Kako osoposobiti cetvrtu jezgru na Phenom II X3 =)

poruka: 41
|
čitano: 9.729
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Bok svima kao sto vidite danas cu vam objasniti kako osposobiti cetvrtu jezgru na Phenom X3 i Phenom II X3 procesoru....
Ali prvo objašnjenja kako i zašto da nebi bilo da nešto nisam spomenuo....

Kako je moguce da Phenom X3 i Phenom II X3 ima 4 jezgru?
PC je napravljen da prepoznaje samo binarno zbrajanje kod memorije i jezgri procesora npr. da stavite plocicu rama od 117mb u PC on nebi prepoznao 117 nego 116 a kod Phenoma X3 i Phenoma II X3 je nemoguce da ima 3 jezgre stoga je tvrtka AMD onesposobila cetvrtu jezgru iz financijskih razloga i proizvodacima maticnih ploca objavila da maknu one fore da dual corima mozes disablat drugu jezgru, ali nisu svi maknuli mogucnost Advanced Clock Calibration recimo kod proizvodaca maticnih ploca po imenu Biostar ta mogucnost u biosu još postoji sto cete doznati dalje u vodicu....

Kako da osposobim 4 jezgru?[vodić]
Prvo sto trebate imati jest Phenom X3 ili Phenom II X3 (CPU) i Biostar-ovu maticnu plocu.------ preporucujem ovu ------ Biostar TA790GX
Kada palite PC pritisnete gumb Delete i udete u bios zatim udete u opciju EC Configuraciju pa u T-Series zatim odete na opciju
Advanced Clock Calibration i stavite na Auto. Evo i slike:

Link

Razlika prilikom startanja windowsa:

Link

Razlika u windowsima:

Prije:

Link

Poslje:

Link

I to bi bilo to...........Komentirajte........Hvala....

MSN @ unimatrixbax@hotmail.com - ICQ @ 459422075
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2009 12:29 (FrightMare).

8 0 hvala 5
17 godina
RE: Kako osoposobiti cetvrtu jezgru na Phenom II X

Jednostavno za napravt a dobijes super performanse...sve više me ti phenoma druge generacije odgovaraju od i7 920...

Stigli su nam naši vanzemljaci...a meni je srce veće i od Kine jer moj Zemo vozi leteće tanjire...
16 godina
odjavljen

Naravno, obavezno nakon toga detaljno testiranje. Vjerojatno postoje na tržištu procesori kojima je jedna jezgra neispravna, pa je ovo AMD-u bio jednostavan potez za prodati X4 procesore s greškom u prizvodnji.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

dobro su pogriješili =) pa su onda morali onesposobit cetvrtu jezgru...

MSN @ unimatrixbax@hotmail.com - ICQ @ 459422075
17 godina
MrBlc kaže...

Naravno, obavezno nakon toga detaljno testiranje. Vjerojatno postoje na tržištu procesori kojima je jedna jezgra neispravna, pa je ovo AMD-u bio jednostavan potez za prodati X4 procesore s greškom u prizvodnji.

nevjerujem da postoje jer su svi ti X3 procesori trebali biti X4, samo su zaključili jednu jezgru.

C'est la vie
16 godina
neaktivan

Editiraj naslov.

osoposobitiNamigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kako je netko na AMD-ovom forumu rekao (malo naredniji forumaš, više od 3k postova)

Na pitanje može li mu se nešto dogoditi ako proba koristiti otključanu četvrtu jezgru, odgovorio je:

Yes you can Harm it. Like I said it was disabled and moved to a lower bin for a reason. They DO NOT just take a perfectly good quad core and disable a core to sell it as a tipple core or dual core.

Iako, moje je mišljenje da bi netko trebao napraviti testove sa otključanom četvrtom jezgrom. Lako je moguće da je jezgra ispravna, te da je sve do profita.

EDIT: Tom's hardware je odradio testove sa otključanom jezgrom!
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2009 18:06 (Random.).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ovo je glup thread,milion puta objašnjeno kako i nije uvijek sigurno da će se otključati X3,kao što je slučaj samnom i VEĆINOM onih koji su kupili P2 X3.

Phenomenalni duja X3,Biostar 790GX,XFX HD4830
16 godina

Samo treba imat pravu plocu uz taj Phenom procesor kao sto je autor teme naveo dobru plocu za to i eto

It's peanut butter jelly time!!! :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

a bi se moglo uz ovu plocu MA790X-UD4P

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
damian123 kaže...

Mislim da su uz tu plocu ne moze osposobiti 4.jezgra jer je na Gigabytovim plocama zakljucana ta opcija u biosu,odnosno ACC(Advanced Clock Calibration)

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2009 11:51 (besla).
17 godina
besla kaže...
damian123 kaže...

Mislim da su uz tu plocu ne moze osposobiti 4.jezgra jer je na Gigabytovim plocama zakljucana ta opcija u biosu,odnosno ACC(Advanced Clock Calibration)

Bili su zaključali, no jedan lik na pcekspertu javlja da je bios poslje tog ponovno otključao ACC i sada radi i to bez clear_cmos tj. poboljšali su još.

NA GIGABYTE-u RADI!

http://forum.pcekspert.com/showpost.php?p=1365680&postcount=623

MSN i e-mail - drazen016@net.hr
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2009 11:57 (Hyperion).
16 godina
neaktivan

može li se to na ASROCK AOD790GX/128M  odključat ta 4 jezgra ? na phenom II 720 jer ga mislim kupita za 3-4 dana

možda pomogne ovo što sam našo sam ovo u opisu ploče: Supports AMD OverDrive™ with ACC feature (Advanced Clock Calibration)

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2009 12:24 (Treba_do_neba).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Treba_do_neba kaže...

može li se to na ASROCK AOD790GX/128M  odključat ta 4 jezgra ? na phenom II 720 jer ga mislim kupita za 3-4 dana

možda pomogne ovo što sam našo sam ovo u opisu ploče: Supports AMD OverDrive™ with ACC feature (Advanced Clock Calibration)

Da, gotovo sigurno

Pala bomba u rodilište. Sad ima duplo više djece. /////// Vrijeme je relativan pojam. Zavisi sa koje strane WC-a se nalaziš.
17 godina
Treba_do_neba kaže...

Imam ju ja i taj procesor i otključava sa bilokojim biosom. Jedino svaki put moraš restart stisnut kod paljenja(nakon što malo duže odstoji).

16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
Treba_do_neba kaže...

Imam ju ja i taj procesor i otključava sa bilokojim biosom. Jedino svaki put moraš restart stisnut kod paljenja(nakon što malo duže odstoji).

dobro kod mene komp radi 24/7

17 godina
Treba_do_neba kaže...
Hyperion kaže...
Treba_do_neba kaže...

dobro kod mene komp radi 24/7

Pa već imaš core i7, šta će ti ovo?

16 godina
neaktivan

Može li mi neko objasniti zašto tu u naslovu piše da phenom x3 720 ima 7.5 MB cache a onda ispod piše da ima 2Mb L3 i 3x512kB  L2 i koliko na kraju taj procesor zapravo ima keša.

http://www.links.hr/index.php?naziv=CPU+AMD+Phenom+II+X3+720+BOX+Black+Edition%2C+s.+AM3%2C+2.8GHz%2C+7.5MB+c.&option=artikl&id_kategorija=05060314&id_artikl=050.603.180

16 godina
neaktivan

Ima 2 mb po jezgri l3 i jos 512 kb l2.

3x2 + 2x 0.512 = cca 7.5

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 17:43 (franky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Koliko ja znam 2MB L3 cache je zajedničko svim jezgrama a svaka pojedinačna jezgra ima 512kb

što bi onda odgovaralo 3.5MB ukupno.

Ispravite me ako griješim.

Evo pogledaj tu:

http://www.amd.com/PublishingImages/Public/Graphic_ChartsDiagrams/572WJPEG/28902.jpg

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 17:53 (oxy_moron).
16 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Samo treba imat pravu plocu uz taj Phenom procesor kao sto je autor teme naveo dobru plocu za to i eto

Otključaj moju

da zbuta win i odvrti nesto i poklonim ti procesor.

Mislim,testirao sam na,Biostar,Asrock i GB i samo se zaledi,tako da je tvoja teorija glupost. Nemože se na svakom X3 otključati 4. jezgra.

Phenomenalni duja X3,Biostar 790GX,XFX HD4830
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 17:56 (troublemaker).
17 godina

L2 cache je zasebno po svakoj jezgri raspodijeljen, a L3 cache dijele sve jezgre.

U biti imaju 2 moda rada L3 cache-a, da sav L3 cache koristi glavna jezgra(BSP only -> tvornički) i da se L3 cache raspodjeljuje na sve jezgre (all cores -> to ja stavim).

Vjerovatno je i vama stavljeno na "BSP only", pa preporučam da stavite na "ALL CORES"

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

L2 cache je zasebno po svakoj jezgri raspodijeljen, a L3 cache dijele sve jezgre.

U biti imaju 2 moda rada L3 cache-a, da sav L3 cache koristi glavna jezgra(BSP only -> tvornički) i da se L3 cache raspodjeljuje na sve jezgre (all cores -> to ja stavim).

Vjerovatno je i vama stavljeno na "BSP only", pa preporučam da stavite na "ALL CORES"

Da ali ja kažem da taj procesor nema 7.5MB cache kao što se navodi u naslovu na linksovoj stranici.

Znači nije 3x512kb+3x2MB=7.5Mb nego 3x512kB+1x2MB=3.5MB zato što sve jezgre dijele jedan L3 cache

17 godina

L3 je 6MB a ne 2MB pa je 1x6MB po tvome ili 3x2MB, kako god oćeš, opet dođeš do 1.5MB L2 + 6MB L3

Musaka Kaka - Jedina hrana koja sere
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
16 godina

Znači ako ja imam MA790XT-UD4P mi neće otključati četvrtu jezgru?

AMD
16 godina
neaktivan
emerik kaže...

Pa tvoja matična ima funciju ACC, znači da će moći...

sad sve ovisi kakav ti je primjerak procesora, ako ne bude bootao, ništa od otključavanja...

klikni HVALA, nije toliko teško!
16 godina
stipica_zd kaže...
emerik kaže...

Pa tvoja matična ima funciju ACC, znači da će moći...

sad sve ovisi kakav ti je primjerak procesora, ako ne bude bootao, ništa od otključavanja...

A piše to možda na kutiji od procesora?Tak da ga ne moram vaditi van.

AMD
17 godina
neaktivan

LooL naravno da nepiše na kutiji jer onda nitko nebi ni tražio procesor več samo kutiju na kojao piše "sve je otključano uzmite taj"Osmijeh.

Sve zavisi od primjerka do primjerka i trebaš imati sreće potrefiti dobar primjerak koji će raditi kao X4 što opet naravno nemora značiti da će i raditi stabilno.

Athlon II x3 435 itd... moj pc...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Što se tiče samih procesora, tu je stanje podjeljeno: neki imaju tvornički neispravne jezgre koje su zaključane, a neki imaju potpuno ispravne jezgre ali su zaključane kako bi se zadovoljile potrebe tržišta za procesorima srednjeg i donjeg razreda... Samo treba imati sreće pa kupiti onaj drugi :)

Baš danas ili sutra idem kupiti X2 545... Vidjet ćemo :)

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz za 100 kn. Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel za 50 kn. Modeme (PCI) za 30 kn/kom.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice