Fascinantno! Sa druge strane, pokazuje koliko je overklokovanje postalo "umetnost radi umetnosti". Od stock podešavanja pod kojima je za hlađenje dovoljan cooler od 25€ (npr DeepCool AG400) do tečnog dušika zarad podizanja frekvencije za 19%.
AMD Ryzen 9000 Zen 5 CPU
- poruka: 426
- |
- čitano: 86.154
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
A sta bi bilo ? Doslovno je sve objasnjeno kak treba. Procesor nije pravilno ubacio unutra i potrgal je sve kaj je mogo.. pogle ovaj "zatvarac" na desnoj gornjoj strani, mislis da tak dolaze nove maticne ? slika
Edit: da ne govorim o pasti a lik navodno slaze konfe.. paste je cova imal vise oko procesora nego na procesoru
Izgleda vrlo jasno, jedino mi je neobično što ovakvih slučajeva nije bilo (ili nismo za njih čuli, ili barem ja nisam čuo) i ranije, jer LGA podnožja nisu novost, Intel ih koristi 20 godina. Očekivao bih da se ovo dešavalo i da do sada bude poznat fenomen.
Čovjek je bio toliko uzbuđen što će na 1440 imati 15 frejmova više, da ga je krivo okrenuo..
Šala, šala ljudi, no hard feelings, dobar je to cpu
Čovjek je bio toliko uzbuđen što će na 1440 imati 15 frejmova više, da ga je krivo okrenuo..
Šala, šala ljudi, no hard feelings, dobar je to cpu
I to sa ni manje ni više nego RTX 4090 od 2k eura
Danas napokon instalirao malo 9800X3D.
Maticna je Gigabyte X870E Aorus Elite WiFi7.
E sad, kako se u podesavanja Zen procesora kuzim kao Mara u krivi k..., molio bi par savjeta onih koji se bas kuze. Gore je ploca, pa onda ako netko ima slicnu moze znati kakav je BIOS.
Pitanjca:
- koliko je normalna temperatura u C23? Znaci stvarno realna, ne neka izmisljena za potrebe flejma po forumima. Cooler je Thermalright Phantom Spirit 120SE. Pitam cisto da znam da li sam dobro mountao cooler i da li trebam dodatno podesavati ventove
- koji i kako setting u BIOS-u podesiti da se spusti temp/potrosnja bez utjecaja na performanse? Ako usput digne performanse super. Bez nekakvog prckanja direkt u napone, to mi ne pada na pamet. Jedino sto sam promjenio je upalio EXPO i malo podesio ventilatore da ne bruje bezveze
- neki drugi savjet?
Znam da svi za AMD pricaju o PBO, usao sam samo u setting i vidio da ima 90/80/70 i za svaku od te tri vrijednosti po 5 boost level bez iakaog objasnjenja sta koji radi.
Precision Boost Overdrive(PBO) Enhancement Offers five boost levels for three targeted 90/80/70 °C CPU temperature.
One can choose the most suitable thermal limit/boost level combinations to reach higher CPU frequency.
Note: Workable settings/results may vary by different CPUs' condition.
Hvala unaprijed!
- neki drugi savjet?
pazi da ne zadimi
ADM 599€.
Kupljen na firmu, pa onda ide jos PDV nazad.
Narucen prosli cetvrtak, preuzeo ga u ponedjeljak, ali tek jucer popodne dosli maticna i RAM (to naruceno u drugom ducanu), pa sam ga onda danas instalirao.
- neki drugi savjet?
pazi da ne zadimi
Nije MSI Tomahawk, a i jako paziljivo sam ga spustio u socket
pokušaj crnog humora, sorry
neka te služi što duže i bolje, vjerojatno ću i sam ići na isti proc za nekih pola godine
pokušaj crnog humora, sorry
neka te služi što duže i bolje, vjerojatno ću i sam ići na isti proc za nekih pola godine
Nema beda, dobro je se na forumu i posaliti ponekad . Ali ozbiljno, bas sam pazio kada sam stavljao CPU u socket da ne napravim sranje kao taj lik sto je na Redditu prijavio da je skurio 9800X3D
Nece mene sluziti, to sam malom uzeo.
Za ono sto ja igram je konfa pod MojPC i vise nego dovoljna. On igra svakakvih igara, pa eto neka sad ima CPU na jedno duuuuze razdoblje.
Nema beda, dobro je se na forumu i posaliti ponekad
Nece mene sluziti, to sam malom uzeo.
Za ono sto ja igram je konfa pod MojPC i vise nego dovoljna. On igra svakakvih igara, pa eto neka sad ima CPU na jedno duuuuze razdoblje.
sa 12700k se ne bi niti ja mislio još koju godinu, ovako me pomalo već hebe upgrejditis
iako zasad i ovaj 11400 sasvim ok ganja 3080 za igrice koje ja igram, iako zna biti bn
bumo vidli još, možda mi taj x3d i nije baš nužno potreban, iako volim i sam duže biti miran sa cpu i matičnom
hahaha, na drugoj temi se ekipa zgrozila na moj 11400 u kombu sa 3080, da nek pod hitno mijenjam
možda bi i bio problem da igram brze mp pucačine gdje je svaki fps bitan i gdje doista moj proc koči grafu, ali za sp igrice meni je 100-ak fps-a, koliko ovaj proc minimalno ispuca u 99% igrica, sasvim dovoljno
češće mi je bn grafa u novim igricama na 2k, jer najčešće opizdim max postavke
ali i to nije problem, smanjiš pokoju postavku, uključiš dlss quality i vozi miško
Nije se ekipa zgrozila nego nezahvalni stručljak koji je prekjučer jedva sastavio pc a sada već dijeli savjete i pravi se pametan po forumu.
Pa malo za reći da imaš, samo je pitanje gdje i u kolikoj mjeri i koji fps je tebi prihvatljiv. Apsolutno je sigurno da stari quad core CPU nije sretno riješenje za grafu kalibra koju imaš.
GPU na 100% ne znači da GPU sve vreme radi nešto korisno, Gamers Nexus ima dobar video u kome objašnjavaju kako se meri zauzeće i zašto 100% na istoj grafi na jednom procesoru može dati dosta drugačije iskustvo od 100% GPU zauzeća na drugom.
Vezano za procesor, ti imaš logičkih 8 jezgara. Recimo da igra napravi 6 niti, što nije malo, i maksimalno "zakuca" 6 logičkih jezgara. Tebi je u tom slučaju procesor bottleneck, on u tom naslovu ne može dati više. Sa druge strane, OS vidi da su 2 od 8 logičkih jezgara slobodna i kaže da ti je zauzeće samo 75% i na osnovu tog broja deluje da imaš "lufta" još trećinu procesorske snage koja se trenutno koristi.
Uostalom, ti znaš bolje od nas dobijaš li performanse koje su u skladu sa onim što 4070 Ti može da isporuči (mada je malo nezgodno za poređenje jer imaš nestandardnu rezoluciju).
Naravno, ako su konačne performanse tebi igrive, onda nije ni bitno, ali bih očekivao da ima igara gde ti CPU performanse postaju problem, što za prosečan framerate, što za frame pacing.
Osjetila bi se ogromna razlika i da stavis noviji i3 tipa 14100f a imaju isti broj jezgri.
Pozdrav,
treba mi budget am5 matx matična.
Ima li što bolje od asrock b650-hdv/m.2 za ryzen 9600x? jedini uvjet da ima header za 3.2 usb-c na kucistu i dobar vrm.
ADM 599€.
Kupljen na firmu, pa onda ide jos PDV nazad.
Narucen prosli cetvrtak, preuzeo ga u ponedjeljak, ali tek jucer popodne dosli maticna i RAM (to naruceno u drugom ducanu), pa sam ga onda danas instalirao.
Ha ha, ja narucio isto vrlo slicnu konfu
9800x3d, gigabyte x870e aorus pro ice
proc je kod svih 600€
Ja jos cekam neke sitnice da mogu sklopit sve, grafa ce bit gigabyte 4080 super aero.
Evo složio i ja svoju mrcinu :)
evo moj 7800x3d imamo slicnu propusnost samo latencija ti je povisoka, jesi li u bios disable SMEE i TSME,
Jesam, to je bug sa 1.2.0.2a/b pokaziva nekih 6-7ms više u Aida.
Evo složio i ja svoju mrcinu :)
evo moj 7800x3d imamo slicnu propusnost samo latencija ti je povisoka, jesi li u bios disable SMEE i TSME,
Evo sa starijim BIOS-om, onak brzinski istweakano i par sati testova, al ima još tu lufta kad bude vremena da probam spustiti ispod 60 :)