Da ali cijela platforma je puno skuplja a dobitak na performansama je zanemariv, mislim da je kod 99.99% korisnika razlika od 50 naspram 65 fps-a za veću cijenu neisplativo i nelogično.
AMD - procesori
- poruka: 189
- |
- čitano: 32.587
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Evo jedan review gdje se baš pokazuje razlika između Phenoma i i7 u igrama...U benchmarkima 3D Mark i Furmark intel vodi, no u igrama je razlika jako malo od 5 do max. 10 frameova u korist i7....
Evo jedan review gdje se baš pokazuje razlika između Phenoma i i7 u igrama...U benchmarkima 3D Mark i Furmark intel vodi, no u igrama je razlika jako malo od 5 do max. 10 frameova u korist i7....
postoji isti takav review na drugom sajtu di stvari idu u korist phenoma
modreactor se zove site ja mislim ugl neda mi se trazit..
sve u svemu vjerovat reviewima je quarc
eto
Istina...Evo ja sad imam Phenoma 940 i mogu reč da sam prezadovoljan...Nisam ga uspoređivao sa Intelom, no ja mislim da sam kupio jako dobar proc
Istina...Evo ja sad imam Phenoma 940 i mogu reč da sam prezadovoljan...Nisam ga uspoređivao sa Intelom, no ja mislim da sam kupio jako dobar proc
u to uopce netrebas sumnjat procesor je zmaj...
sve ono za sta tebi treba taj proc ce gurat 2 godine ako ne i vise
Mora bar 3 izdržati
Zasad je super, sve gura od igra i aplikacija...Super mi je ona Cool'N'Quiet tehnologija u kojoj štedi struju kad nije opterećen.
Mislim da je, što se tiće većine korisnika, razvoj CPU-a sada dosta drugačiji.
Ja sam još na Q6600 stock clock 2.4GHz i sasvim mi je dovoljan; u niti jednom trenutku nisam osjetio da me procesor guši - ni u poslu ni u igranju jednostavno nema toga što ga natjera na više od 40-tak posto.
Da, kada konvertiram paralelno 4-5 filmova iz HD-a u MP4 (za iPhone) istovremeno, sve 4 jezgre skaču na 100%, ali na 4 filma jedva do 80%.
Probao sam i7 920 i iskreno, bio sam razočaran skoro neosjetnim ubrzanjem. Nešto brže je switchao među virtualnim mašinama od Q6600, ali ništa brže od Phenoma 2.
Idući CPU koji ću uzeti vjerojatno će biti tek iduća generacija sa 16-tak jezgara na par GHz i nekom perverznom količinom keša i to vjerojatno najviše zbog takta od, nadam se, 4GHz?
Ubrzanje u igrama mi u posljednje tri generacije rješava isključivo grafička kartica.
Mislim da je, što se tiće većine korisnika, razvoj CPU-a sada dosta drugačiji.
Ja sam još na Q6600 stock clock 2.4GHz i sasvim mi je dovoljan; u niti jednom trenutku nisam osjetio da me procesor guši - ni u poslu ni u igranju jednostavno nema toga što ga natjera na više od 40-tak posto.
Da, kada konvertiram paralelno 4-5 filmova iz HD-a u MP4 (za iPhone) istovremeno, sve 4 jezgre skaču na 100%, ali na 4 filma jedva do 80%.
Probao sam i7 920 i iskreno, bio sam razočaran skoro neosjetnim ubrzanjem. Nešto brže je switchao među virtualnim mašinama od Q6600, ali ništa brže od Phenoma 2.
Idući CPU koji ću uzeti vjerojatno će biti tek iduća generacija sa 16-tak jezgara na par GHz i nekom perverznom količinom keša i to vjerojatno najviše zbog takta od, nadam se, 4GHz?
Ubrzanje u igrama mi u posljednje tri generacije rješava isključivo grafička kartica.
tocno to.. ljudi sa sa vecim monitorima samo trebaju brinut koju grafulju imaju i ajmo reci dovoljan je bilo kakav 4 jezgreni procm ma i 2 jezgreni je isto dovoljan
sta fali jednom e8500 koji radi na 4.0??
pa to moze nahranit bilo koju grafu
nisam baš siguran phenom bi mogo dobiti zbog visokog tanka
Mene bas zanima kakvu to tocno razliku u igrama izmedju dva high-end procesora u igrama ljudi VIDE.
Dakle, ne u benchmarcima nego u samom IZVODJENJU igara (dakle, "vide").
Jedno vrijeme drzao sam procesor (Q9550) na 3.825GHz i graficku naclockanu do njenog maximuma.
Sve divno i krasno, benchmarci lete, a igre se vrte bez najmanjeg problema.
Sada mi je procesor na stock frekvenciji, a grafickoj je clock "skinut" za pola (flashan BIOS sa EVGA FTW frekvencijama).
Razultati u 3DMarkovima su drasticno pali.
Ali izvodjenje igara je i dalje savrseno glatko i ne vidi se apsolutno NIKAKVA razlika u samim igrama i izvodjenje igara je potpuno isto glatko kao i kada je sve bilo naclockano.
Kada bi povukao fraps ili nesto slicno vjerovatno bi vidio razliku sada i prije kada je bilo sve naclockano, ali bas samo izvodjenje igre, dakle ono sto se VIDI je potpuno isto.
S tim da je kod mene vec pomalo "zastarjela" GTX260 192SP, ali cak niti ona nigdje niti malo ne posustaje, tj. ne vidi se nigdje da bi mogla imati s nekom igrom problema i da ju ne bi mogla glatko vrtiti (na 1680*1050).
Dakle, price da netko VIDI razliku u igrama izmedju 2 high-end procesora su price za malu djecu i flejmanje po forumima. Razliku u igrama se moze VIDJETI samo po grafickim karticama i to iskljucivo ako je jedna preslaba.
Ako su obje graficke dovoljno jake da sve vrte bez problema na eye candy postavkama tada se niti tu nece vidjeti razlike.
BTW, imam na kompu snimljene cak benchmarke FarCry2.
Jedan set se vrtio na Q6600@3.2, a drugi set se vrtio na Q9550@3.825. Graficka i sve ostalo je isto.
Na 1680*1050 su rezultati IDENTICNI iako je Q9550 na 3.8 neusporedivo jaci od Q6600 na 3.2. Razlika je na nivou "greski" testiranja odnosno cca. 0,5-1 FPS.
Ocito je da se igra vrti onako koliko ju graficka moze vrtjeti i da sta god radio sa procesorom ona nece dati vise frejmova. Jedino povecanje se moze dobiti stavljanjem jace graficke kartice.
Jedine vidljive razlike u igrama kada se koriste high-end (ili dobar mainstream) procesori se moze vidjeti ako se stavlja jaca graficka i samo bolja graficka moze dati vidljive (dakle, ne benchmark) rezultate.
A i to samo ako ona "slabija" nije dovoljno dobra da sve vrti bez problema. Posebno ako se koriste 1920*1200 rezolucije, e tu se tek nece vidjeti nikakve razlike izmedju 2 high-end/high-mainstream procesora nego ISKLJUCIVO izmedju grafickih kartica.
Ja sam već davno objasnio jednu vrlo bitnu stvar i bio osporavan, iako mi je to struka praktički, ali marketing i mediji vole dizati PR bodove i teško je razumom protiv te mašinerije; jer naime, procesor igra ulogu, ali realno vrlo malu. Za igre je bitna grafička kartica, a procesor samo obavlja komunikaciju, dok grafička obavlja pravi posao.
AMD je integracijom memorijskog kontrolera i praktički skipanjem BUS-a uvijek imao prednost i zato su i konfiguracije s više kartica bolje radile na AMD-u, nego Intelu.
Procesor će uvijek biti vidljiv u niskim rezolucijama, poput 800x600, 1024, 1280 max... već iznad toga, grafička kartica postaje više-manje jedina bitna.
Sa Q6600 krenuo sam od 2007... do danas je isti CPU, a promijenio sam sve generacije kartica i to high end za 24" monitor. Rezultat je da mi sve uvijek radi dobro i čak ni najnoviji GTX280 ne optereti CPU.
Problem s procesorima je i što nemaju više prostora za napredovanje. Ako niste primijetili, taktovi su stopirani praktički. A broj jezgara je još uvijek upitne korisnosti iznad nekoliko sve dok se ne promijeni način izrade softvera iz temelja i to nije ni moguće uvijek.
Ja sam već davno objasnio jednu vrlo bitnu stvar i bio osporavan, iako mi je to struka praktički, ali marketing i mediji vole dizati PR bodove i teško je razumom protiv te mašinerije; jer naime, procesor igra ulogu, ali realno vrlo malu. Za igre je bitna grafička kartica, a procesor samo obavlja komunikaciju, dok grafička obavlja pravi posao.
AMD je integracijom memorijskog kontrolera i praktički skipanjem BUS-a uvijek imao prednost i zato su i konfiguracije s više kartica bolje radile na AMD-u, nego Intelu.
Procesor će uvijek biti vidljiv u niskim rezolucijama, poput 800x600, 1024, 1280 max... već iznad toga, grafička kartica postaje više-manje jedina bitna.
Sa Q6600 krenuo sam od 2007... do danas je isti CPU, a promijenio sam sve generacije kartica i to high end za 24" monitor. Rezultat je da mi sve uvijek radi dobro i čak ni najnoviji GTX280 ne optereti CPU.
Problem s procesorima je i što nemaju više prostora za napredovanje. Ako niste primijetili, taktovi su stopirani praktički. A broj jezgara je još uvijek upitne korisnosti iznad nekoliko sve dok se ne promijeni način izrade softvera iz temelja i to nije ni moguće uvijek.
Ja ko idući korak vidim integraciju i RAMa na procesore. Ili nešto u tom stilu; pa već je prisutno na grafičkama.
pošto znamo da je intel brži na istom taktu od AMD-a onda je i bolji
LOL, upravo suprotno!
Ne, nije suprotno. Dobro je pinskin rekao.
Nitko mi nije odgovorio na pitanje.
Fino na sobitzi pise....X3 710 je poderao sve E8400,E8600 u igrama a radi na manjem taktu od njih. GTR je bio pravi masakar u korist AMDa s vise od 20 FPSa razlike recimo....mada je to do 3. jezgre ;) Slično su se i Quadovi proveli.....
Zato vas molim,najte generalizirat stvari :)
Vjerujem da ste u pravu sto se tice igara i procova, da je i dualac i vise nego dosta za igre(pogotovo na 4GHz) ali zasto onda danasnji reviewi koji su ganjali 2x5870 govore da i7 975 EE nije dovoljan za iskoristit te grafe?
Zasto su u Bug-u dok su testirali 2x4870x2 rekli da qx9770(ili 9650 neznam tocno)@neznam-kolko-Ghz(mislim da je bilo 3.5GHz) nije dovoljan za nahranit te grafe?
Sto se tice dekodiranja naxeem tu (po meni) nisi u pravu evo ja isto kao i ti cesto fullHD filmove prebacivam u mp4 format da ih mgu pogledat na Diamondu..i mogu ti reci razlika izmedu q6600@2.4GHz, te oc@3.6GHz se osjeti..eh sad kolko bi se osjetilo i7 vs q6600 nebih znao...
Evo prvo: Imam 15 godina, za neke sam ja samo kenjac ali cu reci nesto...
1. Nikada ne gledajte "REVIEWE" jer svi one grafikone riktaju po svom kako se njima prohtije jer su ili placeni da daju bodove u korist nekog procesora ili graficke ili su jednostavno jedni jaaako nabrijani FLEJMERI, znaci reviewi su gluposti.
2. Osobno smatram da su Intel i AMD podjednaki.
3. Evo moje misljenje:
Intel i5 - Igre i aplikacije za solidnu cijenu
Core2Duo/AMD X2 - Igre
AMD Phenom II X4 - Igre, aplikacije
Intel i7 - Samo aplikacije
Eto toliko od mene, pozz.
Slijede mi Thubs Down!(od strane flejmera)
@začetniku teme
TROLE jedan, sve što si htio znati o novoj AMD arhitekturi mogao si lako naći na netu umjesto da postavljaš flamebate temu !!!
Oprosti kolega, ali ja smatram da je moje pitanje bilo na mjestu i da sam dobio odgovore na pitanje u prvih 5 postova, a ovo u što je dalje tema prerasla nije moja briga, mod može zaključat temu kad god hoće, jer sam ja svoje odgovore dobio gdje sam i tražio, i ubuduće se suzdrži od vrijeđanja, tu smo da raspravljamo i dokazujemo a ne da se vrijeđamo!?
Budući da moram zbog svoje zainteresiranosti za informatiku(dok nešto ne svladam ne popuštam)tj. kako sam krenuo sa ovim,moram primjetiti da se mnogo rasprave vodi što je bitnije u kompu.Matična,procesor ili grafička?Možda ja sve to ne razumijem još najbolje,ali sam siguran da ću to savladati.Ali ako grafička je bitnija od svega,da li će slabiji procesor moći to vrtiti?Ako je procesor dovoljno jak,a na matičnu ne stanu dvije grafe preformanse će biti loše bez mogučnosti poboljšanja?I da još jedno pitanje:u Bugu 202 bilo je riječi o komadu hardvera imenom G-Monster-Promise koji se priključuje uPCI-expres(košta ko sv Petra kajgana)a ujedno je to nešto kao grafička koja ima svoju matičnu,procesor,koji pomaže glavnom procu na kompu,te ima min kapacitet od 128 GB ne razumijem za čega.Da li je taj dio hardvera kada se spoji u komp,komp u kompu?Da li takav dio možemo spojiti na neki prastari komp i poboljšati mu preformanse(bez obzira na cijenu to bi se isplatilo,koliko ja to razumijem)ili je to samo dodatak svim malo novijim kompovima?Nadam se da nisam bio prežustar sa pitanjima,možda su moja pitanja preopširna.Molio bih vas za odgovore jer ima i nas neupućenih koji bi voljeli pridružiti se u ovakvim raspravama.Toliko od mene...
Budući da moram zbog svoje zainteresiranosti za informatiku(dok nešto ne svladam ne popuštam)tj. kako sam krenuo sa ovim,moram primjetiti da se mnogo rasprave vodi što je bitnije u kompu.Matična,procesor ili grafička?Možda ja sve to ne razumijem još najbolje,ali sam siguran da ću to savladati.Ali ako grafička je bitnija od svega,da li će slabiji procesor moći to vrtiti?Ako je procesor dovoljno jak,a na matičnu ne stanu dvije grafe preformanse će biti loše bez mogučnosti poboljšanja?I da još jedno pitanje:u Bugu 202 bilo je riječi o komadu hardvera imenom G-Monster-Promise koji se priključuje uPCI-expres(košta ko sv Petra kajgana)a ujedno je to nešto kao grafička koja ima svoju matičnu,procesor,koji pomaže glavnom procu na kompu,te ima min kapacitet od 128 GB ne razumijem za čega.Da li je taj dio hardvera kada se spoji u komp,komp u kompu?Da li takav dio možemo spojiti na neki prastari komp i poboljšati mu preformanse(bez obzira na cijenu to bi se isplatilo,koliko ja to razumijem)ili je to samo dodatak svim malo novijim kompovima?Nadam se da nisam bio prežustar sa pitanjima,možda su moja pitanja preopširna.Molio bih vas za odgovore jer ima i nas neupućenih koji bi voljeli pridružiti se u ovakvim raspravama.Toliko od mene...
Sve troje je bitno, jedno bez drugog ne može raditi
amd vs intel 99999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999 : 0
Nažalost postavio sam nekoliko pitanja,a dobio samo jedan odgovor.Zar nitko ne može odgovoriti na to ili je nešto drugo u pitanju?
Malo si previše siguran.Pozdrav. :)
Sve je rečeno vi se tu svađate oko procesora u igrama a najglavnije je GRAFIČKA KARTICA što će ti i7 i5 a kad imaš npr nvidia 9400 ili ne znam što :)
Pa logično je da ako imaš i5/i7 i namjeravaš se igrat, nemaš grafičku karticu od 100-200kn...
Što se tiče igara...
Zanimljiva mi je izjava da je razlika samo 5-10 FPSa i to neopravdava 300-400 kuna veću cijenu, a u isti trenutak ste spremni dati i 1000 kuna više za grafičku da dobijete jednako poboljšanje preformansa.
A najsmješnije mi je kada vidim - Kupujem konfu do 10 000, služit će za igranje <umetni igre koju su redom eksportane sa Xboxa>
Taj G-Monster ti je SSD kartica koja se spaja u PCI-e utor (to ti je u biti dodatni "hard disk", da ti laički objasnim, ima manji kapacitet, ali hebeno velikom brzinom barata podacima).
Pa si ti procijeni da li ti se isplati kupovati.
Što se tiče igara...
Zanimljiva mi je izjava da je razlika samo 5-10 FPSa i to neopravdava 300-400 kuna veću cijenu, a u isti trenutak ste spremni dati i 1000 kuna više za grafičku da dobijete jednako poboljšanje preformansa.
A najsmješnije mi je kada vidim - Kupujem konfu do 10 000, služit će za igranje <umetni igre koju su redom eksportane sa Xboxa>
Također! Pa oni misle da je 10 FPS-a mala razlika kod procesora, a u grafi je 10 FPS-a OGROMNAA razlika i spremni s dat pun k. vise para za bolju grafu... 10 fps-a je zapravo drasticna razlika (pogotovo kod malog fps-a), probajte igrat na 20 i na 30 fps-a, pa cete se zacudit!
I intel (mislim na noviju generaciju procesora) mozda nije toliko bolji od AMD-a u igrama (ali je sigurno bolji, i to otprilike za "samo" 5-10 FPS-a u single gpu rijesenjima, jer dual nisam imao priliku isprobati), ali u profesionalnim aplikacijama, razvaljuje AMD u velikoj vecini slucajeva.
Iman AMD i isprobao sam intela u istom rangu, pa znam sta govorim i nisam intel fan (fan sam samo best buy-a), ali da sad kupujem novi proc, kupio bi i5 a ne phenom 2, a prije 2 mjeseca situacija bi isla AMD-u u korist!
Problem je u tome što će onaj tko nema love kupiti AMD-a i biti fanboy i dizat ga u nebesa misleći da je neznam što, a onaj tko hoće kupit pravi procesor i ima love/može si to priuštiti će kupiti i5/i7 i uživati...
Ja to kužim,al šta kad se NEMA za uložit? Šparaj,opet šparanje dok AMD ne izbaci neš,onda ispada da se opet zahebo. Ja sam samo htio reći da svaki proizvod ima svog kupca....oni koji imaju para uzece intela,oni koji nemaju ici ce na AMDa....amen. A i vidjecemo ocekivno snizenje cijena prije žić-boa pa bumo onda sudili....
Malo o.t.:) Evo gledam da ću kupit konfu sa periferijama i dođe mi oko 6000 kn. Da li bi mogao ja očekivat za period prije Božića neki popustić do jedno 5500 kn ili?
Problem je u tome što će onaj tko nema love kupiti AMD-a i biti fanboy i dizat ga u nebesa misleći da je neznam što, a onaj tko hoće kupit pravi procesor i ima love/može si to priuštiti će kupiti i5/i7 i uživati...
Ja imam love i kupio sam AMD-a.
Možda si mislio reći "ima love za bacanje"?