AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.303
|
čitano: 5.668.545
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Sa Intelovog i7 9700k sam prešao na 9800X3D i poprilično se iznenadio sa skokom performansi.

Zadnji COD BO6 mi je na Intelu imao packet burstove i frame dropove koje sam pripisivao mrežnoj latenciji ili serveru. Ponekad je bilo i rušenja.

Ryzen je u potpunosti otklonio sve probleme - nema više nestabilnosti, nema frame dropova ni packet bursta - nevjerojatno koliko igra sad glatko radi.

Sa i7 (grafa je RTX3070, monitor 2k i koristim DLSS) je FPS fluktuirao od 80-120, dok je sad 120-160. Nisam imao pojima da procesor toliko bottlenecka.

Pošto se bavim fotografijom vršim AI redukciju šuma i vrijeme potrebno za jednu fotku mi je palo sa 11sec na 6sec, a Photoshop i Lightroom lete, generacija thumbova iz raw fotki je duplo brža itd.

Na procu je Artic Freezer III unutar Li Lan 216 kućišta i svi ventilatori su usporeni toliko da ih praktički ne čujem.

Curve optimizer sam spustio na -10 (ispod toga AIDA64 stability izbacuje greške) i tokom OCCT/AIDA testa temp su dobrano ispod 70C.

Sve u svemu, svatko tko ima više generacija star proc sa ovim nikako neće fulati.

15 0 hvala 2
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

9700K je zastarjela tehnologija, čak je i 9900K pregazilo vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.12.2024 11:07 (MGloc).
14 godina
MGloc kaže...

9700K ne zastarjela tehnologija, čak je i 9900K pregazilo vrijeme.

Radim upgrade proca kad aktualna generacija nudi duple performanse u odnos na ono što imam i sa 9800X3D se bogme pokazalo da je tako.

13 godina

Pošteno da, eto lagani osvrt koliko se dobije na performansama ukoliko netko planira na novo.

12 godina

Sjeo ryzen 5 7600x prije 2 tjedna, pa eto molio bih upućene za neki savjet oko overclockinga i undervoltinga, naravno ako ima smisla jer vidim da ima automatski boost. Hladi ga asus tuf lc II 360 vodeni hladnjak.

Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci
mazy651 kaže...

Sjeo ryzen 5 7600x prije 2 tjedna, pa eto molio bih upućene za neki savjet oko overclockinga i undervoltinga, naravno ako ima smisla jer vidim da ima automatski boost. Hladi ga asus tuf lc II 360 vodeni hladnjak.

Pbo (+200mhz), curve optimizer (-20) i undervolt ukoliko želiš <=5% brži proc uz manju potrošnju i niže temperature. Ima li to smisla ovisi o tebi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.12.2024 19:26 (PlayPetepp).
16 godina

Moj 7600 ide i na -40, neka proba sa više pa lako smanji

14 godina
Vraćam se ekipi amd-a 😂😂😂😂 ovo sam naručio jučer

GIGABYTE B650 EAGLE AX

AMD Ryzen 5 7600 3.80GHz AM5 Wraith Stealth

KINGSTON FURY 16GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KF560C36BBEA-16GB
Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel
Moj PC  
8 0 hvala 0
14 godina
Može neka mala pomoć oko ovog amd-a, s obzirom da mi je stock cooler.Kako da riješim da mi ne radi boost na 5150mhz ili da ostavim sve default .Preporuke neke ryzen 7600 je u pitanju.
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.12.2024 18:21 (dreadmoore).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ako ti se grije najbolje undervolt.

14 godina
MGloc kaže...

Ako ti se grije najbolje undervolt.

a uradio sam ovo morat cu malo proci te stvari na youtube kako sta ma sljedeci mjesec ću cooler kupiti stavio samo 37.75 i sad ne boosta preko dovoljno omdah se manje i grije

13 godina

Uzmi si thermalright pearless asassin mislim da je oko 25e.

12 godina
MGloc kaže...

25€ x 2 

14 godina
MGloc kaže...

a naravno imam noctu nh d14 ali nemam mount kit, pa vidjet cu oprić nema dostavu u bih to mi najviše predtavlja problem ako nađem na ebay gdje ima dostava super

12 godina

Kada si ti kupio taj Noctua cooler jer na njihovim stranicama se navodi sljedece:

Since these backplate threads and their pattern are identical on AM4 and AM5, our AM4 mountings that attach to the standard AMD backplate also support AM5. This means that all SE-AM4 models as well as all Noctua multi-socket coolers purchased since 01/2019 already support socket AM5.

13 godina

Na ovaj sam mislio.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
ibme74 kaže...

Kada si ti kupio taj Noctua cooler jer na njihovim stranicama se navodi sljedece:

Since these backplate threads and their pattern are identical on AM4 and AM5, our AM4 mountings that attach to the standard AMD backplate also support AM5. This means that all SE-AM4 models as well as all Noctua multi-socket coolers purchased since 01/2019 already support socket AM5.

Vjerojatno ranije, bilo je i jedno prijelazno razdoblje kad se moglo besplatno naručiti od Noctue, ne znam kako je danas. Trenutno ih ima za kupiti u ADMu.

Imam još uvijek dvije D14, jednu na 5950X i drugu na 9950X, rade li ga rade :).

14 godina
Ma davno 2013 godine sam kupi dok sam još imao fx 8350.Vidim am4 na adm znači isto je i am5 podržava ako am4 ide.
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.12.2024 23:11 (dreadmoore).
16 godina

Uz dokaz o postojanju hladnjaka i računa za novi socket/mbo, cpu Noctua šalje free na adresu. Ima sve na njihovom sajtu da se odradi. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Primjetio sam da mi softver amd ryzen Master izađe iz postavki, npr išao sam sa ovim stock coolerom all core 4.7ghz manual sa naponom od 1.17V ali nakon restart pc jednostavno izađe iz tih postavki i vraća ga na default.Zanima me većima kako kloka sve iz biosa ili koristite softver a mislim i da je najbolje. Vjerujte nisam puno gledao šta ima u biosu više sam se držao sofwer podrške.Jer kad ga pustim default hoće temperature da idu i do 90°C napon bude 1.224V tako nekako.Onda boosta jednu ili 2 jezgre na 5150mhz usput vidio sam na adm onaj mount kit za nh-d14 ali eto nisam se čuo snjima jel šalju preko granice ma nije ni skup 10€ i dostava neka je toliko nije puno.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
dreadmoore kaže...
Primjetio sam da mi softver amd ryzen Master izađe iz postavki, npr išao sam sa ovim stock coolerom all core 4.7ghz manual sa naponom od 1.17V ali nakon restart pc jednostavno izađe iz tih postavki i vraća ga na default.Zanima me većima kako kloka sve iz biosa ili koristite softver a mislim i da je najbolje. Vjerujte nisam puno gledao šta ima u biosu više sam se držao sofwer podrške.Jer kad ga pustim default hoće temperature da idu i do 90°C napon bude 1.224V tako nekako.Onda boosta jednu ili 2 jezgre na 5150mhz usput vidio sam na adm onaj mount kit za nh-d14 ali eto nisam se čuo snjima jel šalju preko granice ma nije ni skup 10€ i dostava neka je toliko nije puno.

Pokazao ti ryzen master šta je bolje.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
14 godina
Ma evo uspio sam kupiti upravo u adm mount kit, poslao sam na rođakovu adresu, ma oprić mi odbijao karticu preko wps plaćanja svejedno što je adresa bila hrvatska postavljena a kartica iz BiH adresa ovi su prihvatili.On svakako ima brzu poštu u BiH ali eto nek dođe do njega nemam problema.
8 godina
dreadmoore kaže...

Nisam već dugo koristio ryzen master, ali vjerovatno moraš napraviti profil za postavke pa ga spremiti, i onda staviš da je taj default.

Ali prvo nemoj staviti da je default dok dobro ne istestiraš, kad si siguran da je dobro onda staviš da je default.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.12.2024 10:15 (fer-de-lance).
14 godina

Potaknut raspravom u Intel temi:

AMD Ryzen 9 7900X3D

HWInfo CPU Package power  

idle cca 25-30w

cinebench - 111w         

stalker 2 - 73w max, inače se kreće oko 50w, više manje.

Ryzen master kaže u idleu CPU power ok 1w do 3w, soc power oko 13w. Ne znam koliko je vjerovati tome. Nije da me boli ona stvar ali samo da usporedimo jer vidim da neke ljude očito muče ti watti i računi za struju

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 0:11 (Miro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Savjeti plz:

Buraz bi dugoročnu a jeftinu kantu za Office, povremeni Davinci Resolve i light gaming, pa sam predložio AM5 platformu sa jeftinim procesorom koji je jak koliko može u toj cjenovnoj kategoriji, zato otpadaju 8500 i G, a i F modeli bez iGPU-a.

Napomena: nije njemu loša ni kanta koju ima, a to je Haswell I5 sa Radeonom 580, ali to nema smisla upgradeati.

Da li uzeti Ryzen 5 7600X

ili Ryzen 5 9600X ?

Vidim da je noviji Zen 5 ograničen na 65W i 40 € skuplji te bez hladnjaka, a Zen 4 zbog TDP-a ima veći base clock.

Ovdje je pitanje koji je bolji, 40-50 € ne igra toliku ulogu.

Te kojiu ploču uzeti, da podržava npr tog Zena 5 out of the box, da ima barem 2 SSD slota, može i 3 slota ako je do 250€, te da je kvalitetna, ali povoljna i ne za overclockanje?

Format ATX, 4 DDR5 slota.

Grafičku bi prebacili iz stare kante, a ostalo sve kupuje novo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

r5 7600 BEZ X-a, za razliku u cijeni zmedju non X i X-a uzmeš neki aftermarket cooler, ploča Gigabyte B650 Eagle

16 godina

Eric vidi si i 7500F....ili običan 7600, jedan od ta 2 bude ko bog....ja sam prezadovoljan sa svojim Ryzen 7600

13 godina
EricCartman kaže...

Savjeti plz:

Buraz bi dugoročnu a jeftinu kantu za Office, povremeni Davinci Resolve i light gaming, pa sam predložio AM5 platformu sa jeftinim procesorom koji je jak koliko može u toj cjenovnoj kategoriji, zato otpadaju 8500 i G, a i F modeli bez iGPU-a.

Napomena: nije njemu loša ni kanta koju ima, a to je Haswell I5 sa Radeonom 580, ali to nema smisla upgradeati.

Da li uzeti Ryzen 5 7600X

ili Ryzen 5 9600X ?

Vidim da je noviji Zen 5 ograničen na 65W i 40 € skuplji te bez hladnjaka, a Zen 4 zbog TDP-a ima veći base clock.

Ovdje je pitanje koji je bolji, 40-50 € ne igra toliku ulogu.

Te kojiu ploču uzeti, da podržava npr tog Zena 5 out of the box, da ima barem 2 SSD slota, može i 3 slota ako je do 250€, te da je kvalitetna, ali povoljna i ne za overclockanje?

Format ATX, 4 DDR5 slota.

Grafičku bi prebacili iz stare kante, a ostalo sve kupuje novo.

Za to što ti, ili ti ga on traži je idealno R5 7600 (bez X-a da ne plaćaš X doslovno bez veze) te solidna B650 ploča, kojih ima više. Recimo ovako nešto je ponajboljen u toj kategoriji za ispod 200€. 

8 godina

So be it, naručen 7600.

Hvala svima na pomoći!

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Ako češ trebati savjet i pomoć prilikom tuniranja javi na pp slobodno

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice