AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.304
|
čitano: 5.722.856
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Spiridon kaže...

Ma ovo je cijeli komp sa Inženjerskim 3 2200G za 1200 kuna.

Za te novce nemaš kaj puno razmišljati.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
5 godina
protjeran
AMD Ryzen procesori (opća tema)

AMD-ov IPC je vec u zen2 izresetao intel-a sada sa zen3 ga je pokopao i odao pocast za stara vremena! Sjetimo se fx-zen1 je preko 50% IPC lift ali zen1-zen3 je isto oko 35-50% IPC lift. LOL

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.11.2020 11:44 (HCgamingCRO).
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
Šta ti nije još došao 5600X?

0 0 hvala 0
5 godina
protjeran
mislioc kaže...
Šta ti nije još došao 5600X?

u utorak je dosao, ali sta da radim snjime? U 1080p-u u nekim igrama mi je vec vega BN pa nema smisla benchati, paste nemam, navi jos nemam. Dok nedodje navi neide ni cip u RIG. Ljetos sam kupio b550 plocu koja je 2 mjeseca sjedila u ladici jer nisam imao vremena/volje sve vaditi.

A stime jos da AKO uspijem dohvatiti se navija prvo moram dokazati moju prepostavku da cu odmah moci "SAM" ukljuciti ali to je jos iznenadjenje koje cuvam.

Ovaj mi jos nije ni godinu dana u pogonu, ko voli neka izvoli meni nije problem cekati pogotovo ne pokraj platinum primjerka 3600

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.11.2020 11:51 (HCgamingCRO).
13 godina

0 1 hvala 0
16 godina

Informacije su očekivane, ili potvrda iz više izvora.Da bi bilo jasnije, Genoa je kodno ime za serverski 5nm Zen 4/Epyc CPU.

https://twitter.com/ExecuFix/status/1326141934713380864

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-i7i9-club/202738.aspx?page=322&jumpto=6234648&sort=asc&view=flat

Da li to znači da če bit i 96 Core Threadripper-a, vrlo vjerojatno pa eto nek se nađe kome treba takva grdobina.

AMD,........is that Epyc or what?
15 godina

Kako su temp na 5900x?

Meni je na idle od 30-40 a load ide cak do 60-70.

S tim da je 6 jezgri na 4,6 a 6 na 4,5.

Hladnjak Noctua NH-D15 Black

mihi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
rambox kaže...

Da li to znači da če bit i 96 Core Threadripper-a, vrlo vjerojatno pa eto nek se nađe kome treba takva grdobina.

Onome tko je na Windowsima to prestaje biti zanimljivo jer je max za W10 Pro 128 thread-ova, dakle 64 core cpu...

16 godina
ansha kaže...
rambox kaže...

Onome tko je na Windowsima to prestaje biti zanimljivo jer je max za W10 Pro 128 thread-ova, dakle 64 core cpu...

ImašWindows 10 for Workstation mislim upravo za takve stvari. Meni je uz Lenovo ovaj Moj PC došao ali nisam ga nikada koristio. Isto tako ne znam ni ograničenje jezgri.

Veći problem je što taj 96 Core ima dosta loš IPC i to u specifičnim situacijama gdje jedan C mora da emulira jedan Router. Ali vjerujem da ima i aplikacija za kojima je to čudo namjenjeno.

15 godina
protjeran
Envy kaže...

Veći problem je što taj 96 Core ima dosta loš IPC i to u specifičnim situacijama gdje jedan C mora da emulira jedan Router. Ali vjerujem da ima i aplikacija za kojima je to čudo namjenjeno.

Mislim da ne znas sta znaci IPC, ima najvisi IPC trenutno, ko i ostali Zen 3 cpu-ovi...

16 godina
Envy kaže...

Imaš Windows 10 for Workstation mislim upravo za takve stvari. Meni je uz Lenovo ovaj Moj PC došao ali nisam ga nikada koristio. Isto tako ne znam ni ograničenje jezgri.

Veći problem je što taj 96 Coreima dosta loš IPC i to u specifičnim situacijama gdje jedan C mora da emulira jedan Router. Ali vjerujem da ima i aplikacija za kojima je to čudo namjenjeno.

Da i kaj sad sa žutim, a Linux kao da ne postoji i to realno niko niti ne koristi.Eto ti, tata Linuxa je nedavno uskočio na Tredripanoviča.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Torvalds-Threadripper

Kakav ti ili čiji IPC računaš, jer za Zen 4 ili zeleni Epyc idu glasine opet 15-20% viši IPC.Valjda shvačaš, pa naručitelji budučih superkompova več imaju/vidjeli su okvirne Zen 4 performanse.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-i7i9-club/202738.aspx?page=322&jumpto=6234648&sort=asc&view=flat

16 godina
ansha kaže...
Envy kaže...

Mislim da ne znas sta znaci IPC, ima najvisi IPC trenutno, ko i ostali Zen 3 cpu-ovi...

Znam dobro šta je IPC ali možda se mi nismo razumjeli. Radim veliku simulaciu mreže gdje svakom routeru, switchu ili hostu (PC ili Tablet ili Telefon) dodjelujem jednu jedinu jezgru. I ako uklonimo to ograničenje od 96 Core, dobiješ da imaš gro procesora koji u Single Core testovima (a ovo je realna situacija gdje se to koristi) daju bolje performanse po jednoj jezgri, ali sa druge strane nemaš toliko jezgri. Mislim da se sad razumijemo.

I da, i 10 Pro for Workstation i 10 Enterprise verzije imaju ograničenje do 256 jezgri. Izvor: ovdje.

16 godina
rambox kaže...
Envy kaže...

Imaš Windows 10 for Workstation mislim upravo za takve stvari. Meni je uz Lenovo ovaj Moj PC došao ali nisam ga nikada koristio. Isto tako ne znam ni ograničenje jezgri.

Veći problem je što taj 96 Coreima dosta loš IPC i to u specifičnim situacijama gdje jedan C mora da emulira jedan Router. Ali vjerujem da ima i aplikacija za kojima je to čudo namjenjeno.

* * *

Govorim ti da postoje Wondowsi koji će Theradripper od 96 jezgri moći iskoristiti? To je sve.. da se Ansha i ja dopunimo. Čisto informativno.

Sa druge strane i Singe Core performansama gdje će u Virtualnoj mašini svakom hostu biti dodjeljena jedna jezga... u tom kontekstu mi tih 96 jezgri ne znače puno.

Puno si nabrijan - bez razloga.
PS: Jesam li ti rekao da je moj post upućen da se svi ovdje nadopunimo znanjem.. eto sada svi znamo da imaju Windowsi koji će primiti Epyc od 128c/256t jer ja iz principa neću Linux.

Jesam li ti rekao da si puno nabrijan i to bez razloga? Opusti se. Da te M1 nije izbacio iz takta? Reci mi u čemu je problem, ja sam na tvojo strani i to mislim ozbiljno.

16 godina
Envy kaže...

Govorim ti da postoje Wondowsi koji će Theradripper od 96 jezgri moći iskoristiti? To je sve.. da se Ansha i ja dopunimo. Čisto informativno.

Sa druge strane i Singe Core performansama gdje će u Virtualnoj mašini svakom hostu biti dodjeljena jedna jezga... u tom kontekstu mi tih 96 jezgri ne znače puno.

Puno si nabrijan - bez razloga.
PS: Jesam li ti rekao da je moj post upućen da se svi ovdje nadopunimo znanjem.. eto sada svi znamo da imaju Windowsi koji će primiti Epyc od 128c/256t jer ja iz principa neću Linux.

Jesam li ti rekao da si puno nabrijan i to bez razloga? Opusti se. Da te M1 nije izbacio iz takta? Reci mi u čemu je problem, ja sam na tvojo strani i to mislim ozbiljno.

Ja sam vrlo miran, a ti si samo neupučen kao i obično pa te moram updejtat.

Jabučarski M1, to ti ne spada u ovu temu.Do sad ga još niko na Bug forumu nije niti usporedio sa proizvodom sličnog TDP-a.Impresivan je samo okvirno, i to iz više razloga ili objasnit ču ili usporedit u drugoj temi.

12 godina

@HCgaming

Svatko ima pravo sa svojim novcem raspolagati kako želi, ne pokušavam se izrugivati niti ponižavati bilo koga, samo me zanima koja je logička pozadina kupovine procesora koji je trenutno najskuplji nego što će ikad biti, a znaš da ga ne budeš koristio idućih mjesec dva jer čekaš novu grafu. Možda je bilo bolje ostavit lovu sa strane, pričekat novu pošiljku i kupit ga za 300-400kn manje.

@mihi99

idle: 31-34

max (cinebench r20): oko 64

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.11.2020 16:32 (pavlovs_dog).
8 godina
HCgamingCRO kaže...

AMD-ov IPC je vec u zen2 izresetao intel-a sada sa zen3 ga je pokopao i odao pocast za stara vremena! Sjetimo se fx-zen1 je preko 50% IPC lift ali zen1-zen3 je isto oko 35-50% IPC lift. LOL

Sad sa last-gen je AMD napravio Intelu točno ono što su oni njima radili 3 godine:

- Najnoviji Intel Tiger Lake ima doduše bolji IPC, ali jednako tako dosta manji takt.

- AMD Zen3 ima i bolji IPC i daleko bolji takt od Tiger Lakea.

Usto još i Appleov otkaz Intelu... ne bih bio dioničar Intela.

11 godina
mihi999 kaže...

Kako su temp na 5900x?

Meni je na idle od 30-40 a load ide cak do 60-70.

S tim da je 6 jezgri na 4,6 a 6 na 4,5.

Hladnjak Noctua NH-D15 Black

Pa to je negdje normalno da, ovaj jedan sa B450-F i 5900X ima trunku ispod 70 stupnjeva u R20 i koliko sam vidio oko 64 stupnjeva u warzoneu.

4 godine
protjeran
EricCartman kaže...

Sad sa last-gen je AMD napravio Intelu točno ono što su oni njima radili 3 godine:

- Najnoviji Intel Tiger Lake ima doduše bolji IPC, ali jednako tako dosta manji takt.

Ništa od ovoga što si ti napisao nije točno

5 godina
protjeran
KingMaster kaže...
EricCartman kaže...

Ništa od ovoga što si ti napisao nije točno

Sve sto je napisao je tocno. AMD zen 3 ima na 4.8 bolji IPC od mobilnog 4.8 tigra. Tigar lake je 10NM tj citaj ako ti nije jasno kao 7NM TSMC proces. Znaci mobilni tigar lake ima bolji IPC od zen2 ali slabiji od zen3. Stime da zen2 ima boji IPC od 10th gen intel-a. 

Milsim da ti je sada jasnije...

A apple nedaj boze da s ovim dodje na desktop sto ima. I AMD i intel ce izgledati jadno, osim ako AMD 5NM bude na takvom nivou sa vecim core count-om.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.11.2020 21:48 (HCgamingCRO).
5 godina
protjeran
pavlovs_dog kaže...

@HCgaming

Svatko ima pravo sa svojim novcem raspolagati kako želi, ne pokušavam se izrugivati niti ponižavati bilo koga, samo me zanima koja je logička pozadina kupovine procesora koji je trenutno najskuplji nego što će ikad biti, a znaš da ga ne budeš koristio idućih mjesec dva jer čekaš novu grafu. Možda je bilo bolje ostavit lovu sa strane, pričekat novu pošiljku i kupit ga za 300-400kn manje.

@mihi99

idle: 31-34

max (cinebench r20): oko 64

Mogao sam cekati i uzeti 5600 oko krajem 1 mj, ali 5600x nece biti jeftiniji nista dok neizadje barem intel 11th gen(1-4 mj 2021 g)...znaci ovako-ionako mogao sam ustedjeti da 80-tak eura sa 5600, ali to je opet kraj 1 mj. Ako imam srece sa 6800 sada u srijedu prvom moram istestirati na ovom cipu nesto, jer neda mi se 15 eura kyronaut paste bezveze stalno trositi. A po igorovom video-u sam 99% siguiran da cu smart acces memory moci ukljuciti sa ovom plocom i 6000 grafom day one- sve je u bios update-u, koji isto jos nisam napravio.Ako je tako, AMD je malo kakio onda da se samo proda 5000 procesor jer ja mislim da i 3gen moze to jer je gen4 kompatibilan.

16 godina
EricCartman kaže...

Žuto ima bolji IPC da, ali samo vs Zen 2/Renoir APU Mobile no i tu ima zanimljivih detalja.Žuto ima i viši SingleCore Turbo vs Renoir APU, ali samo dva ili tri žuta modela ostalo je na nižoj frekvenciji.

Ne mješati Mobile Tiger Lake i Desktop Rocket Lake S. U praksi to nisu iste CPU jezgre, iako se to tako čini onako površno gledano iz kuta neupučenog promatrača.

- Tiger Lake je samo Mobile, i maksimalno 4/8 CPU SingleCore do 4.8ghz, 18% viši IPC u odnosu na Intel Skylake 14nm procove u zadnjih pet godina

- mrtav i prije lansiranja Rocket Lake S, dolnji link guraju ga u nebuloze od 5.5ghz=trošit če kao kamion, IPC viši okvirno 10%

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-i7i9-club/202738.aspx?page=324&jumpto=6246528&sort=asc&view=flat

Sad usporedi Tiger Lake TDP crveno, dakle 12-28W a to je samo 4/8 CPU vs 8/16 Renoir APU U modeli od 15-25W TDP.

Ukratko Tiger Lake je sranje na kilavom 10nm, rastrošne i velike CPU jezgre ili barem dvije na 4.8ghz da mogu mahat SingleCore titulom.Ako je 4/8 Tiger Lake do 28W, pa kolki bi bio TDP za Tiger Lake 8/16 model, i kakva bi im bila stock frekvencija=vrlo niska.

Obratiti pažnju na 4/8 Tiger Lake sa 7-15W TDP-om. Očito ili očekivano drastično niža stock CPU frekvencija, a CPU SingleCore turbo je niži čak za 500mhz.

Zen 3/Cezanne APU, pa Tigričima če uzet i tu Mobilnu gejming SingleCore titulu fučkaj ga sad.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.11.2020 14:52 (rambox).
8 godina
rambox kaže...
EricCartman kaže...

Žuto ima bolji IPC da, ali samo vs Zen 2/Renoir APU Mobile no i tu ima zanimljivih detalja.Žuto ima i viši SingleCore Turbo vs Renoir APU, ali samo dva ili tri žuta modela ostalo je na nižoj frekvenciji.

Ne mješati Mobile Tiger Lake i Desktop Rocket Lake S. U praksi to nisu iste CPU jezgre, iako se to tako čini onako površno gledano iz kuta neupučenog promatrača.

- Tiger Lake je samo Mobile, i maksimalno 4/8 CPU SingleCore do 4.8ghz, 18% viši IPC u odnosu na Intel Skylake 14nm procove u zadnjih pet godina

- mrtav i prije lansiranja Rocket Lake S, dolnji link guraju ga u nebuloze od 5.5ghz=trošit če kao kamion, IPC viši okvirno 10%

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-i7i9-club/202738.aspx?page=324&jumpto=6246528&sort=asc&view=flat

Sad usporedi Tiger Lake TDP crveno, dakle 12-28W a to je samo 4/8 CPU vs 8/16 Renoir APU U modeli od 15-25W TDP.

Ukratko Tiger Lake je sranje na kilavom 10nm, rastrošne i velike CPU jezgre ili barem dvije na 4.8ghz da mogu mahat SingleCore titulom.Ako je 4/8 Tiger Lake do 28W, pa kolki bi bio TDP za Tiger Lake 8/16 model, i kakva bi im bila stock frekvencija=vrlo niska.

Obratiti pažnju na 4/8 Tiger Lake sa 7-15W TDP-om. Očito ili očekivano drastično niža stock CPU frekvencija, a CPU SingleCore turbo je niži čak za 500mhz.

Zen 3/Cezanne APU, pa Tigričima če uzet i tu Mobilnu gejming SingleCore titulu fučkaj ga sad.

Možda sam se nespretno izrazio u prethodnom postu, htio sam reći da je taj IceLake/TigerLake, koji je legitimni nasljednik Skylakea sa novom jezgrom Sunny/Willow Cove dobio tih +18% IPC-a, ali base takt mu je brutalno pao u usporedbi i sa starim procom, i sa konkurentnom Zen2, a situacija će vjerojatno biti još i gora po Intel sa Zen3 jer je i on jako štedljiv.

Intel Tiger lake 4c/8t na 15W TDP-a ima 1.8 GHz base freq,

AMD Renoir Ryzen 7 4800U 8c/16t ima 1.8 GHz base, drito isti a za duplo više jezgri, koje nikako nisu duplo sporije

(za usporedbu, btw low end, Ryzen 3 4300U 4c/4t ima čak 2.7 GHz base takt)

Zato rekoh AMD im je stigao sve nove jezgre po IPC-u, a takt je dovoljno velik. Da kupujem laptop, izbjegao bih Intela u širokom luku.

Za desktop ni ne postoji Intel 10nm proc, jelda?

16 godina
EricCartman kaže...

Za desktop ni ne postoji Intel 10nm proc, jelda?

Trenutno ne, ili možda ipak izađe pod kraj 2021."Po Intel rasporedu, prvi Desktop 10nm proc je Alder Lake S".

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-i7i9-club/202738.aspx?page=323&jumpto=6239746&sort=asc&view=flat

Intel je vrlo ambiciozan, ali eto negdje je zapelo ili ova njihova stara marketing fotka budučeg napretka.

13 godina

Moj PC  
7 0 hvala 2
4 godine
protjeran
ivicask kaže...

Entuzijasti diljem svijeta ce ovime biti odusevljeni

kreče vlak, Intel pa i ostali:

https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/cpu-liquid-coolers/masterliquid-ml360-sub-zero

16 godina
KingMaster kaže...

https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/cpu-liquid-coolers/masterliquid-ml360-sub-zero

To su gluposti za krepat od smjeha, ili vrlo skupa igračka za ovce koji imaju više love nego mozga.

Cijena 350eura, a za kaj ili kao da klasični vodeni CPU hladnjaci nisu dovoljni.

https://www.techpowerup.com/274501/cooler-master-introduces-masterliquid-ml360-sub-zero-tec-aio

To je vjerojatno dizajnirano za specijalce, koji če eto kupit Intel Rocket Lake S rastrošnju CPU konjinu za 400$+eto još 350eura za taj hladnjak.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.11.2020 0:04 (rambox).
14 godina
rambox kaže...
KingMaster kaže...

To su gluposti za krepat od smjeha, ili vrlo skupa igračka za ovce koji imaju više love nego mozga.

Cijena 350eura, a za kaj ili kao da klasični vodeni CPU hladnjaci nisu dovoljni.

https://www.techpowerup.com/274501/cooler-master-introduces-masterliquid-ml360-sub-zero-tec-aio

To je vjerojatno dizajnirano za specijalce, koji če eto kupit Intel Rocket Lake S rastrošnju CPU konjinu za 400$+eto još 350eura za taj hladnjak.

Pa nisu bas gluposti,ekwb te puno vise košta nego ova zajebancija a puno veći klok možeš imati.Sa jako niskim temperaturama netreba u životu pretjerivati ovo je bila demonstracija da ipak može na amd.

16 godina
rambox kaže...
* * *

Intel je vrlo ambiciozan, ali eto negdje je zapelo ili ova njihova stara marketing fotka budučeg napretka. * * *

Razmišljaj malo u širem kontekstu.

Primjer: U zadnjih 20-tak godina smanjenje litografije iliti proizvodnog procesa išlo je "kao podmazano". Sa 130nm na 90nm. Sa 90nm na 65nm.. itd itd.. dok ne dođe sve bliže 7, 5 ili 3nm.. a onda je sve teže i teže. Razmisli malo zbog čega je to tako.

Imaš znanja a vidim i volje da ljudima pomogneš, da razjasniš što je ljudima važno pri odabiru procesora a u suštini u zadnjih godina bukvalno, ali doslovce bukvalno ti svu svoju energiju trošiš na ono čistokrvno pravo fanbojsko navijanje.

Ovaj gore žunjak je bitan.

9 godina
Envy kaže...

Razmišljaj malo u širem kontekstu.

Primjer: U zadnjih 20-tak godina smanjenje litografije iliti proizvodnog procesa išlo je "kao podmazano". Sa 130nm na 90nm. Sa 90nm na 65nm.. itd itd.. dok ne dođe sve bliže 7, 5 ili 3nm.. a onda je sve teže i teže. Razmisli malo zbog čega je to tako.

Pa evo TSMC već masovno isporučuje 5nm A14 procesore Appleu za u nove iphoneove, dok je intel imao pokušaj prelaska na 10nm ali ti procesori im nisu ispali ništa efikasniji ili brži od 14nm verzija, dakle niti dobar 10nm nemaju da izbace.. e sad kako TSMCovci znaju i mogu a Intelovci ne? 

ansha: Pomelo te
14 godina
rambox kaže...
KingMaster kaže...

Upravo tako , plus sto sami cooler vuce 200W , a i9 klokani preko 400W pa gdje je tu mozak . 

Eire
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice