD :))

17 godina
moderator
MatijaCH kaže...
Trebamo koristit FOR petlju :)...svejedno hvala svima dobio 5 xD :))

Mozes napisati za sto si dobio peticu? Nije mi jasno kako bi se to rijesilo preko for petlje - eventualno da dva broja ucitavas preko petlje, u polje - ali to bas i nema smisla. Ili nam nisi dobro objasnio zadatak? Kako tocno je glasio zadatak?

14 godina
neaktivan
Qbasic

Zadatak je zapravo glasio ovako:
Napirite program koji provjerava je li rezulttat dijeljenika dvaju brojeve veći od 7. Pogledajte primjer programa u udžbeniku. Koristite upite "Unesi djeljenik:","Unesidjeljitelj:". Unose pohranite na varijable A i B, a rezultat dijeljenja u varijablu C. Koristite ispis oblika : "Rezultat dijeljenja",nakon čega valja ispisati vrijednost djeljenika "sa", zatim vrijednost djelitelja , "iznosi" , potom ispis rezultata djeljenja,",jest veci od 7"ili"nije veci od 7".
Evo ... zapravo na njega sam naiso dok sam ponavljo za test ... medutim nisam ga znao rhiesit ... pa sam isao vidjeti kako se uopce dijele dva broja i zapravo sam na tom zadatku stao....ali imam srece sta taj zadatak nije bio u testu :D

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Qbasic

Ocito sam ja nesto pomijesao ... :D {#}

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Tako se cini. Iz teksta zadatka (bez da vidimo "primjer programa u udžbeniku") zaista nije jasno gdje bi tu isla petlja for.

14 godina
neaktivan
Qbasic

Pozz

E ovako zamoljavam ako bi mi netko mogao pomoci imam za seminr napraviti program medutim nisam se bavio sa programiranjem u QBasicu

vec godinama tak da sam vec pozaboravljo vecinu varijabil a izaso sam i iz stosa pa mi logika vise ne funkcijonira pa ako biste mi mogli pomoci

rijesiti ovaj zadatak

Zadatak:

Program koji će pronaci i ispisat najvecu vrijednost ( maksimum ) u zadanom intervalu brojeva.

Brojevi koji se pretražuju ne unose se kao ulazne vrijednosti već pretpostavite da su na neki drugi način pohranjeni u programu u obliku polja određenog naziva, na primjer vrijednost i  . Elementima polja dakle pristupate pomoću indeksa polja (i u primjeru polja vrijednost i ). Čitanje na primjer trećeg člana polja i upisivanje u varijablu x piše se kao x = vrijednost 2 (polja u računalstvu se broje od nultog člana).

Pretpostavite za potrebe ovog zadatka da polje ima najviše 1000 članova pohranjenih od vrijednost 0 do vrijednost 999. Vrijednosti članova polja su slučajne cijelobrojne vrijednosti između 0 i 65535.

Krajnje vrijednosti se zadaju na način da program pita korisnika koja je početna vrijednosti, a zatim i koja je završna vrijednost. Vrijednosti su cijeli brojevi i predstavljaju indekse unutar kojih pretražujete polje.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

i,j,k itd. su defaultni nazivi countera u C(++) jezicima i kao takvima nemaju što raditi u QBasicu. Smijeh

i,j,k nemaju veze s jezikom koriste jer su tako složeni po abecedi, nalaze se na desnoj strani tipkovnice, nalaze se jedno pokraj drugoga i na j se nalazi ona mala kvržica, Tako da je na straim i novim tipkovnicama to br1. kod odabira imena zakvog tipa varijabli. Bla bla bla...{#}

Programko http://programko.bloger.hr
14 godina
neaktivan
Qbasic

Ma znam jasno mi je to da je to iz C++ jezika jer bilo je ponudeno bilo koji program ali jedino u q basicu sam prije radio. Zato sam i zamolio 

ovdje pomoc jer ako mi netko moze pomoci da to kasnije mogu i objasniti jer moram obranit svoj program.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Qbasic
God of voltage kaže...

Pozz

E ovako zamoljavam ako bi mi netko mogao pomoci imam za seminr napraviti program medutim nisam se bavio sa programiranjem u QBasicu

vec godinama tak da sam vec pozaboravljo vecinu varijabil a izaso sam i iz stosa pa mi logika vise ne funkcijonira pa ako biste mi mogli pomoci

rijesiti ovaj zadatak

Zadatak:

Program koji će pronaci i ispisat najvecu vrijednost ( maksimum ) u zadanom intervalu brojeva.

TVZ?? {#}

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice