moze pomoc pls!!
Flashanje BIOS-a
- poruka: 597
- |
- čitano: 474.818
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
preko biosa ide sve najbolje, tako bar na vecini novijih maticnih ploca.
Postoji li mogućnost promjene biosa bez procesora (ploća ima UEFI)?
Asus ima takvu opciju zvanu Asus Bios Flashback. Skineš odgovarajući Bios na USB, staviš USB u predviđeni utor i stisneš dugme locirano na back panelu matične. Nakon par minuta Bios je update-an. Ali znam samo za tu opciju na Asus pločama.
Za više informacija pogledati ovaj video i pročitati ovo sa njihovih Foruma: http://rog.asus.com/forum/showthread.php?1142-How-to-use-ASUS-ROG-USB-BIOS-Flashback
Pozdrav!
Imam ovu matičnu: M68M-S2P , i želim uzeti novi procesor i RAM. Budući da ne znam jel trebam updateat BIOS, nije mi jasno što znači rev. 1.0. i rev. 2.3. Moja trenutna verzija je F3 (rev.1.0.). Dakle zanima me koja je razlika između rev. 1.0. i rev.2.3. i konkretno hoće li matična podržati ovu memoriju: DDR2 8GB (2x4GB), 800Mhz.
Hvala!
Pripazi o kojoj razlici govoriš. Postoji razlika između "izdanja" ploča (kod Gigabyte-a npr. rev 1.1 i rev 1.3) i razlika u verziji BIOS-a.
Na stranici proizvodača ploče nađi popis podržanih procesora i u toj tablici imaš i verziju BIOS-a koju moraš imati da bi taj procesor radio.
EDIT: Ovo je popis procesora za ploču koju si linkao!
Dakle moja ploča je rev 1.0. , a verzija BIOS-a je F3. Za procesore razumijem, no za RAM ne razumijem. Tražio sam i našao i popis podržanih RAM memorija, no nisam našao ovu koju sam postao u postu ranije. Zanima me hoće li mi ta memorija funkcionirat bez problema, ili moram tražiti novu?
Osim ako nije npr. serverska ili ne znam koje još čudo može biti - sve bi trebalo biti ok.
Ako paše tip memorije, npr. DDR3 i ako ploča podržava frekvenciju npr. do 1600 MHz sve je ok. Čak i da staviš memoriju koja kuca na 1866 MHz na toj ploči bi radila na nižoj frekvenciji i to je to.
Pozdrav.
Imam matičnu ploču ASUS P8Z68-V LE sa originalnim BIOSom. Kako je u međuvremenu izašlo 10 novih BIOSa (https://www.asus.com/support/Download/1/39/6/6/lnde37J3Fxi4e68o/30/), a kanim na svoj komp dodati SAMSUNG 850 EVO 250GB SSD i instalirati čisti W10 nisam siguran da li trebam napraviti update ili ne.
Ploča ima onaj ASUS EZ Flash 2 i CrashFree BIOS 3, pa (koliko shvaćam) ako mi novi BIOS bude stvarao probleme nije toliki problem vratiti se na stari.
Još nešto. Na ASUSovom webu sam primjetio da nema W10 drivera za moju matičnu i da mi možda zbog toga neće raditi W10(https://www.asus.com/support/FAQ/1015050/). Je li to za stvarno tako?
Molio bih za pomoc ukoliko vec nisam sve raz*ebao.
U pitanju je ACER Aspire 5560G. Skinuo sam s njihove stranice najnoviji BIOS v1.15 ( http://www.acer.com/ac/en/US/content/drivers ) i isao ga flasahti unutar windowsa.
Flash uspjesno odradjen, restarta se laptop, dodje na starting windows i BSOD, ode k vragu.
Zatim sam napraivo bootabilni USB i preko DOS-a pokusao flashati isto jos jednom. Odradi se sve super, opet ne starta windows, na istom screenu BSOD.
Sad sam za kraj skinuo stariju verziju v1.09 i pokusao preko DOS-a downgradeati preko novog. I dalje ista stvar.
Ne zeli uci u windows normalno, ne zeli u safe mode, a podaci gore su bitni, no backup napravljen nije.
Da li postoji ikakav nacin ili rjesenje bar da se podaci spase pa da se windows reinstalira ako treba jer kad stisnem F2 unutar BIOS-a mogu sve normalno, i boot opcije sloziti (tako sam stavio USB na prvo mjesto), al windowse ne pali.
Molio bih vas samo da mi ne spustate nekve fore jer je 1. april bio jucer, a laptop je bratov, ne bih htio da mu faks propadne zbog mene.
HVALA svakom tko zeli i pokusa pomoci!
*EDIT*: BIOS je automatski prebacio na AHCI, a windows je instaliran na IDE posto brat to nije nikad mijenjao. Problem rijesen, hvala ako je netko htio pomoci.
POUKA: BIOS uvijek ide na default postavke.
eh, nisam pročitao edit..
Uradio sam flash BIOS-a na maticnoj Acer MG43M - modovan BIOS za Xeon. Sve lepo radilo sa starim procesorom E5700. Juce mi stigao Xeon (iz Kine, vec pripremljen za 775 socket) ubacio ga - ne radi. Vratim E5700, podignem Win bez problema uradim flash BIOS-a na najnoviju verziju sa sajta Acer-a (takodje modovan za Xeon). Flashovao ga iz Win10 kao i prethodni. Odradio flash, krenuo u restart i - nista. Samo vrti ventilator CPU kulera i nista vise. Probao sam sa vadjenjem baterije. Probao sam sa CLRCMOS jumperom i nista se ne dogadja....Kako ovo moze da se resi? Unapred hvala na savetu i pomoci.
Uradio sam flash BIOS-a na maticnoj Acer MG43M - modovan BIOS za Xeon. Sve lepo radilo sa starim procesorom E5700. Juce mi stigao Xeon (iz Kine, vec pripremljen za 775 socket) ubacio ga - ne radi. Vratim E5700, podignem Win bez problema uradim flash BIOS-a na najnoviju verziju sa sajta Acer-a (takodje modovan za Xeon). Flashovao ga iz Win10 kao i prethodni. Odradio flash, krenuo u restart i - nista. Samo vrti ventilator CPU kulera i nista vise. Probao sam sa vadjenjem baterije. Probao sam sa CLRCMOS jumperom i nista se ne dogadja....Kako ovo moze da se resi? Unapred hvala na savetu i pomoci.
Probaj sam modat bios prema uputama iz one naše teme il barem provjeri da li su mikrokodovi dodani.
Koji je Xeon u pitanju? http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-xeon-soc-771-soc-775/204525.aspx
Pozdrav!
Imam ovu matičnu: M68M-S2P , i želim uzeti novi procesor i RAM. Budući da ne znam jel trebam updateat BIOS, nije mi jasno što znači rev. 1.0. i rev. 2.3. Moja trenutna verzija je F3 (rev.1.0.). Dakle zanima me koja je razlika između rev. 1.0. i rev.2.3. i konkretno hoće li matična podržati ovu memoriju: DDR2 8GB (2x4GB), 800Mhz.
Hvala!
- ovisi o konkretnoj izmjeni, ponekad je isti-zajednički BIOS, ponekad odvojeni. Mora se paziti jer to je razlika u PCBu ploče (zato i postoji oznaka). Uobičajeno na lijevom gornjem rubu za GA.
- za RAM je ponekad stvar sreće, teoretski bi radio svaki, u praksi ima svega + daješ link na oglasnik (svašta zna biti). Pošto MBO u originalu podržava, možeš probati i bez novijeg BIOSa tj možeš privjeriti changelog na što se odnosi noviji BIOS (ako ne za CPU-RAM tad je sporedno dali ga updejtaš). Procesor je rizičniji, mora biti podržana jezgra uz svakakvo rebrendanje (generacije, voltaža!). Radi jednu po jednu stvar, ne dvije od jednom, sigurnije je.
Frendica donesla HP ProBook 450 G1 (i5 4200m, 4GB, 500 GB HDD, AMD Radeon HD8750 1GB pun virusa sa oštećenim sys fajlama. Ništa, idem ja reinstal napravit, kad ono F9 za boot menu ne reagira, što god odaberem, boota winse s HDD-a. Onda sam otišao u sam BIOS, ali traži pass, koji ne znamo, jer je postavljen od strane HP-a. Mikronis se kune da nisu ništa stavljali gore i nude da Zel Cos skine šifru, a ja joj kažem da ne bude luda, jer znam kako to izvode po servisima. Prilično sam siguran da bi joj oni rekli da zamijeni MB, jer je to službena praksa kod HP-a, a cijeli laptop je koštao neznatno više nego što bi došla nova MB. Budući da je riječ o business modelu, vađenje CMOS baterije ne pomaže, s cd-a/dvd-a boota ako se HDD izvadi van. Nemam ideju kako da to sredim, jer nemam identičan laptop da joj reinstaliram winse. Imam USB-SATA adapter, ali mislim da OS ne voli bootanje s eksternih HDD-ova, tj. onih priključenih kao USB. Pada mi napamet opcija s VHD-om. Dignem na svom PC-u čistu instalaciju W10 u VMware i kreiram VHD, pa onda formatiram njen HDD i puknem VHD na njega, samo ne znam jel bi to radilo, jer driveri nisu isti (chipset...).
Pucajte s prijedlozima. Ne mogu ga spojiti direkt na svoj PC jer mi je jako nepristupačno sve odspajati i zavlačiti se da izvučem kućište i onda ga otvorim.
Frendica donesla HP ProBook 450 G1 (i5 4200m, 4GB, 500 GB HDD, AMD Radeon HD8750 1GB pun virusa sa oštećenim sys fajlama. Ništa, idem ja reinstal napravit, kad ono F9 za boot menu ne reagira, što god odaberem, boota winse s HDD-a. Onda sam otišao u sam BIOS, ali traži pass, koji ne znamo, jer je postavljen od strane HP-a. Mikronis se kune da nisu ništa stavljali gore i nude da Zel Cos skine šifru, a ja joj kažem da ne bude luda, jer znam kako to izvode po servisima. Prilično sam siguran da bi joj oni rekli da zamijeni MB, jer je to službena praksa kod HP-a, a cijeli laptop je koštao neznatno više nego što bi došla nova MB. Budući da je riječ o business modelu, vađenje CMOS baterije ne pomaže, s cd-a/dvd-a boota ako se HDD izvadi van. Nemam ideju kako da to sredim, jer nemam identičan laptop da joj reinstaliram winse. Imam USB-SATA adapter, ali mislim da OS ne voli bootanje s eksternih HDD-ova, tj. onih priključenih kao USB. Pada mi napamet opcija s VHD-om. Dignem na svom PC-u čistu instalaciju W10 u VMware i kreiram VHD, pa onda formatiram njen HDD i puknem VHD na njega, samo ne znam jel bi to radilo, jer driveri nisu isti (chipset...).
Pucajte s prijedlozima. Ne mogu ga spojiti direkt na svoj PC jer mi je jako nepristupačno sve odspajati i zavlačiti se da izvučem kućište i onda ga otvorim.
Izvadi njen HDD i spoji u svoj pc pokreni instalaciju i kod prvog restarta isključi komp vrati HDD u njen laptop i nastavi instalaciju.
Izvadi njen HDD i spoji u svoj pc pokreni instalaciju i kod prvog restarta isključi komp vrati HDD u njen laptop i nastavi instalaciju.
Ovo fakat radi. Genijalno.
Naravno da radi, probano gomilu puta
da ne otvaram novu temu. Dakle kupim novi laptop(acer aspire v3-574g), instaliram windows 10 i pokupim drivere dijelom sa acer instalacijskog diska a dijelom ih skinem sa sluzbene stranice.
Nakon 15ak minuta mi ponudi update biosa i ja to odradim i nakon restarta pise no bootable device.
Win mi se samo boota pod legacy modom, kad prebacim na uefi ne boota sa hdd-a niti mi ocita moj usb na kojem je iso(jer sam mislio napraviti novu instalaciju).
Postoji li mogucnost prebacivanja sa legacy na uefi, kolege su mi govorile da flasham novi bios, pa ako netko ima iskustva s doticnim laptopom da mi objasni i da link od ispravnog biosa
Imat ćeš sreće ako ti kolega "ihush" objasni, ako si bistar, sve ćeš shvatiti. Ne možeš miješati legacy i uefi, sve se da popravit. vjerojatno noa instalacija, isto tako i usb treba napravit za odgovorajući bios.
Javio mi se kolega ihush vec i preporucio flashanje najnovijeg biosa
Matična je Asrock fm2a78 pro3+
Ljudi imam pitanje?Je li downgradanje biosa sigurno(ako se u obzir uzme naravno nestanak struje itd.)Je li ista opasnije od upgradeanja?
Više manje je jednako sigurno ili nesigurno jer je proces isti. No možda postoji razlog zašto je stavljen noviji bios, tipa stari je uzrokovao nestabilnosti, nije kompaktibilan sa novim hardverom i slično pa treba obratiti pozornost i na to.
90% .. nedozvoljeno za laptope (winflash..) mada teoretski može. Nikakvog posebnog rizika, ali u pravilu se to ne radi, jer ako je ispravljen neki bug/fix tad je stariji bios besmislen. Tj vidiš prvo changelog.
drugi pogled.. originalan bios ne treba ni dirati, on je često najprovjereniji za konkretan hw (oper više za laptop, jer je hw fixan). upgrejda se kad postoji razlog..
svaka promjena biosa je rizik, ali sve u životu je tako.. no ne navodiš neki razlog, stvar kod rizika je uvijek omjer dobitak-gubitak/rizik. Tad donosiš odluku TI ne ja za tebe.. :)
edit: ili problem koji je moguć, na desktop PCju, npr kad je noviji bios potreban zbog cpu/ram/vga.. normalno je upgrejdati ga, ali pošto je ta komponenta sad u PCju, povratak može biti problem... veći rizik čisto soft-hw kompatibilnosti, kao da nestane struje.. zato se čita changelog. (kod laptopa tog problema ugl nema..)
90% .. nedozvoljeno za laptope (winflash..) mada teoretski može. Nikakvog posebnog rizika, ali u pravilu se to ne radi, jer ako je ispravljen neki bug/fix tad je stariji bios besmislen. Tj vidiš prvo changelog.
drugi pogled.. originalan bios ne treba ni dirati, on je često najprovjereniji za konkretan hw (oper više za laptop, jer je hw fixan). upgrejda se kad postoji razlog..
svaka promjena biosa je rizik, ali sve u životu je tako.. no ne navodiš nei razlog, stvar kod rizika je uvijek omjer dobitak-gubitak/rizik. Tad donosiš odluku TI ne ja za tebe.. :)
Ma ovaj moj moj bios(f11m beta) nema dosta stvari koji prijasnji ima te je toliko los da ga nema na stranici za skinuti xD.
Inace bas obozavam tvoju filozofiju kad god meni odgovaras xD
-beta naziv je uobičajena praksa.. za posljednju ver. do izlaska iduće.. kad je support mrtav, to je vječna beta :) .. i po logici nećeš baš ništa popraviti (veća šansa pokvariti) nekom starijim biosom..
bios ne može biti loš :) radi ili ne. (uz namjerno izbacivanje opcija.. prljava igra).
-beta naziv je uobičajena praksa.. za posljednju ver. do izlaska iduće.. kad je support mrtav, to je vječna beta :) .. i po logici nećeš baš ništa popraviti (veća šansa pokvariti) nekom starijim biosom..
bios ne može biti loš :) radi ili ne. (uz namjerno izbacivanje opcija.. prljava igra).
Probao sam flashati i ne prepoznaje moj USB(a mogu bootati sa USBa).
Formatiran je disk kao fat32,te su kopirani svi flash fajlovi iz BIOS zip fajla.
i? .. pitanje je što?
npr zbog standarda, ako je veći od 2GB formatiranje u fat32 ne mora biti podržano na starom HWu.. neki stari stikić 1gb.. bi možda radio.
kad kažeš kopirani.. vjerojatno misliš, raspakiran zip file?.. ugl tamo je bios (.bin ili nešto-extenzija) i možda dosflash.exe..
pa kao drugi razlog-mogućnost, renejmaj extenziju u nešto što bios vidi.. npr .rom ili .bin .. nejjednostavnije, snimiš trenutni bios i vidiš kako je nazvan (dos ograničenja 8+3 imena filea itd) + da nije hidden ...
itd.
edit: neovisno kako se naziva file, možeš ga renejmati u npr 'stari.rom' ili neki oblik koji ti je lako natipkati i podržan je od dosa-biosa.. kad ga vidi, učitat će ga i ispisati verzijske oznake, tj dozvoliti ili neće flashanje..
+ sam BIOS mora vidjeti USB disk, u BIOSu.. ako ga tamo nema, to nema veze s FS kao fat32.. nešto drugo, drugi port.. loš stikić..
ako ga vidi, tad bi i neki sadržaj diska ili barem prazno morao vidjeti-izlistati i flash..
alternativno, starinski DOS-boot mediji .. (fdd-cd..) kojima ćeš pokrenuti flash.exe ne iz biosa nego file.. ali u pravilu nemaš usb drivere.. osim ako imaš takav boot :) spetljano.
i? .. pitanje je što?
npr zbog standarda, ako je veći od 2GB formatiranje u fat32 ne mora biti podržano na starom HWu.. neki stari stikić 1gb.. bi možda radio.
kad kažeš kopirani.. vjerojatno misliš, raspakiran zip file?.. ugl tamo je bios (.bin ili nešto-extenzija) i možda dosflash.exe..
pa kao drugi razlog-mogućnost, renejmaj extenziju u nešto što bios vidi.. npr .rom ili .bin .. nejjednostavnije, snimiš trenutni bios i vidiš kako je nazvan (dos ograničenja 8+3 imena filea itd) + da nije hidden ...
itd.
Ovaj put je ocitalo stick,flashanje je doslo do kraja,reklo je press enter to continue,pritisnuo sam enter,te potom esc da restartujem komp,sada se komp pali i ne dobivam nikakav beep code,doslovno samo vrti sve ventove ali nikakav beep code ne dobivam,moze pomoc.U kompu nemam ni optiku ni floppy