Vidim tu puno zahtjeva za koje prijenosno računalo odabrati pa bih htio pomoći svima tko je u nedoumici.
Nakon par godina korištenja različitih prijenosnika pred 2 mjeseca sam kupio prijenosnik s kojim sam konačno zadovoljan.
Budući da sam student s "limited" buđetom tražio sam najbolje za lovu koju ću dati.
Prijenosnik o kojem govorim je ACER ASPIRE 5738
Postoji puno verzija ovog prijenosnika. Konkretno ja sam kupio acer 5738ZG i to je ona koju preporučam.
Specifikacije - iako ovise o točnom modelu kojeg čete kupiti za oko 4000 kuna možete dobiti ovo:
CPU: Pentium Dual Core T4300Clock Speed (GHz): 2.1Cache: 1MBFSB (MHz): 1066
Screen: 15.6" WXGA (u rezoluciji - 1366 * 768 - to vam je HD ready rezolucija)
Graphics: ATI Radeon HD 4570Graphics Memory: 512M-DDR3 (64*16*4)
RAM Slot 1: 2GB i ram slot 2: 2GB - to je ako uzimate verziju s 4 GB koju bi preporučao
HDD 1: 500GB
Optical Drive: 8x DVD-RW
Wireless: Acer Nplify 802.11b/g/Draft-N
Battery: 6 Cell
WebCam: 0.3M DV
Weight (KG): 2.8
Unit Dimensions (mm): 383 (W) x 250 (D) x 26/37 (H) mm
5-in-1 card reader (SD, MMC, MS, MS PRO, xD)
Four USB 2.0 ports
HDMI port with HDCP support
External display (VGA) port
Headphone/speaker/line-out jack with S/PDIF support
Microphone-in jack
Line-in jackEthernet (RJ-45) port
Modem (RJ-11) portDC-in jack for AC adapter
Bluetooth
Postoji još 5738DG - to vam je zapravo onaj koji je bio u prošlom broju Buga s 3D zaslonom - nebi ga preporučio jer košta više od 500 kn više za mogućnost koju nećete previše koristiti.
5738PG koja vam daje mogućnost ekrana koji je osjetljiv na dodir - kupite ovaj samo ako ćete sigurno koristiti tu mogućnost i ako vam ne smetaju otisci prstiju po ekranu :)
5738Z - ova verzija ima integriranu grafičku na matičnoj ploči (čitaj: lošu) - ova verzija je za one koje se ne žele igrati na računalu
Zbog čega je ovaj prijenosnik dobar:
Prije svega zbog konfiguracije, dobivate odlične komponente za dobru cijenu. Imate sve mogućnosti od povezivanja bežično bluetoothom, wirelessom, modemom, dobru web kameru, i sve to dosta dugo drži na bateriji.
Zvučnici - ovi zvučnici su odlični, em su glasni em su kvalitetni. Prema drugim prijenosnicima jako sam zadovoljan.
Dizajn - gemstone je ime dizajna koji ovaj laptop koristi i ako pogledate sliku ili sliku vidjet ćete da izgleda odlično.
Igranje - Ovo je prijenosnik srednje klase tako da nemojte računati da ćete igrati najnovije igre na full detaljima, ali ja sam instalirao dosta igrica i mogu reći da vrti na full detaljima sve igre do 2006. godine. Far cry2 mi je radio na nativnoj rezoluciji s dosta visokim postavkama na directX 9. Također WoW radi odlično, Dragon age origins radi na high, a o igrama kao što su League of legends ili slično ne treba niti govoriti. Kad postavljate postavke u igrama za grafičku koja je unutra (radeon 4670 sa 512 memorije) možete jako visoko postaviti opcije sve dok ne stavite high resolution sjene (shadows), sa tim se muči ostalo mu nije problem.
Touchpad - ima multitouch, sve dok to nemate neznate kolko toga propuštate :) Touchpad s multitouchom je zbilja odlična stvar i može se konfigurirati prema korisnikovim potrebama kako god vam paše. Pokraj touchpada imate veliku tipku za isključivanje istog pa nema više slučajnog micanja mišem.
Baterija - brzo se puni ( za oko 1 sat ako se ne igrate u to vrijeme) i traje oko 3,5 sati - normalno, s power saver opcijom u windowsima.
Tipkovnica ima "svaku tipku posebno" tako da nije problem je čistit i odlična je na dodir. Također ima cijelu numeričku tipkovnicu i veliku enter tipku :)
Ekran - 16:9 je trenutno in pa su i filmovi složeni za to. Boje su čiste i svjetlina je odlična. Imajte u vidu da je to 15" tako da to nije veliki ekran.
ACER je trenutno najbrže rastući prodavač prijenosnika u europi pa to govori samo za sebe da su korisnici prepoznali da nisu samo jeftina nego i kvalitetno napravljena računala koja oni proizvode. Ako imate predrasude oko imena tvrtke, računala im se više ne kvare kao nekad niti sam ja imao problema s bilo kojim od njih.
Par zamjerki - zbog gamstone dizajna vrlo se lako vide otisci prstiju na njemu, al se isto tako lako može obrisati bilo kojoj mekanom krpom i oni nestaju. Tipke na touchpadu su očajne, bar po meni. Prestao sam ih koristiti te koristim tapkanje po touchpadu kao alternativu i dobro funkcionira. Tipke za smjer (strelice) su male i iako dobro rade treba se na njih naviknuti ako imate velike prste. Što se tiče zvuka postoji jedan problem, ako glasno slušate muziku zbog vibracije koju proizvode zvučnici počinje vibrirati "kvačica" kojom otpuštate bateriju te dobivate neki priglupi zvuk u pozadini. Kako bi to riješili zalijepite crnu izolir traku na nju tako da ne vibrira više - bilo je vrlo iritantno dok nisam našao ovo riješenje.
Na što paziti kod kupnje - datum proizvodnje mora biti barem od 10. mjeseca 2009. godine pa na gore. Pazite da su vam specifikacije točno takve kakve želite, nedajte da vam daju slabije od DDR2 memorije. Ako već imate windowse obavezno kupite verziju s linuxom ili freeDOS-om jer opet ne trebate bacati lovu gdje netreba :) Windows 7 radi predobro na ovom prijenosniku.
Uf jesam se raspisao :)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
UPDATE:
Evo pročitao sam baš novi Bug i vidim u njemu ovaj laptop je na best buyu :)
Znao sam da će bugovci prepoznati kvalitetni laptop za jeftine pare.
Doduše oni su stavili model 5542G-504G50Mn kao najbolji, a 5738ZG popljuvali jer su dobili neki jadan model s malim diskom i velikom cijenom... Al ako možete nabaviti ovaj potonji po nižoj cijeni kao što sam ja (u COM-u) onda uzmite potonji jer memoriju na kartici možete overclocirati, a i nisam siguran dal se ovaj prvi nakon par godina korištenja ne pregrijava baš zbog toga.
Dakle kad tražite, tražite baš ovaj model: 5738ZG-434G50Mn - taj ja imam, a to vam je onaj isti opisan u bugu al s bluetoothom i 500 gb diskom ko nešto između ona dva na strani 63.
I da još dodam ima čitač otisaka što ne vidim na ni jednom od modela opisanih u bugu, a zaboravio sam navesti u postu iznad.
Poslao sam ti privatnu poruku, ali vidim da nisi primjetio, a mozda ti nije ni stigla.
Posto sam vidio da imas ACER aspire 5738ZG, a ja sam ga uzeo prije mjesec dana, pa me interesuje da li se kod tebe cooler ikada gasi??
Posto sam radio na mnogim laptopima i kod svakog se cooler nakon odredjenog vremena ugasi, medjutim kod ovog modela on je uvijek upaljen. (istina na malom broju okretaja). Odnio sam ga na servis i njihov odgovor je bio da cooler mora uvijek raditi jer mu je grafika odvojena...hmmm, mada mene interesuje to ipak iz prve ruke.
Operativni sistem je Win 7 x64, mada bio sam nabacio i XP, reko da nije do toga, ali ocigledno da nije. Ako mozes, molim te da mi posaljes povratnu informaciju, da ga bezveze ne vucaram po servisima.
Unaprijed hvala na odgovoru.
(otvorio sam ovu temu na forumu, pa mozes i tamo odgovoriti http://www.bug.hr/forum/topic/prijenosna-racunala/acer-aspire-5738zg-cooler/44920.aspx)