Zanima me koja se verzija SATA priključka nalazi u prijenosniku B50-30 (59-421047, model sa procesorom n3530). Naime u nekim modelima b50-30 se može pronaći SATA 2 disk, a u nekim SATA 3.. zbog čega nisam siguran koja je verzija priključka na matičnoj. Iako bi mi bilo logično da u modelu iz 2014 bude SATA 3 priključak, zbunjuju me ovi SATA 2 diskovi.... Probao sam saznati specifikacije preko machine type i serial number brojeva, kontaktirajući lenovo hrvatska, ali odgovora još nema. Hvala unaprijed
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako jos nisi kupio, niti nemoj. Svi ti Nxxxx procesori su dostatni za osnovno surfanje, ali vec, dokument ili dva sastrane + 3-4 taba u chromeu te ako su od njih koji facebook i youtube stvar pocinje lagano štekati.
Sto se tice prikljucka, gore je sata 3, makar ne vidim nikakvu bitnu razliku da se radio i o sata2, u slucaju mehaničkog diska - isti u laptopima jedva postižu sata 1 brzine i to možda 1-2 komada su u stanju. Ako se radi o SSD-u cijela platforma je jednostavno spora i u svakodnevnom koristenju neke realne razlike izmedju sata 2 i 3 neces vidjeti niti iskoristiti.
Taj 987u je napravljen od punokrvne sandy jezgre i puno više sirove snage ima u odnosu na Atome - sad s nazivom Nxxxx. Quadovi su cak i kolko tolko ok, ali postaju problem u dobrom djelu softwarea koji bas i ne podrzava najbolje 4 jezgre. Zato u tim "low budget" laptopima uvijek bi radije isel na nekakav Celeron ili idealno Pentium koji su bazirani na sandy/ivy/haswell jezgri nego ove na atomima. Skoro pa bilo koji ulv haswell/ivy je jači od tih malih Atoma.
Ako se gleda diagonala 15.6 nema smisla gledati nekaj s tim bay trail atmomima. Laptop s bay trail quadom košta oko 2500kn i neka realna ušteda tu pada u vodu s obzirom da se tu blizu nalazi Pentium 2020M koji ih sažvaće i pljune :) Ako te bas brine potrosnja i grijanje (a taj mali pentium se ni u najluđem svemiru ne grije, par komada unutar g500 mi je proslo kroz ruke) imas Asuse sa i3 3xxxU od 2700kn nadalje.
Sad, ako ideš na neku manju diagonalu nažalost moras dosta para potrošit da dobiješ "ozbiljniji" procesor.
S obzirom da ti je dostatan bio gore navedeni pentium, ja bi upecao nešto s 2020M i upiknuo unutra SSD zajedno s caddyem za ostatak para i uzivao u jako ljepoj brzini :)
Da, nažalost, slaba je ponuda modela s manjom dijagonalom, a i skuplji su. Inace mi je trenutna dijagonala od 14" idealna...
Proučit ću još malo ponudu. Hvala puno na trudu i pomoći! :)
Da, nažalost, slaba je ponuda modela s manjom dijagonalom, a i skuplji su. Inace mi je trenutna dijagonala od 14" idealna...
Proučit ću još malo ponudu. Hvala puno na trudu i pomoći! :)
Ne bi bilo lođe pogledat rabljenu business klasu, pogotovo jer dobar dio njih ima još uvijek garanciju, a dobis interesantno jake procesore unutra:
Poput 8470p, 6470b, cak i modeli sa sandy bridge 8460p i 6460b su puno jači od svih ovih pentiuma, ulv procesora, a da ne velim atoma. Navodim HP, jer cak i ako kupis laptop bez racuna jamstvo je ostvarivo samo i po serijskom broju preko ovlaštenog servisa.