AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.752.739
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Možeš mi pojasniti kako procesor s nižom frekvencijom i ipc-om daje bolje rezultate?
Baci neku ponudu za bilo kakav ssd i 8gb ddr4 rama
14 godina
XXX kaže...

Uf, ja se tak nekaj nebi usudio napisati. Svaka čast na hrabrosti.

Moj mišljenje, svatko ima pravo na svoje. 

Da ne bi ispalo da pišem bez argumenata, https://forum-en.msi.com/index.php?topic=321288.0

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 19:22 (Valentin17).
17 godina
odjavljen
petarjukic kaže...
Možeš mi pojasniti kako procesor s nižom frekvencijom i ipc-om daje bolje rezultate?

Možda zbog samog dizajna CPU-a?

https://www.anandtech.com/show/14525/amd-zen-2-microarchitecture-analysis-ryzen-3000-and-epyc-rome

"On these chiplets are two groups of four-cores arranged in a ‘core complex’, or CCX, which contains those four cores and a set of L3 cache – the L3 cache is doubled for Zen 2 over Zen 1."

Ovak laički moguće da neke igre nisu dobro optimizirane za tu dodatnu komunikaciju između jezgri, nemam pojma.

11 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
XXX kaže... 

Stavljam komentar u spojler tag da nekoga ne uvrijedim komentarom videa koji nisam ja postao ovdje.

Ima par specifičnih naslova gdje i5 gubi tipa BF5, Far Cry 5, ovisi tko što igra.

Meni je najbitnija pouzdanost, vidi se da ima dosta ljudi koji se muče s novim procesorima, dobro je jedan Youtuber rekao, 

AMD je za one koji vole stalno nešto raditi oko računala, Intel kakav god bio za one koji jednom slože, podese i to je to, ne diraju godinama.

AMD ima veliku prednost u nekim poslovnim aplikacijama, ali opet pitanje je pouzdanosti, ako stalno nešto podešavati treba, stalno gasiti paliti

napajanje kako to radi jedan kolega ovdje na forumu, opet to po meni nije dobro za posao.

Ako staviš na novi čipset nema nikakvih problema, ali skupo je pa mnogi probavaju na starijim čipsetima koji nemaju još dobru podršku za novo pa poneki imaju i probleme. Tako da ne stoji tvoje mišljenje.

11 godina
neaktivan
XXX kaže...
petarjukic kaže...

Možda zbog samog dizajna CPU-a?

https://www.anandtech.com/show/14525/amd-zen-2-microarchitecture-analysis-ryzen-3000-and-epyc-rome

"On these chiplets are two groups of four-cores arranged in a ‘core complex’, or CCX, which contains those four cores and a set of L3 cache – the L3 cache is doubled for Zen 2 over Zen 1."

Ovak laički moguće da neke igre nisu dobro optimizirane za tu dodatnu komunikaciju između jezgri, nemam pojma.

Naravno da neke igre nisu optimizirane za određeni CPU, optimizacija je majka.

14 godina
gil kaže...

Ako staviš na novi čipset nema nikakvih problema, ali skupo je pa mnogi probavaju na starijim čipsetima koji nemaju još dobru podršku za novo pa poneki imaju i probleme. Tako da ne stoji tvoje mišljenje.

https://www.pcgamesn.com/amd-ryzen-3000-cpus-x570-x470-b450-motherboard-performance

11 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
gil kaže...

https://www.pcgamesn.com/amd-ryzen-3000-cpus-x570-x470-b450-motherboard-performance

To nema veze sa stabilnošću.

14 godina
gil kaže...

Daj dokaz di kažu da je za stabilnost potreban X570 čipset.

ps. ti procesori su totalno neisplativi ako je uvjet za stabilnost preskupa i precjenjena X570 ploča jer dati 3000 kn za najslabiji Ryzen i najjeftiniju ploču je ludilo,

pored ovoga i5 koji sa pločim košta 1000 kn manje, makar i slabiji bio, a nije slabiji.

ps. onu zujalicu koji su nakeljili kako se čini bez razloga bolje ne spominjati.

ps. 2 kad vidim ASUS X570 Formula ploču za 5400 kn, a praktički isti takvu ploču sam imao i još imam (drugi model) uza sebe, kosa mi se diže na glavi, volim

kupovati flagship ploče za flagship procesor, ali previše je previše jer ništa ne opravdava tu cijenu, MSI GOODLIKE i Gigabyte Extreme bolje ne komentirati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 19:55 (Valentin17).
11 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
gil kaže...

Daj dokaz di kažu da je za stabilnost potreban X570 čipset.

ps. ti procesori su totalno neisplativi ako je uvjet za stabilnost preskupa i precjenjena X570 ploča jer dati 3000 kn za najslabiji Ryzen i najjeftiniju ploču je ludilo,

pored ovoga i5 koji sa pločim košta 1000 kn manje, makar i slabiji bio, a nije slabiji.

Dokaz je da na novom čipsetu ima najmanje prijavljenih problema, ne postoji platforma koja u određenoj kombinaciji hardwera i softwera bude 100% stabilna. Slažem se da su matične preskupe, čak i 3600 je mrvicu preskup za novi kombo. Ali neko tko je na prvom Rayzenu i ima dobro podržanu ploču, proda stari i doda za novi i nije tako loš dil.

9 godina
Valentin17 kaže...

AMD je za one koji vole stalno nešto raditi oko računala, Intel kakav god bio za one koji jednom slože, podese i to je to, ne diraju godinama.

AMD ima veliku prednost u nekim poslovnim aplikacijama, ali opet pitanje je pouzdanosti, ako stalno nešto podešavati treba, stalno gasiti paliti

napajanje kako to radi jedan kolega ovdje na forumu, opet to po meni nije dobro za posao.

Govoris opcenito o ryzen procesorima, ili se baziras samo na 3xxx seriju...

Jer, ako je opcenito, onda si samo djelomicno u pravu, prethodne generacije nemaju ovakvih problema, sve je prakticki plug and play, nemas sto podesavati jednom kad sve ustimas.

Children Shouldnt Play with Dead Things
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 19:59 (Damir22).
15 godina
Udaras u bubrege Valentin nisam to od tebe ocekivao.Ja od kako sam na Intelu restart tipku nisam ni uključio u kucistu, bezveze su ubacili nicem ne sluzi bolje da su na ovoj ploci ugradili jos jedan dodatni usb mjesto ovoga.
12 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ja samo moram pohvalit malog i5 9400f, tako jeftin a performanse kao i9 9900k, iznenadjujuce 

Moj PC  
4 0 hvala 3
14 godina
Damir22 kaže...

prethodne generacije nemaju ovakvih problema, sve je prakticki plug and play, nemas sto podesavati jednom kad sve ustimas. 

Plug and play je ako nije memorija problem, što nije bila baš rijetkost. 

dreadmoore kaže...
Udaras u bubrege Valentin nisam to od tebe ocekivao.Ja od kako sam na Intelu restart tipku nisam ni uključio u kucistu, bezveze su ubacili nicem ne sluzi bolje da su na ovoj ploci ugradili jos jedan dodatni usb mjesto ovoga.

Mislim da sam već bio napisao da imam na ploču spojenu samo tipku za paljenje i to još tamo od Ivy Intel procesora, zvučnik me živcira, redovito ostaje u kutiji, kad sam vratio Kaby procesor,

ni prednji USB 2.0 nisam spojio, ne treba mi. 

Ma ne udaram ja nikoga, samo govorim ono kaj vidim, živo me boli briga kaj netko bude ili ne bude napisao, mogu reći iz perspektive nekoga tko jednom tjedno sastavi ili češće nadogradi min. jedan PC,

di bi ja došao da preporučujem ljudima računala s kojima se ovako je... treba, ljudi očekuju računalo na svom stolu čim je to prije moguće, di bi ja došao da se moram ovako je..., ljudi bi me poslali u tri klinca,

90% tih računala su pogonjena nekim Pentium procesorom, ostatak su najčešće i5 procesori, grafičke RX 570, 580, GTX 1060 3 GB ili 6 GB, doseg je GTX 1070, ti ljudi ne kuže niti ih zanima jel gube ili dobivaju

par FPSa, ali bitno im je jako da ono kaj kupe radi bez nekakvih cirkusa ili ne dao Bog dodatnih ulaganja i to je sve.

Najčešće samo pratim pregovaranja u ovoj i sličnim temama, ne da mi uključivati u raspravu, ima tu ljudi koji ipak kuže više od mene, danas ajde dan toliko nije umoran pa sam dobio volju da nešto i napišem.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 20:21 (Valentin17).
12 godina

Sta vi svi imate pamcenje kao zlatna ribica ili? 

Problemi su bili i sa zen 1xxx 2xxx procesorima (nece da boota, ram nece preko 2133MHz i sl.) pa je sve to s vremenom izlickano, jos uvijek ima odredjenih problema (recimo patriot elit nece da radi na ryzenu) ali toga je sada stvarno malo.

Ista stvar ce biti i ovdje, tek su izasli, puni su musica ali ce se pokrpat kroz neko vrijeme.

E sad ako je nekome do 6c/6t koji vec sada imaju u igrama usage konstantno na 80+  i za koje nadoplacujes ploce za OC, vece brzine rama i slicno neka ih kupuje, niko mu ne brani 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 20:22 (ibme74).
Moj PC  
5 0 hvala 2
6 godina
protjeran
Valentin17 kaže...

Slazem se...jos od mog prvog pc-a gjde je bio phenom x4 9500-mucio sam se kako iskljuciti TLB patch fix da uopce procesor radi kak treba..

vamo sada kaos sa biosim-a i driverima, skinem novi chipset ni automatski se nemogu instalirati svi driveri pola rucno moras..onda skuzim da mi boota svaki treci puta jel neprepozanje nekada vise nvme...dok se to skuzi i vrati na staro prodje pola dana..

AMD je za poslovne ljude,ima threadove koji su im potrebni,mala potrosnja oke su cipovi...

ALi meni je ovo bio zadnji amd u zivotu-kad dodju novi intelovi prelazim...a imao sam takve lipe uspomene sa i72600k prije ove rize...

++ AMD laze o boostovima-a to je losa kampanja sory.

17 godina
odjavljen
hahhaajaads kaže...

Ja samo moram pohvalit malog i5 9400f, tako jeftin a performanse kao i9 9900k, iznenadjujuce 

Pa vidiš da je 17% sporiji + sigurno ima i stabilniji frametime pa je i igranje u globalu glađe.

I9 je ultimativna gamerska zvijer bez neke mane osim naravno ogromne cijene. Tip je sve obradio pošteno i kako treba.

14 godina
Valentin17 kaže...

Meni je najbitnija pouzdanost, vidi se da ima dosta ljudi koji se muče s novim procesorima, dobro je jedan Youtuber rekao, 

O kakvoj ti pouzdanosti pričaš ? Jel znaš ti uopće što znači ta riječ? Znači, baš si ga nadrobio ovdje takvih gluposti da je bolje da ne tipkaš ništa . Da su mogli vendori popeglati BIOS-e za STARIJE ploče i prije release-a, jesu, ali to će bit sve riješeno, ako već i nije kroz mjesec dana i amen. S novim pločama nema problema i ne možeš ti pričat o nikakvoj pouzdanosti a nije ni mjesec dana vani CPU. 

Al dobro, tebi je bitna "pouzdanost, plaćaj ti to fino. Neka, samo nek je tebi pouzdano. Ti nam dođi pričati o "pouzdanosti" ako budeš imao podatke nakon 3 godine da se jedan CPU ili ploče kvare od drugih. Ako ti budeš imao te podatke, dođi pa nam reci. To je korisno za znati. 

14 godina
itomic009 kaže...

O kakvoj ti pouzdanosti pričaš ? Jel znaš ti uopće što znači ta riječ? 

Ne znam, daj mi ti objasni.

13 godina
XXX kaže...
Valentin17 kaže...

Jako interesantno za vidjeti kanal koji uopće ne reklamira u recenziji nekog sponzora, a još više iznenađuje usporedba Ryzena 3600 sa prošlom generacijom.

Meni je ovaj dio testova najzanimljiviji. 15% brži od ryzena 2600 i 7% od Ryzena 3600. Čak i da nije čak i da je 10% sporiji za 1170kn  ostane za cijelu matičnu ploču do cijene ryzena 3600.

Naravno ako pričamo o igranjnu"igrica" i kompu za po doma bez ozbilnog posla...jer za neki zahtjevniji posao Ryzeni razbijaju taj i5.

Stavljam komentar u spojler tag da nekoga ne uvrijedim komentarom videa koji nisam ja postao ovdje.

Prema ovom zadnjem linku to mi se nekako čini kao totalna dominacija.

14 godina
neaktivan

Reci mi kako ti drzi taj stock cooler na tu ploču .kakve su ti temperature na senzorima po ploči?

DeaathDealer
14 godina
ibme74 kaže...

Problemi su bili i sa zen 1xxx 2xxx procesorima (nece da boota, ram nece preko 2133MHz i sl.) pa je sve to s vremenom izlickano, jos uvijek ima odredjenih problema (recimo patriot elit nece da radi na ryzenu) ali toga je sada stvarno malo.

Ista stvar ce biti i ovdje, tek su izasli, puni su musica ali ce se pokrpat kroz neko vrijeme.

Nije ništa izlickano, 2 godina poslije, vrijeme do posta je 10+ sekundi (za tolko I5 digne win10) .. RAM je Hyperx 3200mhz i radi na 2133. Asrock ploča i R5 1600.

Tak da nemojmo se zavaravat tu...Ono što radi radit če što ne radi.. radit če s mušicama...

Da, Zagorci vele da vino nije dobro ak nema mušica... Istinati možda je, ali idu ti mušice na k.....

12 godina
Zver kaže...
ibme74 kaže...

Nije ništa izlickano, 2 godina poslije, vrijeme do posta je 10+ sekundi (za tolko I5 digne win10) .. RAM je Hyperx 3200mhz i radi na 2133. Asrock ploča i R5 1600.

Tak da nemojmo se zavaravat tu...Ono što radi radit če što ne radi.. radit če s mušicama...

Da, Zagorci vele da vino nije dobro ak nema mušica... Istinati možda je, ali idu ti mušice na k.....

Da nije Fury mozda ? Fury je opce poznat da odavno radi ocajno sa ryzenom (bilo kojom generacijom), nekom se posreci da radi na deklariranoj brzini a nekom ne... Umjesto njega uzmes g.skill aegisa 3000mhz ili ripjawsa 3200mhz i vozis bez problema.

Sto se tice ryzen 3000 musica za maticnama i sl., 3 frenda su mi vec slozila konfu sa ryzenom, jedan nekidan sa 3700x i b450 a-pro, dobio komp, ukljucio i igra, isto vrijedi za ova druga 2, jos jedan bi mi trebao do kraja 8mj slozit 3700x+b450 tomahawk (ili max ili obicnu, jos nije odlucio) pa javim kak njemu radi ;)

12 godina
Zver kaže...
ibme74 kaže...

I ti toliko vremena cekas da promjenis RAM? 

Prodaj ih, uzmi g skill aegis 3000MHz i vozi.

14 godina
ibme74 kaže...

I ti toliko vremena cekas da promjenis RAM? 

Prodaj ih, uzmi g skill aegis 3000MHz i vozi.

Kako se to čini lako kad ti to ovako napišeš. Jesi se zapitao jel ima novaca za to? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 22:09 (Valentin17).
12 godina

Joj da, ipak to kosta 3000 kuna pa nije za svacji dzep

14 godina
ibme74 kaže...

Joj da, ipak to kosta 3000 kuna pa nije za svacji dzep

A gle, ovo kaj je kupio je vjerojatno kupio kad je cijena bila visoka. 

Ajde reci iskreno, jesi ti zaposlen ili studiraš? Jesi kada doživio da radiš i ne dobiješ plaću za to?

Ljudi danas rade mjesecima bez plaće, jedva da imaju za jesti, za račune, za gorivo, takvi se vesele

Pentiumu od 400 kn kao da su dobili ne znam šta, uzimaju napajanja od 150 kn MS, neki odvajaju

mjesecima koji kunu ne bi li kako sabrali kako da kupe neke jeftine dijelove, jel vjeruješ da ja nikada u 20 godina rada u računalo

nikome nisam stavio više od 8 GB RAMa, nemaju ljudi novaca za jesti, a kamoli za računala.

Čovjek je skupio novaca za nešto što nije radilo, a trebalo je raditi odmah, ovako sada samo gubi sve više i više.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 22:22 (Valentin17).
12 godina

Bez obzira, hyperx rami se uvijek dobro prodaju, prakticki uz nikakvu nadoplatu ce uzeti rame koji ce ce raditi na 3000MHz

14 godina
ibme74 kaže...

Bez obzira, hyperx rami se uvijek dobro prodaju, prakticki uz nikakvu nadoplatu ce uzeti rame koji ce ce raditi na 3000MHz

Nitko pri zdravoj pameti neće dat za te RAMe ni 500 kn, a kamoli više od 600 kn koliko treba za Aegis.

Izgubit će najmanje 100 kn ako ih je platio 600 kn, a platio ih je siguran sam puno više od toga.

Cijena je jako pala, u tome leži najveći problem, RAM prve klase stoji na oglasu već dugo ovdje na forumu, nitko ga neće,

budem ja morao to pokupiti izgleda.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2019 22:30 (Valentin17).
12 godina
Valentin17 kaže...

A gle, ovo kaj je kupio je vjerojatno kupio kad je cijena bila visoka. 

Ajde reci iskreno, jesi ti zaposlen ili studiraš? Jesi kada doživio da radiš i ne dobiješ plaću za to?

Ljudi danas rade mjesecima bez plaće, jedva da imaju za jesti, za račune, za gorivo, takvi se vesele

Pentiumu od 400 kn kao da su dobili ne znam šta, uzimaju napajanja od 150 kn MS, neki odvajaju

mjesecima koji kunu ne bi li kako sabrali kako da kupe neke jeftine dijelove, jel vjeruješ da ja nikada u 20 godina rada u računalo

nikome nisam stavio više od 8 GB RAMa, nemaju ljudi novaca za jesti, a kamoli za računala.

Čovjek je skupio novaca za nešto što nije radilo, a trebalo je raditi odmah, ovako sada samo gubi sve više i više.

Joj Bože na kakve ti teme dođeš, pa ti što rade bez plaće ili za minimalac sigurno neamju doma r5 1600 sa hyperx memorijom i ne dolaze navecer na forum da isu kako im ram od 3200MHz radi na 2133Mhz nego valjda vode neke bitnije borbe.

Ne moraš meni pirčati o neimaštini, živim u poluiseljenoj slavoniji gdje je takvih sve više, jako dobro znam čemu se sve ljudi vesele i šta ima znači kad im učiniš i sitnicu...

On topic, hyperx memu od 16gb na 3200MHz ce bez beda prodati za 600kn, za 20kn vise ima spomenuti aegis klik

Nije to nikakav trošak ako želi izvuć još iz CPU-a kad mu već RAM ne šljaka na deklariranoj brzini.

6 godina
protjeran

Ja sam prije godinu ipo kupio taj aegis 16 gb za 160 eura(u njemackoj) -sada nije ni 3 puta te cijene...shvatio bih jos da je izasao ddr5 pa svi odose na tu platformu al ovako...bezveze.

taj aegis je best buy ram za te pare-al oce xmp raditi na 3000 je opet pitanje samih keksova/ploce/cpu-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice