Pošto nisam našao na ovom forumu iskustva s hlađenjima kad sam kupovao svoje hlađenje za laptop, napisati ću nešto o cooleru koji sam kupio i rezultate hlađenja.
Dakle cooling pad koji sam uzeo je Cooler Master Notepal E1.
Uzeo sam ga zbog velikog ventilatora, 23cm, veći je čak nego na modelima za 17'' laptope. Minus za ovaj model je taj što nema potenciometar, dakle ne može se podešavati brzina vrtnje ventilatora ali na recenzijama po netu su pisali da je ventilator u laptopu čak glasniji tako da to nije trebao biti problem. Kažem nije trebao jer je moj model poprilično glasan (app na mobitelu kaže 40dB, a na max bi trebao biti 20dB) ali nositi ću ga u trgovinu, nek ga šalju na popravak ili nek daju drugi. Kupio sam ga u Linksu dok je bio na akciji za 145kn.
Evo sad ono najvažnije - temperature. Na prvoj slici je bez coolera, na drugoj sa coolerom. Igrao sam GRID 2 pola sata u oba dva slučaja, između toga sam ostavio latop da se ohladi tako da bi uvijeti trebali biti jednaki. Temp u sobi je 20 *C.
E sad, popodne sam rastavljao laptop, bilo je malo prašine u rebrima hladnjaka, ispuhao to, stavio novu pastu (Arctic Cooling MX-4). Ovo su nove temperature, sa coolerom. Ako nekoga baš zanima koliko je samo čišćenje pomoglo mogu sutra isprobati bez coolera. Dakle isto GRID 2, pola sata.
Dakle zamjena paste je pomogla čak i više nego cooler ali ako se redovito igrate na laptopu moja preporuka je i čišćenje i cooler. Ne griju se samo procesor i grafička, cooler hladi cijelu donju stranu uključujući i RAM i tvrdi disk.
Evo dijelovi laptop naokolo po sobi... xD I nije bilo viška dijelova.

Ako koga još što zanima nek slobodno pita.