i7 nije mi jasno

poruka: 45
|
čitano: 7.819
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
i7 nije mi jasno

Možda malo bježim od teme, ali stvarno mislim da se ova prva serija i7 treba preskočiti.

Kao super, procesori itd. kad ono pregrijavaju se, muka je sa matičnim pločama, skupi su

do bola, koriste trokanalni sistem RAM-a koji navodno ne radi bajkovito, i ne iskorištava

DDR3 koliko bi trebao...previše su ih nahvalili i to prebrzo....

Mislim da se treba strpiti još samo malo za sljedeču seriju i7 procesora koji će biti jeftiniji,

manje će trošiti i neče se toliko zagrijavati (navodno), a što se tiće igranja i dostupnosti,

mislim da će tu ipak biti bolji izbor Phenom II 45nano....puno manje temperature i cijena, a

pasati će i na AM2 ploče (jedino se tako gubi podrška za DDR3 i trebat će staviti zadnji BIOS),

dok će i7 trebati socket LGA1366 (tako nešto) matične, koje su i dalje skupe ko vrag i malo ih je!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: i7 nije mi jasno
Zvekan kaže...

Možda malo bježim od teme, ali stvarno mislim da se ova prva serija i7 treba preskočiti.

Kao super, procesori itd. kad ono pregrijavaju se, muka je sa matičnim pločama, skupi su

do bola, koriste trokanalni sistem RAM-a koji navodno ne radi bajkovito, i ne iskorištava

Mislim da se treba strpiti još samo malo za sljedeču seriju i7 procesora koji će biti jeftiniji,

manje će trošiti i neče se toliko zagrijavati (navodno), a što se tiće igranja i dostupnosti,

mislim da će tu ipak biti bolji izbor Phenom II 45nano....puno manje temperature i cijena, a

pasati će i na AM2 ploče (jedino se tako gubi podrška za DDR3 i trebat će staviti zadnji BIOS),

dok će i7 trebati socket LGA1366 (tako nešto) matične, koje su i dalje skupe ko vrag i malo ih je!

Izaci ce core i5(mislim oko polovice godine?) i to ce biti okrljastena verzija i7 nece imati trokanalnu memoriju nego dobri stari DC i jos dosta toga nece biti, ali najgore je sto nece biti za njih utor lga 1366 nego 1066 sto znaci da necete moci staviti i7 kasnije na tu maticnu.

DDR3 memorija je k**** od ovce sto se tice igrica, jedino ak se nepalis na everest memorijske testove? DDR3 je marketinški trik, ništa od tog dok ne pojeftini recimo 4gb za 500kn(1333MHz).

BTW: skinite si everest 5.0 u testove su stavili i rezultate core i7.

EDIT: intel ide taktikom tick-tock sto znaci naprave novu arhitetkuru pa sljedeca serija je ista ta arhitetktura ali manjem proizvodnom procesu.

Znaci i7 je u 45nm, a poslje njega ide (i8 ili kak vec) i on ce biti isti taj i7 ,ali u 32nm. ( i mozda dodaju novi sse i tak nest)
Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz /HD4870 512MB/ 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / Gigabyte MA 770-ds3 rev2.0/ logitech x-530, Samsung T220(s-panel) LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr Windows 7 x86
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2009 12:55 (Hyperion).
16 godina
neaktivan
Pa sad, i7 je prvi intelov "native quad core" kako to AMD voli nazivati i hvaliti se. Ali krajnjem kupcu je svejedno da li je u jezgri samo naštancano 4 x single core ili je dizajn u startu quad core. Ako su performanse bolje nema veze kako izgleda iznutra.

A ovo sa hyper-threadingom, znači imaš 4 fizičke jezgre ili OS vidi 8 je dobra ideja, jer se pokazalo da diže performanse. Uvijek je neki dio jezgre neiskorišten čak i kod 100% opterećenja, pa se tako iskoristi baš "sve"

naxeem kaže...

Da, i7 se jako loše clocka i ljudi su općenito nezadovoljni procesorom. Navodno baš i nije tako dobar kao što se očekivalo i kakva je propaganda u odnosu na staru generaciju.

Ali uskoro izlazi cijela nova serija.

Totalno su ljudi nezadovoljni... da. Pogotovo oni koji su ga ne mou priuštit.
Sad, di si ti pročitao, ili tko ti laže.  Ali opet moguće je, jer oni koji su očekivali 100fps više u Crysis-u su popušili. Naravno da su malo pročitali koji white-paper od intela znali bi da taj procesor (i platforma) nije namjenjena poboljšavanju performansi u igricama, nego "osvajanju" serverskih područja prodaje.

A da se clocka loše... da totalno, meni je naš admin u firmi koji ga je kupio praktički kad je izašao pokazao njegov koji se u 15-ak minuta clocka na 3.9. Totalna katastrofa, mislim overclock od samo 1.3Ghz.

toxic kaže...

hm takozvani coolermaster v8 kazu da je bolji nego vodeno. al kazem neka samo naprave dualca takvog da ide na zrak na 5ghz bez nekih extra hladenja meni super.

Coolermaster V8 i V10 su totalni promašaji. True120 je dosta bolji a i košta manje, i manje je zaje**ncije.

Inače šta se tiče ovih 8 threadova, to dosta dobro dođe kod raznih virtualizacija. barem po onom što sam ja vidio.
Opet shvaćam one koji su "protiv" ove platforme i svega uz to (X58 + DDR3) jer se ljudi obično uvjere da ako nešto ne mogu imat, onda im to u biti ni ne treba i nije toliko dobro uopće.

i7 je najbrži proc na tržištu, X58 je najpotpuniji chipset, DDR3 1600 (i brži) je bolji od DDR2 1000. Što znači da se ide naprijed. A Samo zato ako si ga ne možete priuštit ne znači da je loš.

16 godina
neaktivan
 Coolermaster V8 i V10 su totalni promašaji. True120 je dosta bolji a i košta manje, i manje je zaje**ncije.

Što se tiče V10 se u potpunosti slažem

a za V8 NE

hladnjak je u usporedbi sa TRUE-om jednak a ima manju cijenu

15 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
Zvekan kaže...

Izaci ce core i5(mislim oko polovice godine?) i to ce biti okrljastena verzija i7 nece imati trokanalnu memoriju nego dobri stari DC i jos dosta toga nece biti, ali najgore je sto nece biti za njih utor lga 1366 nego 1066 sto znaci da necete moci staviti i7 kasnije na tu maticnu.

DDR3 memorija je k**** od ovce sto se tice igrica, jedino ak se nepalis na everest memorijske testove? DDR3 je marketinški trik, ništa od tog dok ne pojeftini recimo 4gb za 500kn(1333MHz).

BTW: skinite si everest 5.0 u testove su stavili i rezultate core i7.

EDIT: intel ide taktikom tick-tock sto znaci naprave novu arhitetkuru pa sljedeca serija je ista ta arhitetktura ali manjem proizvodnom procesu.

Znaci i7 je u 45nm, a poslje njega ide (i8 ili kak vec) i on ce biti isti taj i7 ,ali u 32nm. ( i mozda dodaju novi sse i tak nest)
 Da izaci ce samo sa toliko srezanim preformansama da če biti upitna njegova isplativost.A najvišo što me smeta kod tih procova je intergrirani grafički kontroler.
MICROMAN
16 godina
neaktivan
Lightning kaže...
naxeem kaže...

Da, i7 se jako loše clocka i ljudi su općenito nezadovoljni procesorom. Navodno baš i nije tako dobar kao što se očekivalo i kakva je propaganda u odnosu na staru generaciju.

Sad, di si ti pročitao, ili tko ti laže.  Ali opet moguće je, jer oni koji su očekivali 100fps više u Crysis-u su popušili. Naravno da su malo pročitali koji white-paper od intela znali bi da taj procesor (i platforma) nije namjenjena poboljšavanju performansi u igricama, nego "osvajanju" serverskih područja prodaje.

A da se clocka loše... da totalno, meni je naš admin u firmi koji ga je kupio praktički kad je izašao pokazao njegov koji se u 15-ak minuta clocka na 3.9. Totalna katastrofa, mislim overclock od samo 1.3Ghz.
Pa čuj, ja slušam informacije onih koji ga imaju, a ne onih koji ga nemaju. Nema logike baš da je njime nezadovoljan netko tko ga nema, zar ne?
Krenuo sam kupiti novu platformu, ali sam se zaustavio zbog informacija kako jednostavno nije vrijedan toliko nadogradnje jer je porast performansi tek nekih 20% bez clocka u odnosu na moj Q6600, a investicija je u omjeru previsoka jer uključuje mijenjanje i ploče i RAM-a i samog procesora.
Onaj tko očekuje bilo kakvo ozbiljno povećanje performansi u igrama zbog procesora, vara se, jer procesor igra sve manju ulogu. Što se servera tiče, ono bitno je memorijska propusnost koja je sada na razini AMD-a i napokon ne zaostaje desetke puta kao do sada pa virtualizacija i u intelu nalazi dobru platformu.
Što se clocka tiče, navodno se jako griju i zbog ograničenja voltaže teško clockaju...
Na svu sreću mogu ga kupiti bez većeg problema i to čak i vani uz 50% manje cijene, a košaricu sam već bio napunio ASUS-om P6T6, i965 i 12GB najbržeg Corsaira i odustao na nagovor sa strane. Ako nešto mogu kupiti, ne znači da je ta kupnja automatski dobar izbor.

U prilog tome govori i najava (nedavno bila i na BUG-u) o novoj seriji i7 s boljim termalnim i inim performansama.

LOL @ http://www.youtube.com/watch?v=Y_uCjnuY9D4
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Lightning kaže...
naxeem kaže...

Pa čuj, ja slušam informacije onih koji ga imaju, a ne onih koji ga nemaju. Nema logike baš da je njime nezadovoljan netko tko ga nema, zar ne?
Krenuo sam kupiti novu platformu, ali sam se zaustavio zbog informacija kako jednostavno nije vrijedan toliko nadogradnje jer je porast performansi tek nekih 20% bez clocka u odnosu na moj Q6600, a investicija je u omjeru previsoka jer uključuje mijenjanje i ploče i RAM-a i samog procesora.
Onaj tko očekuje bilo kakvo ozbiljno povećanje performansi u igrama zbog procesora, vara se, jer procesor igra sve manju ulogu. Što se servera tiče, ono bitno je memorijska propusnost koja je sada na razini AMD-a i napokon ne zaostaje desetke puta kao do sada pa virtualizacija i u intelu nalazi dobru platformu.
Što se clocka tiče, navodno se jako griju i zbog ograničenja voltaže teško clockaju...
Na svu sreću mogu ga kupiti bez većeg problema i to čak i vani uz 50% manje cijene, a košaricu sam već bio napunio ASUS-om P6T6, i965 i 12GB najbržeg Corsaira i odustao na nagovor sa strane. Ako nešto mogu kupiti, ne znači da je ta kupnja automatski dobar izbor.

U prilog tome govori i najava (nedavno bila i na BUG-u) o novoj seriji i7 s boljim termalnim i inim performansama.

U potpunosti POTPISUJEM ovaj takst.Za IGRE i OC se ne isplati prebacivat sa CORE2 na i7,a ako baš oče novi proc onda je bolje gledat na Phenom II.
MICROMAN
16 godina
neaktivan
microman kaže...
 Da izaci ce samo sa toliko srezanim preformansama da če biti upitna njegova isplativost.A najvišo što me smeta kod tih procova je intergrirani grafički kontroler.
Smije se pitat što misliš pod "integrirani grafički kontroler"?

naxeem kaže...

Tako je, pa šta je 20% dodatnih performansi. Mislim ako ne dobiješ barem 300% nema smisla jelda?
Čitam kako ljudi ovdje na forumu upgrejdaju sa Core2 na Quad, ili Phenom I na Phenom II da dobiju nekih 5% više, a tebi je 20% premalo. Imaš previsoka očekivanja.

Ja sam testirao za one aplikacije koje MENI koriste, i poboljšanje je u rangu od 10-60% a kako ću ga vjerojatno dobit u nekoj radnoj stanici u skorije vrijeme na poslu, nema smisla da doma trošim.
A da je investicija prevelika, baš i nije. Koliko se sjećam ti si nešto govorio da imaš DQ6 + 8GB memorije i q6600 (isto kao i ja), što možeš komotno negdje prodat za barem 2200kn, a ako kupiš i7 + matičnu i memoriju vani, pa si vratiš porez investicija te dođe nekih 1500kn. Not much.

A o najavi novog i7. Nije nova serija nego samo nova revizija jezgre. Što je poprilično normalno kod intela.

I da, za one koji samo igraju igrice je i običan quad core previše, a da ne spominjem hrpetina memorije.
Jednostavno ne shvaćam kako ovdje nekima neide u glavu da i7 nije "mainstream" platforma namjenjena za "gamere". To je namjenjeno radnim stanicama, HPC serverima, isl... a ako neki "gamer" ima para, nek si kupi. Jeftino neće bit.
16 godina
neaktivan
Lightning kaže...
Tako je, pa šta je 20% dodatnih performansi. Mislim ako ne dobiješ barem 300% nema smisla jelda?
......
I da, za one koji samo igraju igrice je i običan quad core previše, a da ne spominjem hrpetina memorije.
Jednostavno ne shvaćam kako ovdje nekima neide u glavu da i7 nije "mainstream" platforma namjenjena za "gamere". To je namjenjeno radnim stanicama, HPC serverima, isl... a ako neki "gamer" ima para, nek si kupi. Jeftino neće bit.
Hmm, da X38-DQ6 + Q6600 G0 i 8GB vrhunskog DDR2 800 i nemam to namjeru prodati za... koliko? Vrhunsku ploču, CPU i RAM za iznos cijene samo ploče eventualno.
Meni je poboljšanje performansi dobro zbog memorijske propusnosti, ali ne volim taj DDR3 zasad jer je skup u odnosu uloženo/dobiveno, a istu propusnost dobijem kroz Phenome koji ukupno dođu manje.
Da, nova revizija jezgre. To je OK i tu se slažemo.
Što se gejmerske nadogradnje tiče nema smisla kao ni onaj jedan što je nadogradio 4870 512MB na 4870 1024MB :))

Ali ja u svakom slučaju čekam nešto brže jer mi se čini neisplativom nadogradnja. Stara računala ne prodajem.

Što se tiče značenja i7 platforme, i tu se slažemo
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2009 19:47 (naxeem).
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Hmm, da X38-DQ6 + Q6600 G0 i 8GB vrhunskog DDR2 800 i nemam to namjeru prodati za... koliko? Vrhunsku ploču, CPU i RAM za iznos cijene samo ploče eventualno.
Meni je poboljšanje performansi dobro zbog memorijske propusnosti, ali ne volim taj DDR3 zasad jer je skup u odnosu uloženo/dobiveno, a istu propusnost dobijem kroz Phenome koji ukupno dođu manje.
Što se gejmerske nadogradnje tiče nema smisla kao ni onaj jedan što je nadogradio 4870 512MB na 4870 1024MB :))

Ali ja u svakom slučaju čekam nešto brže jer mi se čini neisplativom nadogradnja. Stara računala ne prodajem.

E i to je prejako... mislim na upgrejd grafičke :D  Meni je prijatelj govorio kako mu je neki lik u ve-mulju prodavao foru da je u biti to sporija kartica jer memorija ima veću latenciju ili nešto takvo. :D

Ne znam zašto ne prodaješ stare komponente? ja obično tako mjenjam cijeli komp svakih cca godinu dana. Ne uložiš puno a dobiješ novu konfiguraciju.

Inače sad baš čitam par članaka na anandtechu:

Evo tome je namjenjen i7, barem sa mojeg gledišta.
A da li se isplati ili ne, ja se osobno ne sjećam kada je nešto pvakvo novo bilo jeftino?

Ja sam mislio upgrejdat na q9550, ali nekako u zadnje vrijeme sve više naginjem na i7, čim izađe nova revizija X58 ploča, jer su ove sadašnje malo bugovite. Malo sam gledao i one ASUS-ove workstation. Šteta što kod nas i u okolici nema Tyan ploča.

15 godina
neaktivan
LUXX kaže...
toxic kaže...

hm takozvani coolermaster v8 kazu da je bolji nego vodeno. al kazem neka samo naprave dualca takvog da ide na zrak na 5ghz bez nekih extra hladenja meni super.

Ma nema šanse.
Od onog cudno vodenog kita(big water) sigurno ali od normalnog vodenog hlađenja nema šanse.
Znam tipa koji ga ima i temperature nisu baš sjajne.
Da je tolko super svi bi ga imali
 potpisujen iman taj i7 i ništa posebno narađe bi proda i njega i ploću jer tu nešto smrdi ja svog nisan uspija klokat ili mozda neznan s tim ćudom upravljat
MB-Gigabyte-EX58-EXTREME,s1366 DDR III,Core i7 965-4×3.2Ghz 1333Mhz, DDR III-Crosair,TWIN3X4096 (3×2Gb)-NVIDIJA (GF_GTX280 ×2) Power Corsair HX1000W, HDD Seagate ST31500341AS (2×1.5TB) T,T-VD4000BWS Kanddalf
16 godina
neaktivan

Ja izbjegavam Anandtech kad se o procesorima radi; imam neugodan utisak da guraju na stranu intela više nego je to realno. Recimo, moj Q6600 je odličan, ali jednostavno frendov Phenom diše puno lakše pod nekoliko VM-ova nego intel iako ga intel u čistim benchmark testovima prolazi.

i7 je drugačiji zbog integriranog kontrolera itd. ali svejedno...

Ionako neću uzimati ovu generaciju i to vjerojatnije idući Tick nego ovaj Tock.

16 godina
neaktivan
Lightning kaže...
naxeem kaže...

E i to je prejako... mislim na upgrejd grafičke :D  Meni je prijatelj govorio kako mu je neki lik u ve-mulju prodavao foru da je u biti to sporija kartica jer memorija ima veću latenciju ili nešto takvo. :D

Ne znam zašto ne prodaješ stare komponente? ja obično tako mjenjam cijeli komp svakih cca godinu dana. Ne uložiš puno a dobiješ novu konfiguraciju.

Inače sad baš čitam par članaka na anandtechu:

Evo tome je namjenjen i7, barem sa mojeg gledišta.
A da li se isplati ili ne, ja se osobno ne sjećam kada je nešto pvakvo novo bilo jeftino?

Ja sam mislio upgrejdat na q9550, ali nekako u zadnje vrijeme sve više naginjem na i7, čim izađe nova revizija X58 ploča, jer su ove sadašnje malo bugovite. Malo sam gledao i one ASUS-ove workstation. Šteta što kod nas i u okolici nema Tyan ploča.

Šteta što kod nas i u okolici nema Tyan ploča.

ima u labu2000 (www.lab2000.hr).
16 godina
neaktivan
sasa kaže...
 Šteta što kod nas i u okolici nema Tyan ploča.

ima u labu2000 (www.lab2000.hr).
Eh, da sam to znao pred mjesec dana :)
15 godina
neaktivan
i7 nije mi jasno

Ovo "izrađeno na istom komadu silicija" znači da nemaš 4 odvojene jezgre(u biti procesora)nakeljena na jednu ploču i to proglašeno 4-jezgrenim procesorom nego imaš 1 čip sa 4 jezgre!

Ispravite me ak griješim...:(

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice