AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

poruka: 426
|
čitano: 85.720
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
suspendiran
Re: AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
Izzy kaže...

Ajde pretjeruješ sada, picajzla. Nije loša situacija u pogledu procesora. Ako želiš primjerice 12 jezgri, imaš za nešto više od 300 € Ryzen 9 5900X. Puno prilično jakih jezgri.

Mi bi takav al od Intela

8 godina

To je jedan primjer iz koneksta, 5600x je bio skup jer im se moglo. A bio je na 7nm. Ili tu negdje, nevelike razlike od 3600.

7600x je fakat skočio na novi manji node 5nm. I još dodao ono kvalitetnije LGA pakiranje, kak se već zove, i rudimentarnu grafiku na sebi.

Evo i slika cijene po waferu, da ne bude da paušalno pričam.

Procesori ne pojeftinjuju više, jer treba dosta više lovice i vremena da se vrati R&D tog nodea.

10 godina
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Fx serija je sama po sebi bila teži promašaj, kako sam proces tako performanse. Naravno da je konačna promjena procesa donijela i rezultate. Sada kad su uzeli malo veći zalogaj no prije i što se samog gaminga tiče imaju kompetentiniji proizvod. Dok god mogu taj proizvod prodavat za dobru cijenu a ostatak stavi mizerno jeftinije, neće sigurno izbacit neki veći skok. Trgovački jednostavno nema smisla, posao na prvom mjestu.

Ako intel u idućoj seriji uprska a hoće, njima nema straha za prodaju samim time imaju lufta za istražit i napravit proizvod s kojim održavaju monopol bar u svijetu  gaminga. Ono što je dobro kod AMD a što im cijene padnu bar za 30 posto nakon godinu dana. Kod intela to nije praksa i neće bit. Pogledaj 7800x3d je 320e vani, doslovno cijena i5 procesora, a daleko bolji proizvod.

Bero
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
Bero_ng95 kaže...

Fx serija je sama po sebi bila teži promašaj, kako sam proces tako performanse. Naravno da je konačna promjena procesa donijela i rezultate. Sada kad su uzeli malo veći zalogaj no prije i što se samog gaminga tiče imaju kompetentiniji proizvod. Dok god mogu taj proizvod prodavat za dobru cijenu a ostatak stavi mizerno jeftinije, neće sigurno izbacit neki veći skok. Trgovački jednostavno nema smisla, posao na prvom mjestu.

Ako intel u idućoj seriji uprska a hoće, njima nema straha za prodaju samim time imaju lufta za istražit i napravit proizvod s kojim održavaju monopol bar u svijetu  gaminga. Ono što je dobro kod AMD a što im cijene padnu bar za 30 posto nakon godinu dana. Kod intela to nije praksa i neće bit. Pogledaj 7800x3d je 320e vani, doslovno cijena i5 procesora, a daleko bolji proizvod.

Pored 13600k mi nepada napamet uzimati išta od AMD-a! i k tome jos je 50€ jeftiniji naspram 7800x3d a priče da je daleko bolji proizvod od i5 nema veze s vezom mozda od najosnovnijeg modela za laptope!

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.6.2024 21:39 (Boris grozni).
16 godina
EricCartman kaže...

To je jedan primjer iz koneksta, 5600x je bio skup jer im se moglo. A bio je na 7nm. Ili tu negdje, nevelike razlike od 3600.

7600x je fakat skočio na novi manji node 5nm. I još dodao ono kvalitetnije LGA pakiranje, kak se već zove, i rudimentarnu grafiku na sebi.

Procesori ne pojeftinjuju više, jer treba dosta više lovice i vremena da se vrati R&D tog nodea.

Sve poskupljuje, a ljudi sad u ovakvoj globalnoj situaciji očekuju jeftinije procesore fučkaj ga sad. Od Korona cirkusa sve je krenulo na lošije itd.

Dalje znamo, da je bilo koji proc bez žutoga neupotrebljiv za bilo kakav poslovni komp bez grafe ili HTPC komp itd.

TSMC je ozbiljno dignuo cijene, i eto na leđima njihovog 3nm AMD je na Zen 5 Epyc Turin dodao još 64 CPU jezgre.Kome treba taj ne pita za cijenu, a smislene konkurencije ionako nema nigdje.Pa eto plati i nosi kašetu serverskih procova od 192 CPU jezgre.

Procjena cijene, vjerojatno ne manje od 15 000$ za 192 cpu jezgre.To i nije skupo, kad vidiš kolko Intel traži za onu svoju rastrošnu serversku CPU sklameriju.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.6.2024 22:02 (rambox).
9 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Borise, eto ja sam našao video gdje i5-14600k u igrama testiranim u ovom video nikako da stigne R7 7800x3d, u tvom video ispada da je lošiji od i5-13600k, pa onda se čini da je i5-13600k bolji od i5-14600k???

hmm, hmm Ali našao sam od istog lika i testirane intel 5-ce, gdje vidi vraga 14600 je nekako bolji u gamingu od 13600k.

p.s. mislim da smo u 

Taraba WoW
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.6.2024 22:11 (Taraba).
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Kako rambox trolla u intel temi tako Boris u AMD temi

Razumio bih da imaju 15 godina ili da su zaostali u razvoju.

Nisam ja prvi koji je ovo uočio, međutim ako njih to veseli blago njima. Imam i ja iluziju da ću na more na Maldive ali je realnost ta da mogu bit sretan ako po ovim cijenama odem tri dana u Selce.

Bero
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.6.2024 7:30 (Bero_ng95).
Moj PC  
2 1 hvala 0
8 godina
EricCartman kaže...

+ i to kaj je Mooreov zakon mrtav od 2020.:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Transistor_count#Microprocessors

2024. smo u istoj kategoriji čipova trebali biti na 4 puta većoj gustoći u odnosu na 2020., što je do tad vrijedilo, npr. Apple je trebao biti na 600 Mt/mm2 ali su još uvijek na ispod 200, i Snapdragon isto, i sve ostalo se jednako loše skaliralo.

I uz ovo kaj si napisao, ispada da na novijem nodu isgi broj tranzistora košta više nego na starijem, kaj je "bizarno", jer da isti čip proizvedu u starijem nodeu, bio bi puno jeftiniji, samo bi bio rastrošniji.

Taraba kaže...

Borise, eto ja sam našao video gdje i5-14600k u igrama testiranim u ovom video nikako da stigne R7 7800x3d, u tvom video ispada da je lošiji od i5-13600k, pa onda se čini da je i5-13600k bolji od i5-14600k???

hmm, hmm Ali našao sam od istog lika i testirane intel 5-ce, gdje vidi vraga 14600 je nekako bolji u gamingu od 13600k.

p.s. mislim da smo u 

Loš je test ovaj kaj je Boris linkao.

Grafa je bottleneck na većini testova, tak da ne testira dobro.

To je kao da staviš 3050 na 4K ultra i onda se čudiš kako su svi procesori na svijetu jednako brzi 

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.6.2024 8:21 (fer-de-lance).
20 mjeseci
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

tldw: 7800x3d je i dalje bolji cpu za gaming.

Moj PC  
0 0 hvala 1
9 godina
fer-de-lance kaže...
Loš je test ovaj kaj je Boris linkao.Grafa je bottleneck na većini testova, tak da ne testira dobro.To je kao da staviš 3050 na 4K ultra i onda se čudiš kako su svi procesori na svijetu jednako brzi 

Prije mislim da je tražio na YT neki test gdje je R7 lošiji od i5 pa je našao ovog anonimusa. 

Taraba WoW
8 godina
Taraba kaže...

Prije mislim da je tražio na YT neki test gdje je R7 lošiji od i5 pa je našao ovog anonimusa. 

A ima i toga 

(kao i jedan drugi kolega, neću imenovati, sam će se prepoznati)

10 godina
Pozdrav ekipa

Pitanje za ove što se razumiju u CPU.

Kakva je razlika izmedju 7950x i ovog novog 9950x ?
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.6.2024 11:46 (soul_eclipse).

0 0 hvala 0
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

9950X još nije izašao, tako da treba sačekati. Očekivanje je da su jako slični, da 9950X bude u proseku 15-ak % brži (10-20, u zavisnosti od situacije), osim u vrlo specifičnim slučajevima kada razlika može biti nešto veća. Potrošnja i zagrevanje bi trebalo da budu otprilike isti, ili možda malo manji.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 1
3 godine
suspendiran
fer-de-lance kaže...
EricCartman kaže...

+ i to kaj je Mooreov zakon mrtav od 2020.:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Transistor_count#Microprocessors

2024. smo u istoj kategoriji čipova trebali biti na 4 puta većoj gustoći u odnosu na 2020., što je do tad vrijedilo, npr. Apple je trebao biti na 600 Mt/mm2 ali su još uvijek na ispod 200, i Snapdragon isto, i sve ostalo se jednako loše skaliralo.

I uz ovo kaj si napisao, ispada da na novijem nodu isgi broj tranzistora košta više nego na starijem, kaj je "bizarno", jer da isti čip proizvedu u starijem nodeu, bio bi puno jeftiniji, samo bi bio rastrošniji.

Taraba kaže...

p.s. mislim da smo u 

Loš je test ovaj kaj je Boris linkao.

Grafa je bottleneck na većini testova, tak da ne testira dobro.

To je kao da staviš 3050 na 4K ultra i onda se čudiš kako su svi procesori na svijetu jednako brzi 

Pa normalno da je u bn, covjek igra na "bijednih" 1440p s poprilicno mocnom 4080 u mp igrama. Bn je na oba cpu-a, negdje je bolji jedan negdje drugi, s 4090 je još gore. Postotci su tu kao i brojke.

8 godina

Nemreš uspoređivat procesore ako grafa limitira FPS.

Znači, kad uspoređuješ dva procesora u kompletu s istom grafom, onda grafa ne smije biti na 99% ili 100% apsolutno nikad.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.6.2024 12:31 (fer-de-lance).
3 godine
suspendiran
fer-de-lance kaže...

Nemreš uspoređivat procesore ako grafa limitira FPS.

Znači, kad uspoređuješ dva procesora u kompletu s istom grafom, onda grafa ne smije biti na 99% ili 100% apsolutno nikad.

Ti si pobrkao loncice, ovdje je bas suprotno, grafa ne limitira ništa svaki cpu ce dati koliko moze u ovom slucaju jer se radi o 4080 kao sto se vidi ovdje i u svakoj drugoj slicnoj usporedbi!
7800x3d nema apsolutno nikakvu dominaciju

8 godina

Neće, grafa limitira jer je skroz opterećena.

Imaš gore u lijevom kutu postotke CPU i GPU load.

8 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Kako ja vidim ovu raspravu iznad:

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.6.2024 16:52 (EricCartman).
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
Ma nema potrebe kad svi znamo da od 7800X3D trenutno boljeg nema. Nećemo sad fore tipa 14600k je za multitasking bolji jer nas boli kuki za multi kad igramo igrice na kompu. Efikasnost strašna cijena prihvatljiva za najbrži gaming procesor sjeda u bilo koju banana AM5 matičnu i izvučeš iz njega max sa socijalnim ramom. Hladiš ga bez problema solidnim zračnim od 30 eura pa šta treba više za 330 eura na Amazonu ga se može naći. 13600k/14600k pored 7800x3d kupuješ jedino ako te strefio moždani udar netom prije kupnje.

0 2 hvala 0
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Osim ako nekome ne trebaju multicore performanse.  U suštini, u pitanju su dva jako solidna all-round procesora, s tim što je kod 7800X3D naglasak na gaming performansama, uz vrlo solidne multicore performanse, a kod 13600K/14600K i KF je naglasak na multicore performansama uz vrlo solidan gaming. AMD je energetski efikasniji (bez obzira na load), a Intel malo jeftiniji.

Ploče nisu baš jeftine ni za jedan, ako se ne želi jako loše opremljen drlog, i mislim da sam pre nekog vremena gledao roundup jeftinih AM5 ploča i da je situacija gora nego ranije što se tiče power deliveryja, tj da ima više loših ploča. A ako ćemo da grebemo po dnu kace, za LGA1700 (sa sve navedenom podrškom za i9-14900KS ) vidim i niže cene nego za AM5. Naravno, GLAN, 1xM.2 itd (i kod jednih i kod drugih). Mislim da bi bilo šteta staviti tako lep i nimalo jeftin procesor na nešto tako.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Za am5 soccet doslovno matična od 120e je bomba.

Trenutni procesori sa ramima 6200mhz imaju niti 1 posto lošije performanse naspram  8000mhz. Što se hlađenja tiče koji god hladnjak da nabaciš nemožeš pogriješiti.  Na ploči od 120e imaš sve opcije za tweak. Naravno ako te žulja uzmi skuplju ali da ćeš u vezi gaminga imat benefit, ne baš.

Ajde fraer udarajte još malo dislike.

P*zde jedne u ovoj temi fraer opet ne priznaje gubitak a nacrtano i obojano sve. Sve znate a pravite se grbavi, najgora stvar je što ljudi kojima treba savjet daju takve osobe. Osobe koje lebde u zraku i vide samo svoje. 

Sramite se svi odreda koji to podržavate, svako izd*kavanje nekog funboy a.

Bero
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Za 120€ ili neki više sam početkom godine uzeo ASRock B650M-HDV/M.2 i to je skroz ok ploča, ali ispod toga svakako ne bih išao, a sa druge strane za 120€ postoji i npr Intel ekvivalent iz iste "kuće", B760M-HDV/M.2 i za i5 će da posluži sasvim lepo i prihvaljtivno je opremljena.

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
protjeran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Nije intel tema tako da neću spominjati striktno modele ali msm da su vani najjeftinije z690 ploče od 150e na dalje. 

Dok ova za divno čudo posjeduje sve za 120e na intelu tek sa z serijom to možeš. O grijanju jednih i drugih nebi jer to je osjetljiva tema. Također sumnjam da će se amd držat ovih obećanja o rastu ipc a. Vjerojatno će tek x3d modeli bit vrijedni spomena konkretnog pomaka. Vrijeme će svoje pokazati ali definitivno smatram da je apsurdno prelaziti za 7000 serije na ovu 9000. Uloženo dobiveno mogao bi biti žešći minus.

Bero
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Igra se vrti na 1440p monitoru.
Na sekundarnom 1080p/1440p monitoru upaljen browser sa loadanim YouTube-om i jos 2 random taba.
Upaljen i aktivno se koristi Discord.
Upaljen Spotify za streamanje muzike. Moze i ne mora streamati muziku za vrijeme benchmarka.
Loadan Ryzer Synapse ili Logitech G-Hub
Loadani Riot, Epic, Battlenet i Steam launcheri. Ajde ne mora sva 4, ali barem 2 loadana.
Aktivni svi defaultni Windows servisi jer nista nije pogaseno. Nesto ce mozda pogasiti Game Mode, ali opet to je defaultno Windows ponasanje.

RTX4070/4080 ili AMD ekvivalent graficke idealno, ali ajde moze i RTX4090.

To je meni npr. neki kvalitetan setup benchmarka za ocijenjivanje gaming performansi CPU-a.

Benchmark na 1080p sa RTX4090 i procesorom od 300€+ i cistim Windowsima bez pokrenute bilo koje druge aplikacije (i vjerovatno pogasenom hrpom Windows servisa) je koristan kao lopata za ciscenje snijega u 7. mjesecu.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ma to je zanemarivo, evo upaljen jubito sa još nekolioko tabova, uvijek aktivno sedam game launchera, g hub, defoltni wwindowsi sa svim servisima itd i zauzeče procesora 5%

16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Advanced Packaging se puno koristiti na X3D V-Cache procovima u proizvodnji.Svi znamo, kaj se događa kad se poskupi određeni proizvodni proces.

https://wccftech.com/tsmc-rumored-to-increase-3nm-price-by-5-advanced-packaging-by-up-to-20/

Očekujte znatno više cijene za Ryzen 9000 X3D V-Cache procove.Ali ok, ipak takvi procovi za gejming ne padaju u zastaru puno godina pa nema frke.

AMD,........is that Epyc or what?
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
suspendiran
rambox kaže...

Advanced Packaging se puno koristiti na X3D V-Cache procovima u proizvodnji.Svi znamo, kaj se događa kad se poskupi određeni proizvodni proces.

https://wccftech.com/tsmc-rumored-to-increase-3nm-price-by-5-advanced-packaging-by-up-to-20/

Očekujte znatno više cijene za Ryzen 9000 X3D V-Cache procove.Ali ok, ipak takvi procovi za gejming ne padaju u zastaru puno godina pa nema frke.

S obzirom na najavljeni porast gpu snage s Nvidijne strane procesori su i dalje u debelom zaostatku a sad u zadnjoj generaciji još vise, graficke su u Bn i na 4k toliko o zastari

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.6.2024 15:39 (Boris grozni).
15 godina

Kad rade GPU cigle sa 600 wata grijanja 😂 

Tih 1% gamera nek koristi skuhi led i nek kloka cpu na 8ghza.

3 godine
suspendiran
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

Pa bas suprotno ovih ostali 99% ima veci problem 4070ti je za duplo jaca od najpopularnijeg gpu-a danasnjice 3060/ti a 4090 pak 2x od 4070/ti ovisno o naslovu i iskoristivosti jer je taj gu i s 7800x3d u nekim naslovim u BN na 4k da ne pricamo o najpopularnijoj rezi 1080p to je tamo show živi! Neki nisu svijesni snage 4090 pa baljezgaju o iskoristivosti, potrosnji i skupoci te kartice

Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU

nikada necu imat problema s BN jer uvjek kupim neki mid range proc i grafu koja radi dobro u kombinaciji s njime.

nema smisla bacat 2k na grafu za igranje sat dva dnevno. nisam vise toliko mlad da mogu "isplati" grafu igranjem

nego kada ce vec ti novi procovi i maticne, bas me zulja da neki lagani upgrade napravim

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice