AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.172
|
čitano: 5.570.544
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 mjeseca
protjeran
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Nije valjda da Jay opet ide na intel, pa prekjucer je presao na amd? 

Ali da, posto je komplet serija odgođena prije launcha zbog nepoznatog problema, tko zna nose li neke potencijalne probleme čipovi 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 19:31 (Kec na desetku).

1 0 hvala 0
16 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Borise ti si sada bogataš, čuvaj tog dedu 

15 godina
Boris grozni kaže...

Inace evo novi Ryzeni se vec ruse u samom startu sad cekamo ostale da to provjere

Fali im napona treba ga overvoltat da bi radio

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 19:39 (dery).
3 godine
Kec na desetku kaže...

Nije valjda da Jay opet ide na intel, pa prekjucer je presao na amd? 

Ali da, posto je komplet serija odgođena prije launcha zbog nepoznatog problema, tko zna nose li neke potencijalne probleme čipovi 

Izgleda da ce u tjedan dana promijeniti 3x platformu s obzirom na rusenja na novom ryzenu

11 godina
DiRT kaže...

Ja već tjednima se premišljam, čekam novu intel seriju i gledam dramu sa 13/14gen, i vuče me prelazak ponovo na amd i to 7800x3d. Na kraju si mislim koji će mi k sve to, čekat ću dramu da se smiri oko sveg, ionako mi ne treba ništa jače od trenutnog, al me jako svrbi da si uzmem nešto novije i bolje. Na kraju će ipak ispast da ću čekat sve. Al prvi plan mi je ovo: 7800x3d, tomahawk B650 i fury rgb...al neću. :)

Ja sam si razmisljao uzet 9800x3 kad izadje, ali s obzirom na ovaj flop mozda mi i Ultra uleti u kuciste 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 19:56 (hahhaajaads).
15 godina

Ne mičem sa R9 7950X3D do daljnjega .

Moj PC  
4 0 hvala 0
3 mjeseca
protjeran

Sad sam bas sjeo u miru i malo detaljnije pogledao recenzije na vise strana i Computer Base je jako lijepo testirao sve i demonstrirao uz dobra objasnjenja, TechpowerUP također

Uglavnom, ova arhitektura je poprilicno limitirana sa skaliranjem performansi u gamingu i sa potrošnjom, procesori cak ni sa duplo vecim power limitom od default nemaju nikakav znacajan pomak, ako 2-3% max, dok u MT radnjama pokazu dobro skaliranje u performansama sa potrošnjom.

Takve probleme je imao i intel sa Rocket Lake-om u usporedbi sa Comet Lake, IPC je bio znacajno veci a gaming performanse ostale iste, dok je Rocket zato u MT radnjama odlicno odskalirao. Tu im je bio Limit arhitekture i onda su prešli na Alder Lake potpuno novu arhitekturu koju su refresahali sve do danas.

Jako mali je i utjecaj i od bržeg rama.

Rekao je Der8auer da ce u iducem videu delidati procesore pa ih ručno overklokati do daske da vidi točno koliko se moze max iscjediti iz njih.

Moja neka razmišljanja trenutno:

- Vjerojatno ni novi X3D modeli nebudu naročito brži od 7800X3D ako je vanilla toliko slaba da je u egalu sa zen 4 vanillom u gamingu, pitanje je koliko ce i na njima V cache odskalirati uopce za dodatan boost...

- Nema nikakvog smisla sada uopce non X modele izbacivati da budu jos slabiji od stare serije. Moguce da sada promjene naming schemu pa izbace XT modele sa vecim TDP-om i frekvencijom samo sta onda njih nemogu naplatiti mmanje nego odma spadaju u kategoricki visi razred ako su jači a i cijene ovih su previsoke i jako loše. Vjerojatno ce unutar 2 mjeseca biti drastičan drop cijene pa ponovno kategoriziranje sa novim modelima 

- Još treba vidjeti tokom narednog perioda postoje li i neki kritični problemi na čipovima nakon onog tajanstvenog povlaćenja prije launcha

edit

Evo i neuspjeli pokušaj delidanja

Ryzen 9000 delid leads to first Zen 5 death — shared photos expose cracked dies and leftover solder

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 0:18 (Kec na desetku).

2 0 hvala 1
16 godina
zabranjeniples kaže...

Pa nemaš ni kuda još par godina :)

3 mjeseca
protjeran

Dupli briši.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 11:00 (Kec na desetku).

0 0 hvala 0
3 mjeseca
protjeran

Po pitanju mišljenja da procesori imaju neki flaw sam došao do nekih dodatnih informacija:

1. Gamers Nexus-u je jedan r5 9600x radio loše, morao ga je zamiueniti sa drugim r5 9600x

2. Wendell je rekao da ima neki BUG sa memory controlerom pa u AIDI pokazuje smanjenje brzina citanja i pisanja onda kad to nebi trebao.

3. JayZ je rekao da mu se događa BSOD

4. Nije mi jasno da iGPU performanse drastično zaostaju za ZEN4 koje je testirao Gear Seekers

1 0 hvala 1
16 godina
zabranjeniples kaže...

Kako stoje stvari, ne mičem ni ja sa 7500F!  

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
3 godine
Kec na desetku kaže...

Po pitanju mišljenja da procesori imaju neki flaw sam došao do nekih dodatnih informacija:

1. Gamers Nexus-u je jedan r5 9600x radio loše, morao ga je zamiueniti sa drugim r5 9600x

2. Wendell je rekao da ima neki BUG sa memory controlerom pa u AIDI pokazuje smanjenje brzina citanja i pisanja onda kad to nebi trebao.

4. Nije mi jasno da iGPU performanse drastično zaostaju za ZEN4 koje je testirao Gear Seekers

nesto tu ne stima, ima ih jos kojima su se rusili u raznim bencmarcima i problemi s plocama i naravno opet memorija ne radi ni mhz vise od stocka!

13 godina
Boris grozni kaže...
Kec na desetku kaže...

nesto tu ne stima, ima ih jos kojima su se rusili u raznim bencmarcima i problemi s plocama i naravno opet memorija ne radi ni mhz vise od stocka!

A zašto ti, uopće, gledaš AMD? 😁😋

Nisam ja ništa prčko.
2 godine

Apsolutno ništa čemu sam se nadao, niti integrirani rdna3, niti bolje performanse, niti više jezgri, čak niti npu kao nekakav novitet, jedino niže temperature a to je nedovoljno da uopće i pomislim na kupovinu, pogledat ću još drugi tjedan ostala dva proca reda radi i ostati razočaran, dvije godine potrošene za qurac, sramota!

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

GN je testirao 9700X i sa memorijom na 6400, a zakleo bih se da nisam sanjao da je neko testirao i 9600X sa DDR5 na 8000 (bez ogromne razlike u performansama).

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Fun fact: TSMC na N4 ima samo 6% veću gustoću tranzistora, a 25% veću cijenu po waferu.

Na koju foru može AMD prodavati proc istih performansi za isto ili manje love, pitanje je sad...

Jel baš tolko optimalnija Zen 5 arhitektura ili su smanjili marže, vidjet ćemo na rezultatima sljedećeg kvartala, a od sljedeće godine TSMC prelazi na N4P koji će biti 8.5% jeftiniji.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 12:28 (fer-de-lance).

1 0 hvala 1
2 godine
Spiridon kaže...

A zašto ti, uopće, gledaš AMD? 😁😋

Samo kako bi mogao kenjati po njemu s ciljem da intel ne izgleda baš toliko loše... Fanboyizam, neshvatljiva podrška tvrtki odnosno tvrtkama kojima je jedini cilj zarada između ostalih i na njemu usprkos svim g0vnima i usranim razlozima za ta g0vna koja plasiraju na tržište.

3 godine
notloB kaže...

Apsolutno ništa čemu sam se nadao, niti integrirani rdna3, niti bolje performanse, niti više jezgri, čak niti npu kao nekakav novitet, jedino niže temperature a to je nedovoljno da uopće i pomislim na kupovinu, pogledat ću još drugi tjedan ostala dva proca reda radi i ostati razočaran, dvije godine potrošene za qurac, sramota!

Senzor na die-u su pomakli na totalno neko drugo mjesto tak da je i to upitno zasto su to napravili i zasto je na starijoj seriji bio na "krivom" mjestu!

3 godine
Moj PC  
5 0 hvala 1
6 godina

5. Hardware Unboxed i Derbauer imaju hrpu različitih rezultata, poglavito po pitanju temperature i potrošnje. Ili HU nije spomenuo da je nešto dirano u biosu ili je problem sa pločom/biosom/procesorom. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
2 godine
Boris grozni kaže...
notloB kaže...

Senzor na die-u su pomakli na totalno neko drugo mjesto tak da je i to upitno zasto su to napravili i zasto je na starijoj seriji bio na "krivom" mjestu!

Nije upitno i ne sviraj, troši manje energije, dakle i manje se zagrijava, ne treba mi nikakaav senzor da to zaključi i netko tko zna osnove fizike

3 godine
notloB kaže...
Boris grozni kaže...
notloB kaže...

Nije upitno i ne sviraj, troši manje energije, dakle i manje se zagrijava, ne treba mi nikakaav senzor da to zaključi i netko tko zna osnove fizike

Naravno da je upitno, Derbauer je rekao da to treba istraziti zasto su micali senzor i u cemu je zapravo caka, hrpa nejasnoca
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9700x/25.html

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 13:04 (Boris grozni).
3 godine
cvaja997 kaže...

5. Hardware Unboxed i Derbauer imaju hrpu različitih rezultata, poglavito po pitanju temperature i potrošnje. Ili HU nije spomenuo da je nešto dirano u biosu ili je problem sa pločom/biosom/procesorom. 

Bitno da se dobro overkloka kao nekada

8 godina
notloB kaže...

Misliš generira manje toplinske energije?

Ali to ne znači da se manje i grije (tj. da ima niže temperature).

Pogotovo zbog 3D stackinga i sličnog, pa idu na deblji IHS, pa je temperatura veća makar puno manje topline proizvodi.

Bit će zanimljivo u bliskoj budućnosti, kad budemo hladnjak stavljali i na IHS i na sami okvir socketa (koji bude uzimao toplinu s donje strane kroz supstrat i pinove/heat spreadere).

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 13:10 (fer-de-lance).
3 mjeseca
protjeran
notloB kaže...

Nije problem zakljuciti da se manje grije sa duplo manjim TDP ali je upitno to da ako su stvarno pomakli senzor koliko je stvarno zagrijavanje, ono može biti i 10c vece onda na najtoplijem dijelu čipa gdje nije senzor.

Naravno to jesu micali senzor mislim da nema veze sa problemom na tim šparnim modelima, osim ako nema jos nekih drugih hardverskih izmjena na čipu koje su isli mijenjati pa im je senzor na staroj poziciji smetao.

3 godine
Kec na desetku kaže...
notloB kaže...

Nije problem zakljuciti da se manje grije sa duplo manjim TDP ali je upitno to da ako su stvarno pomakli senzor koliko je stvarno zagrijavanje, ono može biti i 10c vece onda na najtoplijem dijelu čipa gdje nije senzor.

Naravno to jesu micali senzor mislim da nema veze sa problemom na tim šparnim modelima, osim ako nema jos nekih drugih hardverskih izmjena na čipu koje su isli mijenjati pa im je senzor na staroj poziciji smetao.

trazio sam neki test s flirom no za sad nema niti jedan

2 godine
fer-de-lance kaže...
notloB kaže...

Misliš generira manje toplinske energije?

Ali to ne znači da se manje i grije (tj. da ima niže temperature).

Pogotovo zbog 3D stackinga i sličnog, pa idu na deblji IHS, pa je temperatura veća makar puno manje topline proizvodi.

Bit će zanimljivo u bliskoj budućnosti, kad budemo hladnjak stavljali i na IHS i na sami okvir socketa (koji bude uzimao toplinu s donje strane kroz supstrat i pinove/heat spreadere).

Moguće mada mislim da je proizvodni proces i zbog toga mrvu deblji ihs zanemariv, pogotovo što su soldali jezgru za ihs i time dodatno snizili tempe, vidjet ćemo mislim da je tempa uistinu niža, mada tvrtkama nikad ne nedostaje laži kako bi se pokazali u što boljem svjetlu. Ajde, idem konačno pogledati i taj video od bauera....

Kec na desetku kaže...
notloB kaže...

Kako god, generira manje topline, gdje je senzor, koliko materijala treba ohladiti da bi se ohladila jezgra itd. je drugi par rukava.

BTW. sad gledam bauerov video i vidi se i po pojedinim jezgrama da su tempe mnogo niže, diskrepancija između najtoplije jezgre i tcldie je na mom procu točno 10c, na bauerovom videu je 2 do 3 stupnja, opet ne znam kako se tempa skalira po udaljenosti i na višim i nižim tempama itd. nisam neki fizičar + ne znam kako su postavljeni senzori na pojedinim jezgrama, mislim da su na zen4 postavljeni random a na ovome je moguće i bliže očekivanom hotspotu pa bi onda tempe bile preciznije pa onda i točnija tempa na tcldie...

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:28 (notloB).
3 mjeseca
protjeran

Što manje procesor troši to je manja razlika između jezgara. Pokusaj ti svog pošteno undervoltat na 65w limit stavit pa onda napravit max overklok gdje ce vuc 200w recimo i usporedit razliku kolika je bila među jezgrama u jednoj i drugoj situaciji pod stress testom nakon 10min.

Ja ne kazem da su oni micali senzor jer ne pronalazim tu vijest, samo komentiram Borisovu vijest da ako stvarno jesu sta bi to znacilo 

1 0 hvala 0
16 godina

Ima i do ovoga što kaže Kec, a može da bude i do toga što 9700X ima 1CCD, a tvoj 7900X dva.

EDIT: Skoro svaki review je pomenuo da su pomerali senzor i da očitavanja nisu obavezno direktno uporediva. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:29 (Ivan(4)).
Moj PC  
3 0 hvala 1
3 mjeseca
protjeran

Pa barem je lako ugasiti drugi CCD pa simulira 7600x onda ni to sa dva chipleta nebi nista znacilo. Iako ce to sta pricam biti slucaju svakoj situaciji bio jedan ili vise chipleta 

Doslovno ista stvar kao i kod hladnjaka, sto je procesor rastrošniji veca ce bit razlika među zracnim i vodenim, sto je efikasniji manja  to su osnovne stvari ..

Edit

A di je taj senzor pomaknut ja ne vidim jos nigdje sliku, to treba pricekati na ove ozbiljnije kanale kao Buildzoid, Igors De, Der8auer koji se bave potpunim testiranjem svega i namjestanjem a ne samo prepisivanjem rezultata u tablice koje si izvrtio out of the box 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:38 (Kec na desetku).

1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice