AMD matične koje treba izbjegavati

poruka: 44
|
čitano: 12.436
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Evo jedan mali popis aktualnih AMD matičnih ploča koje treba zaobilaziti u širem luku pri kupovini.

Sortirati ću po proizvođačima, a po proizvođaču po socketima. Navodim matične poznate po problemima.

AM2+ i starije nema smisla nabrajati pošto ih više takoreći nema u prodaji.

GIGABYTE

AM3+:

GA-M68MT-S2 (r3.1)

GA-78LMT-S2PT (r3.1)

AM3:

GA-880G-UD3H

GA-880GM-UD2H

GA-880GM-D2H

GA-MA785GT-UD3H

GA-MA785G(P)MT-UD2H/US2H

GA-MA78LMT-US2H

GA-MA78LMT-S2

GA-MA78LMT-S2H

GA-MA74GMT-S2

GA-M68MT-S2P rev2.3 i starije

GA-M68MT-D3/S2

GA-M52LT-D3/S3P

ASROCK

AM3+

8880GM-LE FX

985GM-GS3 FX

960GM-(G)S3 FX

960GM/U3S3 FX

N68-V(G)S3 FX

N68-GS3 FX

FM2

FM2A75M-ITX

MSI

AM3+:

970A-G46

970A-G45

870A-G54 (FX)

870S-G46 (FX)

870S-C45 (FX)

880GMS-E41 (FX)

880GMS-E35 (FX)

880GMA-E35 (FX)

860GM-P43

860GM-S41

760GM-E51 (FX)

760GM-P23 (FX)

760GM-P21 (FX)

AM3

Doslovno SVE

Asus i ostali - ako nisu na listi vjerojatno su OK.

NAPOMENE

- Kada kupujete AMD ploču, gledajte da ima barem 4+1 faznu regulaciju napajanja procesora i da nije na ovoj listi.

Ako je ploča 3+1 faze (ili slabija), ne stavljajte gore ni slučajno procesor s TDP-om većim od 95W i ni slučajno nemojte overclockati.

Ako ste svoju matičnu pronašli negdje među ovima s liste - nastojte ju što prije zamijeniti, prije nego vam se jave problemi.

Ili jednostavno durajte dok imate jamstvo (MSI barem daje 36 mjeseci iako su im ploče katastrofa).

Edit:

Više info o naponskim regulacijama i sličnom na:

http://www.overclock.net/a/about-vrms-mosfets-motherboard-safety-with-high-tdp-processors

http://www.overclock.net/t/946407/amd-motherboards-vrm-info-database

Provjerite Boss Game @ http://boss-game.com/forum2/index.php
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 18:19 (191x7).
Moj PC  
6 9 hvala 6
13 godina
neaktivan

Ja imam ovu 760GM-E51 (FX) i radi mi godinu dana super zast bi je izbjegavao?

Dečo mešalica je v morju.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Re: AMD matične koje treba izbjegavati
WrongType kaže...

Loša 4+1 regulacija (korišteni loši, kvarljivi mosfeti koji ne podnose dobro temperature i opterečenje), VRM-ovi crkavaju, overvoltanje (na 3 ili 4 jezgrenim procesorima), nestabilan napon, nema zaštitu vrm.ova u slučaju pregrijavanja, opasno po procesor, veliki udio u vraćanju proizvođaču...

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.1.2013 18:18 (191x7).
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...
WrongType kaže...

3+1 regulacija, korišteni loše mosfeti, VRM-ovi crkavaju, overvoltanje (na 3 ili 4 jezgrenim procesorima), nestabilan napon, nema zaštitu vrm.ova u slučaju pregrijavanja, opasno po procesor, veliki udio u vraćanju proizvođaču...

Uh dosta toga ako se ukaze prilika mjenjam plocu :D

12 godina
neaktivan
191x7 kaže...
WrongType kaže...

Loša 4+1 regulacija (korišteni loši, kvarljivi mosfeti koji ne podnose dobro temperature i opterečenje), VRM-ovi crkavaju, overvoltanje (na 3 ili 4 jezgrenim procesorima), nestabilan napon, nema zaštitu vrm.ova u slučaju pregrijavanja, opasno po procesor, veliki udio u vraćanju proizvođaču...

Oprosti kolega.,al mislim da se varas u vezi ove ploce..Jedan forumas(nesjecam se nicka) jer rekao da je ovo najbolja m-atx ploca ., i ja ju imaam,kupio sam je prosle godine u 1mj. u hg spotu.,garancija traje naravno,stoji mi ispod kreveta zapakirana nikad koristena(ima podrsku za bullya),kolko bi mogao dobit za nju tu na forumu?

<3Ako sam ti pomogao stisni HVALA <3, Madridista para siempre!
13 godina
protjeran

Iskren ću ti bit ali ovo ti je bedastoća .. sve ove ploče su OK ali nisu za nikakav boli glava OC nego sve u granicama normale .. nisu zato bezveze jeftinjava

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Moj PC  
9 1 hvala 1
17 godina
Bulldozer kaže...

Iskren ću ti bit ali ovo ti je bedastoća .. sve ove ploče su OK ali nisu za nikakav boli glava OC nego sve u granicama normale .. nisu zato bezveze jeftinjava

Nisi u pravu. Navedene ploče su ekstremno kvarljive, zato sam i složio popis.

13 godina
protjeran

Nisi u pravu .. a druga stvar je šta dosta tih ploča nit nikad nije bilo u RH u prodaji

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Moj PC  
3 2 hvala 0
13 godina

ja imam GA-MA785GT-UD3H i radi uredno cijelo vrijeme

LoL: CRORenato NFSW: Remzi1996
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Meni za sada radi odlicno a vidjet cu kako ce raditi dalje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Retardirana tema.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
6 0 hvala 0
12 godina

Trebao bi uskoro uzeti polovnu dfi party lan dk 790fx-m2rs pa me zanima koju ima faznu regulaciju. Pitam radi toga što nema baš previše podataka na netu o njoj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Dobra ploča koju je pregazilo vrijeme.

OK je za OC, ali DDR2 i nema podrške za novije AM3 procesore tipa novije phenome 9xx serije.

Nemaš nikakvu više podršku na Web-u jer je DFI zatvorio vrata prema krajnjim kupcima (radi samo za firme serverske ploče, i to je to).

Ne vrijedi više od 300kn. A za te novce se nađe i polovna 890GX Extreme3 sa garancijom, sa DDR3 koji je mnogo povoljniji.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
17 godina

Pa, nisam nigdje naveo da će se svaki primjerak navedene ploče pokvariti (i/ili praviti probleme).

To su samo matične poznate po problemima.

Moj PC  
1 3 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zbog čega ih treba izbjegavati? Jel stojiš iza tih tvrdnji, ti si ih sve testirao?

17 godina

Nisam ih ja testirao, informacije su iz vise izvora.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Evo koje sam osobno testirao i koje nisu bile radile probleme i bile su ispale odlične

GIGABYTE

AM3+:

GA-M68MT-S2 (r3.1) -- bila je odlična, limitiran OC i BIOS, samo jedna reklamirana

GA-78LMT-S2PT (r3.1) -- radio i sa novim revizijama i sa starijim sve odlične nijedna reklamirana i uredno drže FX 6100 na 4.5Ghz

GA-MA785GT-UD3H -- radi normalno i uredno dosta dobra ploča

GA-MA785G(P)MT-UD2H/US2H -- isto kao gore

GA-M68MT-S2P rev2.3 i starije -- jedna reklamirana zbog etherna,

GA-M52LT-D3/S3P   - --- nijedna reklamirana, uredno rade, 

ASROCK

Nijednu osim N68 nisam probao tako da neznam kakve su .. ali skuplje sam probao

MSI

AM3+:

970A-G46 -- ploča sa dobrim layoutom, dosta stvari sređeno naspram G45

970A-G45 -- veli vDrop

870S-C45 (FX) -- odlična ploča sa manom 2 utora za memoriju

760GM-E51 (FX) -- odlična ploča, stvarno svake kune vrijedna, stabilna i odlična za OC i stabilnost .. jedina mana dosta dug post ima

760GM-P23 (FX) -- može se pitat i po forumu i za donji model da su okej i za solidan oc

760GM-P21 (FX) -- gore navedeno

Moj PC  
3 2 hvala 1
14 godina
neaktivan

Daj navedi izvore jer ti ovako tema gubi na vjerodostojnosti. Samo nemoj reći pročitano na nekim drugim forumima. Ljudi krivo slože računalo

i onda lagano kažu da matična ne valja. Dobar dio matičnih koje si naveo su best buy za pare za koje se prodaju. Nemaju nekog dobrog potencijala

za OC, ali su daleko od toga da ne valjaju.

14 godina
neaktivan
Brian kaže...

Daj navedi izvore jer ti ovako tema gubi na vjerodostojnosti. Samo nemoj reći pročitano na nekim drugim forumima. Ljudi krivo slože računalo

i onda lagano kažu da matična ne valja. Dobar dio matičnih koje si naveo su best buy za pare za koje se prodaju. Nemaju nekog dobrog potencijala

za OC, ali su daleko od toga da ne valjaju.

EDIT:

kolega me pretekao i naveo dobre modele, a osobno imam ovu:

760GM-P23 (FX) -- može se pitat i po forumu i za donji model da su okej i za solidan oc

i odlična ploča za te pare.

13 godina
protjeran

Ja sam naveo modele sa kojima sam rukovao/radio .. ostalo je sve kao Mid/High range i ne spada pod ovu kategoriju

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Mogu reći za ove 970 i 760 koje si naveo iz više izvora da valjaju i da vrijede te pare, a jamstvo je 36 mjeseci. Za MSI naravno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 1:56 (Brian).
13 godina

Ja imam MSI 760 gm p23 fx i nzm dali je zbog matične,ali odtkad sam je kupio(5 mjesec 2012) mi se komp frezao od prvog dana,ali sam nekako uspio namjesiti tako što sam stavio rame na način rada 1t(sporiji),spustio napon na procesoru i sve moguce smanjio sto se moze i onda mi se znati freezati jedno-dvaput mjesečno,i tako je bilo do prije nekih 50-ak minuta kad mi se frezao 4 puta zaredom nakon što sam ušao u igru i sad nzm dali je to nešto povezano s tom matičnom

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sstrmi kaže...

Ja imam MSI 760 gm p23 fx i nzm dali je zbog matične,ali odtkad sam je kupio(5 mjesec 2012) mi se komp frezao od prvog dana,ali sam nekako uspio namjesiti tako što sam stavio rame na način rada 1t(sporiji),spustio napon na procesoru i sve moguce smanjio sto se moze i onda mi se znati freezati jedno-dvaput mjesečno,i tako je bilo do prije nekih 50-ak minuta kad mi se frezao 4 puta zaredom nakon što sam ušao u igru i sad nzm dali je to nešto povezano s tom matičnom

Nije zbog matične, a ti imaš sigurno fx8120 proc i preslabo napajanje?

13 godina
Brian kaže...

nop,imaš konfu pod moj pc

14 godina
neaktivan
sstrmi kaže...
Brian kaže...

nop,imaš konfu pod moj pc

Imaš napajanje 430 W u max loadu. To napajanje je efikasno minimalno 80 % i ajmo reći ima stvarnih 385 W.

Imaš grafičku karticu koja je 192 bitna i traži minimum power od 400 W. Na to nakači još i ostale komponente, fx4100 sa 4 jezgre od 3.8 GHz, ako se clocka onda troši

i više.

Prvo napravi flash biosa.

HDD skeniraj sa HD Tune, a memoriju sa memtest. I ako ovo ne izbaci grešku probaj sa jačim napajanjem. Ovo tvoje je kvalitetno i trebalo bi držati

jedino ako imaš još puno ventova i potrošaća nakačenih.

17 godina

Bulldozer, na dvije MSI ploče što si hi sam nabrojao pod dobre sam se sam uvjerio da ne valjaju ni pišljiva boba.

Jedna od njih, 760GB-PC (FX), kolega stavio gore PII 965BE, neclockano ništa, opteretiš proc temperatura raste i odjednom paf pokazuje 250°C i test stabilnosti se crasha.

Zamijenimo proc s 960T (dakle 95W proc), problem identičan. Uzmemo novu istu takvu ploču, neotpakiranu, 960T problem isti, 965BE problem isti.

Druga je jednostavno prestala raditi, jednog dana nemoguć boot, mislim da se radilo o 870S-C45 ili neka AM3 ali nisam 100% siguran.

Što se Gigabyte ploča s 3+1 tiče, kolega se nagledao izgorjelih vrm-ova na tone, valjda jer najviše Gigabyte ploča i prodaje.

MSI ima uvjerljivo najlošije mosfete korištene na AMD pločama. Brljaju.

Brian kaže...
sstrmi kaže...

Nije bome zbog slabog napajanja već zbog kenjave matične.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 2:21 (191x7).
15 godina
neaktivan
Brian kaže...

Imaš napajanje 430 W u max loadu. To napajanje je efikasno minimalno 80 % i ajmo reći ima stvarnih 385 W.

Imaš grafičku karticu koja je 192 bitna i traži minimum power od 400 W. Na to nakači još i ostale komponente, fx4100 sa 4 jezgre od 3.8 GHz, ako se clocka onda troši

i više.

Prvo napravi flash biosa.

HDD skeniraj sa HD Tune, a memoriju sa memtest. I ako ovo ne izbaci grešku probaj sa jačim napajanjem. Ovo tvoje je kvalitetno i trebalo bi držati

jedino ako imaš još puno ventova i potrošaća nakačenih.

ne racuna se efikasnost na taj nacin nit grafa trazi 400W

14 godina
neaktivan

Ja ti kažem da na toj matičnoj držim fx 8120 sa hd4850 1 GB i da mi je preslabo napajanje radilo isti problem. Zamjenom na jače napajanje nestao je problem.

Neka flesha bios pa ćemo vidjeti.

14 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

Normalno ja ni jedno napajanje nije 100 % efikasno, a grafa traži 400 W minimum:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4070#ov

Piše ti na stranici proizvođača, a ako to nije točno onda neznam šta je.

17 godina
Brian kaže...
ATiGamer kaže...

Normalno ja ni jedno napajanje nije 100 % efikasno, a grafa traži 400 W minimum:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4070#ov

Piše ti na stranici proizvođača, a ako to nije točno onda neznam šta je.

80+ certifikat na 430W bi značilo da kada daje računalu 430W da je učinkovito preko 80%.

Drugim riječima, da kada daje 430W iz zida vuče oko 530-540W a ne da je maksimum što može dati 80% od 430W koje vuće iz zida.

Dakle to je prva stavka za koju si krivo informiran.

Drugo, to što proizvođač piše odnosi se na potrošnju cijelog računala i na nekvalitetna napajanja (kineska tipa MS Industrial).

Ajd razmisli koliki bi ti račun za struju bio da ti samo grafa dok radi vuče 400W...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice