Pozdrav grupi,
evo sutra bi trebao ići po i5-4690k + GB Z97X GAMING 5 mbo pa me interesira da li će taj proc s ovom pločom moći ići na air hyper evo 212 4.2ghz stabilno ili je to previše za air cooling?
Pozdrav grupi,
evo sutra bi trebao ići po i5-4690k + GB Z97X GAMING 5 mbo pa me interesira da li će taj proc s ovom pločom moći ići na air hyper evo 212 4.2ghz stabilno ili je to previše za air cooling?
Moci ce 99% bez problema ;)
Meni ga je Aidos drzao na 4.3ghz a malo je losiji od evo-a...
Pozdrav grupi,
4.7ghz, mugen.. Tih 4.2 mozes na stocku zimi
Pozdrav grupi,
Jedno pitanje? Zašto uzimaš sada, nekoliko dana prije predstavljanja Sky lake? Skylake su najavili 5.8. predstavljanje, nova arhitektura, ploče... Mislim da ti je ovo sada najgluplje vrijeme za ići uzimati CPU i MBO.
Pozdrav grupi,
4.7ghz, mugen.. Tih 4.2 mozes na stocku zimi
Ovisi kolko su ti strogi kriteriji, ako zelis da je <90C u prime-u (28.5) onda 4.7ghz nema sanse. Ako su bitne samo igre onda ga se moze i pasivno hladit na 4.7ghz ;)
gle, zašto sad, jeb.... kaj si ti s mojoj ženom u dogovoru kakvom? Šalim se, a gle kaj misliš da će novi skylake + nova ploča ( mislim da sam vidio da ce biti 1151 ili tako nekako ) biti jeftinije od ovog? Nisam baš siguran kao i da će ovom sad što sutra uzimam bit puno jeftinije izlaskom novih, razgovarao sam sa trgovcima jako puno i da, cijena postojećim neće padati nego imaju svoju cijenu i to je to, ovisi samo o stanju dollara pa tako ide malo dolje, malo gore, čekam sa kupovinom 5 mjeseci i puko mi je film jer sam uvjeren da ovo kaj mislim uzeti je znatno bolje od ovog kaj imam trenutno ( mada i ovo ide bez beda ), ovu konfu imam od 2010 i vrijeme je za nešto bolje i novo, isto tako, ovaj 1150 ima dugu ruku i vjerujem da ću s vremenom moći na njega piknuti neki novi intel 5 generacije i opet će biti ko bog, tek sam prešao na FHD rezu, 4k mi se čini u ovom trenutku malo nerealno jel imam još i tv na žgance ( Neki 32" Phillips HD star nekih 8 god ), pa cu radje kupit 4k tv nego monitor za igranje. ako se tako gleda onda i ovo kaj imam radi pa nema potrebe ni i5 uzimati jel vrti sve, kaj da ga skurim namjerno da onda imam izgovor za kupovinu? Još mi fali mbo i proc i mislim da ću biti bar 4 ako ne i više godina miran s tim, osim ako se ne desi nešto faking hebeno. Gle ja ti samo derem po igrama, vise me ne dira ništa drugo, prošlo je vrijeme kad sam se hebo sa mjuzom za igre, sad samo tarabim i gledam filmove, čitam novine u carstvu hladovine i to je to. Jesam kaj zaboravio, hmmmm, neznam ostario sam al valjda je to to ....
Nevjerujem da ce padat cijene, al moj savijet ge da se strpis jos malo kad vec cekas 5 mjeseci, pogotovo zato sto ce ti trajat barem 4 godine. Imati ces novu arhitekturu, DDR4 podrsku...
Tvoja volja sada
Opet, uzima 4690K proc ce biti mocan jos par godina, skylake ce sigurno biti poslastica, ali ce cijene biti skuplje? Ovom i5 nis ne fali sto uzima, i ja sam ga danas narucio sa CU
ha, tih tjedan dana ste se mogli strpjeti, pogotovo jer se dosad smjena generacija odužila i haso je nepredviđeno dugo na tržištu bez zamjene
doduše, nije da će odmah izaći u prodaju nakon predstavljanja, ali će nakon prvih testova mnoge stvari biti jasnije - jel se isplati čekat još koji tjedan ili ne
Uvijek se može čekati, da li se isplati, možda i da, ali za mene osobno će biti taj skylake financijski nedostižan, pa samo mbo koštaju ko ovaj i5 proc? pogledaj koliko je DDR4 mema, ok, mogu na toj mbo piknuti i moju DDR3 ali ta kombinacija će koštati jako puno stari moj, živi bili pa vidjeli, taraba sutra ide utarabit taj proc i ploču, složiti i nastavit igrat soliter :) he he
dečki, jako vas rešpektiram i čitam svaki dan vaše postove, ima se jaku puno korisnih informacija, ali kad taraba krene onda sam nezaustavljiv, he he, morat ću otići off sa foruma jer će te me još i odgovoriti od kupnje, a tad bi moja žena likovala do boli, neću joj to priuštiti .....
Uvijek se može čekati, da li se isplati, možda i da, ali za mene osobno će biti taj skylake financijski nedostižan, pa samo mbo koštaju ko ovaj i5 proc? pogledaj koliko je DDR4 mema, ok, mogu na toj mbo piknuti i moju DDR3 ali ta kombinacija će koštati jako puno stari moj, živi bili pa vidjeli, taraba sutra ide utarabit taj proc i ploču, složiti i nastavit igrat soliter :) he he
dečki, jako vas rešpektiram i čitam svaki dan vaše postove, ima se jaku puno korisnih informacija, ali kad taraba krene onda sam nezaustavljiv, he he, morat ću otići off sa foruma jer će te me još i odgovoriti od kupnje, a tad bi moja žena likovala do boli, neću joj to priuštiti .....
Tako je nedaj joj gušta.
Pričekaj još dok iziđe Sky Lake pa vidi koliko će to koštat i što će to uostalom novog donit pa ted odlući il Haso il Sky
Cekanje nema nikakvog smisla. Izgubit ces jos par mjeseci i onda na kraju svejedno uzeti Devil's Canyon, za istu cijenu kao sada. Procesori su vrhunski i bit ce jos iducih 5 god, a Skylake ce em biti jos skuplji em ce vjerojatno donjeti neznatan napredak sto se tice gaminga barem...
Samo se sjetite svih prica sa "ne kupujte maxwell, cekajte AMD!!!", vidite kako je to zavrsilo :)
Jedno je kad kupuješ grafu koja ide na bilo koji socket, a drugo je kad se moraš odlučit za cjelokupnu platformu. Ja bi na njegovom mjestu sačekao Skylake. S1150 je mrtav za par dana.
Slažem se sa kolegama iznad ja osobno ne bi čekao. Jer stalno je nešto novu iza ugla. Pomak u perfomansama vjerojatno neće bit velik u odnosu na Devils Canyon možda kojih 5-15% ako bude i toliko a uvijek možeš clockati procesor i izvući još par % performansa iz njega.
Slažem se sa kolegama iznad ja osobno ne bi čekao. Jer stalno je nešto novu iza ugla. Pomak u perfomansama vjerojatno neće bit velik u odnosu na Devils Canyon možda kojih 5-15% ako bude i toliko a uvijek možeš clockati procesor i izvući još par % performansa iz njega.
Da se ne radi o prelasku na DDR4, složio bi se s tobom. Ako uzme Skylake, imat će još mogućnosti nadogradnje kasnije jer će sigurno izać još jedan CPU lineup za taj socket. S Haswellom je to to, 4790k je najdalje što možeš. Tko zna, možda nagodinu puknu neki 6core na s1151.
Da se ne radi o prelasku na DDR4, složio bi se s tobom. Ako uzme Skylake, imat će još mogućnosti nadogradnje kasnije jer će sigurno izać još jedan CPU lineup za taj socket. S Haswellom je to to, 4790k je najdalje što možeš. Tko zna, možda nagodinu puknu neki 6core na s1151.
Sumnjam da će Intel izbaciti 6 ili 8 jezgreni procesor za mainstream platformu ( socket LGA 1151 ). Jer onda high end socket 2011 gubi svrhu. Tko normalan bi kupio 2011 socket 6 jezgreni procesor kad može uzeti 1151 6 jezgreni procesor koji bi bio dosta jeftiniji ? 6 jezgrene procesore nećemo vidjeti kao mainstream jer zašto bi Intel sebi radio konkurenciju i potkopavao 2011 platformu. Možda se situacija promijeni ako AMD ugrozi Intel sa ZEN-om ali o tom po tom. Naravno opet napominjem da su ovo samo moje pretpostavke.
Sumnjam da će Intel izbaciti 6 ili 8 jezgreni procesor za mainstream platformu ( socket LGA 1151 ). Jer onda high end socket 2011 gubi svrhu. Tko normalan bi kupio 2011 socket 6 jezgreni procesor kad može uzeti 1151 6 jezgreni procesor koji bi bio dosta jeftiniji ? 6 jezgrene procesore nećemo vidjeti kao mainstream jer zašto bi Intel sebi radio konkurenciju i potkopavao 2011 platformu. Možda se situacija promijeni ako AMD ugrozi Intel sa ZEN-om ali o tom po tom. Naravno opet napominjem da su ovo samo moje pretpostavke.
Možemo se nadat, pošto o Cannonlakeu još ne znamo ništa. Počeli su polako s više jezgri, doduše samo na extreme platformi, ali opet.. Sad je min cpu za 2011 6 jezgreni (5820k), dok Skylake-E vrne na vrata mogao bi bit 8 jezgreni minimum, a 6 core preć u "standardne" i7. Lijepi snovi zasad, al tko će ga znat, Cannonlake stiže 2017, dosta se do tad na tržištu može promjenit.
Pa bas to. Stalno je nesto novo "iza ugla" i tako se moze unedogled cekati.
Meni se osobno jako isplatilo "zagristi" - kupio komp pod Moj PC u 11. mj. 2014., a sad preko pola godine kasnije je i dalje taj komp Best-buy, uz razliku sto je sad ISTI komp 30% skuplji :)
EDIT: Iako se i tad govorilo, cekaj AMD kartice, cekaj Broadwell, cekaj Skylake... jednostavno not worth it. Pa cak ni DDR4 u odnosu DDR3 u gamingu ne znaci apsolutno nista...
Možemo se nadat, pošto o Cannonlakeu još ne znamo ništa. Počeli su polako s više jezgri, doduše samo na extreme platformi, ali opet.. Sad je min cpu za 2011 6 jezgreni (5820k), dok Skylake-E vrne na vrata mogao bi bit 8 jezgreni minimum, a 6 core preć u "standardne" i7. Lijepi snovi zasad, al tko će ga znat, Cannonlake stiže 2017, dosta se do tad na tržištu može promjenit.
Da jedino što možemo je nadati se. Iskreno volio bih vidjeti da AMD sljedeće godine stane na svoje noge sa ZEN-om iako FX procesori nisu loši ne mogu se mjeriti sa daleko boljim i novijim Intelovim procesorima. Moj sljedeći upgrade/novi Pc neće biti ništa manje od 6 jezgra ali proći će još dosta dugo vremena dok ne zamijenim ovaj 4790K a kako kažeš možda će 6 jezgri već biti standard tad kad budem radio upgrade. Živi bili pa vidili.
Ja trenutno gledam da zamijenim ovu R9 270 za neku r9 390 ili Gtx 970 ali sam potrošio cash na glazbenu opremu pa sam malo kratak s lovom ali doći će i to na red kad tad.
Sve ovisi šta će AMD sa Zenom napravit. Meni svejedno hoće mi sljedeći upgrade bit AMD il Intel, bitno da je dobro. Ak Zen bude dobar, onda će se i Intel morat više potrudit, a ne sam gledat na napretke u mobilnom tržištu.
Pa bas to. Stalno je nesto novo "iza ugla" i tako se moze unedogled cekati.
Meni se osobno jako isplatilo "zagristi" - kupio komp pod Moj PC u 11. mj. 2014., a sad preko pola godine kasnije je i dalje taj komp Best-buy, uz razliku sto je sad ISTI komp 30% skuplji :)
EDIT: Iako se i tad govorilo, cekaj AMD kartice, cekaj Broadwell, cekaj Skylake... jednostavno not worth it. Pa cak ni DDR4 u odnosu DDR3 u gamingu ne znaci apsolutno nista...
Kod mene ista situacija, potpuno sam zadovoljan i ne žalim što sam kupio tad kad jesam, isti proc je sad u ADM-u 300kn skuplji nego tada, snage će bit dosta još godinama tako da nema frke. Teško je pogriješit s Intelom kako god okreneš!
Slažem se da je glupo čekat jer stalno će izać nešto novo no danas se ne slažem jer novo izlazi doslovno za koji dan !! Ajd ono da izlazi za par mjeseci pa je glupo. Ali kad izlazi za par dana onda nije. Mada, uzeo on i5 4440 ili isti takav Skylake, u praksi će mu bit apsolutno svejedno i isto iskustvo korištenja.
Kad moš na novo, uvijek na novo. 10% je 10%.
Bok ekipa,
hvala svima na dobronamjernim savjetima, kao što sam i najavio, danas sam ubacio ploču i cpu, ogroman skok u odnosu na moj amd 965 be koji je otisao kao poklon kolegi koji je popodne samnom slagao ovo novo, jbt čak nisam ni nove windoze morao instalirati nego se sve samo poslozilo, nova instalacija će ići nakon update-a win10, čekanje mi više nije bila opcija, skylake će sigurno biti dobar ali će sigurno i papreno koštati, ova ploča prima i jače od i5-4690k, kaj ne, stoga ima se na ovoj ploči dosta toga još dignuti. Nove ploče koštaju kao ovaj i5 proc, mema isto tako a koliko bude proc necu ni misliti. Ja sam super zadovoljan, prezadovoljan te sam ovim i zaokružio moje upgrade-nje pc za neko duže vrijeme. Svima vama želim se još jednom zahvaliti na svemu, sve sam pozorno pratio i slušao i na kraju donio odluku. Sad ni jos ostaje da se malo bolje upoznam sa mogućnostima ovog proca i ploče jer sam onako odnebuha digao na 4 gige i sve radi kak treba, malo prime ide temp do 77 u jedno trenu inace oko 66 stupnjeva, intel burn isto, inace u idle je oko 30 stupnjeva, sad neznam jel to ok ili ne, kažem moram se bolje upoznati sa svim ovim pogotovo s biosom koji je svemirski brod u odnosu na stari bios.
Aj sad idem malo čeprkati i baciti soliter da vidim jel bolje karte vrti, he he ....
Drago mi je da si zadovoljan, nadam se da ce i moj stici do slijedec tjedna iz ComputerUniversa pa mozemo podijeliti iskustva :P
Ne znam samo kako ti radi normalno ako si s AMD-a prešao na Intel bez formatiranja ali ti to strogo preporučam kad nabaviš desetku jer bi mogao u tko zna kojem trenutku imat razno raznih komplikacija. Temperature su ok, tu nemaš brige.
Ja sam isto presao bez formatiranja, nisam ni znao da se treba formatirat windows ako se mijenja proc/ploca. S kakvim se problemima mogu susresti?
Ja uopće nisam mogao bootat u Windowse kad sam se prebacio s s775 na s1150. Morao formatirat hard. Bilo problem jer sam W7 imao na DVDu, a nisam imao DVD drive
Presao sam sa amd-a na intel bez formatiranja i nikad nije bilo ni najmanjeg problemcica. Windowsi 8 u pitanju..