Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 516
|
čitano: 53.289
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Nisam siguran da li ima intel XTU ali znam da XTU primjeni postavke i na BIOS.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Sad vidim da je nedavno novi bios izisao, idem plocu flesat, pa se cujemo:)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)

I meni je r5 3600 tukao preko 1.4v samo mu daj juice-a.

16 godina

Koristio sam ovaj tutorial, napon ide do 1.276v. E sad koji je siguran napon u loadu s tim procesorom?
Citajuci komentare na tom videu, pojedinci vele da s tim postavkama performanse nisu maks.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 22:09 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran

Realno s tom plocom napon uopce nebi trebao lupati u njen limit, ocigledno ti je neka postavka krivo namjestena u biosu i nis drugo!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Nije plug and play platforma, treba to dobro podesiti da ne izgori.
Moj PC  
4 2 hvala 0
16 godina
Kaj nisu ti procesori za reklamaciju? U slucaju ak se rusi u igrama.
Ili reklamacija vrijedi samo ak proc izgori?
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Intel ima sudsku tužbu zbog nestabilnosti pa vjerovatno puno ovisi o presudi.

15 godina
zvonac kaže...

Koristio sam ovaj tutorial, napon ide do 1.276v. E sad koji je siguran napon u loadu s tim procesorom?
Citajuci komentare na tom videu, pojedinci vele da s tim postavkama performanse nisu maks.

Microcode (0:55 u videu) obavezno odaberi 0x12B. To je zadnji microcode koji rijesava probleme sa stabilnoscu 13. i 14. generacije. Mozda ti je on current (ako imas zadnji BIOS), mozda je u dropdown opcijama, ali obavezno taj microcode trebas koristiti.

On je odabrao 0x104, ali to je stari video prije buke oko stabilnosti i novih microcodova koje je izdao Intel da to rijesi.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2024 7:49 (Mauro).
16 godina
Mauro kaže...
zvonac kaže...

Microcode (0:55 u videu) obavezno odaberi 0x12B. To je zadnji microcode koji rijesava probleme sa stabilnoscu 13. i 14. generacije. Mozda ti je on current (ako imas zadnji BIOS), mozda je u dropdown opcijama, ali obavezno taj microcode trebas koristiti.

On je odabrao 0x104, ali to je stari video prije buke oko stabilnosti i novih microcodova koje je izdao Intel da to rijesi.

Vecina stavlja 0x104, ako pricamo o undervoltu i stvar sljaka. Doduse to zahtjeva finije podesavanje proca.

Znaci, stavio sam proc, BIOS na tvornicke postavke, flesao plocu sa zadnjim microcode, pokrenem igru, upalim cpuz, i imam sto vidit, napon ide do 1.412v tj varira izmedju 1.356v. 

Ovaj video koji sam stavio, napon se krece oko 1.260v, cca. Mislim da ide to jos malo nize. 

Sto je intel popravio, ne znam. Ocito zahtjeva custom postavke tj cackanje po UEFIu.

E sad kolko visoki napon utjece na rad proca, ako je isti stoji dobro sa temperaturama (cca 70c)? Ocito utjece, dok se u gejmingu proc rusi.

15 godina
zvonac kaže...
Kaj nisu ti procesori za reklamaciju? U slucaju ak se rusi u igrama.
Ili reklamacija vrijedi samo ak proc izgori?

Stavi BIOS na defaultne postavke. Ako se na defaultnim postavkama rusi onda procesor nije ispravan i trebao bi imati pravo na reklamaciju i zamjenu procesora.

Ne znam kako tocno ide postupak reklamacije kod nas, tu je netko na forumu pisao da je dobio zamjenski CPU (mislim da je bas bio 13600K), pa ako ovo vidi mozda ti moze napisati postupak.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
12 godina
zvonac kaže...
Mauro kaže...
zvonac kaže...

Vecina stavlja 0x104, ako pricamo o undervoltu i stvar sljaka. Doduse to zahtjeva finije podesavanje proca.

Znaci, stavio sam proc, BIOS na tvornicke postavke, flesao plocu sa zadnjim microcode, pokrenem igru, upalim cpuz, i imam sto vidit, napon ide do 1.412v tj varira izmedju 1.356v. 

Ovaj video koji sam stavio, napon se krece oko 1.260v, cca. Mislim da ide to jos malo nize. 

Sto je intel popravio, ne znam. Ocito zahtjeva custom postavke tj cackanje po UEFIu.

E sad kolko visoki napon utjece na rad proca, ako je isti stoji dobro sa temperaturama (cca 70c)? Ocito utjece, dok se u gejmingu proc rusi.

Kolega, ma pusti to stelanje sam.

Nosi im ravno u servis da se zezaju, ili daju novi proc!

maximum effort
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2024 8:34 (metallic).
16 godina
metallic kaže...
zvonac kaže...
Mauro kaže...
zvonac kaže...

Kolega, ma pusti to stelanje sam.

Nosi im ravno u servis da se zezaju, ili daju novi proc!

Slazem se.

Proc i nakon flesane ploce out of box ne radi kak treba.

Odfural bum na reklamaciju, pitanje je i ploce, dal si je uopce asus dao truda oko te zakrpe,  13500 je radio ko violina na toj ploci.

Al proc definitivno ne radi kak treba

Clear CMOS nisam radio i sumnjam da bi to sto promjenilo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2024 8:55 (zvonac).
3 godine
ibme74 kaže...
Kak to, ja sam mislio da je Intel plug and play  

Zlobniče. Dabogda ti se grafička pokvarila 

合氣道
3 godine
zvonac kaže...
 Slazem se.Proc i nakon flesane ploce out of box ne radi kak treba.

Odfural bum na reklamaciju, pitanje je i ploce, dal si je uopce asus dao truda oko te zakrpe,  13500 je radio ko violina na toj ploci.

Al proc definitivno ne radi kak treba

Clear CMOS nisam radio i sumnjam da bi to sto promjenilo.

Piše u onim objašnjenjima s  Tom's Hardware, da, ako je CPU godinu, godinu i pol pod tim režimom, (a nekima se događa i ranije), da ga ne može popraviti Isusov Microcode, jer je CPU trajno oštećen.

Dakle, samo servis. Pošalji im i hrpu linkova u vezi toga, da se ne prave retardirani, pa da im deset puta vraćaš CPU.

合氣道
3 godine
suspendiran

Daj covjece odvrti bilo koji cinebench i vidi na kojem naponu ti je u tom extremnom loadu. Ako ti je u gamingu na 1.42 onda ce ovdje trenutno izgoriti moj i7 je u gamingu na ispod 1V gdje trosi 35w
I izvadi bateriji napravi clear cmos mozda je neka opcija ostala po starome, nije isto stisnuti na default i totalno resetirati plocu!

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2024 10:43 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Možda je degradirao 13600kf pa mu treba još više napona. Uglavnom dobar čušpajz od strane Intela koji je slovio kao pojam za stabilan rad danas predmet sprdnje po internetima.

2 1 hvala 0
12 godina
Zaporožac kaže...
ibme74 kaže...
Kak to, ja sam mislio da je Intel plug and play  

Zlobniče. Dabogda ti se grafička pokvarila 

Nebi se bunio, jos je debelo pod jamstvom pa da uz doplatu ubodem nesto jace preko reklamacije 

16 godina
Boris grozni kaže...

Daj covjece odvrti bilo koji cinebench i vidi na kojem naponu ti je u tom extremnom loadu. Ako ti je u gamingu na 1.42 onda ce ovdje trenutno izgoriti moj i7 je u gamingu na ispod 1V gdje trosi 35w
I izvadi bateriji napravi clear cmos mozda je neka opcija ostala po starome, nije isto stisnuti na default i totalno resetirati plocu!

Ne mora da znači, mislim da je (po pitanju maksimalnog napona koji će se postići) single threaded opterećenje zapravo worst case. Cinebench => all core load => napon i frekvencija ne mogu da divljaju toliko kao kad se optereti samo jedno jezgro.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
3 godine
mislioc kaže...

Možda je degradirao 13600kf pa mu treba još više napona. Uglavnom dobar čušpajz od strane Intela koji je slovio kao pojam za stabilan rad danas predmet sprdnje po internetima.

Slažem se.

Realno mi je svejedno od kojega ću giganta od ta dva imati CPU, iako naginjem Intelu, sljedeći upgrade kod mene sigurno neće biti 13, 14 serija.

Radije se prekrižim i kupim preskupi AMD 

合氣道
3 godine
ibme74 kaže...
Nebi se bunio, jos je debelo pod jamstvom pa da uz doplatu ubodem nesto jace preko reklamacije 

Ajde, zadnju grafičku si kupio prije 20 godina.

Svaku "riješiš" prije isteka jamstva, te stalno dobivaš novu. 

合氣道
13 godina

Pa sa razlogom je Intel danas jeftin jer kotira kao nestabilan i sfušan procesor. Jednostavno pored solidnih Ryzena 7000 nije baš previše interesantan gamerima plus nema daljnih mogućnosti nadogradnje na nove brže procesore.

0 1 hvala 0
16 godina

https://photos.app.goo.gl/8mW1np94Y1LHFW4L6

Pa kaj se ja moram ovdje sramotit umjesto intela, da stvar bude gora, pojedinci iz amd-a sad likuju

Nego, proc je nov, 0h rada, na toj ploci ganjao sam 12400 i 13500 sve bez greske.

Budem jos clear cmos napravio.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2024 10:59 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
Ivan(4) kaže...
Boris grozni kaže...

Ne mora da znači, mislim da je (po pitanju maksimalnog napona koji će se postići) single threaded opterećenje zapravo worst case. Cinebench => all core load => napon i frekvencija ne mogu da divljaju toliko kao kad se optereti samo jedno jezgro.

Da u pravu si skroz sam zaboravio tek sam popio kavu svakako nek napravi clear cmos pa default pa onda nek vidi!

16 godina

Ove muke po intelu me podsječaju na kupnju am5 odmah po izlasku, ako te mogu kolega utješiti proči će, budi bez brige 

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
mislioc kaže...

mislioc kaže...

Pa sa razlogom je Intel danas jeftin jer kotira kao nestabilan i sfušan procesor. Jednostavno pored solidnih Ryzena 7000 nije baš previše interesantan gamerima plus nema daljnih mogućnosti nadogradnje na nove brže procesore.

Kolega, danas si u full-attack modu na Intel.

Slabije uvik triba braniti!

Kako sam citao samo postove, zamjenio sam te s pisanjem kolege, forumas.

maximum effort
3 godine
suspendiran
zvonac kaže...

Pa kaj se ja moram ovdje sramotit umjesto intela, da stvar bude gora, pojedinci iz amd-a sad likuju

Nego, proc je nov, 0h rada, na toj ploci ganjao sam 12400 i 13500 sve bez greske.

I5 13600k trazi znacajno vise napona od 13500 sto je normalno, 300mhz zna napraviti poprilicnu razliku u naponu ovisno kakav te primjerak potrefio!
Definitivno bi trebao raditi norrmalno s tim naponom dok lupa po jednoj jezgri i na znacajno vecem taktu!
U cinebenchu mozes staviti jednu jezgru pa vidi dali ce se rusiti cim ga pokrene!

3 godine
suspendiran
Wiz3m4n kaže...

Ove muke po intelu me podsječaju na kupnju am5 odmah po izlasku, ako te mogu kolega utješiti proči će, budi bez brige 

Koje muke? ovo je u ovih 15 godina foruma vjerovatno tek 3 slucaj da nekome nesto ne stima, jednom je bio Doa, drugom su kao krepala dva 14gen nakon toga niakd nista vise nije napisano, i sad ovo

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.11.2024 11:06 (Boris grozni).
16 godina

i Bog kaže neka bude svjetla/jednojezgreni 

16 godina
Boris grozni kaže...
zvonac kaže...

I5 13600k trazi znacajno vise napona od 13500 sto je normalno, 300mhz zna napraviti poprilicnu razliku u naponu ovisno kakav te primjerak potrefio!
Definitivno bi trebao raditi norrmalno s tim naponom dok lupa po jednoj jezgri i na znacajno vecem taktu!
U cinebenchu mozes staviti jednu jezgru pa vidi dali ce se rusiti cim ga pokrene!

Cuj, ne sjecam se da mi se igra (a imao sam dost intel procesora) rusi radi proca, mislim da se napon krece oko 1.22v. 

Out of box proc bi trebao radit bez rusenja. 

1.42v  je vec napon za 5.5GHz

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice