Ili ako je FTTB ali te se da na prste nabrojati - u Rijeci ih je koliko znam samo par takvih (G. Duelle, Vitomira Širole?)
T-Com Internet
- poruka: 19.831
- |
- čitano: 6.755.642
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
Planiram produžiti ugovor i dići brzinu sa 500 na 1 Gbit/s.
Da li za 1 Gbit može ostati arcadyan ili će mi uvaliti neki drugi router?
Planiram produžiti ugovor i dići brzinu sa 500 na 1 Gbit/s.
Da li za 1 Gbit može ostati arcadyan ili će mi uvaliti neki drugi router?
Može naravno, ako već imaš Nokia ONT ili Huawei onda si miran, al ako imaš Raisecom onda će ići samo zamjena ONT-a jel on ne podržava gigabitne brzine ako se ne varam
Planiram uzeti 3 mash (t-comova) uređaja za 3 stana. (ja živim u 4.tom) i ruter je kod mene u stanu.
Dali se na njima može kreirati "zasebna" wifi mreža (naziv i lozinka) i dodjeliti im neki brzinu...
Imam gigabitnu za sada
Cilj mi je za sebe imati na "glavnom" ruteru svoju brzinu a ostalim stanovima dati drugu mrežu s nekom brzinom (s time da bi na tom mreži trebalo raditi i dodatna 3 max tva)
Dali je netko slično već radio i kakva su iskustva?
Isplati li se kupiti ovaj ruter?
Moja lokacija Svetice, Zagreb
https://www.chipoteka.hr/router-strong-5grouterax3000-5g-lte-nano-sim-wi-fi-6-telefonski-prikljucak-rj11-9150051637
pozz ekipa imam par pitanja pa ako je neko voljan odgovoriti
naime sa jucerasnjim danom mi je aktivirana optika (300/150) i sve sljaka super ali ja debil nisam citao da za 4 eura vise mogu dobit 1000/500 te se javljam htu na web prije doplaska tehnicara ali me agent tamo uvjerava da isto mogu i preko weba rjesit i da ce biti aktivirano kroz par sati kad me spoje samo se javim na chat. zna li se koliko im treba za aktivaciju te brzine ? (posto mi kroz app nudi ssamo 500/250) router je technicolor fga2233 ako ista znaci i ima li smisla zvati direktno helpdesk da bi se proces ubrzao
pozz ekipa imam par pitanja pa ako je neko voljan odgovoriti
naime sa jucerasnjim danom mi je aktivirana optika (300/150) i sve sljaka super ali ja debil nisam citao da za 4 eura vise mogu dobit 1000/500 te se javljam htu na web prije doplaska tehnicara ali me agent tamo uvjerava da isto mogu i preko weba rjesit i da ce biti aktivirano kroz par sati kad me spoje samo se javim na chat. zna li se koliko im treba za aktivaciju te brzine ? (posto mi kroz app nudi ssamo 500/250) router je technicolor fga2233 ako ista znaci i ima li smisla zvati direktno helpdesk da bi se proces ubrzao
Gledajući da već imate ruter koji podržava tu brzinu, sve vam će odraditi onda remote, nekad prođe kroz par minuta a nekad sat dva, uglavnom isti dan kad se podnese zahtjev
i ja bi volio da je tako ali evo dva dana prosla i niko nista javio se ponovno putem chata zahtjev je u toku strpite se...
Rebootaj modem. Meni nije promijenilo brzinu dok nisam srušio i PPPoE i optički link.
pricao sa teh podrskom kazu nije prosla automatska aktivaacija ne znaju zasto pa ce proslijedit to u neku drugu grupu tehnike (doslovno se tako izrazio) da rucno to unesu ali mi nije znao rec kada ce sae isto povecanje realizirati nego kao javit ce mi se...kod mene su uvijek neke peripetije i naizgled jednostavne stvari nikad nisu jednostavne u mom slucaju,gledao sam i opciju preko portala ali tamo mi nudi "samo" 500 mbita opciju
Hvala na savjetu. Kupio sam.
https://www.njuskalo.hr/routeri/xiaomi-5g-cpe-pro-mobilni-ruter-oglas-44084351
pricao sa teh podrskom kazu nije prosla automatska aktivaacija ne znaju zasto pa ce proslijedit to u neku drugu grupu tehnike (doslovno se tako izrazio) da rucno to unesu ali mi nije znao rec kada ce sae isto povecanje realizirati nego kao javit ce mi se...kod mene su uvijek neke peripetije i naizgled jednostavne stvari nikad nisu jednostavne u mom slucaju,gledao sam i opciju preko portala ali tamo mi nudi "samo" 500 mbita opciju
Da, 1000/500 možeš dobiti samo preko podrške, ne u app ili web. Ali čudno, meni su to za pola dana riješili. Kasnije sam vratio na 500, jer realno nema svrhe od 1gbit, lijepo je to za vidjeti ali ako nemaš 10 zahtjevnih korisnika doma, zbilja nema smisla.
Pozdrav, odnedavno imam optiku i taj Technicolor ruter.
Preko Moj Telekom appa ne mogu iskljuciti WiFi koji mi ne treba jer je spojen na mesh.
Preko appa sam mu ukljucio port forvarding i cak definirao posebne portove za PC, ali ne radi, izvana se ne vide portovi iako ima istu adresu, nisam na CGNATu.
Jel ima neki nacin da se udje u njega preko weba ili?
Pozdrav, odnedavno imam optiku i taj Technicolor ruter.
Preko Moj Telekom appa ne mogu iskljuciti WiFi koji mi ne treba jer je spojen na mesh.
Preko appa sam mu ukljucio port forvarding i cak definirao posebne portove za PC, ali ne radi, izvana se ne vide portovi iako ima istu adresu, nisam na CGNATu.
Jel ima neki nacin da se udje u njega preko weba ili?
Ako je RDK usluga tj ako se se sve postavke rade preko moj telekom onda ne, ako ti je nužno korištenje web sučelja ili želiš koristiti svoj modem traži da te prebace na staru ACS platformu pa ćeš imat kombinaciju ont + modem, mada čak i mislim da možeš vlasititi modem koristiti koji ima ont u sebi
Port Forwarding je proradio, ali ne mogu vjerovati da najosnovniju funkciju, WiFi On/Off ne mogu odraditi preko mobilnog appa ili na samom ruteru. Pa jebote...
Uskoro kompletno ugašena 3G mreža na HT-u:
Slijedi gašenje 3G mreže i u preostalim dijelovima Hrvatske.
Posljednja gašenja 3G mreže na područjima u Hrvatskoj će se odvijati do 20. siječnja 2025. godine kada se 3G mreža više neće moći koristiti.
Frekvencija 900 Mhz (band B8) koja se koristila na 3G mreži prebacuju na 4G što su već neki korisnici opazili na svojim routerima i mobovima.
https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze
Nevezano za ovo, i A1 je najavio gašenje 3G mreže na području grada Požege i Požeške kotline u veljači 2025. godine.
Uskoro kompletno ugašena 3G mreža na HT-u:
Slijedi gašenje 3G mreže i u preostalim dijelovima Hrvatske.
Posljednja gašenja 3G mreže na područjima u Hrvatskoj će se odvijati do 20. siječnja 2025. godine kada se 3G mreža više neće moći koristiti.
Frekvencija 900 Mhz (band B8) koja se koristila na 3G mreži prebacuju na 4G što su već neki korisnici opazili na svojim routerima i mobovima.
https://www.hrvatskitelekom.hr/gasenje-3G-mreze
Nevezano za ovo, i A1 je najavio gašenje 3G mreže na području grada Požege i Požeške kotline u veljači 2025. godine.
A1 ide za HT-om. Ostavit će 2G za glas i još neke sitne komunikacije. Sve ostalo ide na 4G i 5G. Tako da će na HT-u i A1 svi oni koji su koristili 3G svojom voljom ili prisilno, morati prijeći barem na 4G za korištenje interneta.
Pozdrav svima,
Ovoga tjedna odlučio sam pojednostaviti svoj mrežni setup i izbaciti HT-ov ruter, koristeći isključivo Unifi UDM-P (Dream Machine Pro).
Na taj način riješio sam problem double NAT-a i ostale probleme nemogućnosti konfiguracije koji sam prije imao s HT-ovim RDK Technicolor FGA2233 ruterom. Želim podijeliti svoja iskustva za sve koji planiraju napraviti slično.
Dosta sam istraživao po ovom i Unifi forumu, i na kraju uspio prikupiti sve potrebne informacije za uspješan setup.
Najkorisniji izvori informacija:
- PCEkspert forum - tema o postavkama vlastite opreme
- Unifi Community - Double VLAN na WAN-u s IPTV podrškom
Detalji dobiveni razgovorom s tehničkom podrškom:
- Zamjena rutera za ONT + Speedport kombinaciju
Ako želite koristiti vlastiti ONT uređaj (npr. neki od onih navedenih na PCEkspert forumu), potrebno je:
- Nazvati tehničku podršku i zatražiti aktivaciju ONT-a te omogućavanje pristupa internetu.
- Alternativno, možete kontaktirati prodajni odjel i zatražiti zamjenu trenutnog rutera za Huawei ONT + Speedport kombinaciju. Ovo sam odabrao ja, da ne kupujem ONT.
- Objasnio sam želju korištenja ONT-a i vlastitog rutera te su brzo i besplatno odobrili zahtjev i izdali nalog.
Napomena: Posjet poslovnici nije od velike pomoći jer obično ne znaju što vam točno treba, ali poziv SZK-a rješava problem u roku od 5-10 minuta.
Dostava i instalacija
Tehničar dolazi već idući dan s potrebnim uređajima.PPPoE postavke
- Na portalu Moj HT u izborniku Internet > Promjena lozinke, možete zatražiti svoj PPPoE password.
- Za inicijalno spajanje obično je potrebno pričekati nekoliko sati ili do pola dana, jer prelazak s RDK rutera traje neko vrijeme. (Kaže tehnička podrška)
- PPPoE username mora sadržavati i nastavak @htnet-dsl koji se doda na username koji se pronađe u izborniku Internet > Podaci o usluzi > Internet korisničko ime
Unifi postavke:
Na Unifi forumu detaljno su opisane postavke za WAN i portove kako bi radili i MaxTV i internet.
Nadam se da će ove informacije biti korisne svima koji planiraju sličan projekt. Ako ima dodatnih pitanja, javite se!
..Objasnio sam želju korištenja ONT-a i vlastitog rutera te su brzo i besplatno odobrili zahtjev i izdali nalog.
..
Napomena: Posjet poslovnici nije od velike pomoći jer obično ne znaju što vam točno treba, ali poziv SZK-a rješava problem u roku od 5-10 minuta.
..
-prijedlog.. napraviti (kopirati) izdvojenu temu, kako se ne bi 'utopilo' .. jer nitko ne lista stotine stranica. Naslov možda, Tcom+vlastita oprema.. na takvu temu bi se tad mogle dodati ostale s različitom opremom-postavkama..
-to može autor posta, može moderator (urednije ažuriranje-dodavanje..) ili netko treći..
-izdvojen dio iz citata, posjet poslovnici, tj djelatnici na šalteru nemaju nikakve ovlasti, informacije.. sve je na szk + tehnička, tj osoba-operater koji ima pristup, dok brzina npr aktivacije ovisi o teh.službi.
+ osoba mora znati što traži, kao što mora znati osnovne mrežne stvari za konfiguraciju routera ako ništa drugo prilikom kupnje kojeg izabrati jer mada je sve 'isto', nije.. :)
Borim se s Tcom-om stalno radi max-tv-a , imam dva Samsung MAXtv receivera i slika se svako toliko zamrzne na 3-4 sekunde (x711) , već su mijenjali uređaje i modem nedavno pa ista stvar . Zanimljivo je da imam optiku 500/250 pa me zato još više čudi . Zanima me ako mi daju dva nova android tv box-a umjesto tih starih dali gubim koliko ljudi može gledati u isto vrijeme (sada mogu 4 ekrana jer plaćam dodatni prijemnik ) . I hoće li mi štekati taj njihov android box kada skidam neki veliki fajl i opteretim brzinu prilikom skidanja !? Hvala
Da li slučajno imaš Huawei ONT?
Što ne kažeš da je RUNE u igri... to drastično mijenja stvari, na gore :/
MaxTV preko aplikacije je obična streaming/OTT usluga koja radi preko interneta a ne rezerviranog VLANa, sa svojim pravilima, QoS-om i ostalim. Teoretski, ako zakucaš vezu sa downloadom od 500 mbit, app bi mogla štekati.
Ja se sa time ne bi bavio, traži ih da riješe grešku. Nije na tebi da otkrivaš kvarove i probleme na njihovoj opremi, ti ih plaćaš, nek poprave. Jedna od opcija je ako želiš skratiti muke je postaviti svoju opremu, taj krš koji su donijeli je na rubu svojih sposobnosti, samo vidi sa HTom i ovima iz RUNE koji i kakav ONT smiješ staviti i kako se autorizira na OLT. Potrošit ćeš nešto novaca na router + ONT ali imaš svoju opremu za koju znaš da radi, samo je pitanje da li želiš trošiti lovu i igrati se sa time jer nije baš jednostavno, pogotovo ako nemaš predznanja.
Što ne kažeš da je RUNE u igri... to drastično mijenja stvari, na gore :/
MaxTV preko aplikacije je obična streaming/OTT usluga koja radi preko interneta a ne rezerviranog VLANa, sa svojim pravilima, QoS-om i ostalim. Teoretski, ako zakucaš vezu sa downloadom od 500 mbit, app bi mogla štekati.
Ja se sa time ne bi bavio, traži ih da riješe grešku. Nije na tebi da otkrivaš kvarove i probleme na njihovoj opremi, ti ih plaćaš, nek poprave. Jedna od opcija je ako želiš skratiti muke je postaviti svoju opremu, taj krš koji su donijeli je na rubu svojih spobnosti, samo vidi sa HTom i ovima iz RUNE koji i kakav ONT smiješ staviti i kako se autorizira na OLT.
Imas pravo opet cu ih daviti pa neka se oni natezu s RUNE-om , ali zadnjih 10 dana skoro svaki dan neki tehnicar navrati vec mi ih je puna kapa .Mislim da nema smisla da kupujem i postavljam svoju opremu neka se oni bore s tim glupostima . Zahvaljujem
Prije nisam mogao, a pitam sad.
imao sam IPTv, pa razdjelnik UTP kabela da imam preko jedne linije internet i IPTv nije radio.
Pošto je novi način gledanja tv-a "preko interneta" bez IPTV kodiranja, bih li sad mogao koristiti razdjelnik da imam na tvu žičani tv i internet.
Da izbjegnem mesh.
Hvala.
Ovo
Prije nisam mogao, a pitam sad.
imao sam IPTv, pa razdjelnik UTP kabela da imam preko jedne linije internet i IPTv nije radio.
Pošto je novi način gledanja tv-a "preko interneta" bez IPTV kodiranja, bih li sad mogao koristiti razdjelnik da imam na tvu žičani tv i internet.
Da izbjegnem mesh.
Hvala.
Ovo
Treba ti switch. Neznam kakvu brzinu interneta imaš, vidi jel ti treba 100 Mbps ili 1000 Mpbs switch. Baš nedavno za klijenta uzeo 8 portni , 1000 Mbps, 20 eura. Ak nemaš veću brzinu downloada od 100, bit će ti dosta i taj od 100 Mbps, cca 7-9 eura.
EDIT: I iptv i internet ti ide preko jednog utp kabla, razdjelnici ili switchevi služe da spojiš više uređaja na net, pa onda na njima gledaš iptv, bilo tv, računalo ili laptop.
Preko tog čuda će ti prvi uređaj koji se spoji na net pokupiti IP adresu i drugi neće moći na net. Linus je to testirao u jednoj od epizoda.
Hvala, nego..
Imao sam switch, no nije mi htio dijeliti IPTv i internet s jednog kabela.
Prvo su mi rekli da može, ja kupio, nije htio razdijeliti. Puštao je ili IPTV ili internet.
Tu na forumu su mi poslije rekli da je IPTV nekako/nečim zablokiran, pa switch kod IPTV tehnologije ne pomaže, a u to sam se i uvjerio.
Čak je i trgovac bio iznenađen kako ne radi kada sam mu switch vratio.
Sad nije IPTV sistem, pa će vjerojatno raditi.
Preko tog čuda će ti prvi uređaj koji se spoji na net pokupiti IP adresu i drugi neće moći na net. Linus je to testirao u jednoj od epizoda.
Da, nisam ni vidio da si ovo napisao.