C ili C++? Pitanje je sad

poruka: 163
|
čitano: 35.201
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: C ili C++? Pitanje je sad
LordShgi kaže...

Nije istina, pisanje OSa nije 2 linije koda makar ti htio samo napisati "Bok ja sam Slavko." OS je program koji je direktno povezan s hardwareom, ondnosno ti bi trebao napraviti sve drivere i svo low-level programiranje pa cak i svoj programski jezik prije nego bi uspio napisati "Bok ja sam Slavko"

Nope.

Ne treaš nikakve drivere.

Samo bootloader i boot.ini mislim.

Punim jajovode. Šifra: vodoinstalater
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Nope.

bootloader IMO nije os. to je bootloader :P

Daj barem nekakav API (da možemo pisati aplikacije za njega) i onda možda bude OS

15 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...
beno101 kaže...

Nope.

bootloader IMO nije os. to je bootloader :P

Daj barem nekakav API (da možemo pisati aplikacije za njega) i onda možda bude OS

Ček ček. Misliš da bi neko htio pisat aplikacije za moj ni započeti OS? ... Uglavnom, ako se nekome da, neka napiše u C-u, jedan kalkulator ili neku jednostavniju igru. Kako bi možda bio OS ;)
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2011 20:54 (beno101).
16 godina
neaktivan

Pa ako budeš pisao OS sigurno ćeš barem ti napisati koji program koji se izvršava na tom OSu. Znaš, kao komponentu OS-a :)

15 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...

Pa ako budeš pisao OS sigurno ćeš barem ti napisati koji program koji se izvršava na tom OSu. Znaš, kao komponentu OS-a :)

Pa naravno! Za kog me smatraš! Bit će tu: 1) sat 2) kalendar (ne nužno točan) 3) i program za gašenje računala (reboot tek u novijoj verziji) :)
17 godina
beno101 kaže...
Dr. Zoidberg kaže...

Pa naravno! Za kog me smatraš! Bit će tu: 1) sat 2) kalendar (ne nužno točan) 3) i program za gašenje računala (reboot tek u novijoj verziji) :)

ajde ti napiši program za detektiranje brojnog potkoračenja i prekoračenja int brojeva u fukciji zbrajanja

toplo preporučam takve stvari, a ne OS-ove

15 godina
protjeran
Neznam jesam li napomenuo, ali OS radim za smotru softverskih radova...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
beno101 kaže...

nemoj shvatiti ni kao kritiku ni da te zafrkavam, samo ti želim pokazati što te može usmjeriti da budeš programer

17 godina
neaktivan

A neces znat dok ne probas.. ;)

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Floki kaže...
beno101 kaže...

nemoj shvatiti ni kao kritiku ni da te zafrkavam, samo ti želim pokazati što te može usmjeriti da budeš programer

Ma kužim kužim. Ali ipak ako napravim OS imat ću malo veće šanse na smotri... Govorit će: VAU! 14 godišnjak napravio svoj operativni sustav iz nule... Tako da mislim da je OS trenutno bolje rješenje ;)
17 godina
beno101 kaže...
Floki kaže...
beno101 kaže...

Ma kužim kužim. Ali ipak ako napravim OS imat ću malo veće šanse na smotri... Govorit će: VAU! 14 godišnjak napravio svoj operativni sustav iz nule... Tako da mislim da je OS trenutno bolje rješenje ;)

ok, i onda te tipovi iz razreda zamole da im napraviš program da računa dvije jednadžbe sa dvije nepoznanice, i ti ostaneš paf

uči stepenicu po stepenicu, a napravi i taj OS, kad već imaš volju

15 godina
protjeran
Floki kaže...
beno101 kaže...
Floki kaže...
beno101 kaže...

ok, i onda te tipovi iz razreda zamole da im napraviš program da računa dvije jednadžbe sa dvije nepoznanice, i ti ostaneš paf

Jednadžba s dvije nepoznanice?
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2011 21:39 (beno101).
17 godina
beno101 kaže...
Floki kaže...
beno101 kaže...
Floki kaže...
beno101 kaže...

Jednadžba s dvije nepoznanice?

to ćeš učiti u osmom valjda, i bit ćeš faca u razredu, napišeš li sam program za to,

važno ti je ne preskakati stepenice, a napravi i taj OS, kad baš hoćeš

i uči matematiku, ona je sestra programskim jezicima, i to starija sestra

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2011 21:44 (Floki).
15 godina
protjeran
Sad sam na jednadžbama s dvije nepoznanice btw. Baš danas pisali, malo retardirano bilo, najverojatnije trojku budem dobil... 8-) (trojku bum dobil zbog ovog: http://www.nondot.org/sabre/os/articles/TheBootProcess/) čitao sam do jakoooo kasno, eh....
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2011 21:48 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

O čemu ti pričaš? Napravio bi sam OS?? Pa znas kolko treba znanja za tak nesto??

Malo se spusti na zemlju molim lijepo jer mi je muka pocela bit od ovakvih gluposti, kuzim da nekoga zanima izrada OS-a ili tak nesto, ali da kazes da ces sam svoj OS napisati od nule ... {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2011 21:51 (NiGHT_RiDER92).
17 godina
beno101 kaže...
Sad sam na jednadžbama s dvije nepoznanice btw. Baš danas pisali, malo retardirano bilo, najverojatnije trojku budem dobil... 8-) (trojku bum dobil zbog ovog: http://www.nondot.org/sabre/os/articles/TheBootProcess/) čitao sam do jakoooo kasno, eh....

e više nemoj tako, matematiku moraš znati, upamti da je ona starija sestra programskim jezicima

17 godina
neaktivan

Gle bilo bi mi drago da napravis svoj OS, ali to ti nije tolko jednostavno kolko ti mislis da je. Ako radis OS onda nema nikakvog programskog jezika, sve radiš low-level.... Mislim da je najbolje da pocnes otpocetka, ako uspijes napraviti OS, svaka cast, ja to neznam napraviti.

[url=http://profile.mygamercard.net/IgorFastGun][img]http://card.mygamercard.net/gelsig/IgorFastGun.png[/img][/url]
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
protjeran
NiGHT_RiDER92 kaže...

O čemu ti pričaš? Napravio bi sam OS?? Pa znas kolko treba znanja za tak nesto??

Malo se spusti na zemlju molim lijepo jer mi je muka pocela bit od ovakvih gluposti, kuzim da nekoga zanima izrada OS-a ili tak nesto, ali da kazes da ces sam svoj OS napisati od nule ... {#}

1) pričam o izradi jednostavnog operativnog sustava 2) da, napravio bih svoj OS 3) da znam, upravo učim asembler i bios sektore (adrese) 4) šteta nema četvrtog pitanja... EDIT: ne nisam u nikakvoj rodnoj vezi s gospodinom Hrvatskim, za daljnja pitanja ;)
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2011 21:54 (beno101).
15 godina
beno101 kaže...
NiGHT_RiDER92 kaže...

1) pričam o izradi jednostavnog operativnog sustava 2) da, napravio bih svoj OS 3) da znam, upravo učim asembler i bios sektore (adrese) 4) šteta nema četvrtog pitanja...

Sretno s učenjem, zanima me nakon koliko dana ćeš odustati, mozda se tebi to jednostavno cini ali probaj isprogramirat u assembleru obicno ispisivanje neke poruke pa da vidis muke, a ti pricas tu o izradi bootloadera, kuzim da te to fascinira ali vjeruj mi, neces napravit nista, eventualno ako kopiras source s neta i nesto malo skemijas s tim (ali to onda nije tvoje vise).

14 godina
neaktivan

aj kad si ti taki profic napravi taj os pa ga ode uploade da i mi vidimo to cudo...

2 1 hvala 0
15 godina
neznam_ime kaže...

aj kad si ti taki profic napravi taj os pa ga ode uploade da i mi vidimo to cudo...

Ambiciozan mladić moram priznat, ima ovdje puno takvih, a nakraju ne naprave ništa! :D

16 godina
neaktivan
NiGHT_RiDER92 kaže...

Ambiciozan mladić moram priznat, ima ovdje puno takvih, a nakraju ne naprave ništa! :D

Naprave svoj web browser, i to 2 verzije! :P

15 godina
Joco55 kaže...
NiGHT_RiDER92 kaže...

I treća je u izradi (ili je vec gotova), ima neki video o tome ... :D

14 godina
neaktivan
Joco55 kaže...
NiGHT_RiDER92 kaže...

to je onaj sto programira u engleskom ako se ne varam...

15 godina
neznam_ime kaže...
Joco55 kaže...
NiGHT_RiDER92 kaže...

to je onaj sto programira u engleskom ako se ne varam...

Mislim da da, a ima nas svakakvih, neki programiraju u C++, neki u engleskom i tako ...

14 godina
neaktivan
beno101 kaže...
Floki kaže...
beno101 kaže...

Ne želim niti komentirati koliko su ti ciljevi nerealni. Sam si rekao da imaš mašte. Imaš je i previše. Daj samo razmisli - ekipi iz Redmonda treba 6-7 godina da složi operativni sustav koji dobro funkcionira. A njih je na tisuće programera s iskustvom i predznanjem. Ti misliš da sam možeš u godinu-dvije složiti operativni sustav koji bi bio barem na razini DOS-a. Ili samo jednog dijela DOS-a (da napraviš samo desetak najčešće korištenih operacija)?

Svaka čast na ambicioznosti, ali sam sam konkretno prešao nekoliko predmeta i nekoliko razina programskih jezika (od assemblera, do proceduralnih jezika poput C-a i Pascala, te do objektnih poput Jave i C++) i znam koliko truda je potrebno da bi se složili naizgled jednostavni komadi koda programa koji radi jednostavne operacije s tabelama, datotekama. I mogu ti reći da si malo previše zagrizao. Da je po tvojem, svako malo bi netko izdao svoju verziju operativnih sustava.

Nekoliko forumaša ti je spomenulo matematiku - i istina - u matematici leži moć programiranja jer dobro razumijevanje matematike olakšava shvaćanje i pisanje algoritama. Ono što ti je puno realnije da sada počneš s nekim jezikom srednje razine poput C-a i da ga shvatiš kako funkcionira i tada kreneš na više jezike poputa Jave i C++. Ako ostaneš zainteresiran i učiš to kroz cijelu srednju i faks, bit ćeš spreman programer za vrijeme ili nakon faksa, ali teško da ćeš biti takav koji će sam napisati OS. Ukratko, sigurno ti se neće obistiniti san da ćeš izaći u novinama kao 14-godišnjak koji je isprogramirao svoj operativni sustav.

17 godina
protjeran

Pa nije mi jasno zašto mislite da ne bi mogao napisati OS. Sigurno neće napisati Win7. Al postoji toliko malih open source OSova sa svojim APIjima, podrškom i tutorijalom, koji stanu na disketu. Za koje večina na ovom forumu nikad nije čula.

Ako ima volje i vremena da piše svoj OS i proučava kako su drugi napravili svoj, neka to radi ,a i ako ne uspije doći do kraja, sigurno će puno toga naučiti.

Programko http://programko.bloger.hr

5 0 hvala 2
15 godina
protjeran
Programko kaže...

Pa nije mi jasno zašto mislite da ne bi mogao napisati OS. Sigurno neće napisati Win7. Al postoji toliko malih open source OSova sa svojim APIjima, podrškom i tutorijalom, koji stanu na disketu. Za koje večina na ovom forumu nikad nije čula.

Ako ima volje i vremena da piše svoj OS i proučava kako su drugi napravili svoj, neka to radi ,a i ako ne uspije doći do kraja, sigurno će puno toga naučiti.

Ahhh... Konačno netko tko je shvatio.... I btw za ostale koji su "protiv" mog stvaranja OSa: jeste li vi ikad čuli za FreeDOS?
15 godina
neaktivan

Koliko negativnosti na ovom topicu. Neka kucka pomalo, igra se sa bootloaderom, itd...

Iz kompletnog procesa moze samo izaci sa jos vise znanja i respekta prema tudem kôdu...

Evo i jedna prikladna:

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2011 3:48 (rustweaver).

2 0 hvala 1
15 godina
protjeran
neznam_ime kaže...

Hmmmm...

Gdje sam ja to naveo da sam neki profić?

Pa imam 14 godina, moram pročitati još tone knjiga o programiranju, bazama, višoj matematici, logici itd. ako želim raditi kao razvijatelj softvera.

Profić... pih....

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice