Daklem ovako...
Pošto spadam več sada u stariju generaciju :D (42 g.) i moje vrijeme zenita bavljenja pc komponentama, onako baš detaljno, je prošlo prije 10ak godina, a zadnjih 3-4 uopće nisam pratio scenu.Što radi posla(nemoš bit dobar u svemu i svaštar), što radi divljoj family od 5 članova. :D
Prvi čavao u lijes je zabijen propašču ABITa :( tamo 2005-2006e...od tada sam nekako bio privržen Gigabyte pločama, trenutno pišem na pcu upravo sa takvom (AMD X2 7850BE + Gigabyte GA-770MA-UD3)i vrtim laganini 7850BE na 3.2Ghz.
Pošto od tada više nisam pošteno aktivan na gamerskoj sceni, (od 2002 do 2006 aktivan u AA klanu/ovima), gamersko računalo nije bilo prioritet a i ako se šta zavrtilo ATi HD4770 1GB mi je to nekako vrtila npr Assassins Creed i slično, a za rad (Macromedia CS6, Microsoft Expression, Corel X3 i slično...) je bila i previše..naravno nešto malo klokana :D te potrebe za promjenom nije bilo...desktopa...laptopa sam potrošio masu :D ...
Nakon malo uvoda u kojem sam vas ubio bezveze s glupostima :P želim da me uputite u nešto.
Pošto ću kupiti novo računalo, gledam malo ploče za FX procesore...točnije za sada je FX 6300/6350 u prednosti ispred A10 7850K zbog više jezgri.4 je premali skok a 8 su neiskorištene (manji takt i previše jezgri :D )
GPU bi bio dovoljan r7 260 ili čak 250x.Zato i je A10 opcija...al je 4 corea sa 2 po meni premali napredak.
Naime, vidim da su u zadnje vrijeme AsRock ploče dosta popularne...meni osobno to je nepojmljivo.U moje dinosaursko vrijeme od toga se bježalo ko "vrag od tamjana".Skoro nitko to nije kupovao pri kupovini po komponentama al se masovno podvaljivalo u gotovim konfiguracijama.
E sad,
da li su popularne zbog cijene?
da li su popularne zbog kvalitete?
da li su popularne zbog toga što ih guraju trgovci?
što se to desilo da su se popravili (ako jesu) i opstali među ovih par proizvođača matičnih ploča?
Hvala.
P.S. nije da sam lijen sam to potražit nego nisam našao na BUG forumu neku sličnu temu...barem u 4-5 stranica pri searchu :D