Imam jedno pitanje koje me već muči duže vrijeme a vrlo ubrzo ću se morat susrest sa tim problemom.
Planiram se preselit u Zagreb radi jednog posla na određeno vrijeme (6 mjeseci). I naravno budući da sam strastven ljubitelj igara trebam internet koji je dovoljno dobar da mi pruža nesmetanu konekciju za igre kao DOTA 2, Diablo 3 i Guild Wars 2 te njihove periodične patcheve, volim također i par puta mjesečno skinut novu epizodu serije a i malo visit na YouTubeu. Problem je što većina internet providera gura ugovore od 24 mjeseca koj meni nikako ne paše ako ću bit u Zagrebu otprilike samo 6 mjeseci.
Pa po vašem koja bi meni bila najbolja a relativno ne tako skupa opcija za dobar internet sa minimalnim ugovornim obavezama. Ok bi bio i neki tip uključenja na internet koj nije vezan za boravište na kojem se nalazim nego direktno na mene bez obzira kamo se preselim.
Hvala unaprijed na odgovoru.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
To ti je mali problem.
Prvo pitanje u stanu u kojem ces biti postoji li uopce telefonska linija. Dosta ljudi koji iznajmljuju nemaju uopce uveden telefon jer nisu sigurni hoce li buduci stanari koristit uslugu ili ne. takodjer kad jedni stanari odu, a jos nije naso druge, onda sam mora placati pretplatu. to ti je prvi problem. drugi problem je cak i da imas telefonsku liniju, ako nemas svoj router moras ici na uguvornu obavezu. Moj savjet ti je kupit sam router, te ici na uvodenje usluge bez uguvorne obaveze, u slucaju cega ces platit nekih 250-450kn radove (izlazak na tere) da ti se ukopca linija i sve spoji. Ipak mislim da je to dugorocno 8sve preko 2 mjeseca) najisplativija opcija.
Opcija stick (mobile internet) je ok preko T-mobilea ako planiras zadrzat i koristit stick, jer sam stick kosta 1200kn (EXTREME tj. 4G - dakle ako ides bez ugovorne obaveze toliko te kosta u startu) a do 1.10.2012. je neograniceno skidanje u svakom paketu. Ipak to opet znaci da iza 1.10. placas 175kn odnosno 250kn mjesecno (paket 3GB odnosno 20GB na maks brzini, nakon toga neograniceno ali na 64Kbps sto je neupotrebljivo). Dakle ako ides sutra (tj. od 1.5.) 5 mjeseci bi te ovo doslo relativno jeftino (175kn flat mobile internet na teoretski OGRNOMNIM brzinama ako si na tresnjevci, inace nema pokrivenosti), a za 6. mjesec bi se valjda snaso sa 20GB prometa za 350kn (dakako ako kupis stick i ides bez ugovorne obaveze), ali opet 1200kn pocetnih nije malo i to je akcija 4G (nisam siguran koliko tocno, ali brzine su teoretski dosta visoke) samo do 1.10.
Inace imas mogucnost ako imas nekoga tko imat CARNetov digitalni identitet (AAI@edu.hr identitet) tj. zaposlenik je skole, srednje skole ili visokog ucilista, ucenik ili student, onda imas stick2CANet opciju preko T-mobile (cca 200kn je stick) 3G brzine (teoretski do 21Mbps). Ako imas svoj stick i kupis paket, bez ugovorne obaveze, za CARNet korisnike imas za 101.32kn mjesecno 20GB prometa. Ako nemas nikoga u CARNetu onda te to kosta duplo odnosno 202.64kn mjesecno. Nakon potrosenih 20GB brzina pada na neupotrebljivih 64Kbps, ali to je maksimalan paket. Imas i manjih/jeftinijih paketa, ali ako planiras ista skidat ovo je manje nego sto ces trosit, tako da smatram da ti je to minimalno (i jedino) sto mozes uzet.
Imas opciju na bonove, ali je DALEKO skuplja.
Probaj se raspitat kod stanodavca da li ima telefon, internet ili sto vec. Kazem, nategnuto je da ce uopce imati telefonski prikljucak, a pogotovo da ce ga uvodit za nekoga tko planira ostat 6 mjeseci, ali je to jedna od opcija.
Mozes pokusat krast susjedima, relativno je jednostavno probit WEP zastite (tko zna), nije cak kaznjivo zakonom ako router ne odasilje poruku da je spajanje na njega zabranjeno osobama koje nemaju ta prava, iako nije bas najbolje, nuzno najmoralnije, niti sigurno rjesenje, ali koliko vidim dosta je popularno.
Kratko rečeno...opcije su mi "fenomenalne"... Sigurno nema ništa bolje od ovog ?
Nakon čitanja raznih foruma i web stranica mislim da sam napokon odlučio idealan izbor mobilnog interneta za sebe.
VIP-ov L paket (15GB) + opcija "Noćna" (pravi pravcati flatrate svake noći od 00:00 do 08:00 koj ne koristi ovaj tvoj limit od 15GB ili koliko već imaš), ta noćna radi skidanja patcheva za igru i sličnog.
Dal ima tko iskustva sa ovom kombinacijom ? Posebice ako je gamer ?
I dal tko zna kakav je PING na Vipovom mobilnom internetu, dal je dovoljno dobar za igre tipa DOTA 2, Diablo 3, GW 2 koje sam naveo već nekoliko puta u ovom postu :P