C ili C++? Pitanje je sad

poruka: 163
|
čitano: 35.179
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: C ili C++? Pitanje je sad

ma pusti bagru :) ja se radujem trenutku kad cu bootati taj floopy u virtualnoj mašini :)

15 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...

ma pusti bagru :) ja se radujem trenutku kad cu bootati taj floopy u virtualnoj mašini :)

Hmmm...

Neznam za virtualnu mašinu, tj. neznam kako napravit .iso na linuxima... :D

Mislim da će morat to radit na spartanski način:

1) bios boot order: 1st floopy device

2) put floopy in

3) boot

4) profit?

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
16 godina
neaktivan

Gle ako ti se boota sa diskete na pravom kompu ici ce i na virtualcu. A i razvoj će ti biti možda lakši na virtualcu jer nećeš morati stalno rebootati.

Što se tiče kreacije floppy image datoteke ima dosta softvera za to.

16 godina
odjavljen

A većina virtualnih mašina može mountat fizički floppy ili CDrom.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

meni je najveći problem što ne posjedujem floppy već ~7 godina XD

15 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...

meni je najveći problem što ne posjedujem floppy već ~7 godina XD

:O

Ja imam jedan u kompu, a drugi za rezervu ako ovaj odleprša...

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
17 godina
protjeran

USB stick isto može poslužiti. 

Programko http://programko.bloger.hr

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ja ovo planiram naručit. Mislim da dušu dade za tako nešto (iako ja uzimam iz drugih razloga) bez da imaš floppy u kompu. Meni je sve što može van kućišta na USB-u.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Hmmm...

Neznam za virtualnu mašinu, tj. neznam kako napravit .iso na linuxima... :D

Image diskete kapaciteta, recimo, 160KB nije nista drugo nego bilo kakva datoteka od 160KB. U prvih 512 bajtova te datoteke kopiraj svoj bootloader. Za tu radnju si mozes napisati obican programcic u C-u koji ce to raditi za tebe.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
15 godina
protjeran

Hmmmmm...

Gledajte kako sam ja to zamislio.

Što se OSa tiče.

OS ima samo gcc (c kompajler), sve ostalo napišem u C-u.

Problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
beno101 kaže...
OS ima samo gcc (c kompajler), sve ostalo napišem u C-u.

Problem?

Veliki.

Prvo moras postici da se GCC moze izvoditi na tvom OS-u.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
16 godina
Prije svega, kritika negativcima u temi i pohvale autoru :)

TDovi lokalnim pesimistima ne ginu. Ako je forum mjesto za pitanja i pomoc zasto ne pomazete?

@virtualka - dobra ideja, definitivno bi se trebalo istrazit sta i kako dignit to na Linuxu

@Benjamin - mislin da sam vidija seriju blogova (nesto dosta slicno ovome) na netu, linkam ako nadjem opet. Mislim da je cak bila i virtualka ukljucena moram pronac pa cu postat...

Sretno :)
DUMP udruga mladih programera
15 godina
neaktivan

Zbilja se divim entuzijazmu autora ove teme. Takva je vjerojatno bila većina nas. No spustit će se na zemlju...i to brzo vjerojatno:)

Takve stvari ne uspijevaju napravit puno stariji i iskusniji od klinca s 14 godina ili im se barem ne da zafrkavat se s time.

Imas 14 godina, ako se ne varam 7. si razred. Pored tvog dosadasnjeg znanja iz bilo cega koje sumnjam da je bas veliko (ne podcjenjujem al realno), i pogotovo s obzirom na to da ovo što želiš napraviti tek sad počinješ proučavati, proći će godine dok ne vidiš prve rečenice na ekranu u svom OS-u. Osim ako misliš zaboravit na sve životne aktivnosti osim programiranja. Uostalom, čak i da uspiješ napravit neki OS, rezultat će biti tolko skroman da ćeš praktički bacit hrpu vremena na nešto što neće ni izgledat na ništa, a kamoli da nečemu služi, a to je obično svrha programiranja :D.

Svakako ti želim da uspiješ napravit to, s obzirom na stvari koje se pojavljuju na Smotrama informatičkih radova, bio bi prvi bez problema :), ali realno: ne :)

Da sam ja na tvom mjestu i da me zanima sistemsko programiranje, napravio bi neki ozbiljniji projekt u C-u unutar nekog od postojećih OS-a, samo treba imat ideju. Nemora to bit ni C, može biti asembler, al tako ćeš vidjeti neke rezultate. Ovako vjerojatno ništa...

Ali entuzijazam je ono pozitivno u cijeloj priči, čak i ako ne uspiješ!

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2011 21:53 (Djuka6).
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

A Linus Torvalds nije uspio napraviti OS -.-

Za napraviti OS treba vremena, ali nije nemoguće. Ljudi su to već radili.

EDIT

Jesi probao proučavati kod već postojećih operativnih sustava? Možda ti pomogne, iako sam čuo da kod linuxa nije baš uredan.

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2011 21:54 (dj_beni).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nitko na ovom forumu ni nije rekao da je nemoguće... Ali je jako jako teško dostižno!

15 godina
protjeran
dj_beni kaže...

A Linus Torvalds nije uspio napraviti OS -.-

Za napraviti OS treba vremena, ali nije nemoguće. Ljudi su to već radili.

EDIT

Jesi probao proučavati kod već postojećih operativnih sustava? Možda ti pomogne, iako sam čuo da kod linuxa nije baš uredan.

Da pogledao sam kod linuxa.

Ali to je sve .... uf... kao da te struje stresla..

http://kernel.org/

Mislim da je to to...

Ali svejedno, ne odustajem trenutno od svog cilja.

Najverojatnije ću potrošit ljetne praznike na ovu ideju, uskršnje na jednu PHP ideju.

15 godina
neaktivan

Ako ti treba dobar početak za C, preporučam ti online tečaj od Carneta budući da si učenik. Ja baš učim osnove C-a tamo i jako je dobro objašnjeno što nisam primjetio na free online knjigama. 

Open source is collective power in action. The power of a worldwide community of highly skilled experts that build, share and improve the very latest software together - then make it available to all
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
lordlojkus kaže...

Ako ti treba dobar početak za C, preporučam ti online tečaj od Carneta budući da si učenik. Ja baš učim osnove C-a tamo i jako je dobro objašnjeno što nisam primjetio na free online knjigama. 

Ah...

Nije baš da ni to neznam...

Osnove C-a, cijelu knjigu znam napamet.

17 godina
neaktivan

Trebas znat da poznavanje bilo kojeg programskog jezika ne mozes postic samo citanjem knjiga.

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Najbolje ćeš naučiti ako vidiš neki primjer u knjizi i onda na temelju toga primjera malo improviziraš.

http://bit.ly/fEJAtE
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

@beno101

Svaka čast na ambicioznosti i želji za radom no ne pravi se os tek tako. Ako si siguran u svoje programerske sposobnosti predlažem ti jedan malo teži izazov da se dokažeš  što ja pokušavam napraviti već tjedan dana no ne ide.

Dakle napravi konzolnu aplikaciju u koju ti unosiš neki algebarski izraz i program taj izraz riješava i ispisuje rezultat:

NPR.

unos: 2a+3b-1b+8a

ispis: 10a+2b

Ovo je jednostavniji primjer. Složeniji uključuju zagrade i potencije. Uglavnom prvi problem ti je tu raspoznavanje teksta jer ono što unosiš je u obliku teksta.

EDIT: Prihvaćaš izazov?

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.4.2011 18:01 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

@beno101

Svaka čast na ambicioznosti i želji za radom no ne pravi se os tek tako. Ako si siguran u svoje programerske sposobnosti predlažem ti jedan malo teži izazov da se dokažeš što ja pokušavam napraviti već tjedan dana no ne ide.

Dakle napravi konzolnu aplikaciju u koju ti unosiš neki algebarski izraz i program taj izraz riješava i ispisuje rezultat:

NPR.

unos: 2a+3b-1b+8a

ispis: 10a+2b

Ovo je jednostavniji primjer. Složeniji uključuju zagrade i potencije. Uglavnom prvi problem ti je tu raspoznavanje teksta jer ono što unosiš je u obliku teksta.

EDIT: Prihvaćaš izazov?

Pa to je jednostavan algoritam...

[url=http://profile.mygamercard.net/IgorFastGun][img]http://card.mygamercard.net/gelsig/IgorFastGun.png[/img][/url]
15 godina
LordShgi kaže...

Za tebe je jednostavan no za nekoga tko uči programiranje poput mene je malo složeniji. Ja sam tek početnik i ovo nastojim dovesti do savršenstva bez tuđe pomoći. 

17 godina
neaktivan
LordShgi kaže...

Za tebe je jednostavan no za nekoga tko uči programiranje poput mene je malo složeniji. Ja sam tek početnik i ovo nastojim dovesti do savršenstva bez tuđe pomoći. 

*HINT* #include <string>

*HINT 2* atoi

[url=http://profile.mygamercard.net/IgorFastGun][img]http://card.mygamercard.net/gelsig/IgorFastGun.png[/img][/url]
15 godina
LordShgi kaže...
LordShgi kaže...

*HINT* #include <string>

*HINT 2* atoi

Da, to je lakši način. No ja želim sve napraviti bez ikakvih drugih biblioteka. Dakle sve što imam na raspolaganju je polje tipa char u koje unesem podatke i moje je dalje da ja napišem algoritam da to raspoznaje. Cilj mi je sve napraviti sam.

17 godina
neaktivan
LordShgi kaže...
LordShgi kaže...

*HINT* #include <string>

*HINT 2* atoi

Da, to je lakši način. No ja želim sve napraviti bez ikakvih drugih biblioteka. Dakle sve što imam na raspolaganju je polje tipa char u koje unesem podatke i moje je dalje da ja napišem algoritam da to raspoznaje. Cilj mi je sve napraviti sam.

E *ebiga, radi onda, ne vidim poantu ali dobro.

15 godina
neaktivan

Svaka čast na ambicioznosti i želji za radom no ne pravi se os tek tako.

A kako je to "tako"? Kako drukcije treba poceti? Nauciti raditi OS mozes samo radeci OS. Neces nauciti crtati portrete ljudi citajuci o crtanju portreta ljudi, ili jos gore crtajuci mrtvu prirodu. {#}

15 godina

Nemožeš os praviti, a da ne zanš osnovne metodike programiranja. Usto moraš znati kakoje građen os i kako on upralvja hardverom što je dosta složenp.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nemožeš os praviti, a da ne zanš osnovne metodike programiranja. Usto moraš znati kakoje građen os i kako on upralvja hardverom što je dosta složenp.

A kako ćeš to naučiti, nego rađenjem OSa?

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
17 godina

Radim u multinacionalnoj IT firmi kao software developer (iliti razvojni programer). Prosao sam sito i reseto. Ukratko, od desktop i web-based aplikacija pa do embedded sustava. Prvi program napisao sam sa 8 godina. Program nije bio tipa "hello world", nego analogno/digitalni sat pokretan na racunalu sa 48KB rama i brzinom procesora od tri i pol megaherca, cisto dosta da se pokrecu kazaljke :)

U međuvremenu (do faksa/zaposlenja), proveo sam jaaako puno popodneva, vikenda, ljetovanja, zimovanja, praznika, rođendana, svadba, krštenja, izleta, teambildinga - jednom rijecju slobodnog vremena, na - programiranje. Kao malom djetetu, pa preko adolescentske faze, pa sve do danas, *nikad* mi nije bilo dosadno. Informatika (tj. u ovom slucaju programiranje) toliko je opsezna materija da uvijek postoji nesto sto mozes istrazivati i novog nauciti. Danas je jos gore (ili bolje, ovisi kako se okrene), jer biti expert i samo u jednoj tehnologiji, dosta je vremenski zahtjevan "proces".

Ne bih htio podcjenjivati bilo koji posao, ali npr. zidarija je zidarija i nista drugo. Posao "naucis" za pola dana, a sve ostalo je u praksi. Za par mjeseci si majstor u zidariji. S druge strane programiranje se svakim danom sve vise prosiruje i mora se biti u toku sa najnovijim stvarima ako ne zelis (p)ostati neznalica ili "tehnoloski visak". Ako radis u .NETu izađe ti novi framework, ako radis u Javi, pojavi se npr. spring/hibernate, ako radis sa web aplikacijama, onda razumijevanje stalno nadograđivanih web/application servera je od presudne vaznosti. Ako netko zeli biti expert pri razvijanju softvera, svaki dan mora biti up-to-date sa onim sto tehnologija trenutno nudi.

Danas, 23 godine nakon svojeg prvog napisanog programa, ne, jos uvijek nisam expert. Mozda zato sto se nisam specijalizirao za određenu tehnologiju (jer sam htio znati sve), mozda zbog kvocijenta inteligencije, a mozda se ni zvijezde nisu bas poklopile :) Ali jedno znam. Nije mi ni na kraj pameti da bih isao napraviti svoj vlastiti OS! Em sto nemam dovoljno znanja za tako nesto, em sto nemam vremena na bacanje. Nije to nesto sto se moze napraviti preko noci. Ako bih se i iskusao na tom polju, sumnjam da bih izveo nesto vise od drugih, vec dostupnih open-source rjesenja. Zaboli me glava pri samoj pomisli sto bi sve trebalo implementirati da se dobije neka funkcionalna verzija vrijedna necijeg downloada. Naravno, ne treba to biti na razini nekog linuxoida ili windoza, ali svejedno - mukotrpan posao.

Da se razumijemo, uopce nisam protiv ucenja programiranja (bilo na postojecem kodu ili razvijanjem svojih rjesenja), ali treba prvo postaviti neke realne ciljeve. Kao mali, htio sam biti game developer. U ono vrijeme to je bilo to. Zacrtana sudbina. Nabavit cu neke knjige i nema mi kraja. Ali kad sam probao napraviti 3D kocku sa texturiranim stranicama koja se vrti po obje osi i isto vremeno zumira (udaljava i priblizuje), majke mi krv sam pisao. A to nije bilo ni pola posto od igre ciji sam koncept imao u glavi (micanje kroz 3D prostor, generiranje landscapea, AI, interaktivnost, ...). Mozda u to vrijeme nisam bio toliko intelektulno razvijen ili nesto drugo, ali jedno je sigurno - biti game developer u ono vrijeme bio je sasvim nerealan i nedostizan cilj.

@beno101: mlad si, ambiciozan, zeljan znanja... Bit ce vremena za OS. Razvijaj logiku, uci matematiku i metodike programiranja. Stavi naglasak na objektno programiranje i pokusaj shvatiti svu srz takvog nacina programiranja (naslijeđivanje, enkapsulacija, ...). Probaj isprogramirati nesto sto se nitko do sad nije sjetio i to iskomercijaliziraj. Mobilne aplikacije su isto jako "in", a sve se vise-manje baziraju na C/C++. Dok dođeš do faksa, imat ces vec dosta znanja za shvacanje stvari za koje nisi znao ni da postoje. To sve ti je veliki plus pri samom zaposlenju, a kroz timski rad naucit ces daleko vise nego sam. Specijaliziraj se za određenu tehnologiju (ili dio programiranja, tipa sistemski alati, web, igre, i da, OS! :) To tog trenutka sigurno ce vec proci 10-ak godina, i tek onda uz trud i visoku motivaciju, postici ces ono sto danas imas zacrtano. Prihvati moje savjete, bio sam u tvojoj poziciji i znam kako ti se sve to danas cini. Sretno!

My Chi is stronger than yours
Moj PC  
8 0 hvala 5
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice