AMD Ryzen procesori (opća tema)
- poruka: 31.172
- |
- čitano: 5.568.105
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne znam tko kupuje RTX 4080 i ima full hd monitor, općenito takva situacija mi je žalosno smiješna ili igra na low postavkama ha ha ha
Tko igra na full hd sa 4080?!
Pa onaj koji ima full hd 360hz + monitor. Prosto ko pasulj
Tko jebe ljeti??
Budale ili vojska!!
Onda se nadam da uz 360 hz monitor u paketu ide i internet putem optike i da server nije negdje predaleko da bi se valjda iskoristilo niski odaziv i završilo prvi na ljestvici pored aim botova :D
Kako nije preslab r5 7600/x kad je pocetni na listi procesora te serije i najslabiji.
Odma se vidi da ne pospjesuje E-penn dovoljno. To sto je on dovoljan i prigodan, nije fora.
Za kraj, to da valja na 4k jos pogorsava situaciju, jer tu tek treba pokazati raskos budjeta.
Na kraju sam odustao od am5 :).
Bacit cu 1000eur bezveze. Moguce i vise, jer bi bila steta igrati na 24 1080p sa takvim hardverom, vjerojatno bi i monitor kupio.
Kupit cu mozda gpu na akciji, nesto tipa rx 6800 - 7700, ili 6750 ako je bas dobra cijena. 5700x3d ako bude dobra cijena na aliexpressu(160eur) ili kod nas.
Prodam 5600x i kupim 5700x3d, oko 100eur upgrade
Neki gpu 300-450eur
Brat je na i5 8400, njemu cu pokloniti rx 6600, valjda ce biti ok.
Tebi je ionako trenutno najslabija karika grafička kartica. Taj procesor koji imaš pokriva sve grafičke kartice do 3080 (ali ne i Ti) ili 6800 XT iz prošle serije i rekao bih do RX 7800 XT i obične RTX 4070 iz sadašnjih serija.
Osjetili smo taj prioritet sa Zen 5:
https://www.tweaktown.com/news/99865/amd-acquires-silo-ai-for-665-million-in-cash-is-our-number-one-strategic-priority/index.html
Dakle nakon kupnje svake Amd mbo i procesora moras snimati i nove windowse jer po defaultu nebude radio kako spada, nakon toga su potrebne 3rd aplikacije za čisćenje uštimavanje itd itd jer nativne od AMD- ne rade ono sto bi trebale
A đisz naziva core parking, preozbiljna platforma
I bolje to nego prckanje 100 opcija u biosu oko voltaza da ne oksidira/pregori, a nema uputa sta i kako jer ni oni neznaju.
Najbolje jos biti na intelu 12xxx ili am4 i nemati nikavih problema.
Windowsi se instaliraju za deset minuta.
Dakle nakon kupnje svake Amd mbo i procesora moras snimati i nove windowse jer po defaultu nebude radio kako spada, nakon toga su potrebne 3rd aplikacije za čisćenje uštimavanje itd itd jer nativne od AMD- ne rade ono sto bi trebale
A đisz naziva core parking, preozbiljna platforma
Ne, kada instaliraš winse instaliraš driver i nema nikakvog čišćenja nakon niti prije toga, ukoliko ne instaliraš nove winse onda ima čišćenja starih drivera.
Molio bih da se prestaneš prekenjavati i snebivati isključivo na amd a intel kojemu se raspadaju procesori dižeš u nebesa, fanboyizam nervira i jadan je.
Kod kupovine nove ploče, novog cpu-a ili kombinacije, obavezno radim i fresh windows install, to mi je pod normalno.
Kužim ove što testiraju, šaltaju procesore i slično, ali ne vidim gdje je problem kod forumaša, a pogotovo kod ovih što ni na slici nisu vidjeli neki od ovih procesora.
Pazi kakva zavrzlama, treba instalirat fresh windowse, ali to je problem .
Osobno nisam imao problema s ovim, ali kažem, ja sam svakako nakon sastavljanja stavio i svježe windowse.
Ja stavim friski windows i kad ram mjenjam, a kamoli procesor ili grafu Ne zato jer nista nece radit normalno, nego zato jer volim imat sve frisko i zato jer imam poslozeno u glavi da ako je sve frisko da je i fps veci
Edit: i ne, ne treba dirat windows gore za taj core parking, nego treba komplet sve registre ili fajlove maknut od chipseta, samo sto to windows ne radi a trebao bi, tak da se moraju koristit 3rd party uninstalleri
Edit2: https://x.com/harukaze5719/status/1823281633958785291 ljudi moji, budemo imali novog najneprodavanijeg am4 procesora na trzistu, odma poslije zen5ice
...nego treba komplet sve registre ili fajlove maknut od chipseta, samo sto to windows ne radi a trebao bi, tak da se moraju koristit 3rd party uninstalleri...
Mislim da to ne bi trebao raditi windows nego amdov installer/uninstaller, mislim da čak i pita za restart kako bi uklonio loadane drivere, međutim ostavi hrpu registryja i fileova.
Ako je u startu odradjen clean install windowsa s tim procesorom na mbo, ne treba ništa drugo dirat, sve šljaka po defaultu.
Promjenio sam tri procesora nisam dirao winse i opet ću.
Ako bi prelazio na komplet novu platformu, pretpostavljam da bi stavio i fresh windowse ?
U slučaju da se i nađeš u situaciji da recimo na AM5 platformi, nakon x procesora staviš R9 X3D i ne želiš ić na clean install windowsa i tu imaš rješenje (objašnjeno u videu gore).
Ako bi prelazio na komplet novu platformu, pretpostavljam da bi stavio i fresh windowse ?
U slučaju da se i nađeš u situaciji da recimo na AM5 platformi, nakon x procesora staviš R9 X3D i ne želiš ić na clean install windowsa i tu imaš riješenje (objašnjeno u videu gore).
Tako je.
Ako je u startu odradjen clean install windowsa s tim procesorom na mbo, ne treba ništa drugo dirat, sve šljaka po defaultu.
Imao je Jay slučaj i gde ni to nije bilo tako, no tada je rešenje bilo prčkanje po BIOSu.
Od Windowsa 2000, navikao sam da je Windows gotovo neuništiv i da mogu prebaciti disk sa postojećom instalacijom u nov računar i očekivati da radi bez problema. Trenutna instalacija Windowsa 10 mi je iz 2019. Ove godine sam samo uradio shut down na Haswellu iz 2014, Z97 ploči i DDR3 i sledeći boot odradio na AM5 platformi. Windows nije ni trepnuo, performanse su normalne.
Poslednji put sam tako u Windows 7 eri pomislio "menjao sam procesor (prešao sa Phenoma II na i7), a nisam odradio svežu instalaciju, a ova je ionako stara godinama" i instalirao još jednu instancu Windowsa na drugu particiju, radi poređenja. Boot je bio brži dok nisam počeo da instaliram stvari, CPU i GPU performanse su bile identične. Na kraju sam ostao na staroj instanci OSa.
Reinstalacija Windowsa je ok u smislu da će rešiti dosta problema i da može biti brža nego izgubiti nekoliko dana na traženje pravog uzroka i rešenja, a sa druge strane je glupo izgubiti popodne zbog problema koji se potencijalno može rešiti u par klikova, i pri tom neretko ne saznati šta je tačno bio uzrok i samim tim biti u situaciji da se posle nekog vremena ponovo javi.
upgrejdao sedmicu na desetku, promijenio i kompletnu platformu sa haswella na raketu i nisam mijenjao winse, kasnije prebacio kompletne winse s prastarog intelovog 520 ssda na kingston renegade nvme, sve ukupno 7-8 godina stari upgrejdani i migrirani winsi i dalje ferceraju bez ikakve greške, jednako brzo i stabilno kao i prvog dana
realno nema skoro nikakve potrebe kao nekad za formatiranjem i dizanjem winsa svako malo
upgrejdao sedmicu na desetku, promijenio i kompletnu platformu sa haswella na raketu i nisam mijenjao winse, kasnije prebacio kompletne winse s prastarog intelovog 520 ssda na kingston renegade nvme, sve ukupno 7-8 godina stari upgrejdani i migrirani winsi i dalje ferceraju bez ikakve greške, jednako brzo i stabilno kao i prvog dana
realno nema skoro nikakve potrebe kao nekad za formatiranjem i dizanjem winsa svako malo
Skroz nebitno dal ima potrebe ili nema, radi se o core parkingu i rješenju poteškoća oko istog na dual ccd procesorima na AM5 platformi.
Onaj tko ne želi od početka stavit clean install, stvar može sredit na drugi način i to je objašnjeno u videu.
Poanta je da core parking više nije problem (osobno s ovim nisam nikad imao problem), odnosno da se da lako sredit.
Skroz nebitno dal ima potrebe ili nema, radi se o core parkingu i rješenju poteškoća oko istog na dual ccd procesorima na AM5 platformi.
Onaj tko ne želi od početka stavit clean install, stvar može sredit na drugi način i to je objašnjeno u videu.
Poanta je da core parking više nije problem (osobno s ovim nisam nikad imao problem), odnosno da se lako sredit.
prosjecnom korisniku sigurno nije lako niti ima pojma o tomešta je s win licencom? dali i njih kupis nove ili prolazi obicni login kad se stavi samo novi cpu/mbo?
Tebi možda da, ali opčenito na Windowisa ima raznih problema pogotovo sa driverima to svi znamo.Ukratko, Windows je gejmersko+špijunsko nužno sranje i točka+razne zamke da ne bude dosadno.
Windows explorer u akciji, ili mulac se opet potuko sa sistemskom memorijom.
Nije nikakvo čudo, kad vidiš Linux testove pa dođeš do zaključka da tamo od procesora(ranije Zen4 i sad Zen5 izvan AI i serverskih poslova)dobiš bolje performanse.
Review od 9950X ak niste gledali, nit ne morate...dok sam videl da stevo stoji znal sam kakva je situacija
prosjecnom korisniku sigurno nije lako niti ima pojma o tomešta je s win licencom? dali i njih kupis nove ili prolazi obicni login kad se stavi samo novi cpu/mbo?
samo sam ih ponovo aktivirao preko mikrošuft servisa