Kako ste počeli s programiranjem?

poruka: 181
|
čitano: 41.852
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
RE: Kako ste počeli
Programko kaže...

Možda je bio najbolji, al tada sam bio premlad da bi mi to bilo bitno. Važno je jedino bilo da kad bih prepisao nešto iz neke knjigice i nešto pretisnio (pretpostavljam Enter) monitor bi počeo mjenjati boje. I to je bilo skroz Cool :-). Misliom da su te boje ostavile trajne posljedice na moj mozak :-))

a kad se sjetim prepisane prve igrice,i to odma za dvojicu igraca,pa cak i pravi pravcati dvoboj ubojitim koltom kalibra .45,sa drshkom oblozenom slonovacom kojim sam kokao brata na suprotnoj strani ekrana :) (siguran sam kako on pak pamti kako je bilo malo drugacije,al...)

dodushe,mozda bi neko vidio samo crvene pixele koji su jedva licili na nekog covjeculjka koji je u ruci drzao mozda shtap,a mozda i pishtolj,ali je to ispucavalo neshto shto se moze samo pretpostavljati da je metak :))))))

al da budem OT

poceo sam sa basicom

pa sam koristio pascal i fortran

onda dugo nisam nishta koristio

jako dugo

pa sam malo koristio QBasic,poshto je jeli,imao basic u imenu

pa onda HTML/css i javascript

i to onda dugo vremena,poshto me to doista zanimalo

a onda me posao natjerao programirat malo u Visual Basicu

a sad u java-i

e,ne bi niko vjerovao kada bi mu rekao da mi je jako pomoglo poznavanje CSS-a prilikom shvacanja programiranja u objektno orijentiranim tehnologijama

e,da,programirao sam i u excelici,ali samo sa osnovnim funkcijama,bez linije programskog koda,al opet cijele jedne proracune i izracune koji su prepoznavali broj mjernih tocaka u cijevi ventilatora i na osnovu toga cijeli jedan proracun, ili koliko mi je potrebno drva,zeljeza, hrane i zlata kako bi za 4 levela digao jednu,3 levela drugu gradjevinu i usput za koliko vremena bi mi se vratilo ulaganje u podizanje rudnika za 1 level :))))))

zelim,hocu,mogu al neam koga
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 20:31 (lepi).
16 godina
neaktivan
Kako ste počeli

Imam 14 godina i počeo sam s Visual Basicom još prije gotovo godinu dana ali mi je dosadio pa sam probao C++.C++ mi je bio malo prekompliciran i isto nisam imao vremena ni volje.Pa sam probao i Python ali nema od toga ništa.trenutno znam Visual basic 2008 dosta dobro,ostale ništa.Sad ništa aktivno ne programiram,nadm se da ću uskoro ponovni početiSmijeh

Fućkaj ga!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Tomislav95 kaže...

Imam 14 godina i počeo sam s Visual Basicom još prije gotovo godinu dana ali mi je dosadio pa sam probao C++.C++ mi je bio malo prekompliciran i isto nisam imao vremena ni volje.Pa sam probao i Python ali nema od toga ništa.trenutno znam Visual basic 2008 dosta dobro,ostale ništa.Sad ništa aktivno ne programiram,nadm se da ću uskoro ponovni početiSmijeh

Aj taj Visual Basic... Smrt za programera pocetnika... Probaj s Javom kao neki meddjukorak (alat NetBeans je jako dobar, jer mnogo posla obavi za tebe) - kad je usvojis, bit ce ti mnogo lakse usvojiti osnove C++-a. Namigiva

17 godina

Pa i nije bas smrt... al dobro... ja sam imao izmedju vb i c++ (dok se .net nije pojavio) Pascal... Nije mi prebacivanje bilo problematicno...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2010 9:14 (tnakir).

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Kako ste počeli s programiranjem?
tnakir kaže...

Pa i nije bas smrt... al dobro... ja sam imao izmedju vb i c++ (dok se .net nije pojavio) Pascal... Nije mi prebacivanje bilo problematicno?

Bojim se da bas i nisam shvatio sto si htio reci - zasto mene pitas je li tebi prebacivanje bilo problematicno? Smijeh

Osobno, vec sam dobro poznavao Pascal kad sam krenuo uciti C/C++ i mogu reci da mi prebacivanje nije bilo neki problem. Naime, koncept je isti - razlika je samo u "dekoraciji". Program napravljen u Pascalu prakticki mozes prepisati u C++, samo sto ces, naravno, koristiti rezervirane rijeci C++-a.

17 godina

Kriva interpukcija :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Davno na Spectrum mašini a kasnije na Commodore 64 pa C128(što se tiče hardwer osnove i početaka), a jezici .... basic ....zatim lagano C ali ubrzo prebacivanje na C++ i OOP...managed i unmanaged C++(managed CLR /CLI C++)...sad na C#.Net i ASP.NET + ADO.NET uglavnom ....web programiranje zajedno s bazama podataka ...u slobodno vrijeme i dalje C++ što više mogu.

Private
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2010 9:14 (Private).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Tomislav95 kaže...

Aj taj Visual Basic... Smrt za programera pocetnika... Probaj s Javom kao neki meddjukorak (alat NetBeans je jako dobar, jer mnogo posla obavi za tebe) - kad je usvojis, bit ce ti mnogo lakse usvojiti osnove C++-a. Namigiva

Hvala,probat ću s Javom ili ću nastaviti s C++(imam neke knjige u PDF-u)

Fućkaj ga!
17 godina
protjeran
Tomislav95 kaže...
mbaksa kaže...
Tomislav95 kaže...

ako birash izmedju jave i C++,moj prijedlog ti je java,jer je prirodniji mrezni jezik,pa si mirniji shto se tice interneta i intraneta

17 godina
protjeran
lepi kaže...
Tomislav95 kaže...
mbaksa kaže...
Tomislav95 kaže...

ako birash izmedju jave i C++,moj prijedlog ti je java,jer je prirodniji mrezni jezik,pa si mirniji shto se tice interneta i intraneta

Hehe, a moj prijedlog je baš suprotno. C++ definitivno kad je mreža u pitanju tj. klijent-server aplikacije i protokoli. Indy (Internet Direct) komponente u VCL biblioteci su pravi dokaz kako mrežno programiranje može biti jednostavno, brzo i efikasno. A čak i na području web aplikacija C++ već ima jako dobre intraweb komponente.

16 godina
odjavljen

Nije mi jasno zašto svi govore da je VB loš jezik. Meni kao početniku izgleda ok jer je jednostavan za učiti i razumjeti. Može mi netko lijepo, bez gluposti i pretjerivanja, objasniti zašto je VB loš - koje su njegove konkretne mane i zašto svi preporučuju zaobilaženje tog jezika u širokom luku? Oni koji su još pod dojmom VB-a iz 90tih, psst. Neke stvari su se (možda) promijenile na bolje Namigiva

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
moderator
Tracer kaže...
lepi kaže...
Tomislav95 kaže...
mbaksa kaže...
Tomislav95 kaže...

Hehe, a moj prijedlog je baš suprotno. C++ definitivno kad je mreža u pitanju tj. klijent-server aplikacije i protokoli. Indy (Internet Direct) komponente u VCL biblioteci su pravi dokaz kako mrežno programiranje može biti jednostavno, brzo i efikasno. A čak i na području web aplikacija C++ već ima jako dobre intraweb komponente.

Ti zapravo ne argumentiras tu za C++ kao programski jezik, nego argumentiras za Indy VCL komponente, koje mozes koristiti u C++Builderu i Delphiju. A kako vidim, dostupne su i za druge programske jezike (Sockets is written in Delphi but is available for C#, C++, Delphi, Visual Basic.NET, any .NET language, and Kylix).

Sum_of_all_fears kaže...

Nije mi jasno zašto svi govore da je VB loš jezik. Meni kao početniku izgleda ok jer je jednostavan za učiti i razumjeti. Može mi netko lijepo, bez gluposti i pretjerivanja, objasniti zašto je VB loš - koje su njegove konkretne mane i zašto svi preporučuju zaobilaženje tog jezika u širokom luku? Oni koji su još pod dojmom VB-a iz 90tih, psst. Neke stvari su se (možda) promijenile na bolje Namigiva

Nisam isprobao VB.NET - navodno je OK, jer je navodno konacno pravi OOP jezik. "Obicni" VB je smece - kao razvojnom alatu vizualni framework mu je los (tko je ikad isprobao VCL i pokusao napraviti neku komponentu - sve mu je jasno), nije OOP jezik, sintaksa je bezvezna, aplikacije su spore. Dakle, nema razloga da se netko ide baviti obicnim VB-om. A glede VB.NET-a - cemu uciti Basic kao programski jezik, kad je vecina popularnih jezika bazirana na C/C++-u? Pogledaj Javu, C#, JavaScript, PHP... I onda pogledaj (Visual) Basic. Zasto? Zasto pobogu bi netko isao uciti VB(.NET)?

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Tracer kaže...
lepi kaže...
Tomislav95 kaže...
mbaksa kaže...
Tomislav95 kaže...

Ti zapravo ne argumentiras tu za C++ kao programski jezik, nego argumentiras za Indy VCL komponente, koje mozes koristiti u C++Builderu i Delphiju. A kako vidim, dostupne su i za druge programske jezike (Sockets is written in Delphi but is available for C#, C++, Delphi, Visual Basic.NET, any .NET language, and Kylix).

Pa zna se da Tracer voli C++Builder i   VCL....Nevinašce...što je naravno ok jer je i profi u tome.....
Autoru...C++ definitivno je i moj izbor.Dalje možeš birati ,hočeš na Java ili C#.NET

Private
17 godina
neaktivan

VB je više kao jezik za one koji su došli s VB-a 6 i navikavaju se. Ima nekih dobrih rješenja u IDE-u, samom jeziku, ali je generalno i dalje opterećen ostavštinom VB-a, što mnogim smeta i realno nije dobro.

U konačnici, za .NET je apsolutno svejedno: ionako se apsolutno svaki .NET jezik, od C#-a i VB.NETa do IronPythona kompajlira u MSIL.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Mislim da on ne prica o VB vulgaris vec od VB.Net.

Sto se tice C#.Net vs VB.Net (pa cak i J#.Net), svejedno je u cemu ti pisao kad to svejedno dodje na isto... vec je bila jedna rasprava C#.Net vs VB.Net davno davno...

Tako da... ako mu pase sintaksa VB.Neta nek kuca u njemu. Kad nauci razmisljati kako treba (mislim na algoritme bla bla) bit ce mu svejedno u cemu kuca jer ce mu presaltavanje sa jezika na jezik biti relativno bezbolno...

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Tracer kaže...
lepi kaže...
Tomislav95 kaže...
mbaksa kaže...
Tomislav95 kaže...

da, ali nisu dostupne za javu pa tako niti jednostavnost izrade mrežnih aplikacija u javi ne može biti ista kao i u c++u, i to je poanta mog posta.

17 godina
protjeran
Tracer kaže...
mbaksa kaže...
Tracer kaže...
lepi kaže...
Tomislav95 kaže...
mbaksa kaže...
Tomislav95 kaže...

da, ali nisu dostupne za javu pa tako niti jednostavnost izrade mrežnih aplikacija u javi ne može biti ista kao i u c++u, i to je poanta mog posta.

mislim da je vec iz cinjenice kako je java nastala u doba kada su se mreze intenzivno koristile bash kako bi bila namijenjena tom okruzju vec ide u prilog tomu da je java prirodnija za tako neshto od c++-a

druga josh stvar je shto c++ nije dobro sproveo ideju izvrshavanja na svim platformama, shto je bio josh jedan inicijalni razlog nastajanja java-e

eto

17 godina
neaktivan

Pascal  u srednjoj... fuj.

Sad vecinom C++ i C# na faksu, al ništa od toga skoro nisam naucio na faksu, moj faks(FER) je sranje sta se tice ucenja programiranja osim osnova.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Eh... Da, i ja sam sudjelovao u malo zescem citiranju (trebao sam obrisati jedno dvije razine), a vi ste krenuli jos dalje... Odsad nadalje molim da se iz citata obrise sve preko dvije-tri razine!

16 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Mislim da on ne prica o VB vulgaris vec od VB.Net.

Sto se tice C#.Net vs VB.Net (pa cak i J#.Net), svejedno je u cemu ti pisao kad to svejedno dodje na isto... vec je bila jedna rasprava C#.Net vs VB.Net davno davno...

Tako da... ako mu pase sintaksa VB.Neta nek kuca u njemu. Kad nauci razmisljati kako treba (mislim na algoritme bla bla) bit ce mu svejedno u cemu kuca jer ce mu presaltavanje sa jezika na jezik biti relativno bezbolno...

O VB.Net i pričam, samo nisam bio dovoljno precizan. Što se tiče algoritama, to znam - od 8.r do 3. srednje sam bio na QBasicu pa sam ipak neš naučio Smijeh. Vjerojatno mi radi toga (QBasic) VB.Net ide bolje od bilo kojeg C (u C#/++ ni kod neznam čitati kako treba, a kamo napisati nešto Neodlučan).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2010 15:45 (Sum_of_all_fears).
17 godina
moderator
Sum_of_all_fears kaže...

Vjerojatno mi radi toga (QBasic) VB.Net ide bolje od bilo kojeg C (u C#/++ ni kod neznam čitati kako treba, a kamo napisati nešto Neodlučan).

Nauci se! VB je relikt proslosti, ziv je iskljucivo zbog toga jer je od Microsofta (svi ostali Basici su zaboravljeni), a "programeri" koji rade poslovne aplikacije se boje prijeci na posten programski jezik. Ako razumijes sintaksu VB.NET-a, ne bi ti trebao biti neki problem prijeci na C#. Sto prije prijedjes, to bolje za tebe. Ovaj clanak bi ti mogao pomoci. Bitno je samo da krenes i uskoro ces sve pohvatati. Namigiva A poslije ce ti, ako ces imati potrebe, lakse baviti se s C++-om, Javom, pa mozda i PHP-om zbog slicnih rezerviranih rijeci.

17 godina
protjeran
lepi kaže...

mislim da je vec iz cinjenice kako je java nastala u doba kada su se mreze intenzivno koristile bash kako bi bila namijenjena tom okruzju vec ide u prilog tomu da je java prirodnija za tako neshto od c++-a

druga josh stvar je shto c++ nije dobro sproveo ideju izvrshavanja na svim platformama, shto je bio josh jedan inicijalni razlog nastajanja java-e

eto

Što je tebi prirodno ili ne u to neću ulaziti, ali nema šanse da bih sada radio mrežne aplikacije u Javi pored one jednostavnosti i brzine koje mi se nude u C++u kroz gotove biblioteke i komponente. A što se tiče multiplatfome čini mi se da si malo neupućen jer većina operacijskih sustava (platformi) je napravljena pomoću C/C++a tako da sigurno tu nema problema niti s izvršavanjem ostalih C++ programa, dok postoje i multiplatformske biblioteke poput CLX-a (iako malo zastario) i popularnog wxWidgets-a tako da to nisu nikako argumenti za nastanak Jave koju je ionako napravila skupina C++ programera. Jasno, Java je popularnija u nekim drugim segmentima poput software-a za razne uređaje (mobiteli i sl.) no i dalje se driveri za uređaje se rade na niskom nivou i upotrebom C++a.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2010 16:15 (Tracer).
17 godina
moderator
Tracer kaže...
lepi kaže...

eto

Što je tebi prirodno ili ne u to neću ulaziti, ali nema šanse da bih sada radio mrežne aplikacije u Javi pored one jednostavnosti i brzine koje mi se nude u C++u kroz gotove biblioteke i komponente. A što se tiče multiplatfome čini mi se da si malo neupućen jer većina operacijskih sustava (platformi) je napravljena pomoću C/C++a tako da sigurno tu nema problema niti s izvršavanjem ostalih C++ programa, dok postoje i multiplatformske biblioteke poput CLX-a (iako malo zastario) i popularnog wxWidgets-a tako da to nisu nikako argumenti za nastanak Jave koju je ionako napravila skupina C++ programera. Jasno, Java je popularnija u nekim drugim segmentima poput software-a za razne uređaje (mobiteli i sl.) no i dalje se driveri za uređaje se rade na niskom nivou i upotrebom C++a.

Ajde molim te budi malo precizniji, da oni koji su manje upuceni ne steknu krivi dojam. Ti tu ne govoris opcenito o C++-u, odnosno o C++-u kao programskom jeziku - govoris o C++Builderu kao razvojnoj okolini, i bibliotekama koje su zajednicke C++Builderu i Delphiju (i zapravo ih je vecina napisana u Delphiju, a ne u C++-u). MS Visual C++ i drugi C++ alati ne koriste VCL/CLX pa ni nemaju sve te biblioteke i komponente koje Borland C++Builder cine takvim mocnim razvojnim okruzenjem. Upravo suprotno - imaju jadne frameworkove i obicno su daleko tezi za koristiti od C++Buildera. Sto se tice Jave, recu cu da i Java ima jadni AWT framework, pa po tome nije nista bolja od ne-Borland C++ alata (zapravo, jest bolja od MFC-a - o wxWidgetima ne znam skoro nista pa ne mogu za njih nista reci). Ali je po defaultu multiplatformska - ne trebas koristiti posebne biblioteke ni ponovno rekompajlirati na drugoj platformi.

15 godina

Eh....a kako poceti sa programiranjem!? Pogotovo ako nemas predzanja? Sa cime poceti?

Sta imam.......hrpu knjiga o C, C++ (ostalo mi u nasljedstvu) i puno volje....eh... Namigiva

http://www.speedtest.net/result/724268199.png
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
win32 kaže...

Eh....a kako poceti sa programiranjem!? Pogotovo ako nemas predzanja? Sa cime poceti?

Sta imam.......hrpu knjiga o C, C++ (ostalo mi u nasljedstvu) i puno volje....eh... Namigiva

Mozes ti poceti kuckati konzolne programe (one s tekstualnim suceljem), no ja bih ti preporucio da pocnes petljat po nekom vizualnom alatu pa ces kroz njega dalje upoznavati elemente samog programskog jezika. Od vizualnih alata preporucujem Borland C++Builder, Delphi ili NetBeans za Javu. NetBeans je izvrsno okruzenje za pocetnike, jer hrpu posla napravi za tebe - nije da ista skriva stvari od tebe (recimo izgled sucelja - nije spremljen u nekakve zasebne datoteke s formama, nego tocno vidis kako je koja komponenta inicijalizirana) - dakle, sve vidis, ali ti on vecinu potrebnog sam izgenerira. Vjerujem da bi tu upao i C#, iako ga osobno nisam koristio. MS Visual C++ ni pod razno.

17 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Ajde molim te budi malo precizniji, da oni koji su manje upuceni ne steknu krivi dojam. Ti tu ne govoris opcenito o C++-u, odnosno o C++-u kao programskom jeziku - govoris o C++Builderu kao razvojnoj okolini, i bibliotekama koje su zajednicke C++Builderu i Delphiju (i zapravo ih je vecina napisana u Delphiju, a ne u C++-u). MS Visual C++ i drugi C++ alati ne koriste VCL/CLX pa ni nemaju sve te biblioteke i komponente koje Borland C++Builder cine takvim mocnim razvojnim okruzenjem...

Kada se govori o C++u u tako naprednom kontekstu onda se i podrazumijeva da je riječ o nekoj C++ biblioteci i nekom specifičnom razvojom okruženju koje radi s tom bibliotekom. Nije C++ framework samo jedan i da je ga moguće koristiti pa i u devc++u. No svejedno o kojemu frameworku je riječ ipak se koristi C++ sintaksa i pravila C++ programskog jezika.

17 godina
moderator
Tracer kaže...
mbaksa kaže...

Ajde molim te budi malo precizniji, da oni koji su manje upuceni ne steknu krivi dojam. Ti tu ne govoris opcenito o C++-u, odnosno o C++-u kao programskom jeziku - govoris o C++Builderu kao razvojnoj okolini, i bibliotekama koje su zajednicke C++Builderu i Delphiju (i zapravo ih je vecina napisana u Delphiju, a ne u C++-u). MS Visual C++ i drugi C++ alati ne koriste VCL/CLX pa ni nemaju sve te biblioteke i komponente koje Borland C++Builder cine takvim mocnim razvojnim okruzenjem...

Kada se govori o C++u u tako naprednom kontekstu onda se i podrazumijeva da je riječ o nekoj C++ biblioteci i nekom specifičnom razvojom okruženju koje radi s tom bibliotekom.

Onda nemoj reci samo C++ kao da se to odnosi na svako razvojno okruzenje ili framework, nego preciziraj o cemu tocno se radi - reci C++Builder je bolji za internetske aplikacije od Jave, a ne "C++". Ili za izradu sucelja, C++Builder ili VCL/CLX su bolji Jave zato i zato. A ne kao da to vrijedi opcenito za C++ razvojne alate, jer ne vrijedi - MS Visual C++ je smece za izradu uobicajenim aplikacija za Windowse, a takodjer i sva ostala okruzenja koja koriste lose i/ili nevizualne frameworkove. Recimo, bas sad gledam malo wxWidgets i rekao bih da je to uzasna stvar za koristiti, a kad ono postoji wxDev-C++, posebna verzija DevC++-a koja je u osnovi RAD - omogucava vizualno kreiranje sucelja, upravljanje dogadjajima. I s tim wxWidgets dobija smisao - ako sve to ides rucno kodirat, to je suludo. Jalov posao, na koje si bezveze potrosio hrpu vremena koje si mogao daleko pametnije potrositi.

Tracer kaže...

No svejedno o kojemu frameworku je riječ ipak se koristi C++ sintaksa i pravila C++ programskog jezika.

Bas zato sto nije svejedno o kojem je frameworku rijec ne mozes to generalizirati. Kad pricamo o ovakvim stvarima trebamo odvojiti programski jezik i framework ili razvojno okruzenje. Sto je sad bitno sto ti koristis C++ za koristenje Indy komponenti, kad ja mogu koristiti Delphi, a netko treci C#? To nema veze s programskim jezikom kao takvim, nego s razvojnim okruzenjem i frameworkom koji je ili nije dostupan za to razvojno okruzenje.

Ja samo trazim da se ne mijesaju kruske i jabuke. Ako se govori o C++-u kao programskom jeziku, njegovoj sintaksi i mogucnostima kao programskog jezika, govori se o jabukama. Ako se govori o razvojnim okruzenjima i/ili frameworkovima, govori se o kruskama.

15 godina
protjeran

Nekad davno u 80-tim sa basicom ili nečim takvim. Kasnije assembler, pa c/c++ itd itd itd...

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala svima,mislim da ću ipak nastaviti s C++(kad dobijem volju i vremena),imam knjigu C++ za apsolutne početnike u PDF formatu tako da mi je to i najlakši način.

Fućkaj ga!

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Tracer kaže...
Onda nemoj reci samo C++ kao da se to odnosi na svako razvojno okruzenje ili framework, nego preciziraj o cemu tocno se radi - reci C++Builder je bolji za internetske aplikacije od Jave, a ne "C++". Ili za izradu sucelja, C++Builder ili VCL/CLX su bolji Jave zato i zato. A ne kao da to vrijedi opcenito za C++ razvojne alate, jer ne vrijedi - MS Visual C++ je smece za izradu uobicajenim aplikacija za Windowse, a takodjer i sva ostala okruzenja koja koriste lose i/ili nevizualne frameworkove. Recimo, bas sad gledam malo wxWidgets i rekao bih da je to uzasna stvar za koristiti, a kad ono postoji wxDev-C++, posebna verzija DevC++-a koja je u osnovi RAD - omogucava vizualno kreiranje sucelja, upravljanje dogadjajima. I s tim wxWidgets dobija smisao - ako sve to ides rucno kodirat, to je suludo. Jalov posao, na koje si bezveze potrosio hrpu vremena koje si mogao daleko pametnije potrositi.

Krajnji produkt je C++ aplikacija i ne budem kvocao u stilu "c++ builder v2010, indy 10.5.1, build 2131, sp2...". Tako bi se onda moglo pričati i za svaku verziju Jave pošto u svakoj od njih moraš paziti da li nešto postoji implementirano ili ne. I iako je svaki C++ framework priča za sebe postoje načini kako da se međusobno izmjenjuju njihove funkcionalnosti. Primjerice, ništa te ne sprečava da napraviš ActiveX u C++ Builderu i da taj ActiveX (COM) upotrijebiš u MFC-u i obrnuto. Znači, i nije toliko bitno koji je framework jer krajnji rezultat je C++ aplikacija, a na programeru je da donese svoju odluku glede izbora biblioteke. Isto tako, i sam znaš da u C++ Builderu su gotovo sve Delphi komponente pa opet tu aplikaciju ne zovemo Delphi već C++ aplikacija jer je korišten C++ prevoditelj. Zato moja generalizacija u tom kontekstu i nije pogrešna jer samo je stvar realizacije aplikacije.

mbaksa kaže...

Ja samo trazim da se ne mijesaju kruske i jabuke. Ako se govori o C++-u kao programskom jeziku, njegovoj sintaksi i mogucnostima kao programskog jezika, govori se o jabukama. Ako se govori o razvojnim okruzenjima i/ili frameworkovima, govori se o kruskama.

Još jednom: Krajnji rezultat je C++ aplikacija pa kakve god da ti jeo kruške ili jabuke.

ON TOPIC:

Prvi put sam vidio programiranje na QBasicu kad sam mislio da je to obični tekst editor Smijeh. Zapravo sam počeo s Pascalom, a zatim puno detaljnije s Basicom i onda prešao na C. Na Windows aplikacije sam prešao uz Borland C++ OWL biblioteku (nešto kao današnji MFC), pa zatim Visual Basic, Visual C++ (MFC) i onda Delphi i C++ Builder VCL. Poslije sam nešto koristio i Javu i C# ali još uvijek na njih ne mogu gledati kao na kompletirane programske jezike jer i dan danas se još uvijek kompletiraju novijim verzijama i frameworcima a da nekih funkcionalnosti i dalje u njima nema. Stoga, C++ Builder i VCL mi je trenutno najbolje jer je to kombinacija brzog, jednostavnog i učinkovitog.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2010 19:59 (Tracer).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice