Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 14.773
|
čitano: 2.463.317
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
10 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Jel tko stavljao na z690(asus) ploču 14 seriju intela?čitam da treba raditi bios update

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
sfc_PsychQ kaže...
notloB kaže...

I bio je užasan problem prvo riješiti te root causes i sačekati s predstavljanjem ultre do CESa kako bi juzeri mogli kupiti manje kriplane cpuove, ovako je šteta već učinjena i bije ih zao glas tvrtke koja ima loše a sada i gore proizvode, ultra im je još dodatno ulje na vatru kod situacije s 13. i 14. serijom, dionice propale u minus, ceo đenja, vitalizacija i procvat konkurencije i umalo preuzimanje. Samo par mjeseci put od dobrostojeće zdrave tvrtke s ogromnom bazom garantiranih kupaca i blistavom budućnosti do gotovo sahrane, brza eskalacija ali bolest je ipak duga i teška a počinje negdje nakon drugog plusa kod 14++++++++....

lako je upast u govna, ali je teško izaći...nisam siguran da i sa fixevima dobiju puno, stici ce raptora po performansama i to je to.

Meni niti to nije problem, najveći problem kod intela mi je to što ne znaju ili ne žele reći hoće li i do kada izdavati nove serije procesora za sadašnje ploče odnosno podnožje, kada bi ljudi bili sigurni da će postojeća ploča primiti barem sljedeću seriju procesora ljudi bi lakše prelazili na ovu s nadom da će sljedeća biti bolja, ovako flop.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.12.2024 15:05 (notloB).
8 godina
ibme74 kaže...
daniel2809 kaže...

Kupujem novu grafičku u tipu RX6800XT, pa želim i novi CPU da mi stari ne bude bottleneck, a da paše na postojeću matičnu. Imam ponuđeno rabljeni 9600k za 85 eura i 8700k za 110 eura. Nije sad stvar cijene u tih par eura, ali koji bolje kupit? :) Igram povremeno F1 24, FH5 i slično, cilj je nekih 100fps-a držat na 1440p medium-high postavke i da posluži godinu-dvije i za novije igre. Hvala!

Rzmisli i o tome da prodaš taj cpu i ploču što imaš za koliko ide i uzmeš 12400F + ploču za nekih 250-260€

1 * Intel Core i5 12400f, 2,5/4.4GHz,6C/12T,LGA1700 BX8071512400F
Šifra: int-ald-i5-12400f

1 * MBO 1700 ASR B760M PRO RS/D4 WIFI 90-MXBKZ0-A0UAYZ
Šifra: 0001384723

Sveukupno s popustom: 265,50 €

To mi je čak i prihvatljivo, ja sam zapravo samo nekako gledao "k" serije i vidio da mi nije nužno sad  Vidim da je procesor kakvih 40-50 eura na njuškalu, al kolko bi mogao dobit za matičnu? MSI Gaming Pro AC Z370 je u pitanju.

Wiz3m4n kaže...

Ako uzimaš 12400f uzmi ga sa riptide b760 koja je na ddr5 memoriji....imaš odmah zadnju memoriju gore i mogučnost 12400f dizanja na 5ghz all core

To mi je odmah bila prva pomisao, al vidim da su oba prijedloga mini atx. Ima neki prijedlog možda za standardni ATX? Možda ovo?

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.12.2024 15:49 (daniel2809).
16 godina

Naravno....Asrock Z690 Taichi ddr5, samo je oko 70tak eura skuplja

16 godina
daniel2809 kaže...

To mi je odmah bila prva pomisao, al vidim da su oba prijedloga mini atx. Ima neki prijedlog možda za standardni ATX? Možda ovo?

Jok, sa tom mbo nema overclocka, no ako ti to nije bitno ploča je dobra....

12 godina
Wiz3m4n kaže...

Ako uzimaš 12400f uzmi ga sa riptide b760 koja je na ddr5 memoriji....imaš odmah zadnju memoriju gore i mogučnost 12400f dizanja na 5ghz all core

onda mora kupovati i ram, ovako mjenja samo cpu i ploču (manji trošak).

8 godina
Wiz3m4n kaže...
daniel2809 kaže...

Jok, sa tom mbo nema overclocka, no ako ti to nije bitno ploča je dobra....

Ja sam nekako shvatio da je Z serija matičnih za overclockanje, a da se s ovima B ne može ništa... o kojim specifikacijama to onda ovisi?

ibme74 kaže...
Wiz3m4n kaže...

onda mora kupovati i ram, ovako mjenja samo cpu i ploču (manji trošak).

A i tu sam bio u krivu i mislio da je backward compatible s DDR4.

16 godina

Komplicirano je.....non K modeli se daju Oc sa samo određenim mbo, ne nužno Z....ako nisi upučen u to onda je to znak da ti to sve niti ne treba, tako da idi na neku jeftiniju mbo sa ddr4 memorijom i i5 12400f......

8 godina

Slažem se, evo i sad imam Z ploču jer je u ono vrijeme uz nju išao gratis ssd M.2 od intela, a nisam nikad upgradeao cpu :)

Ak je ova ploča koju sam linkao solidna čak si mislim nju uzet, a vidim u futuri 16gb ddr5 rama za 40€ za prvu ruku.

Zahvaljujem :)

10 godina
notloB kaže...

Meni niti to nije problem, najveći problem kod intela mi je to što ne znaju ili ne žele reći hoće li i do kada izdavati nove serije procesora za sadašnje ploče odnosno podnožje, kada bi ljudi bili sigurni da će postojeća ploča primiti barem sljedeću seriju procesora ljudi bi lakše prelazili na ovu s nadom da će sljedeća biti bolja, ovako flop.

Mislim da je ovo zadnji trzaj za 1700...Z690 je bila idealna platforma za switch pa tak i iduća naredna koja izađe.Da ih nije AMD pritisnuo još bi mjenjali sockete svaki gen 

16 godina
daniel2809 kaže...

Slažem se, evo i sad imam Z ploču jer je u ono vrijeme uz nju išao gratis ssd M.2 od intela, a nisam nikad upgradeao cpu :)

Ak je ova ploča koju sam linkao solidna čak si mislim nju uzet, a vidim u futuri 16gb ddr5 rama za 40€ za prvu ruku.

Zahvaljujem :)

Mislim da ti je pametnije iči na 2x16gb nego 2x8 pa kasnije još ponoviti,,,,mada nije AMD gdje to zna biti jako zajebano i izazivati probleme/U velikoj večini slučajeva/ nebi ni ovdje izazivao sreću 

3 godine
ZGamer kaže...
notloB kaže...

Mislim da je ovo zadnji trzaj za 1700...Z690 je bila idealna platforma za switch pa tak i iduća naredna koja izađe.Da ih nije AMD pritisnuo još bi mjenjali sockete svaki gen 

Za taj aspekt je AMD vrhunska platforma, možeš planirati, već prije koju godinu sam znao da će am5 trajati barem do '27, to je barem još jedna serija odnosno zen6, onda se bez grižnje savjesti možeš upustiti u kupovinu i nešto skuplje ploče a u isto vrijeme nije napušten niti am4, kako intelovo čelništvo ne vidi prednosti javne službene objave takvih informacija je van pameti pogotovo sada kad im je serija za zaborav, nemam apsolutno nikakvog razloga, želje niti potrebe preći na platformu za ultru, znajući odnosno ne znajući hoću li u nju moći ikada staviti pošteni cpu. Jednostavno te tjeraju da pređeš kod konkurencije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2024 9:45 (notloB).
16 godina

Nije loša ni kupnja intela, na jednoj ploči se mogu vrtit tri generacije procesora, a nije da će za dvije-tri godine potonji biti drlozi od procesora. 

Evo baš sad razmišljam o jeftinijm matičnim pločama i procesorima. Inače imam iskustva s kupnjama jeftinijh matičnih ploča a sve s ciljem da se ušpara, naravno pojedinci nude utjehu "sve je to isto" al to se ne odnose samo na matične nego i na procesore, pa se onda daje preporuka kupnja najjeftinijeg proca jer eto, on je dovoljno brz, inače se ne slažem baš s tim tvrdnjama, pgotovo dok čovjek pređe sa slabije na jače, bilo da pričamo o mbo ili cpu. Jer s takvim razmišljanjem, postavlja se pitanje, čemu uopće bolje ploče i čemu uopće jači procesori, al tu je stvar više da se određeni hardver čim duže koristi.

Spomenuo sam da sam na jeftilen ploči imao varijaciju napona s 13600k (novi bio flešao, clear cmos rađen, intel default postavke) dok nisam prešao na jaču ploču i proc koji rade u sinergiji a mogu samo napisat "tak inače treba bit".

Moram priznat da s intelom nisam nikad imao problema, stvarno se ne sjećam, out of box je radilo ko beba, bilo je, "složi, pali, vozi". Ovo sad što se događa nejde im na ruku, al, nemojmo se zavaravat, konkurencija će se razbahatit i to sad vidimo na cijenama, tko kaže da i konkurencija neće bit s vremenom bahata kao i intel, a potonjem prisilno prizemljenje nije baš dobro sjelo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2024 8:59 (zvonac).
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
zvonac kaže... 

Moram priznat da s intelom nisam nikad imao problema, stvarno se ne sjećam, out of box je radilo ko beba, bilo je, "složi, pali, vozi". Ovo sad što se događa nejde im na ruku, al, nemojmo se zavaravat, konkurencija će se razbahatit i to sad vidimo na cijenama, tko kaže da i konkurencija neće bit s vremenom bahata kao i intel, a potonjem prisilno prizemljenje nije baš dobro sjelo.

s intelom nisi imao problema dok nisu počeli lupat u nebeske visine sa potrošnjom, tada problem entry level ploča dolazi do izražaja

međutim i ovo 'planiranje' sa amd-om, koje spominje notloB  nije baš tako bajno - sjetimo se samo pizdarija s podrškom 3xx serije matičnih za zen3 procesore, gdje su ljudi - vjerujući u ta obećanja amda - kupovali nekad vrlo popularne asus x370 ch6 hero ploče i popušili podršku za zen3, uz amd laži kako nisu obećali podršku za x370 nego za am4 socket (nije šija nego vrat), pa šupačko gašenje pcie4 podrške za starije ploče itd. itd.

tek puno puno kasnije su te asus ch6 hero dobile podršku, što je dokazalo da amd laže da je nemoguće stavljati zen3 na njih (čak su brisali izjave sa službenih stranica), a do tada je većina vlasnika tih x370 ionako prešla na x570

čak su i vlasnici 4xx ploča morali poduže čekati na biose, pa su ljudi prelazili sa b450/x470 na b550 da bi mogli koristiti tada ultrapopularne 5600x/5800x bez da čekaju mjesecima na bios

to samo pokazuje da su i intel i amd govna i da nema dugoročnog planiranja kod njih, jer će te zajebat čim im više nisi u fokusu nako nova mušterija

zato intel sada daje tri generacije procesora na jednoj ploči, a amd pazi da ne obećava podršku za čipset, nego za socket... tak da te priče kak si miran sa am5 možemo objesit mačku o rep, jer podrška za am5 do 2027 'and beyond' ne znači da je to i podrška za prve am5 ploče poput x670, pa kad 2027. izađe novi zen6/7 reći će ti da su obećali podršku za am5, ne za čipset x670, pa ćeš ionako biti prisiljen kupiti novu matičnu

3 godine
zvonac kaže...

...al, nemojmo se zavaravat, konkurencija će se razbahatit i to sad vidimo na cijenama, tko kaže da i konkurencija neće bit s vremenom bahata kao i intel, a potonjem prisilno prizemljenje nije baš dobro sjelo.

Naravno, žalosno je što to mnogi ne vide, umjesto da se zalažu za što bolju regulaciju koja će ih zaštititi kao potrošače, umjesto da budu kritični prema svakoj čije čelništvo pokazuje i najmanji znak neregularnosti i bahatosti oni navijaju kao na nogometnoj utakmici i fanatično ih brane, to su kompanije koje funkcioniraju u kapitalizmu, bore se za isti tržišni kolač i svima je krajnji cilj izuti te iz cipela, tako je malo važno koja od njih će ti odnijeti novac, to nisu ljudska bića koji zaslužuju respekt i empatiju nego pravni entiteti, tvornice za grabež novca, g0vna dobra jedino za đon i samo oštro i na prvu, najgore od svega je kada marketinški timovi uspiju u kupcima pobuditi empatiju i od njih stvoriti fanboye koji će ih fanatično braniti, apologete i internetske ratnike u obrani kretenizma većeg i od onog na nogometnim stadionima.

picajzla0707 kaže...

s intelom nisi imao problema dok nisu počeli lupat u nebeske visine sa potrošnjom, tada problem entry level ploča dolazi do izražaja

međutim i ovo 'planiranje' sa amd-om, koje spominje notloB  nije baš tako bajno - sjetimo se samo pizdarija s podrškom 3xx serije matičnih za zen3 procesore, gdje su ljudi - vjerujući u ta obećanja amda - kupovali nekad vrlo popularne asus x370 ch6 hero ploče i popušili podršku za zen3, uz amd laži kako nisu obećali podršku za x370 nego za am4 socket (nije šija nego vrat), pa šupačko gašenje pcie4 podrške za starije ploče itd. itd.

tek puno puno kasnije su te asus ch6 hero dobile podršku, što je dokazalo da amd laže da je nemoguće stavljati zen3 na njih (čak su brisali izjave sa službenih stranica), a do tada je većina vlasnika tih x370 ionako prešla na x570

čak su i vlasnici 4xx ploča morali poduže čekati na biose, pa su ljudi prelazili sa b450/x470 na b550 da bi mogli koristiti tada ultrapopularne 5600x/5800x bez da čekaju mjesecima na bios

to samo pokazuje da su i intel i amd govna i da nema dugoročnog planiranja kod njih, jer će te zajebat čim im više nisi u fokusu nako nova mušterija

zato intel sada daje tri generacije procesora na jednoj ploči, a amd pazi da ne obećava podršku za čipset, nego za socket... tak da te priče kak si miran sa am5 možemo objesit mačku o rep, jer podrška za am5 do 2027 'and beyond' ne znači da je to i podrška za prve am5 ploče poput x670, pa kad 2027. izađe novi zen6/7 reći će ti da su obećali podršku za am5, ne za čipset x670, pa ćeš ionako biti prisiljen kupiti novu matičnu

Iako sam imao b450 carbon od msija i koristio amd platformu nisam bio nešto u toj tematici, nisam niti sad baš nešto ekstra u njoj uspoređujući se s drugim forumašima, znam da je kod moje ploče bio problem u biosu odnosno nedovoljnoj memoriji za punu verziju biosa s boljim grafičkim sučeljem i podrškom za novije modele cpua u isto vrijeme, to su riješili tako što su downgrejdali korisničko sučelje i metnuli podršku za novije procesore, u isto vrijeme su izdali nove ploče potpuno iste kao i stare samo s većim biosom i dodatkom "max" u imenu ukoliko se dobro sjećam i jedna i druga ploča na kraju su imale podršku za sve što je izašlo za am4, od svega što gore navodiš osim čekanja nisu omogućili odnosno zabranili su 3rd party vendorima pcie4 na 3xx i 4xx čipsetima iako su bile sposobne za pcie4 signal posebice kvalitetnije ploče s više layera pcba... Za sada što se am5 platforme tiče nije bilo nikakvih problema tog tipa i nije se ništa čekalo, podrška za 9xxx procesore je bila na vrijeme, kakva će biti za narednu generaciju na kojoj se najavljuje više jezgara po ccdu ostaje za vidjeti iako sam sklon vjerovati im ponukan onime što se događalo u prošlosti jer unatoč svim problemima što tehničke a što prevarantske prirode u pokušaju te čekanjima na kraju su ispoštovali sva obećanja za am4. Ali treba biti svjestan i kako veći tržišni kolač donosi veću bahatost pa se zaboravljaju don't be evil like slogani. U svakom slučaju tržište, kupci bi morali žešće reagirati, skidam kapu Gamers nexusu, Luisu Rossmannu i sličnim yt kanalima koji prikazuju beskompromisnost u tom pogledu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2024 12:20 (notloB).
16 godina
picajzla0707 kaže...

Nisam još primjetio tu nebesku potrošnju intela, ono za što proc koristim je svakodnevno korištenje, ne vrtim sintetičke benčmarke gdje se onda intel možda raspojasa s potrošnjom, npr.gejming, 60-100w, idle ili jednostavni (multimedija, web surfing, 4k yt)zadaci, troši jako malo praktički mizerno, proc je tu drugom planu u odnosu na grafičku, ako govorimo o potrošnji.

Iskreno, ne bih dao ruku u vatru za amd a nit mi bi mi to bila no brainer kupnja te platforme, da se razumijemo, svehvaljeni amd ima svojih mušica.

A ove priče o AM5 i miran si "100god" osobno, to mi niš ne znači, naravno, sve se vrti oko novaca, to je tak jasno, al nisam baš tip koji kupuje najjeftiniji proc i najjeftiniju matičnu zato jer eto neki tak vele, imajmo na umu da je i najjeftinija ploča poskupila a to vrijedi i za proc.

Dost je ekipe bile na intelu i prešaltali se na amd, nemjmo se zavaravat, može se povijest opet ponovit, pa će bit drvlja i kamenja po amd-u, gledajući cijene amd procesora i malo boljih matični, jednom riječju, cijene su boli glava, a best buy i amd više nejdu u istu rečenicu, kopiraju intel po visokim cijenama i to im je thumb down.

Ono što intelu fali a nema, tipa, gejmerski proc,  x3d kao na amdu, al s druge strane, intel radi kompromise i to jako dobro, odlično izbalansiran da pomiri više segmenata korištenja procesora, tj gdje će korisnik biti jako zadovoljan.

Intelova bahatost došla na naplatu al to je tak dok spavaš na lovorikama.

Srećom pa je intel napokon dobio konkurenciju, zapravo ima već par godina, tak da i to dobro dođe, a potencionalnom kupcu je da izabere što će uzeti, nemam niš protiv nikoga, al u vrijeme visokih cijena i performansi koje stagniraju ili su pomaci zanemarivi, mislim da tu nema pobjednika.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2024 12:13 (zvonac).
11 godina
notloB kaže...

Iako sam imao b450 carbon od msija i koristio amd platformu nisam bio nešto u toj tematici, nisam niti sad baš nešto ekstra u njoj uspoređujući se s drugim forumašima, znam da je kod moje ploče bio problem u biosu odnosno nedovoljnoj memoriji za punu verziju biosa s boljim grafičkim sučeljem i podrškom za novije modele cpua u isto vrijeme, to su riješili tako što su downgrejdali korisničko sučelje i metnuli podršku za novije procesore, u isto vrijeme su izdali nove ploče potpuno iste kao i stare samo s većim biosom i dodatkom "max" u imenu ukoliko se dobro sjećam i jedna i druga ploča na kraju su imale podršku za sve što je izašlo za am4, od svega što gore navodiš osim čekanja nisu omogućili odnosno zabranili su 3rd party vendorima pcie4 na 3xx i 4xx čipsetima iako su bile sposobne za pcie4 signal posebice kvalitetnije ploče s više layera pcba...

nije samo kod tvoje ploče bio problem u početku, čekalo se podosta dugo, osim na điđabajt pločama, koje su imale biose skoro u startu... beta, doduše, koje su brzo micali

rasprava o biosima za 4xx ploče vodila se mjesecima, oće li skresat ovo ili ono, može i klasični 'plavi' bios bez grafike, samo nek daju više... itd. itd.

ali ne govorimo samo o 4xx, u socet am4 spadaju i 3xx ploče, s kojima je problem bio malo duže od par mjeseci

što se tiče cijena, prethodni 3600 je koštao 1600-1700 kuna na samom izlasku, 5600x je koštao 2500-2700 kuna (5600 su odgodili na neodređeno), vrlo brzo je 5600x otišao preko 3000 kuna, pa smo se pitali kako je moguće da 6/12 proc poskupi duplo, a da ništa značajno drukčiji nije u arhitekturi ili proizvodnom procesu - jer su oba bila na istom tsmc 7nm

ja osobno sam godinu prije kupio asusovu b450 tuf pro ploču i stavio 2400g na nju, platio je nešto skuplje baš zbog toga što sam čekao zen3

međutim, kad je izašao zen3 cijena 5600x je začas skočila sa 2500 na preko 3000 kuna (5800x je u startu bio nezamislivih 3800 kuna), što je bio šok, jer i najskuplji mid-range proc prije toga nikad nije koštao toliko, čak niti kod govnarskog intela

pa sam odlučio čekat 5600 non x, kojeg su namjerno odgodili na neodređeno, čekao i čekao i čekao... i na kraju sam uzeo intel 11400 upola cijene, a klincima sam ostavio b450 i 2400g (možda im uskoro ubacim 5600 non x, sad je konačno i taj upgrejd isplativ)

notloB kaže...

Za sada što se am5 platforme tiče nije bilo nikakvih problema tog tipa i nije se ništa čekalo, podrška za 9xxx procesore je bila na vrijeme

bilo bi sramota da bude nekih problema u drugoj seriji procesora, nije niti na am4 bilo problema u drugoj seriji, tek kasnije

ćemo da vidimo kako ćemo sa prvim čipsetom na 6xx pločama proći kad dođe treća, a kamo li četvrta serija am5 procesora

15 godina

Istina, čekalo se godinu i pol na bios za X370, nije se znalo ni da li će na kraju izbaciti, tko blokira itd. Ali činjenica je da danas na X370 koja je izašla 2017. staviš novi Ryzen 5700X3D za 200 eura i imaš top performnse.

Znači ne samo da je izašao bios, nego su za taj socket nakon toliko godina izbacili i novi konkurentan CPU. To je sedam godina stara ploča i danas pila gaming stroj.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2024 14:44 (forumaš).
Moj PC  
3 0 hvala 0
3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

Iako sam imao b450 carbon od msija i koristio amd platformu nisam bio nešto u toj tematici, nisam niti sad baš nešto ekstra u njoj uspoređujući se s drugim forumašima, znam da je kod moje ploče bio problem u biosu odnosno nedovoljnoj memoriji za punu verziju biosa s boljim grafičkim sučeljem i podrškom za novije modele cpua u isto vrijeme, to su riješili tako što su downgrejdali korisničko sučelje i metnuli podršku za novije procesore, u isto vrijeme su izdali nove ploče potpuno iste kao i stare samo s većim biosom i dodatkom "max" u imenu ukoliko se dobro sjećam i jedna i druga ploča na kraju su imale podršku za sve što je izašlo za am4, od svega što gore navodiš osim čekanja nisu omogućili odnosno zabranili su 3rd party vendorima pcie4 na 3xx i 4xx čipsetima iako su bile sposobne za pcie4 signal posebice kvalitetnije ploče s više layera pcba...

nije samo kod tvoje ploče bio problem u početku, čekalo se podosta dugo, osim na điđabajt pločama, koje su imale biose skoro u startu... beta, doduše, koje su brzo micali

rasprava o biosima za 4xx ploče vodila se mjesecima, oće li skresat ovo ili ono, može i klasični 'plavi' bios bez grafike, samo nek daju više... itd. itd.

ali ne govorimo samo o 4xx, u socet am4 spadaju i 3xx ploče, s kojima je problem bio malo duže od par mjeseci

što se tiče cijena, prethodni 3600 je koštao 1600-1700 kuna na samom izlasku, 5600x je koštao 2500-2700 kuna (5600 su odgodili na neodređeno), vrlo brzo je 5600x otišao preko 3000 kuna, pa smo se pitali kako je moguće da 6/12 proc poskupi duplo, a da ništa značajno drukčiji nije u arhitekturi ili proizvodnom procesu - jer su oba bila na istom tsmc 7nm

ja osobno sam godinu prije kupio asusovu b450 tuf pro ploču i stavio 2400g na nju, platio je nešto skuplje baš zbog toga što sam čekao zen3

međutim, kad je izašao zen3 cijena 5600x je začas skočila sa 2500 na preko 3000 kuna (5800x je u startu bio nezamislivih 3800 kuna), što je bio šok, jer i najskuplji mid-range proc prije toga nikad nije koštao toliko, čak niti kod govnarskog intela

pa sam odlučio čekat 5600 non x, kojeg su namjerno odgodili na neodređeno, čekao i čekao i čekao... i na kraju sam uzeo intel 11400 upola cijene, a klincima sam ostavio b450 i 2400g (možda im uskoro ubacim 5600 non x, sad je konačno i taj upgrejd isplativ)

notloB kaže...

Za sada što se am5 platforme tiče nije bilo nikakvih problema tog tipa i nije se ništa čekalo, podrška za 9xxx procesore je bila na vrijeme

bilo bi sramota da bude nekih problema u drugoj seriji procesora, nije niti na am4 bilo problema u drugoj seriji, tek kasnije

ćemo da vidimo kako ćemo sa prvim čipsetom na 6xx pločama proći kad dođe treća, a kamo li četvrta serija am5 procesora

Pa bilo je problema kako i sam kažeš s 4xx čipsetom i zen2, razlika je samo jedna generacija cpuova, ali sumnjam da je amd napravio problem barem s nehtijenjem da ubaciš novi cpu u staru ploču, problem je više bio u 3rd party vendorima koji su morali gurati podršku za nove cpuove u biose premalenog kapaciteta i naravno želji da se prodaju najnoviji proizvodi, tako da nisam siguran kolika je uloga amda u toj priči osim tehničke i vjerujem u slabom predviđanju premalenog kapaciteta biosa što su kao vlasnici licence za platformu i sve vezano za nju morali znati i ranije, dokaz za to je i gigabyte kojem da su željeli raditi probleme uopće ne bi dozvolili novi cpu na staroj ploči a kamo li na vrijeme, podizanje cijena je tipično bahaćenje, maksimiziranje profita i usrani cilj svake kompanije u kapitalizmu.

11 godina
notloB kaže...

Pa bilo je problema kako i sam kažeš s 4xx čipsetom i zen2, razlika je samo jedna generacija cpuova, ali sumnjam da je amd napravio problem barem s nehtijenjem da ubaciš novi cpu u staru ploču, problem je više bio u 3rd party vendorima koji su morali gurati podršku za nove cpuove u biose premalenog kapaciteta i naravno želji da se prodaju najnoviji proizvodi, tako da nisam siguran kolika je uloga amda u toj priči osim tehničke i vjerujem u slabom predviđanju premalenog kapaciteta biosa što su kao vlasnici licence za platformu i sve vezano za nju morali znati i ranije, dokaz za to je i gigabyte kojem da su željeli raditi probleme uopće ne bi dozvolili novi cpu na staroj ploči a kamo li na vrijeme, podizanje cijena je tipično bahaćenje, maksimiziranje profita i usrani cilj svake kompanije u kapitalizmu.

htjeli su oni blokirat i 4xx seriju matičnih ploča kompletno

pa su se predomislili za 4xx, a naš popularni brko sa pxexpert foruma postao je i svjetski poznat sa biosom za a320 na kojem je radio 5900x

AMD Ryzen 5000 Processors Allegedly Work With 300 Series Motherboards

mjesecima nakon izlaska nije bilo službenih biosa za 4xx ploče bez obzira na kapacitet biosa, điđabajt biosi su bili beta verzije koje su kasnije povukli

ekipa je dijelila neslužbene biose sa raznih foruma

pizdariju sa pcie 4.0 da ne spominjemo, gdje su agesa updejtom disejblali pcie 4 i na pločama na kojima je radio

AMD's Latest AGESA Update Removes PCIe 4.0 Support from Pre-X570 Motherboards | TechPowerUp

a problem nisu bile samo 4xx ploče, za 3xx - koje su isti am4 socket - se čekalo, ako se ne varam, duže od dvije godine, s tim da su lagali kako uopće neće ići zen3 na 3xx ploče, jer je to hardverski nemoguće, pa je ekipa ionako prelazila na nove 5xx ploče, a biose za 3xx su dočekali samo oni najstrpljiviji

bilo je tu itekako borbe, jer je amd na sve mile i nemile načine pokušavao ograničit pristup starijim korisnicima

za zen5 neće biti takvih problema, jer nisu nigdje obećali podršku do '2027 and beyond' za pojedine čipsete, nego izričito za am5, što znači da će moći (ako im se prohtje) zen6 ograničiti isključivo na nove ploče koje izađu usporedno, a glatko odjebat i one sa x870, a kamo li ne sa starijim pločama

3 godine

A onda ok, ja sam ionako proveo svo to vrijeme s istom pločom i istim cpuom, nisam se previše bavio time već pričam kakav sam dojam stekao iako ne tvrdim da je tako uistinu i bilo, nadam se da neće biti kako kažeš.

13 godina

Sve kada se zbroji da je poboljsanje ali nema arrow lake smisla pored Aldera i Raptora po tim cijenama evo sada gledam Z890 najjeftinija 190e + 245KF 305e znaci 500e.

15 godina

Alder Lake je sada brutalno jeftin.

Raptor Lake se isto da sloziti fini kombo CPU+MB+RAM za OK novce.

Ako gledas sada kupiti i biti miran narednih 5 godina onda se tu da lijepa kombinacija sloziti. Jer ako mislis na 5 god i slicno onda ti se hebe za mogucnost updrade jer ces za 5 god ionako cijelu platformu zamijeniti.

Ako gledas upgrade svakih god dvije po malo onda bas nema smisla.

Npr. ja sam na Intel 12th gen presao sa i5 4460. Ono, koliko dugo na nekoj platformi mozes biti mi se zivo hebalo jer ionako je upgrade bio toliki i nakon toliko generacija da bi bilo apsurdno ocekivati da na maticnu koju sam kupio 2015. godine u 2022. godini ubacim brand new CPU i sve super. Ono, to je bila maticna na DDR3 memoriji...

Da je Arrow Lake isporucio performanse koje su vrhunske u svakom aspektu, da li ce LGA 1851 biti samo ovu generaciju ili narednih 4 generacije bilo bi mi potpuno nebitno. Jer bi CPU imao preformanse da narednih 5 godina nemam zasto razmisljati o upgradeu. A kada bi razmisljao da je vrijeme za upgrade onda bi ionako bio valjda vec DDR6, pa bi morao normalno ici upgrade cijele platforme.

Njegov je problem taj sto nema performanse da ga sada kupis i hebe ti se narednih 5 godina

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 0:07 (Mauro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Mauro kaže...

Alder Lake je sada brutalno jeftin.

Raptor Lake se isto da sloziti fini kombo CPU+MB+RAM za OK novce.

Ako gledas sada kupiti i biti miran narednih 5 godina onda se tu da lijepa kombinacija sloziti. Jer ako mislis na 5 god i slicno onda ti se hebe za mogucnost updrade jer ces za 5 god ionako cijelu platformu zamijeniti.

Ako gledas upgrade svakih god dvije po malo onda bas nema smisla.

Npr. ja sam na Intel 12th gen presao sa i5 4460. Ono, koliko dugo na nekoj platformi mozes biti mi se zivo hebalo jer ionako je upgrade bio toliki i nakon toliko generacija da bi bilo apsurdno ocekivati da na maticnu koju sam kupio 2015. godine u 2022. godini ubacim brand new CPU i sve super. Ono, to je bila maticna na DDR3 memoriji...

Da je Arrow Lake isporucio performanse koje su vrhunske u svakom aspektu, da li ce LGA 1851 biti samo ovu generaciju ili narednih 4 generacije bilo bi mi potpuno nebitno. Jer bi CPU imao preformanse da narednih 5 godina nemam zasto razmisljati o upgradeu. A kada bi razmisljao da je vrijeme za upgrade onda bi ionako bio valjda vec DDR6, pa bi morao normalno ici upgrade cijele platforme.

Njegov je problem taj sto nema performanse da ga sada kupis i hebe ti se narednih 5 godina

Bome, kupnja intela je ok, pogotovo sad dok su cijene jako dobre.

Uglavnom, s boldanim se slažem.  Nego, razlike u cijenama su neck to neck dok uspoređujemo platforme, a i intel je napokon popustio s cijenama i to nerado, al to je dobro za kupce. 

Sad se lako platforma promjeni, a ako čemo gledat cijene, sve je poskupilo, tak da ne nalazim opravdanje nit za amd nit za intel, na kraju je to sve tu negdje, konačni odabir je ujedno i čovjekov izbor, mislim da s ni jednom platformom čovjek nemre fulat..

Eto, korisnici 13te i 14te generacije mogu to potvrdit, i niš se ne dimi iz spornih procesora

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:30 (zvonac).
8 godina
picajzla0707 kaže...

kako misliš potrošnja vrm + cpu?

vrm pretvara 12v u 1-1,5v, postoji neki mali gubitak u pretvaranju, nešto ode kroz toplinu, pretpostavljam da i sam rad kontrolera nešto troši, pogotovo kod modernih predimenzioniranih vrm-ova, međutim, mislim da su to zanemarive brojke, pogotovo jer vrm-ovi rade i kod intela i kod amd-a na isti način

jedino ako misliš da postoji neka značajna razlika, ali kad vidiš ova mjerenja gdje inteli troše u idle par wata, a rajzeni od 20-40w, teško da tu potrošnja samog vrm može značiti toliku razliku

to je, ako se ne varam, isključivo razlika u cpu potrošnji

Već sam i zaboravio na ovo.

Ne baš, VRM se uvijek dizajnira (kao i sve kod poluvodiča) da ima maksimalnu efikasnost na najvećem loadu, a kad je proc u idleu lako se dogodi (kod jeftinih topologija) da je efikasnost i debelo ispod 50%.

Zato je lako moguće da ono kod kolege (7W u adrenalinu,a 12W u HWInfo mogu biti oba mjerenja točna).

I ono kaj sam napisao, da se jako rijetko semplira mjerenje.

Naravno, to ne vrijedi za ovaj tvoj primjer, gdje su imali oko 30W u idleu, to je očito nekaj blokiralo odlazak u najniži power state - osim stvari koje si naveo, može biti da se AMD nije držao novog MS plana power stateova koji zapravo više nikad ni ne dopuštaju skroz niski power state jer Windowsi moraju špijunirat čak i kad je komp u hibernaciji ili sleepu.

Ali da, slažem se, to je zajeb s AMD strane.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:58 (fer-de-lance).
3 godine
fer-de-lance kaže...

može biti da se AMD nije držao novog MS plana power stateova koji zapravo više nikad ni ne dopuštaju skroz niski power state jer Windowsi moraju špijunirat čak i kad je komp u hibernaciji ili sleepu.

But Microsoft is committed to helping reduce carbon emissions...

11 godina

vrm radi jednako kod intela i kod amd-a, a jel jeftiniji ili skuplji ovisi ponajprije o proizvođaču matične ploče ili rangu ploče koju kupuješ

ono što može biti drukčije je način na koji pojedini procesor komunicira s vrm, dakle protokoli

ne znam doduše kakva je situacija sa raznim integriranim ili ne rješenjima poput fivr-a na haswellu, dlvr koji ga je zamijenio, pa su i to odbacili i zamijenili ga čipom na matičnoj ili nešto treće, ali štogod koristili i bio na matičnoj ili čipu, i kojekakvi regulatori opet ulaze u zajedničku potrošnju procesora i sustava njegovog napajanja

ono što je bitno, kad mjeriš potrošnju struje onakvim hardverskim rješenjima poput elmorlabs uređaja, potpuno je irelevantno naglašavati da mjeriš potrošnju cpu + vrm, a ne samo cpu

bez obzira koliko od te potrošnje otpadalo na vrm, a koliko na cpu, jedno i drugo su dio nedjeljivog sustava

svejedno sa intelom dobiješ njihov vrm, a sa amd-om amd-ov vrm, nemreš ih mijenjat međusobno, tak da je to što mjeriš na 8-pin potrošnja koju će taj cpu imat kako god okrenuo, jedino možeš u biosu kojekakvim postavkama to smanjit, ali onda to nije po defoltu

da se razumijemo, i intelova fora sa preporučenim postavkama koje proizvođači matičnih ploča zanemare, pa napucaju napone poput asusa, nije defoltno rješenje, iako je po defoltu uključeno za pojedine ploče - da bi došao do defoltnog intelovog rješenja, moraš opet ići u bios, a razlika može biti ogromna u potrošnji

ali i tu svejedno mjeriš potrošnju cpu i vrm jer su nedjeljivi, nemreš ih odvojiti, dobiješ to što si dobio, intelov uz intela, amd-ov uz amd-a, zato je irelevantno napominjati uopće da to nije samo cpu potrošnja (ponavljam se 

EDIT

uostalom, koga briga kolika je razlika potrošnje u idle

da ti komp u idle radi svakog dana 10 sati i tako cijele godine, razlika između onoga koji troši 10w i onog koji troši 30w u idle je pišljivih deset eura godišnje

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:48 (picajzla0707).
8 godina

Ne velim ja zato, nego je bitno precizno definirati pojmove (pitaj fiškale ak ne vjeruješ ).

Tak da ono kaj ljudi misle da je isto, zapravo nije, jedan program mjeri CPU potrošnju (samog čipa), a drugi samo daje mjerenje ukupne potrošnje na konektoru (kaj je cpu+vrm+još neke sitnice s istog konektora).

BTW, vjeruj mi da nije svaki VRM (tu mislim na Alije udarnike - kontroler (ovaj koji regulira switching, po svakoj fazi jedan) i pasivne i aktivne komponente, a o kontroleru sve ovisi) na istoj platformi isti (i obično su na jeftinijm "čipsetima"  u pravilu lošiji i manje efikasni, gleda se samo da se uklapa u budžet i da ima tražena svojstva).

A kaj se razlike potrošnje tiče, slažem se, nije toliko bitna u idleu, koliko pod loadom (jer su tam razlike drastične ako ih koristiš jako pod loadom), ali opet je u redu očekivati od proizvođača da se pozabavi tak bazičnim stvarima, koje nisu nikakav problem za riješiti, jer to inače brzo eskalira - kad im daš prst...

8 godina
notloB kaže...

Naravno, žalosno je što to mnogi ne vide, umjesto da se zalažu za što bolju regulaciju koja će ih zaštititi kao potrošače, umjesto da budu kritični prema svakoj čije čelništvo pokazuje i najmanji znak neregularnosti i bahatosti oni navijaju kao na nogometnoj utakmici i fanatično ih brane, to su kompanije koje funkcioniraju u kapitalizmu, bore se za isti tržišni kolač i svima je krajnji cilj izuti te iz cipela, tako je malo važno koja od njih će ti odnijeti novac, to nisu ljudska bića koji zaslužuju respekt i empatiju nego pravni entiteti, tvornice za grabež novca, g0vna dobra jedino za đon i samo oštro i na prvu, najgore od svega je kada marketinški timovi uspiju u kupcima pobuditi empatiju i od njih stvoriti fanboye koji će ih fanatično braniti, apologete i internetske ratnike u obrani kretenizma većeg i od onog na nogometnim stadionima.

Eh, sad ti zazivaš bivšu jugu...

I planska i tržišna ekonomija imaju svoje mane, i nitko nikad nije našao dobar balans, osim možda Kine, idu u tom smjeru, premda je takvo doba da nikome više nema spasa, cijelo čovječanstvo ide u propast.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:15 (fer-de-lance).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice