Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 14.776
|
čitano: 2.483.644
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
11 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
fer-de-lance kaže...

Ne velim ja zato, nego je bitno precizno definirati pojmove (pitaj fiškale ak ne vjeruješ ).

Tak da ono kaj ljudi misle da je isto, zapravo nije, jedan program mjeri CPU potrošnju (samog čipa), a drugi samo daje mjerenje ukupne potrošnje na konektoru (kaj je cpu+vrm+još neke sitnice s istog konektora).

BTW, vjeruj mi da nije svaki VRM (tu mislim na Alije udarnike - kontroler (ovaj koji regulira switching, po svakoj fazi jedan) i pasivne i aktivne komponente, a o kontroleru sve ovisi) na istoj platformi isti (i obično su na jeftinijm "čipsetima"  u pravilu lošiji i manje efikasni, gleda se samo da se uklapa u budžet i da ima tražena svojstva).

jebeš definiciju, potrošnja na konektoru je cpu + vrm, ali cpu nemere bez vrm i na koncu dobiješ što dobiješ

a čak i da uspiješ dobiti nekako samu potrošnju cpu, mislim da razlika između intelovog i amd vrm niti približno ne objašnjava onakve razlike u idle potrošnji, odnosno da čak i uspiješ upogoniti amd-ov čip na intelovom vrm, da bi razlika ostala ista 

15 godina
Razlika u potrošnji struje je nebitna u gamingu, idle i load. Ono što je bitno je TDP u ljetnim mjesecima, opet za geming nebitno u CPU komponenti koja nije nikada na 100% duže vremena. To je bitno za GPU, da li grije sobu sa 200 ili 400w i onda puše iz kompa kao iz kalolifera pa se znojiš pored istog i spuštaš klimu na niže
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
picajzla0707 kaže...

jebeš definiciju, potrošnja na konektoru je cpu + vrm, ali cpu nemere bez vrm i na koncu dobiješ što dobiješ

a čak i da uspiješ dobiti nekako samu potrošnju cpu, mislim da razlika između intelovog i amd vrm niti približno ne objašnjava onakve razlike u idle potrošnji, odnosno da čak i uspiješ upogoniti amd-ov čip na intelovom vrm, da bi razlika ostala ista 

Samo kažem.

Jer ako se ne držimo definicija, dogovora i jezičnih struktura, onda bolje da se vratimo u pećine.

P.S. ostala bi razlika skoro pa ista za ove slučajeve gdje ni ne ide u idle, ali kod ovih gdje ide bi bilo primjetno manje (u idleu).

forumaš kaže...
Razlika u potrošnji struje je nebitna u gamingu, idle i load. Ono što je bitno je TDP u ljetnim mjesecima, opet za geming nebitno u CPU komponenti koja nije nikada na 100% duže vremena. To je bitno za GPU, da li grije sobu sa 200 ili 400w i onda puše iz kompa kao iz kalolifera pa se znojiš pored istog i spuštaš klimu na niže

Jesi siguran?

Godina je 8766 sati, ako ti proc troši 100 W, u godini ti je to 877 kWh, a ako imaš neki istih performansi koji troši 200 W, to ti je već 1754 kWh.

A tih 877 kWh razlike te košta značajni postotak ukupne cijene procesora.

Pa sad, tko ima love, neka ga (kao što i kažeš, može lijepo grijat kuću viškom, pogotovo ako ima dobru izolaciju).

Ali meni npr. igra ulogu, siromašan sam pa brojim svaki cent (ne dozvoljavam si da idem u dužničko ropstvo zato kaj ne znam raspolagat vlastitim financijama).

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 11:35 (fer-de-lance).
3 godine
fer-de-lance kaže...
notloB kaže...

Naravno, žalosno je što to mnogi ne vide, umjesto da se zalažu za što bolju regulaciju koja će ih zaštititi kao potrošače, umjesto da budu kritični prema svakoj čije čelništvo pokazuje i najmanji znak neregularnosti i bahatosti oni navijaju kao na nogometnoj utakmici i fanatično ih brane, to su kompanije koje funkcioniraju u kapitalizmu, bore se za isti tržišni kolač i svima je krajnji cilj izuti te iz cipela, tako je malo važno koja od njih će ti odnijeti novac, to nisu ljudska bića koji zaslužuju respekt i empatiju nego pravni entiteti, tvornice za grabež novca, g0vna dobra jedino za đon i samo oštro i na prvu, najgore od svega je kada marketinški timovi uspiju u kupcima pobuditi empatiju i od njih stvoriti fanboye koji će ih fanatično braniti, apologete i internetske ratnike u obrani kretenizma većeg i od onog na nogometnim stadionima.

Eh, sad ti zazivaš bivšu jugu...

I planska i tržišna ekonomija imaju svoje mane, i nitko nikad nije našao dobar balans, osim možda Kine, idu u tom smjeru, premda je takvo doba da nikome više nema spasa, cijelo čovječanstvo ide u propast.

Ne znam gdje si pronašao u mom upisu da zazivam jugu ali da su ljudi do prije par generacija nenavikli i željni više vrsta jogurta prijemčljiviji za te kapitalističke fore moguće da stoji iako je fanboyaštvo globalna zanimacija i mislim da ne diskriminira po tom obrascu... ovo s kinom se uopće ne slažem ali da dodatno ne uzrujavamo nikonju možda bi bilo pametno prestati s off topicom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 11:39 (notloB).
8 godina
notloB kaže...

Ne znam gdje si pronašao u mom upisu da zazivam jugu ali da su ljudi do prije par generacija nenavikli i željni više vrsta jogurta prijemčljiviji za te kapitalističke fore moguće da stoji iako je fanboyaštvo globalna zanimacija i mislim da ne diskriminira po tom obrascu... ovo s kinom se uopće ne slažem ali da dodatno ne uzrujavamo nikonju možda bi bilo pametno prestati s off topicom.

Nisam nigdje našao, nego ti kažem da je jedini sistem koji to može izbjeći bivša juga i slični.

A to je isto put u propast, jer je ovako apsolutna vlast u rukama korporacija, a onda je bila u rukama radnika (još gore za ekonomiju).

A Kina funkcionira jer (trenutna usporedba) EU i Kina imaju trenutno isti ustroj, samo EU vlast nema nikakvu moć provesti odluke koje donese (kaj nas vodi prema ekstremnoj desnici i novim pokoljima), i ne znaju jel bi pišali ili kakili.

Kinezi su krenuli nizbrdo s apsolutizmom, pa s vremenom popuštaju, ali nikad ne dopuštaju da im stvari izmaknu van kontrole (kaj je rezultat rigoroznih sankcija prema članovima vrhuške koji ne rade u interesu države).

I to je najveća razlika, kod nas ne postoji nikakva odgovornost vladajućih za ništa, i kad zaseru samo podviju rep i maknu se iz javnosti na par godina, a narod nek trpi posljedice njihovih glupih odluka.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 11:52 (fer-de-lance).
11 godina
fer-de-lance kaže...

Samo kažem.

Jer ako se ne držimo definicija, dogovora i jezičnih struktura, onda bolje da se vratimo u pećine.

glupost, neće se nitko vratiti u pećinu ako kažeš da se na 8-pin mjeri potrošnja cpu, a ne dodaš svaki put cpu + vrm

3 godine
fer-de-lance kaže...
notloB kaže...

Nisam nigdje našao, nego ti kažem da je jedini sistem koji to može izbjeći bivša juga i slični.

A to je isto put u propast, jer je ovako apsolutna vlast u rukama korporacija, a onda je bila u rukama radnika (još gore za ekonomiju).

A Kina funkcionira jer (trenutna usporedba) EU i Kina imaju trenutno isti ustroj, samo EU vlast nema nikakvu moć provesti odluke koje donese (kaj nas vodi prema ekstremnoj desnici i novim pokoljima), i ne znaju jel bi pišali ili kakili.

Kinezi su krenuli nizbrdo s apsolutizmom, pa s vremenom popuštaju, ali nikad ne dopuštaju da im stvari izmaknu van kontrole (kaj je rezultat rigoroznih sankcija prema članovima vrhuške koji ne rade u interesu države).

I to je najveća razlika, kod nas ne postoji nikakva odgovornost vladajućih za ništa, i kad zaseru samo podviju rep i maknu se iz javnosti na par godina, a narod nek trpi posljedice njihovih glupih odluka.

Ali ja uopće ne pričam o tome već o odnosu kupac - korporacija u kapitalizmu danas u svijetu a ne o pravednosti pojedinih ekonomskih sustava, debelo smo off topic a i ne raspravlja mi se o tome.

15 godina

Procesori u gamingu su debelo ispod 100W, bilo koji. Rendering i sl. je drugi par rukava.

15 godina
forumaš kaže...

Procesori u gamingu su debelo ispod 100W, bilo koji. Rendering i sl. je drugi par rukava.

Netočno

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
15 godina

A koliko je u prosjeku? Jel tak stalno u večini igara ili su to neki najgori primjeri i situacije?

OK, i9 13. i 14. gen ne treba ni gledati, prenapregnuti drlog

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/23.html

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 14:52 (forumaš).
15 godina
forumaš kaže...

A koliko je u prosjeku? Jel tak stalno u večini igara ili su to neki najgori primjeri i situacije?

OK, i9 13. i 14. gen ne treba ni gledati, prenapregnuti drlog

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/23.html

Sve jače igre ti je slično ovako pa i još gore u nekim cpu zahtjevnijim.

15 godina

OK, ali nije to baš tak strašno...evo i7 14700 K na 5.5 ghza sa svim P jezgrama na 1080p znači ima posla uz 544p renedering rezoluciju sa RTX 4090, prilično nerealna scenarijo pa je na 130 w u toj igri za komplet socket.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 15:40 (forumaš).
15 godina
forumaš kaže...

OK, ali nije to baš tak strašno...evo i7 14700 K na 5.5 ghza sa svim P jezgrama na 1080p znači ima posla uz 544p renedering rezoluciju sa RTX 4090, prilično nerealna scenarijo pa je na 130 w u toj igri za komplet socket.

To je amaterski mjereno tj uopče nije ni testirano za razliku od HU na eps12v rail.Evo ti cyberpunk isto povuče 14700k ko 14900k

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 18:47 (dery).
4 godine
Intel Club (opća tema o procesorima)

Stavljen i Thermalright contact frame, sretan ja a sretan i i712700Kf

Moj PC  
5 0 hvala 0
4 godine

Pozdrav, može molim preporuka za neku matičnu za i5 13500, ATX format i DDR5? Ima ih more, sve su mi naizgled iste.

Nekako me dosad najviše vuče Asrock B690 Pro RS jer je em povoljna em meni osobno vizualno ljepša od ostalih u tom rangu. Ali može preporuka i za skuplju, ne planiram matičnu mijenjat isućih 5 godina opet. Hvala :)

0 0 hvala 0
3 godine

ja sam na i5 14500 (isti procesor) na asrock b760m riptide od 140eur, ne vidim sto bih vise pozelio od maticne ploce https://www.nabava.net/maticne-ploce/asrock-b760m-pg-riptide-maticna-ploca-cijena-socket-1700-max-128-gb-atx-matx-500503841

stabilna je, drzi full unlocked power 150w u linpack extreme, xmp uredno radi, 4x ventilatori nude pwm + naponsku regulaciju, 2x nvme i nekoliko sata prikljucaka, hdmi i displayport izlazi, po recenzijama vidim da bez problema drzi i 300w od 13900k/14900k na stocku, tako da preporuka

jedino nema wifi bluetooth ali to rijesis za 7eur: https://www.aliexpress.com/item/1005007017124952.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.4.7c5f1802dKHv1s

doduse nije atx nego matx, nezz jel imas valjani razlog inzistirati na 2 dodatna pcie utora na atx

btw. sta te briga kako izgleda maticna ploca? razumijem jedino ako ti je kuciste na stolu sa glass panelom...

Poruka je uređivana zadnji put danas u 3:04 (Petar hw).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice