Microsoft Small Basic

poruka: 11
|
čitano: 4.073
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Microsoft Small Basic

Ne zanima me programiranje, samo bih želio izračunati vrijednost jedne jednostavne formule u kojoj se koriste trigonometrijske funkcije. Najjednostavniji je Microsoftov Small Basic, ali treba mi mogućnost množenja i dijeljenja trigonometrijskih funkcija, po mogućnost izraženih u stupnevima, lučnim minutama i lučnim sekundama, a ne u radijanima. O programiranju ne znam gotovo ništa, niti me zanima. Važno je da se programirati može online kao u ovom jednostavnom Microsoftovom programu. Dakle neki najednostavniji progamski jezik kojim se mogu rješavati formule sa trigonometrijskim funcijama, po mogućnosti s online programiranjem.

 
0 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
offline
Re: Microsoft Small Basic

postoji mnogo siteova gdje se može online kompilirati razne jezike, npr. :  onlinegdb.com

16 godina
moderator
offline
Re: Microsoft Small Basic

Možda da probaš s Wolframovim kalkulatorom Alpha? https://www.wolframalpha.com/

15 godina
offline
Re: Microsoft Small Basic
zvir12 kaže...

.. Dakle neki najednostavniji progamski jezik kojim se mogu rješavati formule sa trigonometrijskim funcijama, po mogućnosti s online programiranjem.

 -tražiš pogrešno.. tj programski jezik nema ništa s matematičkim operacijama, programski jezik služi tome da porgramer računalu objasni što želi raditi, dok su formule samo dio posla kao i ispis texta ili bilo što što app radi.

-trebaš nešto kao predloženi wolrfam alpha ili excel i sl. .. tj excel je najpoznatiji tablični calculator, može sve što ti padne na pamet, daleko jači od klasičnog calculatora upravo zato.. čak se i rad u excelu naziva programiranjem, jer je i on skoro programski jezik tj ispod haube ima basic .. tj i za korištenje excela treba učiti (programiranje..) dok online wolrfam služi tome da juzer ne mora znati programiranje, osnove, sintaxu, tj wizard sve radi umjesto juzera, no mora znati kako se formula upisuje, pa opet postoji nešto kao sintaxa, pisanje formule ali je sličnije ručnom-papapirnatom nego klasično programiranje gdje ovisno o programskom jeziku i platformi-kompajleru-cpu mogućnostima programer prilagođava željeno mogućnostima računala, npr banalni primjer, ako cpu ne zna množiti, programer će supstituirati višestrukim zbrajanjem i prikazati rezultat množenja, što podrazumijeva da mora znati osim programiranja u tom programskom jeziku i samu matematiku vrlo dobro, kao nastavnik, da bi to mogao objasniti drugima-učenicima kao i računalu-čipu..

 

** edit: ili ovako, svaki programski jezik se 'reklamira' kao jednostavan-lak.. s primjerima 'klik-next'.. tj viši jezici, ide-alati, wizzardi olakšavaju ali i ograničavaju, tj možeš samo ono što su predvidjeli, nemaš 'slobodu', pa se i html-generatori kao i html jednako vodi pod programski jezik ili acad-lisp skripte itd. Razika, svaki programski jezik pogotovo neki njegov IDE je specijaliziran za neku namjenu, neki tip appsa-programiranja, npr gaming-3d grafika ili klasične app tipa word-tetris s buttonima-formama-objektima, dok kao najniži oblik imaš assembler ili strojni jezik koji je specifičan za platformu i težak kao učenje npr kineskog pisma ali tad možeš sve, samo je to naravno teže-duže-zahtijevnije nego klik-next kad generator obavi 99% za juzera tj ili si programer ili juzer, kao vozač auta s mjenjačem..

-ako si negdje naišao na reklamu za smallbasic kao prilagođen početnicima i jednostavnim taskovima.. to je ekšli isto, kao što je isto voziti bilo koji auto, neovisno o brandu, naravno u klasi osobnog, ne traktor-kombajn-šleper-formulu1.. koji su specijalizirani, kao i programski jezici-alati, kao i set ključeva-gedora. Uvjek će specijaliziran alat dati bolji-brži rezultat dok s univerzalnim možeš sve pri čemu je tvoje znanje ono bitno, ne alat-sredstvo, .. tj bez osnova znanja programiranja možeš koristiti npr wolfram-online, no moraš znati nešto o formulama, npr biti matematičar-statističar-inženjer tj tih struka da bi razumio formule tj da bi dobio željeno, ne običan juzer koji ne zna ništa pa samo klika, tj takvi alati su kao most-spoj-adapter između znanja raznih struka što u timu programera rade stručnjaci svaki u svojoj grani-dijelu posla, npr netko programira čisti kod, netko zna pravo, netko knjigovodstvo, netko formule, kemiju-matematiku itd.. ne mora znati sve jedna osoba nego je to tim-ekipa a tad je samo problem uskladiti ih. Kao što wolframom možeš nešto izračunati ili recimo prikazati kao graf-funkciju, možeš i excelom, tj on je stariji primjer takvog alata dok je wolfram alpha online za juzere koji ne moraju znati osnove excela ili ga naprosto nemaju (licenca-office-cijena..) dok free konkurencija nema iste mogućnosti tj nije microsoftov office paket bez razloga vodeći desetljećima, dok alternativa kao libre-free offcie može nešto ali nešto fali + nemaju sve povezano recimo ispod haube programskim jezikom, pa i samim osom kao win jer se sve to radi istim programskim alatima, kao temelji svih oseva, appsa za win-lin-mac (mac sad prelazi na svoj cpu, do sad je bila ista platforma, isti hw, programirati se može na sva tri osa za ostale + andoroid.. tj sve se programira na računalima, npr na macu dok samo finalni kod kompajliraš za ciljanu platformu..

 

-smallbasic je jedan od bezbrojnih alata, sporedan, u odnosu na npr prave razvojne alate s IDEom kao visual studio, dok su programski jezici kao c-c+..c#, java i python 99% slični, sintaxa i način rada, kao automobili, sjedneš i voziš ali naravno da ti je lakše ono na što si navikao i znaš napamet.. dok su alati kao excel za 'poluprogramere' tj recimo inženjere koji dovoljno znaju da mogu eliminirati klasičnog programera kao prevoditelja između računala i struke tj ono što se želi dobiti, rezultat-cifra ili grafikon.. nije to lakše-teže, nego određena struka, stručno znanje dok je teško očekivati da će osoba biti jednako stručna u više odvojenih struka, pa doktori mogu biti stomatolozi-kirurzi itd.. jednako je s programerima, različite namjene, stuke-stručnosti tj potreba neke app, osa, neke specifičnosti itd .. pa se sad više traže recimo programeri za andorid uređaje-mobitele jer su masovno tržište, no svaki c-python i sl. programer to može uz malo privikavanja na nešto novo, kao novi auto ili bilo što što koristiš u odnosu na naviku u kojoj već imaš rutinu-brzinu-preciznost jer znaš sve napamet bez traženja po menijima pa i mane tj rizike-probleme, kao da znaš da su ti ćelave gume pa sporije ideš u zavoj po kiši... ili izletiš tj isti vozač će vjerojatnije s novim-nepoznatim autom imati prometnu nesreću nego s autom kojeg već zna čak i kad taj auto ima neke mane i tad će prilagoditi brzinu uvjetima..

 

-tako da ovo je više 'odgovaranje' od small basica, jer on nije riješenje, tj to je programski jezik kao i svaki drugi ali 'mali' tj ograničen, manje primjera, manje mogućnosti, ako već nešto učiš tad uči npr python kao za sad perspektivniji-poznatiji-jači.. ili excel tj ovisi želiš li neku samostalnu app kao .exe pod win ili unutar postojećih alata kao ms-offcie i sl. koji su tad potrebni za rad tj stari klasičan basic kao bas-kod se u pravilu ne kompajlira nego se izvodi interpreterom (zato je sporiji od kompajliranog... kao exe-a), desetljećima korišten kao školski jezik i bio je na svim starim osevima-računalima, dok je to u posljednje vrijeme kao nasljednik python.. oba mogu ono što želiš, tj oba su programski jezici, dok je samo razlika u potrebnom znanju tj koliko generator radi za tebe, dok se kod objektnih kao ideja programiranja udaljava od osobe tj ide-objekt je wizzard koji glumi programera a juzer tad teoretski samo određuje što bi želio.. no tako izgleda u reklami, u stvarnosti ipak moraš biti programer.. osim za gotove primjere-templatee koje možeš klik-nexati no tad nisi baš ništa napravio ili naučio.

-za python imaš npr online kompajler, ne moraš ništa instalirati.. probaj-vidi.. isto je sa svim programskim jezicima, tj svaki ima klasičan primjer 'helloworld'.. i usporedbom možeš zaključiti koja je razlika npr u sintaksi ili strogoći pisanja koda vs sloboda kad istu stvar možeš na više načina notirati.. i baci pogled na recimo assembler kod koji bi morao znati da napraviš isti primjer, tad će ti biti jasnija razlika između jezika-specijalnosti tj težine-lakoće ali i ograničenosti koja s tim ide kao specijalizacija za bilo što, pa se tako pojedine soft firme bave uskom granom, ne rade soft za sve nego npr zvuk, video, igre.. ne sve nego pojedine grane-struke-niše unutar računalne IT industrije čak i kad svi programeri recimo koriste C++.. kao što će neki grafičar koristiti corel paket ili adobe, ili samo photoshop bez premiera (video) jer onom tko obrađuje fotke ne treba video editor itd mada je to dio soft paketa ako kupiš CS (kad bi zanemarili cijenu).

-naprosto nitko ne radi takve stvari recimo u smallbasicu, ne rade ni u basicu-pythonu, ali postoji mogućnost da će sutra to raditi u pythonu za recimo mobitel-android platformu, npr širenje igara i mogućnosti mobitela grafičkih čipova i sl. tj tad će se pojaviti neki IDE za tu svrhu koji će recimo olakšati izradu igre ali neće služiti za tvoje formule.. mada ispod haube možda koristi istu formulu za izračun npr putanje tijela ispaljenog metka i lom prepreke u koju udari jer to je sve matematika+fizika+kemija, sve to su formule iz života oko nas, naprezanja, uzgon i zašto avion leti kao i gustoća fluida ili lom svjetlosti.. kad vidiš npr dim ili travu u nekoj igri, vidiš rezultat takvih formula, specijaliziranih dodataka-pluginova koji rade takvu pojedinu stvar kao dim ili prskanje kapljice vode.. i to može biti igra ili acad projektiranje mosta, aviona, elektroshema uređaja itd itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2022 13:29 (ihush).
16 godina
offline
Re: Microsoft Small Basic
ihush kaže...
zvir12 kaže...

.. Dakle neki najednostavniji progamski jezik kojim se mogu rješavati formule sa trigonometrijskim funcijama, po mogućnosti s online programiranjem.

 -tražiš pogrešno.. tj programski jezik nema ništa s matematičkim operacijama, programski jezik služi tome da porgramer računalu objasni što želi raditi, dok su formule samo dio posla kao i ispis texta ili bilo što što app radi.

-trebaš nešto kao predloženi wolrfam alpha ili excel i sl. .. tj excel je najpoznatiji tablični calculator, može sve što ti padne na pamet, daleko jači od klasičnog calculatora upravo zato.. čak se i rad u excelu naziva programiranjem, jer je i on skoro programski jezik tj ispod haube ima basic .. tj i za korištenje excela treba učiti (programiranje..) dok online wolrfam služi tome da juzer ne mora znati programiranje, osnove, sintaxu, tj wizard sve radi umjesto juzera, no mora znati kako se formula upisuje, pa opet postoji nešto kao sintaxa, pisanje formule ali je sličnije ručnom-papapirnatom nego klasično programiranje gdje ovisno o programskom jeziku i platformi-kompajleru-cpu mogućnostima programer prilagođava željeno mogućnostima računala, npr banalni primjer, ako cpu ne zna množiti, programer će supstituirati višestrukim zbrajanjem i prikazati rezultat množenja, što podrazumijeva da mora znati osim programiranja u tom programskom jeziku i samu matematiku vrlo dobro, kao nastavnik, da bi to mogao objasniti drugima-učenicima kao i računalu-čipu..

 

 uređaja itd itd..

Napisao si gotovo roman, a naglasio sam da me programiranje ne zanima. Znam za Python i kad bi me programiranje zanimalo počeo bih upravo s njim. Za moje potrebe i excel je overkill, ne želim učiti programiranje u excelu zbog rješavanja nekoliko jednostavnih formula. Više mi odgovara programiranje za programibilne kalkulatore. Imam jedan takav, ali ima premalo programskih linija za ono što meni treba, pa formule rješavam svaki put ručno unoseći podatke što je dosta naporno, a i mogućnost pogreške je velika. Dakle za moje potrebe je dovoljan neki bolji programibilni kalkulator, ili online emulator, s više progamskih linija, po mogučnosti HP, jer jednog takvog imam, pa se mogu lakše snaći.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2022 15:56 (zvir12).
2 godine
neaktivan
offline
Re: Microsoft Small Basic
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.1.2022 16:03 (push).
2 godine
neaktivan
offline
Re: Microsoft Small Basic

Kakve veze ima naslov teme s tim što tražiš?

16 godina
offline
Re: Microsoft Small Basic
push kaže...

Kakve veze ima naslov teme s tim što tražiš?

 Mislio sam da se u Small Basicu mogu množiti i dijeliti trigonometrijske funkcije, naravno i oduzimati i zbrajati, upravo je to ono što mi treba. Pogodio si kalkulator koji imam HP 11c, ali na žalost ima premalo peogramskih linija za moje potrebe.

2 godine
neaktivan
offline
Microsoft Small Basic

A ima emulatora jačih modela, HP48 i to, ali to nisamkoristio.

Ako je stvarno bitno što trebaš, potrudi se i nešto nauči.

Ako je online poželjno, imaš sagecell, jako jednostavno za počet i moćno.

Zasniva se na pythonu ali nudi puno više. Office365, google docs...

 

ako je pak jednostavnost primarna, možeš izraze koje računaš upisat direkt u google i dobit ćeš odgovor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Microsoft Small Basic
zvir12 kaže...
..

Napisao si gotovo roman, a naglasio sam da me programiranje ne zanima...

 -zato i pišem, pogrešni razlozi, tj programski jezik je za programere, ne za juzere koji žele nešto.. a smalbasic je ipak programski jezik, dok je excel tablični calculator u kojem možeš ono što želiš (ali ni to ne želiš..) :)

... tj nije meni problem u pisanju romana, problem je u tebi.. ignoriraj, preskoči itd..

 

zvir12 kaže...
push kaže...

Kakve veze ima naslov teme s tim što tražiš?

 Mislio sam da se u Small Basicu mogu množiti i dijeliti trigonometrijske funkcije, naravno i oduzimati i zbrajati, upravo je to ono što mi treba. Pogodio si kalkulator koji imam HP 11c, ali na žalost ima premalo peogramskih linija za moje potrebe.

 -pogrešno misliš, praktički sve zamislive funkcije, trigonometriju ili bilo što možeš u svakom programskom jeziku, .. a sam pc je malo jači claculator tj daleko jači od calculatora koji se koriste za takve svrhe, no i oni su programabilni a to ne želiš, jer ne želiš učiti (programiranje) .. tj promašuješ sve ili vjeruješ reklami o nekoj lakoći programiranja. Programiranje se kao i sve ostalo uči, tad se može..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
neaktivan
offline
Re: Microsoft Small Basic

Postoji i emulator HP15C, autor Torsten Manz,
koji može snimati i pokretati programe.
No ima i HP41 i HP42 simulatora, a to su kalkulatori koji su programski napredniji of 15c,
a i dalje RPN. Ali ja osobno ne bih nikad nešto složenije računao kalkulatorom. Ali naravno, to je indidualno.

 

I ne znam jesi li čuo za SwissMicros kalkulatore...

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.1.2022 21:00 (push).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice