Programiranje u C-u - od svega pomalo izdvojena tema

poruka: 1.661
|
čitano: 387.137
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Pomoć u C-u

Nemožeš preko interface-a ja sam probala uopce nije mogao citati program, a ako nezeli "programirati" u robo pro-u pitaj za programiranje u q-basic-u to je pravo programiranje teze je (malo), ali je zasigurno vece programiranje od rada u robo pro-u

Lana
16 godina
neaktivan
Programiranje u C-u - od svega pomalo

Program bi trebao ocitati unos jedne rijeci duge do 10 znakova i ispisati je obrnutim redosljedom od onog kojim je unesena. No kad pokrenem program on ne radi nista, upisem rijec i on i dalje ceka unos. Nisam dobioo nikakvu gresku kod kompajliranja code-a.

//upotreba znakovnih matrica

#include <stdio.h>
#include <ctype.h> //potrebno radi funkcije isalpha();

int main (void) {

//dekleriranje varijabla

char input[11]; //znakovna matrica za spremanje niza znakova
    int i; //indeksna varijabla koja ce se koristiti u petlji za pristup elementima matrice
    char junk; //varijabla koja ce se upotrijebiti za odbacivanje suvisnog unosa

//ispis poruke korisniku

printf ("Enter a word up to ten characters long: ");

//citanje unosa korisnika

scanf ("%10s", input);

//ispis unesene rijeci

printf ("The word %s is ", input);

//definiranje for petlje

for (i = 10; i >= 0; -i) {   //ova ce petlja pristupiti elementima matrice obrnutim redosljedom od 10 do 0, tako ce se rijeci moci ispisati obrnutim redosljedom

//definiranje unutarnje if petlje

if (isalpha(input[i])) {
          printf ("%c", input[i]);

} //kraj unutarnje if petlje

} //kraj for petlje

//ispis poruke

printf (" ' spelled backwords. \n");

//odbacivanje suvisnog unosa pomocu do...while petlje

do {
       junk = getchar();

} while (junk != '\n');

getchar();

return 0;

}

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 20:50 (Makavelii).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C-u - od svega pomalo
Makavelii kaže...
    for (i = 10; i >= 0; -i) {   //ova ce petlja pristupiti elementima matrice 

Valjda si htio:

for (i = 10; i >= 0; --i)

Isto tako ne bi trebao poceti ispisivati od 10-og znaka, nego ispitati stvarnu duljinu upisanog stringa i ispisivati odatle prema pocetku.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.3.2012 18:53 (rustweaver).
16 godina
neaktivan

Jel postoji c compiler za linux?

&amp;lt;a href=&amp;quot;http://www.erepublik.com/en/referrer/Zerocool12&amp;quot; target=&amp;quot;_blank&amp;quot;&amp;gt; &amp;lt;img src=&amp;quot;http://erepublik.com/images/badges/erepublik-badg

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Naravno- GCC.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.3.2012 18:54 (royalhero).
15 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Da.

17 godina
neaktivan

Ima li ikakva naredba za reproduciranje zvukova u C-u?

IRebic
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
IRebic kaže...

Imaš za beep- printf("\a");

A možeš i preko Winapi-a
Potrebna ti je biblioteka windows.h.
Funkcija ide ovako:
Beep(520, 500); //520 Hz, 500ms

15 godina
neaktivan
IRebic kaže...

http://www.acm.uiuc.edu/webmonkeys/book/c_guide/

Ne znam, reci ti meni... :D

Al ozbiljno sada. Ne, standardna C biblioteka ne dolazi sa bilo kakvim multimedijskim mogucnostima zbog maksimalne portabilnosti. Za takve radnje trebas nekakav multimedijalni API, odnosno biblioteku. Tako da mozes koristiti SDL, DirectSound, OpenAL, Fmod, PortAudio, Allegro, ili cak stari WaveOut i brojne druge...

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
IRebic kaže...

http://www.acm.uiuc.edu/webmonkeys/book/c_guide/

Ne znam, reci ti meni... :D

Al ozbiljno sada. Ne, standardna C biblioteka ne dolazi sa bilo kakvim multimedijskim mogucnostima zbog maksimalne portabilnosti. Za takve radnje trebas nekakav multimedijalni API, odnosno biblioteku. Tako da mozes koristiti SDL, DirectSound, OpenAL, Fmod, PortAudio, Allegro, ili cak stari WaveOut i brojne druge...

i kad bi ja sad napravio program sa tin bibliotekama bi li on moga bez problema raditi na svim windowsima?

IRebic
13 godina
neaktivan

Možeš li nam reći zašto ti treba reprodukcija zvuka?

17 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Možeš li nam reći zašto ti treba reprodukcija zvuka?

za više stvari, najviše za obavjesti kao naprimjer grešku...

IRebic
13 godina
neaktivan
IRebic kaže...

najviše za obavjesti kao naprimjer grešku...

Pa onda, ako ti je konzolna aplikacija, najbolje ti je printf, sa argumentom \a.
Pogledaj ono što ti je rustweaver rekao.

15 godina
neaktivan
IRebic kaže...

i kad bi ja sad napravio program sa tin bibliotekama bi li on moga bez problema raditi na svim windowsima?

aha

Sve te biblioteke ti za reprodukciju zvuka koriste ili Direct Sound ili WaveOut API-je. Direct Sound je podrzan od windowsa 95 nadalje, a WaveOut jos od windowsa 3.0 nadalje.

14 godina
neaktivan

Odlucio sam programirati, pocetnik sam, dajte malo mi objasnite sto je to C i gdje se to radi? pomoc molim 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ogi219 kaže...

Odlucio sam programirati, pocetnik sam, dajte malo mi objasnite sto je to C i gdje se to radi? pomoc molim 

C je jedan od programskih jezika (kao sto su i C++, C#, Java, Python, Pascal, Ruby, BASIC, PHP, i brojni drugi, takoder programski jezici). Programski jezik je poput stvarnog jezika, cini ga skup odredenih rijeci (naredbi) i pravila pisanja (sintaksa), kojima racunalu govoris sto da radi. I isto tako programski jezici, poput stvarnih jezika, mogu biti slicni ili veoma razliciti. Npr. izvorni kôd programa pisanog u BASIC-u i programa pisanog u C-u ce biti razlicit, iako oba programa mozda rade istu stvar.

Programe najcesce pises u programima koji se nazivaju Integrated Development Environment (IDE). Najcesce spominjani IDE-i na ovom podforumu su definitivno Visual Studio, Code Blocks, DevC++ i Eclipse. Tebi kao pocetniku jedan prosjecan IDE ce se doimati poput obicnog tekst editora na steroidima. Programski kôd mozes pisati i u notepadu, iako ce ti to cesto biti veoma neprakticno.

Za pisanje C i C++ programa ti moze posluziti bilo koji od IDE-a koje sam vec naveo, dakle imas:

Jos bih samo htio napomenuti da C mozda i nije najbolji izbor za totalnog pocetnika, ali to je pitanje oko kojeg se cesto vode rasprave na ovom podforumu.

14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
ogi219 kaže...

C je jedan od programskih jezika (kao sto su i C++, C#, Java, Python, Pascal, Ruby, BASIC, PHP, i brojni drugi, takoder programski jezici). Programski jezik je poput stvarnog jezika, cini ga skup odredenih rijeci (naredbi) i pravila pisanja (sintaksa), kojima racunalu govoris sto da radi. I isto tako programski jezici, poput stvarnih jezika, mogu biti slicni ili veoma razliciti. Npr. izvorni kôd programa pisanog u BASIC-u i programa pisanog u C-u ce biti razlicit, iako oba programa mozda rade istu stvar.

Programe najcesce pises u programima koji se nazivaju Integrated Development Environment (IDE). Najcesce spominjani IDE-i na ovom podforumu su definitivno Visual Studio, Code Blocks, DevC++ i Eclipse. Tebi kao pocetniku jedan prosjecan IDE ce se doimati poput obicnog tekst editora na steroidima. Programski kôd mozes pisati i u notepadu, iako ce ti to cesto biti veoma neprakticno.

Za pisanje C i C++ programa ti moze posluziti bilo koji od IDE-a koje sam vec naveo, dakle imas:

Jos bih samo htio napomenuti da C mozda i nije najbolji izbor za totalnog pocetnika, ali to je pitanje oko kojeg se cesto vode rasprave na ovom podforumu.

Hvala, ali, ja bi porogramirao u ubuntu. to mi govore neki programeri da je najbolji za sve programiranje

13 godina
neaktivan

Ko ti je to rekao? Linux i Windows su dvije različite platforme, analogno tome i programiranje za njih se razlikuje.
Ako radiš na Linuxu programiraj za Linux, ako radiš na Windowsu programiraj za njega.
Ako želiš programirati u C#-u ili VB.NET-u, drži se Windowsa. Što se C-a tiče, ne znam šta bi ti rekao.

Što ti znači za sve programiranje?

15 godina
počeli nešto prčkat oko C-a u školi, pa imamo zadatak napraviti programčić koji obavlja određenu računsku operaciju ako upišeš određeno slovo, znači z za zbrajanje, o za oduzimanje etc.

treba mi samo objašnjenje kako određenom slovu dodijeliti operaciju zbrajanja, oduzimanja itd.

znam da je nubovsko pitanje, al eto
Pričam i serem bezveze
15 godina
neaktivan
The Unforgiven kaže...
počeli nešto prčkat oko C-a u školi, pa imamo zadatak napraviti programčić koji obavlja određenu računsku operaciju ako upišeš određeno slovo, znači z za zbrajanje, o za oduzimanje etc.

treba mi samo objašnjenje kako određenom slovu dodijeliti operaciju zbrajanja, oduzimanja itd.

ako imas varijablu imena "znak" u koju si spremio slovo koje je korisnik upisao na tipkovnicu, dovoljno je pomocu "if" komande provjeriti koja je njena trenutna vrijednost.

npr:

if (znak=='z')
{
   //odabrano je zbrajanje, izvrsi ga
}

Kada imas duge trakavice vrijednosti koje moras ispitati onda je lakse koristiti "switch", ali necu te i sa time zamarati...

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.3.2012 17:47 (rustweaver).
14 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Ko ti je to rekao? Linux i Windows su dvije različite platforme, analogno tome i programiranje za njih se razlikuje.
Ako radiš na Linuxu programiraj za Linux, ako radiš na Windowsu programiraj za njega.
Ako želiš programirati u C#-u ili VB.NET-u, drži se Windowsa. Što se C-a tiče, ne znam šta bi ti rekao.

Što ti znači za sve programiranje?

Htio bi programirat u Linuxu, i radit neke programcice i tako.. aj malo mi pojasni gdje je lakse programirat i kvalitetnije i malo me uputi u Linux

15 godina
neaktivan
ogi219 kaže...

Htio bi programirat u Linuxu, i radit neke programcice i tako.. aj malo mi pojasni gdje je lakse programirat i kvalitetnije i malo me uputi u Linux

Instaliraj si onda Code Blocks za linux, a sto se upucivanja u linux tice za to imas posebnu temu:

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx

Tamo postavljaj pitanja kako da nesto instaliras i podesis, a ovdje postavljaj pitanja vezana uz programiranje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.3.2012 19:16 (rustweaver).
13 godina
neaktivan

Ponekad se upitam zašto sam otvarao ovu temu, zapravo kome?
http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/tutorialide-pocetnika-podesavanje/125989.aspx

1 0 hvala 0
15 godina

moze pomoc?

javi mi error: main must return int, da nemam jednog cudnog iz racunalstva nebi bio problem. zahvaljujem unaprijed

#include <stdio.h>

#include <math.h>

void main(void)

{

int i;

float a,b,z,o,m,d;

printf("\n Unesite prvi i drugi operand: ");

scanf("%f,%f", &a, &b);

if (a>0 && b>0)

{

printf("\n Upisite broj koju operaciju zelite koristiti:\n");

printf("1) Zbrajanje \n 2) Oduzimanje \n 3) Mnozenje \n 4) Djeljenje\n");

scanf("%d",&i);

switch(i)

{

case 1: z=a+b; printf("Rezultat zbrajanja je %f", z);

break;

case 2: o=a-b; printf("Rezultat oduzimanja je %f", o);

break;

case 3: m=a*b; printf("Rezultat mnozenja je %f", m);

break;

case 4: d=a/b; printf("Rezultat djeljenja je %f", d);

break;

default: printf("\n Izabrali ste pogresan broj"); break;

}

}

else printf("\n Niste upisali operande!!!");

}       

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sheeva kaže...

moze pomoc?

javi mi error: main must return int, da nemam jednog cudnog iz racunalstva nebi bio problem. zahvaljujem unaprijed

Pa boze moj, zar ti poruka s greskom ne govori sve sto trebas znati?

tko vas uci ovim stvarima?

void main(void)

cak si void i u zagrade stavio sto je potpuno nepotrebno, i pogresno u ovom slucaju.

main treba biti int, jer funkcija main operacijskom sustavu vraca integer koji govori operacijskom sustavu je li program izvrsen bez greske ili ne.

znaci ili ovakav (ako ne koristis argumente iz komandne linije):

int main()
{

return 0;
}

ili ovakav (ako koristis argumente iz komandne linije):

int main(int argc, char **argv)
{

return 0;
}

Kôd ti je takoder dosta neuredan, i pogotovo upadaju u oci sve one nepotrebne floating point varijable. Trebaju ti cca sveukupno tri varijable, jedna koja ce drzati rezultat, druga koja drzi prvi broj racunske operacije i treca koja drzi drugi broj racunske operacije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2012 20:01 (rustweaver).
15 godina
rustweaver kaže...
Sheeva kaže...

moze pomoc?

.....

ma da nas uci bi znao nesto

dobro sad sljaka nego kad upisem broj za koju operaciju, samo izvrsi program i opce se nevidi rez nego odma prekine?

15 godina
neaktivan
Sheeva kaže...

dobro sad sljaka nego kad upisem broj za koju operaciju, samo izvrsi program i opce se nevidi rez nego odma prekine?

To je zato sto program dode do kraja i zatvori se prozor, pauziraj ga nekako ili ga pokreni u konzoli da ti ostane ispis.

evo sam malo preradio taj tvoj program da vidis otprilike kako formatirati programski kôd da slici na nesto:

#include <stdlib.h>
#include <stdio.h>
#include <math.h>

int main()
{
   int i;
   float a, b, rezultat;

printf("\nUnesite prvi i drugi operand: ");
   scanf("%f,%f", &a, &b);

if (a>0 && b>0)
   {
       printf("\nUpisite broj koju operaciju zelite koristiti:\n");
       printf("1) Zbrajanje \n2) Oduzimanje \n3) Mnozenje \n4) Djeljenje\n");
       scanf("%d", &i);

switch(i)
       {
            case 1:
                 rezultat=a+b;
                 printf("Rezultat zbrajanja je %f", rezultat);
                 break;

case 2:
                 rezultat=a-b;
                 printf("Rezultat oduzimanja je %f", rezultat);
                 break;

case 3:
                 rezultat=a*b;
                 printf("Rezultat mnozenja je %f", rezultat);
                 break;

case 4:
                 rezultat=a/b;
                 printf("Rezultat djeljenja je %f", rezultat);
                 break;

default:
                 printf("\nIzabrali ste pogresan broj");
                 break;
       }
   }
   else
        printf("\nNiste upisali operande!!!");

system("pause");
   return 0;
}

Inace, ako nista drugo ne kanis sa rezultatom, moglo bi se potpuno izbaciti varijablu rezultat, i obaviti racunanje pri pozivu funkcije printf...

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2012 20:21 (rustweaver).
13 godina
neaktivan
Sheeva kaže...

E pa sad znaš, inače imaš Google, preporučujem ti neku knjigu o programiranju u C-u, naravno ako te interesuje nešto više.

15 godina
rustweaver kaže...
Sheeva kaže...

To je zato sto program dode do kraja i zatvori se prozor, pauziraj ga nekako ili ga pokreni u konzoli da ti ostane ispis.

evo sam malo preradio taj tvoj program da vidis otprilike kako formatirati programski kôd da slici na nesto:

....

Inace, ako nista drugo ne kanis sa rezultatom, moglo bi se potpuno izbaciti varijablu rezultat, i obaviti racunanje pri pozivu funkcije printf...

evo ubacio u racunalo, upisem jedan broj, pita me za zbrajanje/oduzimanje ... a upisem 2 izvrsi program i odmah prekine

royalhero kaže...
Sheeva kaže...

E pa sad znaš, inače imaš Google, preporučujem ti neku knjigu o programiranju u C-u, naravno ako te interesuje nešto više.

znam da imam al kako da razumijem kad ovaj nas prof kaze pisemo samo, nit koristimo u praksi i odjedamput: napravite ovakav i ovakav program a nezeli objasniti + u razredu niko nema pojma, da je c++ bila bi druga prica..

15 godina
neaktivan
Sheeva kaže...

evo ubacio u racunalo, upisem jedan broj, pita me za zbrajanje/oduzimanje ... a upisem 2 izvrsi program i odmah prekine

umjesto:

system("pause");

stavi:

getchar();
getchar();

trebaju ti dva poziva na getchar zato sto scanf ostavlja smece u input bufferu pa ce ti prvi getchar odmah zavrsiti jer ce naletiti na newline. Zato izbjegavam scanf...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice