AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

poruka: 426
|
čitano: 85.874
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Briga ih. Bolje će izgledati sada kada Intelu padnu performanse zbog patcha. Mada, imati će i Intel tada nižu potrošnju...

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Sve dok potrosnju prate performanse meni je to fajn. Naravno, ako komponenta trosi pun kufer, a ne daje odgovarajuce performanse onda je to problem.

RTX4090 trosi kao omanji elektricni auto, ali zato daje i vrhunske performanse, najbolje sto trenutno mozes dobiti. I ne zale se previse ljudi na potrosnju, te je i dalje najpozeljnija graficka kartica (ako ignoriramo cijenu).

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Re: AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Hardware unboxed ima jako zanimljive rezultate kad ih usporedimo sa Romanovim. Izgleda da ili je bios nekih vendora u banani ili su čipovi u banani. S obzirom na GN 9600 kojeg nije mogao testirat te performanse koje vidimo su usporedive sa svakim 7xxx čipom koji je vani, teški smijeh desktop serije. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
notloB kaže...

Zen5 je ono što je zen4 trebao biti, manji napon, prihvatljive temperature + NPU dio, ne znam više ima li ga uopće, nitko nije testirao taj NPU, u biti ne znam, nisam previše gledao. Nevjerojatno mi je da u 2 godine oni nisu uspjeli napraviti procesor boljih performansi, sramota!

Serija 9000 nema NPU.

AMDov komentar na tu temu je da to sve može da radi i na standardnim CPU jezgrima, a 512-bitni execution path za AVX instrukcije bi trebalo da u tome pomogne.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 10:44 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Ivan(4) kaže...

Der8auer je zakucao ručno sve coreove na 5400MHz (po defaultu bust ide do 5500, tako da s te strane ništa out of spec) i otključao power limite i dobio +25% u Cinebenchu,temperatura i potrošnja uporedive sa 7700X.

Ne znam ko se u AMDovom marketingu izložio da desktop kupci iznad svega žele efikasan CPU, pa to nametnuo, ali treba ga otpustiti. 

EDIT - Video:

Pa to sam ja več ranije istaknul, nisi primjetil ili si usputno preskočil?

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-9000-zen-5-cpu/300749.aspx?page=7&jumpto=6772755&sort=asc&view=flat

Jesi preskočio i LTT video, i njegova usporedbu temperatura ili dan i noč razlika ili vrlo niske emperature za Ryzen 9000!

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-9000-zen-5-cpu/300749.aspx?page=7&jumpto=6772718&sort=asc&view=flat

Dok ljudi napokon shvate da je ovako puno bolje, trebat če ipak malo vremena. Ali to je realnost, ili ovakav vrlo štedljivi 65W CPU moš gurnut di očeš i neš imat problema.

Veliki OEM slagači kompova(Lenovo ili Dell itd)obožavaju takve 65W procesore, zato jer u startu bitno uštede na hardveru za hlađenje procesora.

Pa nije sramota reči, pa to je realnost i to znamo Ryzen 7000 ipak troši trunku previše struje+previše se grije.

Zanimljiva usporedna potrošnja, od Ryzen 2000 do Ryzen 9000 procova.Ali on uvijek iskopa zanimljive usporedbe, i da u gejmingu auto/PBO naklokan proc izgura manje FPS-a u odnosu na defoltni 65W proc.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 13:46 (rambox).
11 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Daj ti meni i 300w sam da vidim da 9000 serija dodje na razinu 7800x3d u gamingu... Nema sanse da kupis platformu od 600-700e i onda te boli za racun koji ce ti bit 2,5e veci...

Moj PC  
4 0 hvala 1
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Ovo je ono što se nekad zvalo "sidegrade". Performanse ni tu ni tamo, manje temperature i potrošnja, a za više para.

Da je AMD-u potrošnja bila problem, onda bi ovo bilo za aplauz, no oni su i bez toga bili osetno efikasniji od konkurencije (procesori su im ukupno trošili manje, te davali više performanse po W), tako da ova serija rešava nepostojeći problem.

Seriju 9000 bih jedino oberučke preporučio nekome ko sklapa SFF mašinu, mimo toga, dok traju zalihe serije 7000, po trenutnim cenama starih i novih modela, nema neke svrhe gledati novu seriju. 

Doduše, mislim da smo se svi jako fokusirali na 9700X koji je (za sada) podbacio po pitanju performansi. 9600X deluje nešto bolje, a isto bi mogao biti slučaj i sa 9900X i 9950X, jer svi ovi procesori imaju bolje usklađen TDP sa brojem jezgara.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
Ivan(4) kaže...

Ovo je ono što se nekad zvalo "sidegrade". Performanse ni tu ni tamo, manje temperature i potrošnja, a za više para.

Da je AMD-u potrošnja bila problem, onda bi ovo bilo za aplauz, no oni su i bez toga bili osetno efikasniji od konkurencije (procesori su im ukupno trošili manje, te davali više performanse po W), tako da ova serija rešava nepostojeći problem.

Seriju 9000 bih jedino oberučke preporučio nekome ko sklapa SFF mašinu, mimo toga, dok traju zalihe serije 7000, po trenutnim cenama starih i novih modela, nema neke svrhe gledati novu seriju. 

Doduše, mislim da smo se svi jako fokusirali na 9700X koji je (za sada) podbacio po pitanju performansi. 9600X deluje nešto bolje, a isto bi mogao biti slučaj i sa 9900X i 9950X, jer svi ovi procesori imaju bolje usklađen TDP sa brojem jezgara.

Nevaljaju ni jedan ni drugi

2 godine
neaktivan
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Gledam Cinebench rezultat i Zen 5 tu odlično stoji. Ovi skuplji modeli će biti iznad RPL-a, i pritom s osjetno manjom potrošnjom. No taj chiplet dizajn, tj. visoke latencije koje ima, ubijaju gaming performanse. Ne može biti očitije da je to serverska arhitektura, i AMD će vrlo vjerojatno sa Zen 6 drastično promijeniti dizajn, ili će, ako se odluče štedjeti i zadržati postojeći, nuditi 3D cache od početka kako bi riješili problem latencija jer su gubici ogromni. Ostaje vidjeti što će Intel napraviti s Arrow Lakeom jer im je to prva desktop tiles/chiplet arhitektura, ili kako god se zove, i sigurno će imati znatno veće latencije od RPL-a i manji takt, pa će to morati kompenzirati s dosta većim IPC-om i cacheom.

0 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

bas isto razmisljam, za godinu dana kada padne malo cijena na 200e ga ubaciti u neki sff

8 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Hehe, monopolizirali ste temu na desktop procesore, za laptope će biti vrh stvar, Strix Point!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Upravo mi je prošla kroz glavu najočiglednija moguća misao: ovo je, po mom mišljenju, trebalo da bude 9700 (non-X). Za 9700X bi ipak imalo smisla da je dobio dovoljno veliki power budget da može nadmašiti stari procesor (i non-X verziju) za 20-ak procenata u multicore performansama.

Tako bi imali i jedan brz i jedan efikasan i hladan SKU. Takođe, u tom slučaju bi obe varijante imale nekog smisla, jer su kod prethodne serije razlike u performansama bile toliko male da su X varijante postale gotovo besmislene onog momenta kada se pojavio non-X.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
EricCartman kaže...

Hehe, monopolizirali ste temu na desktop procesore, za laptope će biti vrh stvar, Strix Point!

To sam ja več ranije pokril ili pokazal, ili štedljiva Zen5/Zen5c družina u akciji. 

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-9000-zen-5-cpu/300749.aspx?page=6&jumpto=6770556&sort=asc&view=flat

Ali ipak na serverskom/HPC segmentu to če biti najbitnije, s obzirom da je tamo CPU efikasnost iznimno bitna ili presudna kod izbora hardvera.Činjenice u praksi, pa kad to sve uzmeš u obzir tu je sve čisto.

- AMD serverski procovi su znatno poskupili

- nema neprodanih zaliha, sve se odma proda ili več je odavno naručeno ili prodano

- serverski/HPC CPU segment progutat če Zen5/Zen5c kao vrlo gladan pas frišku kobasu

5 mjeseci
protjeran
Boris grozni kaže...

Nevaljaju ni jedan ni drugi

Stevo je fino napisao šta ih ide

Lako to šta nevaljaju veci je problem to kakav kriminal AMD radi sa prezentacijom rezultata i namjestanjem pogotovo za gaming, kakva gamad 

Evo ispod njihovih službenih tablica, oni tvrde da su brzi od 5800X3D 12% a jedva da su 2% navukli, o usporedbi sa Raptor Lake i narocito CP2077 i Hitman da ne pričam gdje gube toliko a ne da vode 

Vidim ljudi se nadaju nekom čudu sa R9 modelima u gamingu a sam AMD ih je prezentirao na tablicama sa manjim napretkom vs 14700k nego su to pokazali sa R5 i R7 modelom 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:04 (Kec na desetku).
5 mjeseci
protjeran

Dupli post.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:03 (Kec na desetku).
15 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Evo i i kod nas u ducanima.

Ova cijena 9700x u usporedbi sa 7800x3D djeluje kao zajebancija :)

Mozda ima i jeftinije, nije mi se trazilo po ducanima (nabava.net ih jos ne nalazi)

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:21 (Mauro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Mauro kaže...

Mozda ima i jeftinije, nije mi se trazilo po ducanima (nabava.net ih jos ne nalazi)

Pa u Hrvatskoj si zar ne(25% PDV),ili Amerikancima koji u nekoliko država niti nemaju PDV sve to kod nas i djeluje kao zahebancija.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-9000-zen-5-cpu/300749.aspx?page=6&jumpto=6771179&sort=asc&view=flat

Čemu se čudiš, pa to je sve očekivano fučkaj ga sad.

https://www.newegg.com/amd-ryzen-5-9600x-3-9-ghz-6-core-am5-65w-processor-100-100001405wof/p/N82E16819113844

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:44 (rambox).
15 godina
rambox kaže...
Mauro kaže...

Pa u Hrvatskoj si zar ne(25% PDV),ili Amerikancima koji u nekoliko država niti nemaju PDV sve to kod nas i djeluje kao zahebancija.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-9000-zen-5-cpu/300749.aspx?page=6&jumpto=6771179&sort=asc&view=flat

Čemu se čudiš, pa to je sve očekivano fučkaj ga sad.

Pa PDV 25% je i na 9700X i na 7800X3D. Zajebancija je da je 9700X skuplji od 7800X3D

Kad usporedjujes sa USA tamo je 9700X 359, a 7800X3d 366,83 (newegg). Znaci 7800x3D je skuplji (i IMHO puno bolji)

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.8.2024 15:47 (Mauro).
16 godina
Mauro kaže...

Pa PDV 25% je i na 9700X i na 7800X3D. Zajebancija je da je 9700X skuplji od 7800X3D

Kad usporedjujes sa USA tamo je 9700X 359, a 7800X3d 366,83 (newegg). Znaci 7800x3D je skuplji (i IMHO puno bolji)

Ponavljam, opet isto ako nisi razumio čemu se ti zapravo čudiš?

Meni to nije ništa čudno, s obzirom kakav smo cirkus imali u prošlosti sa cijenama novih procesora na našem tržištu!

16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
Alfredo nr.2 kaže...

E da Linux testovi, ali njih se ne gleda ili to nije zanimljivo iako se 96% web servera ali i svi superkompovi vrte samo na Linuxu.

https://www.volico.com/linux-or-windows-servers-whats-the-difference-and-which-ones-better/

"By looking at the freshest 2024 Linux statistics, we find that 96.3% of the top 1,000,000 web servers use Linux.

Linux is also the OS of all supercomputers.There are no Windows supercomputers."

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-9000-zen-5-cpu/300749.aspx?page=7&jumpto=6772698&sort=asc&view=flat

To sam ja več ranije primjetil, znatno prije navedenog Jubitubera.Pogledaj kaj sam na dnu napisal, "Linux test je vrlo opsežan, i tu ima vrlo zanimljiivh rezultata u korist R5 ili R7 procova 9000 serije."

Vezano za primjere koje je istaknul Jutuber, da to su velike razlike vs stari Zen 4 dakle ako se ide direktno uspoređivat procesore.Pyperformance je singlethread, a to je oko 30% bolje od Zen4 procova stare serije.Ova prva fotka, Zen5 Memcashed performanse po watt-u to je brutala napredak vs Zen4 u serverskom okruženju.

Za kraj reda radi, ja sam još izdvojil Cryptsetup primjer. U ovom primjeru opet vrlo bitan napredak u korist Zen5, dakle enkripcija ili dekripcija prema viđenim parametrima.To su debele razlike u korist Zen5, i to u odnosu na Intel a pogotovo na stari Zen4.

S obzirom da je Zen 5 bitno redizajniran, pa naravno da su ipak ciljano dali prednost napretku koji če još više ubrzati CPU za serverske/HPC potrebe.Ipak AMD želi što veči dio 

serverskog/HPC CPU tržišta, na to jurišaju svim silama ipak se tu vrti velika lova.

Ja bum odgovor teleportiral u ovu temu, zato jer takvi zanimljivi detalji i spadaju u ovu temu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 14:48 (rambox).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Ma čudo neviđeno od procesora.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
dery kaže...

Ma čudo neviđeno od procesora.

Ovisi kaj gledaš ili kaj ti treba, ukratko AMD lagano sam sebi konkurira to je očito fučkaj ga sad.

Ti kao kupac samo moraš izabrat, hm koji AMD proc buš kupil ovisno o cijeni uloženo-dobiveno. Ali ako je bitna što manja potrošnja, ili performanse po watt-u onda samo Zen5.

Ja tu ne vidim ništa dobro za Intel, samo če još znatno dublje potonut pogotovo za serverske/HPC CPU potrebe.

- ako izuzmeš Jabučare i njihov zatvoreni sistem, AMD ima ili nudi debelo najštedljivije/performanse po watt-u procesore u bilo kojem segmentu

- AMD X3D V-Cache modeli drže gejmersku krunu i to se neče promjeniti

Vezano za Zen5 detalje, tu je link gdje je sve fino vrlo detaljno precizirano.Ako dobro ne kužiš engleski, neče ti biti ništa jasno ali i opčenito to nije štivo za prosječnog korisnika.Stranici je iscurio certifikat, pa se može dogodit da određena AV zaštita izbaci nekakvu čitabu.Manje sitnice se još ažuriraju, s obzirom da se još čekaju "službeni testovi(NDA)" za 12/24 i 16/32 Zen5 procove.Testovi su več odrađeni, ali eto određeni detalji za sad su još iza crvene zavjese.

https://www.numberworld.org/blogs/2024_8_7_zen5_avx512_teardown/

Zen5 IPC varira, ili sve ovisi kako gdje ispadne s obzirom koji dio procesora/ili na koji način koristi određena aplikacija.AMD kaže prosječno 16% veči IPC, ali to je samo nekakva brojka koja je realno ipak dobivena iz ogromnog broja internog testiranja AMD Zen5 procova.Na fotki se sve vidi, pa tko razumije kaj to znači biti če sve vrlo jasno.Puni operativni AVX512 je brutala napredak, ali to smo znali od ranije ništa čudno.

"With Zen5, AMD finally delivers what Intel could not. A quality AVX512 implementation that not only bring substantial performance gains, but also avoids all the negatives that plagued Intel's early implementations.

To say that Zen5's full AVX512 is impressive is an understatement. In a world where every % of performance matters and is hard fought for, we rarely see performance gains measured in "2x" instead of the usual "N%". And when this does happen, it's usually for very specific applications where a new instruction was added for them. Here, we see 2x across the entire vector stack."

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 17:07 (rambox).
11 godina
rambox kaže...

E da Linux testovi, ali njih se ne gleda ili to nije zanimljivo iako se 96% web servera ali i svi superkompovi vrte samo na Linuxu.

sve je to super za vlasnike servera i superkompjutera, međutim mi ovdje pričamo o gejmerskim procesorima za desktop, za koje je amd još jednom besramno lagao i plasirao flop od serije

10 godina
picajzla0707 kaže...
rambox kaže...

sve je to super za vlasnike servera i superkompjutera, međutim mi ovdje pričamo o gejmerskim procesorima za desktop, za koje je amd još jednom besramno lagao i plasirao flop od serije

Razbahatili se i sada su postali intel prije 10 godina. lagani boost performansi iz serije u seriju i sve ostalo isto.

Da su digli:

R3 na 6 jezgri

R5 na 8

R7 na 12

R9 na 16 i 24 nitko ništa ne bi zucnuo.

Ali jebi ga.

Uz to hitno im treba konkurencija Intelu N100 pa su mogli izbaciti Athlon 9040 sa 4 jezgre i 6w TDP.

Kao netko tko vrti epyc poslovno još od 2. generacije Epyc konfe postaju sve skuplje. Nekad je bilo da si za iste pare dobio duple performanse od Intela. Sada više i nije baš tako.
Makar je i dalje bolja kupnja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 18:50 (filter160).
11 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Bravo amd, nakon par dana mindfactory prodao 10 komada 9700x i 5 9600x, i to su neki tutleki ili testeri..  ahhahahhahahahahhahahahha

Edit: zen 4, 5 dana nakon launcha prodao cca 340 7600x/7700x.. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.8.2024 21:39 (hahhaajaads).
Moj PC  
4 0 hvala 1
15 godina

Pa svakako im treba čestitat kad su uspjeli prodat toliko komada. Ne mogu vjerovat da postoji netko takav(možda tester ali sve je istestirano). Ovo je vjerovatno otkupio AMD da sebi lupa reklamu.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 14:34 (dery).
10 godina
hahhaajaads kaže...

Bravo amd, nakon par dana mindfactory prodao 10 komada 9700x i 5 9600x, i to su neki tutleki ili testeri..  ahhahahhahahahahhahahahha

Edit: zen 4, 5 dana nakon launcha prodao cca 340 7600x/7700x.. 

Super, baš mi je drago kaj su flopali.

Samo usporedbe radi:

2017. god Zen1 7001 Naples - 32C/64T

2024. god Zen5 9005 Turin - 128C/256T  (ne računamo c jezgre)

2017. god Zen1 Summit Ridge Ryzen 5 1600X 6C/12T

2024. god Zen5 Granite Ridge Ryzen 5 9600X 6C/12T

S tim da je faktor performansi najsnažnijeg procesora iz serije na Epycu bliži 4.0, možda mrvicu veći između zen1 i zen4 (zen5 još nije out) , dok je na ryzenu oko 2,3 (zen1 - zen5)

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.8.2024 17:18 (filter160).
2 godine
neaktivan

0 0 hvala 0
15 godina

Da to AMD marketing nije znao probati i komunicirati ..ludo su nesposobni. 

11 godina

Cudno da je njima zen 5 skoro razina 14900k ili 7800x3d u gamingu,  dok svakom drugom testeru je izmedju njih razlika 15-20%....

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice