Problem sa flashanjem BIOS-a

poruka: 23
|
čitano: 7.688
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Znači imam matičnu Asus K8S-MX i HDD mi je crko, pa sam nabavio novi. Stari je bio PATA, novi je SATA. Na matičnoj imam staru verziju BIOSA i treba mi nova da bi mi matična mogla prepoznati SATA HDD. Otišao sam na Asusove stranice i skinuo BIOS za svoju matičnu. Nije mi se dalo tražiti diskete pa sam napravio bootabilni CD i tu sam stavio AFUDOS i BIOS file. I tako sam bootao sa CD-a i sve normalno i pokrenuo sam flash i sve je prošlo u redu i pisalo je da restartam komp i ja sam to napravio, međutim BIOS je ostao na staroj verziji. Bilo mi je malo čudno, ali nema veze. Zatim sam nekako nabavio diskete i kada sam je formatirao stavio sam da stavi MS-DOS na nju. Zatim sam stavio AFUDOS i BIOS file na nju i bootao s nje i pokrenuo flash BIOS-a. Opet je sve prošlo u redu, ali BIOS je opet ostao na istoj verziji. U čemu je problem?

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pokusaj prvo clear CMOS i onda flashaj.

Don Believe The Tyoe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Problem sa flashanjem BIOS-a
WrongType kaže...

Pokusaj prvo clear CMOS i onda flashaj.

Jesam, i to sam pokušao, i opet isto.

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
13 godina
neaktivan

Jesi li pokusao sa sistema sa utlitiyem?

Don Believe The Tyoe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
WrongType kaže...

Jesi li pokusao sa sistema sa utlitiyem?

Ne razumijem te što si htio reći? Možda jesam li pokušao iz Windowsa? Nisam jer znam da nije sigurno to raditi iz Windowsa, pogotovo na takvoj staroj matičnoj.

13 godina
neaktivan

Da to sam htio reci nezz vise pokusaj neku drugu verziju biosa.

Don Believe The Tyoe
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 15:00 (WrongType).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OK, pokušat ću pa javim šta je bilo...

15 godina
neaktivan

Evo pokušao sam i drugu verziju BIOSA i opet na sve načine i opet isto. Nije valjda da nitko ne zna u čemu je problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja vise nezz .....

Don Believe The Tyoe
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Najvjerojatnije flash-aš verziju bios-a koju već imaš...

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ne flasha jer on treba bios sa sata controlerom kojeg dobijes u najnovijom biosu a pokusao je druge biose tako da nije to.

Don Believe The Tyoe
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 22:22 (WrongType).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Čudno mi je,ako ploča ima sata-kontroler,onda bi već i osnovna verzija biosa tj ona koju je dobio s pločom trebala podržavati sata diskove.

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo vidi

kojeg dobije sa bios 1019 beta

Don Believe The Tyoe
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

u biosu upali raid i radit če ti sata kontriler, da znam nema smisla ali to je bila jedina fora na mojoj abitici NF7-s2.0 ili ništa od sata diska e da i win7 gore stavi zbog ludog kontrolera.sa XP-om budeš dobio dual boot u miror modu.

http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-to je ova MBO?

- ni jedan revizija BIOSa se ne odnosi na SATA, samo 1017 (starija 2004) uključuje SATA-IDE opciju (potrebno za starije OSeve-instalaciju bez SATA drivera), tako da bi sam SATA morao radit.

- posljednja ver. je 1015 /2005 bete se u pravilu izbjegavaju.

- provjeri u BIOSu ili na samoj ploči jumper 'Enable' za brisanje BIOSa (prolistaj manual dali se nešto takvog spominje..)

- jesi li pokušao spojiti SATA HDD? Ako ga BIOS ne vidi, to je 'normalno' za tu seriju MBO tj. chipset. Dosta SATA kontrolera je neispravno iz tih generacija, pošto tad još nisu bili u upotrebi SATA diskovi veći dio korisnika nije ni primjetio problem...

ako ništa ne pomaže:

- u specifikacijama piše SATA-150, to je SATA-I .. moguće i ograničenje na 127GB HDD. Neki diskovi imaju jumper za ograničenje na 32GB (hitachi, barem za test), kao i jumper ili soft za prebacivanje u SATA-1 mod (mada to treba biti automatski), možda pomogne.

- postoje jeftini (cca 70kn) SATA kontroleri, ali ne mogu svi bootati, moraju imati BIOS-chip na sebi. Skuplji se ne isplate.

vidi na slici, do eSATA mali chip, ako je to mjesto prazno nema bootanja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

Pa i rekao sam da radi krivi posao...

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

.

Don Believe The Tyoe
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 23:02 (WrongType).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

E sada ovako:

Spojio sam SATA HDD i BIOS ga vidi, ali kada hoću instalirati Windows XP nikako ne mogu, jer moram prebaciti iz AHCI u IDE (zbog onih SATA drivera). Te mogućnosti nema u mojoj verziji BIOSA pa zato moram flashati. Znači kontroler je vjerojatno ispravan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
nj0fra kaže...

E sada ovako:

Spojio sam SATA HDD i BIOS ga vidi, ali kada hoću instalirati Windows XP nikako ne mogu, jer moram prebaciti iz AHCI u IDE (zbog onih SATA drivera). Te mogućnosti nema u mojoj verziji BIOSA pa zato moram flashati. Znači kontroler je vjerojatno ispravan.

- dali prijavljuje puni kapacitet? Skini LiveCD linuxa npr ubuntu, bootaj i vidi...

- tu opciju (SATA-IDE) mora imati svaki noviji BIOS (od 2004te-1017), po popisu ako je to ista ploča...

- ako nema opcije, jedini način ti je instalacija s driverom s diskete ili slipstrimati driver za kontroler na instalaciju (trebaš DOS-txt driver='F6', ne za windowse). Može i RAID mod (ista stvar, razlika za AHCI je samo za hotplug kojeg ovaj kontroler ne podržava).

15 godina
neaktivan
ihush kaže...

- dali prijavljuje puni kapacitet? Skini LiveCD linuxa npr ubuntu, bootaj i vidi...

- tu opciju (SATA-IDE) mora imati svaki noviji BIOS (od 2004te-1017), po popisu ako je to ista ploča...

- ako nema opcije, jedini način ti je instalacija s driverom s diskete ili slipstrimati driver za kontroler na instalaciju (trebaš DOS-txt driver='F6', ne za windowse). Može i RAID mod (ista stvar, razlika za AHCI je samo za hotplug kojeg ovaj kontroler ne podržava).

- HDD ima 320gb, baš ću sad probat pa javim

- Da, ali mislim da je moj BIOS ovaj First Release

- Možeš to malo bolje objasniti?

15 godina
nj0fra kaže...

Znači imam matičnu Asus K8S-MX i HDD mi je crko, pa sam nabavio novi. Stari je bio PATA, novi je SATA. Na matičnoj imam staru verziju BIOSA i treba mi nova da bi mi matična mogla prepoznati SATA HDD. Otišao sam na Asusove stranice i skinuo BIOS za svoju matičnu. Nije mi se dalo tražiti diskete pa sam napravio bootabilni CD i tu sam stavio AFUDOS i BIOS file. I tako sam bootao sa CD-a i sve normalno i pokrenuo sam flash i sve je prošlo u redu i pisalo je da restartam komp i ja sam to napravio, međutim BIOS je ostao na staroj verziji. Bilo mi je malo čudno, ali nema veze. Zatim sam nekako nabavio diskete i kada sam je formatirao stavio sam da stavi MS-DOS na nju. Zatim sam stavio AFUDOS i BIOS file na nju i bootao s nje i pokrenuo flash BIOS-a. Opet je sve prošlo u redu, ali BIOS je opet ostao na istoj verziji. U čemu je problem?

Jesi li siguran da ti treba novi BIOS ili SATA driver? Matična ploča sa SIS chipset-om za instaliranje Win XP na SATA HDD zahtjeva SATA driver u samom početku instalacije jer ne prepoznaje SATA HDD.

Pozdrav!

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 19:46 (phoenix2003).
16 godina
ihush kaže...

-to je ova MBO?

- ni jedan revizija BIOSa se ne odnosi na SATA, samo 1017 (starija 2004) uključuje SATA-IDE opciju (potrebno za starije OSeve-instalaciju bez SATA drivera), tako da bi sam SATA morao radit.

..

- nisi potvrdio, ta MBO? .. predpostavljam da je ta.

- i koju ver.BIOSa imaš?

nj0fra kaže...
..

- HDD ima 320gb, baš ću sad probat pa javim

- Da, ali mislim da je moj BIOS ovaj First Release

- Možeš to malo bolje objasniti?

- tek verzija iz 2004. 1017 (pogrešan broj nešto su preskočili, zadnja je 1015 2005., beta=1019 2006.) donosi tu opciju SATA-IDE mod, .. i svaka novija (to se uvjek podrazumijeva s nadogradnjama).

-pošto iz nekog razloga nisi uspio flashati ostaje ti normalna instalacija XPa i dati driver (moraš stisnuti tipku F6 u odrešenom trenutku, gledaj na dnu ekrana..) ili integrirati u instalaciju. To treba biti tzv. 'F6' = DOS driver (u text modu..).

-nema 'običnog' SATA drivera, zato u BIOSu podesi SATA-RAID.

- verzija drivera za SATA-RAID-floppy.

.. ili se još malo potrudi oko flashanja BIOSa, možda samo neki switch ili potvrda Y-Yes / N-No ako je Y-Z USA raspored slova... trebaš stisnuti 'Z', sredina tipkovnice..

15 godina
neaktivan
ihush kaže...

- nisi potvrdio, ta MBO? .. predpostavljam da je ta.

- i koju ver.BIOSa imaš?

- tek verzija iz 2004. 1017 (pogrešan broj nešto su preskočili, zadnja je 1015 2005., beta=1019 2006.) donosi tu opciju SATA-IDE mod, .. i svaka novija (to se uvjek podrazumijeva s nadogradnjama).

-pošto iz nekog razloga nisi uspio flashati ostaje ti normalna instalacija XPa i dati driver (moraš stisnuti tipku F6 u odrešenom trenutku, gledaj na dnu ekrana..) ili integrirati u instalaciju. To treba biti tzv. 'F6' = DOS driver (u text modu..).

-nema 'običnog' SATA drivera, zato u BIOSu podesi SATA-RAID.

- verzija drivera za SATA-RAID-floppy.

.. ili se još malo potrudi oko flashanja BIOSa, možda samo neki switch ili potvrda Y-Yes / N-No ako je Y-Z USA raspored slova... trebaš stisnuti 'Z', sredina tipkovnice..

- Da, to je ta MBO.

- Imam onu prvu verziju BIOSA.

- Hvala što si mi objasnio, sada sam privremeno instalirao Ubuntu i prepoznao je svih 320GB HDD-a. BIOS sam probao flashati na sve moguće načine i opet ništa.

Još jednom hvala tebi i svima ostalima, sada moram nekako i taj Windows instalirati. Pozdrav.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice