Batch i stvaranje foldera i premještanje PDF-a?

poruka: 3
|
čitano: 2.004
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Batch i stvaranje foldera i premještanje PDF-a?

Znači imam na poslu dosta dokumenata koje skeniram i spremam u PDF-u na D disk u folder SCAN, s time da se svaki PDF dokumenat (nekada bude i više njih) zove drugačije. Sada ja u tom SCAN folderu radim novi folder (recimo folderi se zovu od 1-21, 2-21, 5-21, 10-21 itd) u kojeg premještam taj PDF dokumenat (dokumente) iz SCAN foldera.

Sada me zanima me da li je moguće napraviti da putem batch-a ili nečeg drugog da svaki puta kada ga otvorim me pita koji naziv želim za novi folder koji će biti spremljen u tom folderu SCAN i kada mu napišem npr. 2-21 napravi (generira) taj folder i prebaci sve PDF dokumente (koji se nalaze u SCAN folderu) u taj novi napravljeni folder 2-21?

Hvala...

P.S. nadam se da sam dovoljno objasnio, pa ako nisam dodatno objasnim...

 

 

 

U međuvremenu našao sam na internetu kako na radnoj površini (destopu) se napravi novi folder da ga nazoveš kako ti želiš, samo bi sada trebalo prilagoditi da skripta radi folder u D:\SCAN mapi i premješta sve .PDF dokumente u taj folder...

 

@echo off
: start
cd "%systemdrive%/documents and settings/%username%/desktop"
set /p x= name of folder :
md %x%
cls && goto start

Uviijek će biti budala i rata...
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.2.2021 18:27 (KR-DI).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Batch i stvaranje foldera i premještanje PDF-a

-prvo, koristiš 'pogrešne' path varijable, tj postoji 'bolje' (varijabla upravo za juzera..). tj sysdrive+username=isti rezultat + problem koji imaš ovisno o osu, tj stari-novi win (pitanje koju-kakvu skriptu si pronašao, user-mydoc.. koji se nekad nalazio u documetns and settings.., sad je na c:\users\user ..)

 

%HOMEPATH%=\Users\(usename) ..

ili (identična vrijednost varijable-patha) %userprofile%

 

prije nego pokreneš takvu skriptu, pogotovo ako ima goto-početak.. (beskonačan loop..) prvo testiraš (nakon čitanja) npr dir path.. npr dir %homepath% i vidiš rezultat tj tipfelere, pogrešne pathove itd.

 

nisam siguran kako se ponaša s razmacima tj stara navika ili pišeš 'sljepljeno' ili mađarska notacija korištenjem malihVELIKIHslova ili underscore_umjesto_spacera.. tj razmak, tj nije svejedno kako cmd interpretira i što može cmd a što batch-skripta pa kissovski sigurnije, tj varijablu iz set /p x=name of folder .. nazoveš ''sigurnije'' npr ovako x=name_of_folder ili nešto tebi zgodno mada je teoretski isto.

 

'ispravan' dio je tad,

:

cd %HOMEPATH%

set /P name_of_folder=name_of_folder:

md %name_of_folder%

ili sigurnije test u CMDu echo %name_of_folder% (+enter) i ispriše ti se utipkano.. tj željeni naziv foldera koji si na inputu utipkao.. tj bez testa-provjere je vrlo rizično igrati se..

pa možeš u cmdu npr cd %homepath% ili echo ili dir .. a kad znaš je je točno, tad tek koristiš naredbe koje nešto rade kao md (copy, del itd..).

-dok folder ne postoji ne možeš dir-imefoldera.. no ako ga napaviš nakon tog može. .. u cmdu dir "%homepath%"\Desktop\"%name_of_folder%"

-da bi varijabla %name_of_folder% postojala i imala odgovarajuću vrijednost moraš je izvršiti u CMDu, gašenjem nestaje, odnosno u batchskripti je ok, no dok testiraš u cmdu fali ti..

-navodnici služe da cmd pravilno interpretira čitav string (u ovom slučaju path), ne do razmaka.. što bi se inače desilo, tj ovisno o više faktora može ponekad raditi i bez navodnika no tad se po murphyju desi problem..

 

 

-zato prvo kreiraj folder i testiraj s dir, kad ti izlista sadržaj tog foldera tad si dobro natipkao, navodnici itd.. tad kreneš s 'oprasnijim' naredbama.

 

-sad imaš target-path za copy-move-rename.. a treba ti još izvor-source, teže tj možeš prosljediti kao varijablu batch fileu npr napraviš sendto-batch, filemanagerom selektiraš folder/file i pošalješ ga.. time će dobiti izvor-path, ali ..

ali, čini mi se da pokušavaš nešto što je za batch ipak zeznuto, + svi scaneri (soft) defaultno kreiraju svoj folder za scan + defaltno kreiraju ime u formatu npr datum-vrijeme.. što je ok tj ne trebaš renejmanje, odnosno ako si ručno nešto napavio, ispravi.. jer previše je sitnica za paziti-pratiti da bi se to odradilo batchom, ako nije npr stalno isti path ili fileformat itd.. može se ali (nije za svakog, nije preporučljivo, postoje lakši načini za odrati zeca..).

-ne vidim razlog-logiku-potrebu za renejmanjem, ok za muvanjem u npr arhivu i sl. ali renejmanje baš i ne tj može se, ali batch je ipak batch, appsi-dodatci-utilsi-filemanageri ili sam scan nude elegantnija rješenja (topla voda-kotač itd..) pa do tog da je lakše i sigurnije napraviti malu app koja će to raditi klikanjem nego uz batch i neko prosljeđivanje varijable + filemanager za send-path..

-takva app (exe) bi bila klasičan filemanager s dva tab-prozor/foldera, izvor-cilj + text za filename masku + par buttona za klik kao kreni i ugasi + korištenje posljednjih postavki-patha-naziva za iduće paljenje (kao config-ini) i to tudumovski radi nepogriješivo. Fleksibilnije i sigurnije nego batch + pazi kad tražiš online na datum jer se i to mijenja s osom kao mydoc-user folder.

 

-odnosno u današnjim osevima je takav app-batch nepotreban jer ako već koristiš filemanager tad jednako možeš kreirati željeni folder + rename koji sad ima čak i win (za više fileova), jednostavno selektiraš i upišeš ime, ostalo je automatika, ctrl+a .. ne može lakše-brže + nema kemijanja i mogućih grešaka (gubljenja možda važnih podataka-dokumenata ili ubijanja osa skriptom koja radi tko zna što, banalni virus koji kreira beskonačan folder-podfolder..), tj skipta se radi kad je task repetativan (identičan) i samo tad ima smila + tad se eliminira userska greška, ali čim trebaš fleksibilnost izlaziš iz gabarita normalne skripte i tad je potrebno znanje za takvu skriptu zapravo veće nego isto to napraviti u npr C# ili vbu.. python itd.. tj klasičnu app koja će ti raditi takve stvari na klik.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Batch i stvaranje foldera i premještanje PDF-a?

Evo u međuvremenu uz malo igranja i istraživanja po netu riješio sam, i skripta glasi:

 

@Echo off
: start
cd /D D:\SCAN
set /p x= NAZIV NOVOG FOLDERA :
md %x%
move D:\SCAN\*.PDF* D:\SCAN\%x%
cls && goto start

Uviijek će biti budala i rata...
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice