Neki zvučnici su osjetljiviji na smještaj u prostoru od drugih. Zašto je to tako, ne znam i nisam previše istraživao. Recimo, MA Silver 100 sam stalno premještao i tražio najbolju moguću poziciju. Sadašnji Fyne Audio 302i, kako sam ih prvi put postavio, tako i stoje, bez potrebe da se igram s pozicijom zvučnika. Odmah sam dobio fokus, dobru separaciju i dobar stage. Mogao bih navesti još neke primjere ali ovi su mi najsvježiji u sjećanju...
Vaš audio kutak
- poruka: 11.688
- |
- čitano: 2.741.886
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Kad smo već kod zvučnika, vjerujem da ste se svi poigrali sa njihovim smještajem u sobi.
Ja ih trenutno imam međusobno razmaknute 227 cm, od stražnjeg zida su 124 cm (prednji brid kabineta).
Razmak od bočnih zidova nije simetričan; s lijeve strane je nekoliko metara, a s desne je 115 cm od zida.
Slušno mjesto je cca 3m od prednjeg brida kabineta.
Možda se još poigram i sa većim međusobnim razmakom za 5-10 cm.
Mislim da bi zvučna slika mogla biti koherentna sve do 2,5 m međusobnog razmaka zvučnika.
Naravno, bolji rezultat će biti kada Tv stavim na zid, stavim nisku dugu policu, a iznad nje na zid min. 1 QRD difuzor.
Vjerujem da bi ti međusobni razmak mogao biti i veći od 2,5m, ali bi onda morao napraviti određeni toe-in. Po slici mi se čini da ti sada nije potreban pa ga i nemaš. Veći međusobni razmak uglavnom zahtijeva toe-in.
Da, ali ako želiš baš prave, velike horne, one ne mogu izgledati bitno drugačije nego što im dopušta njihova konstrukcija.
Mogle bi se možda nekako uklopiti u velike sobe (za što su i namijenjene).
Da imam takvu sobu (i lovu za prave horne), mislim da bi mogao s time živjeti.
Naravno, ako i kvaliteta zvuka slijedi cijenu koja ide uz to.
Da je izgled ekstavagantan, jeste.
I kod drugih ustroja ima "ružnih" zvučnika (druga slika).
Ružno/lijepo naravno stvar je osobnog ukusa, ali ako je nešto meni ružno onda ga ne može spasiti ne znam kakva hi-end prezentacija zvuka. Ta dva zvučnika, te dvije nakaze koje si objavio, ma znaš šta... da mi ih netko poklanja posla bi ga u ...
Meni mogu odmah pokloniti. Bitan mi je zvuk.
Sve okay... sto ljudi sto čudi.
Naravno da je zvuk bitan..ali postoji podosta zvučnika koji uz dobar zvuk i odlično izgledaju i nadopunjuju interijer stana,blagavaone,slušaone...!Mislim ne moraju sad bit teški ljepotani ali klasičan zvučnik sa dobrim finišom je više nego dovoljan a ne kerefeke radit i prelazit granice zdravog razuma i ukusa!
Ali opet netkome su i horne ljepe i zasigurno mogu vrlo uvjerljivo svirat..Avantgarde zvučnici su dosta cijenjeni a i početna cijena govori da je to neka druga liga hifia..
Ako ti je slušaona u dnevnoj sobi di ti je namještaj, tv... di ti borave članovi obitelji, di primaš goste, a takve su nam manje više sve naše prostorije onda mi je logično da uz zvučne karakteristike gledaš i onu estetsku jer bi hifi komponente trebale biti i ukras takve prostorije. Pa kad za istu tu prostoriju ideš kupiti luster, tepih, fotelju... i tu gledaš estetiku.
@volegradele
Koji ti je ono Harman/Kardon i kako se pokazao?
AVR 255,to je jos serija u A/B klasi nakon tog su krenuli u D klasu,koristim ga za HT u kombinaciji sa Pathosom,DD i DTS rade perfektno drugo me i ne zanima,btw hifi pricu sam zapoceo sa Harman Kardon reciverom prije 20+ godina..jos imam prvi model H/K 230,radi i dan danas bez problema,prijatelju sam ga poklonio!
Tako da H/K mi ima i neku sentimetalnu vrijednost a i tad su pravili jedne od boljih AV recivera !
Ja imam AVR 360 i AVR 230. AVR 230 mi ima super zvuk u stereo modu.
Čuvam ih i povremeno koristim. U stvari, ja sam osoba koja ne voli prodavati, pokljanjati audiofilske uređaje, tak da ih imam hrpu.
Bogami... užitak za oči, a siguran sam i za uši. Bravo!
Ovi iz Inteka su apsolutno izbili na Too Loudu. Daleko najbolja soba, besprijekorno integrirana dva suba, enorman soundstage, nekakvo novo Hegelovo pojačalo i hrpa power conditionera, apsolutno ništa u zvuku negativno ne iskaće i možda najbolji zvuk koji sam generalno ikad igdje čuo. Veoma holografski.
I jako susretljivi prezenteri, ekipa odma pitala da li hoćemo čuti neku svoju pjesmu, objasnili sve o sustavu i tako.
U ostalim sobama uglavnom autisti koji nisu sposobni ni pozdravit kad uđeš, totalno nezainteresirani prema posjetiteljima, hostese beskorisne i nimalo educirane o ičem i tak.
I prošle godine je ATC radio jako dobro.
Evo.moje galerije sa Too Louda
https://music-box.hr/2024/10/20/fotogalerija-teska-hi-fi-artiljerija-na-too-loud-festu-u-zagrebu/
Ovi iz Inteka su apsolutno izbili na Too Loudu. Daleko najbolja soba, besprijekorno integrirana dva suba, enorman soundstage, nekakvo novo Hegelovo pojačalo i hrpa power conditionera, apsolutno ništa u zvuku negativno ne iskaće i možda najbolji zvuk koji sam generalno ikad igdje čuo. Veoma holografski.
I jako susretljivi prezenteri, ekipa odma pitala da li hoćemo čuti neku svoju pjesmu, objasnili sve o sustavu i tako.
U ostalim sobama uglavnom autisti koji nisu sposobni ni pozdravit kad uđeš, totalno nezainteresirani prema posjetiteljima, hostese beskorisne i nimalo educirane o ičem i tak.
Bilo je ok, ali nije me nešto oduševilo. Mislim da su subovi bili nepotrebni, a i visina stalaka mi je bila upitna (bolje mi je sviralo prošle godine). Bolji zvuk mi je bio po drugim sobama (što je skroz ok i pkazuje kako različito doživljavamo zvuk i sisteme).
Meni inače vjerojatno najbolji Too Loud do sada jer nije bio ni jedan sistem za koji bih rekao da je razočarao. Sve je bilo od vrlo dobro do odlično.
Jumperi, 50 cm za zvučnike
Naručio sam od Audophonics 1 m dvožilnog kabela Athom Zef Max (Copper/silver UC-OCC, FEP) i 8 kom. banana WM Audio BS-2118 (88 € sa dostavom).
Stiglo je četvrti dan iz Francuske.
Kabel sam prepolovio, napravio račve (7cm) i skinuo gornju izolaciju i unutarnju teflonsku (8mm).
Negdje sam pročitao da je netko ozbiljnije testirao dužinu Jumpera i izjavio da moraju biti min. 50 cm dužine. Ajd, nek mu bude.
Kabel ima oznaku smjera.
Tijelo banane ima dva prihvatna vijka, tako da je stezanje vrlo dobro. Navojno tijelo je metalno i šarafi se s gornje strane (izvana).
Odlične bananice za tu cijenu !
A zvuk !?
Kolega je odmah primijetio promjenu na bolje, a i ja, kada sam ponovo sjeo na slušanje.
Staloženija prezentacija, ali sa više detalja i sa vrlo lijepim vokalima.
Taj najvažniji; srednji spektar je još transparentniji, ljepše zvučeći.
Ukupna zvučna slika se doima bogatijom, sve je lijepo povezano.
Puno bolje od onih bakrenih licna žica (za probu), a bolje i od Bi-wire spoja sa 2 zv. kabela (srebrni i bakreni).
Nepotrebno je dalje opisivati zvuk; sve je čujno bolje.
Zaključno, vrlo dobar kabel, a i banane, tako da se oboje može uzeti u razmatranje, ako je kome potrebno.
LP svima !
jos uvik imam (relativno)problem s jednim zvucnicima, kad je snimka dobra zvuk je odlican i odgovara mi, ali kad na snimci ima neki dio u clipu npr vokal kad je samo malo u crveno, previše se cuje na nekako grez nacin. amplifikacija je u d klasi transparentna, preamp je kvalitetan i transparentan, zvucna je pro grade ali od prošlog desetljeca mozda i starija al zapravo za moje pojmove overkill...
mislim treba platit hd streaming neki ili bar spotify a ne slušat s jutuba i nema problema ali svejedno me muci kako mogu zakamuflirat taj problem, dali je neko ima slican problem i kako ga je rjesi? sve zivo sam proba nemam više ideja.
Ako je snimka loša, dobar HiFi sustav je mora prikazati lošom.
Dakako da youtube i slično nisu relevantni izvori zvuka.
Qobuz i Tidal su već nešto drugo; solidni streaming servisi.
Kolege i ja smo udružili lovu i već smo kupili nekoliko albuma sa stranice PS-Audio.
https://www.psaudio.com/products/audiophile-masters-volume-xi
Zadnji je bio taj gore u DSD256.
Odlična snimka sa vrlo dobrom glazbom.
isprobano do sad:
kompresor - losa snimka zvuci jos gore
eq - zezne zvuk na snimkama šta su ok
preamp s trafom u signalu - zvuci bolje al zezne bas na svemu a kad vratim s eq nije to vise to
tube pre (starved plate) - ajme ne
još mislim isprobat kombinaciju agresivnog low pass filtera negdi oko 15kHz i high pass filtera(dc blok) na nekih 30Hz, mislim da zbog dc bloka pre s trafom pomaze u ovom slucaju, a ovo preko 15k ionako ne cujem a moze mozda radit probleme ako je u signalu prakticki square pa da te vrhove malo zaobli.
Nema smisla na umjetni način kamuflirati lošu snimku u sustavu.
U osnove dobrog zvuka spada (uz ostalo) i kvalitetan izvor zvuka i dobre snimke.
Loše poslušaš informativno, a kasnije zaobiđeš.
Razne intervencije sa; EQ, DSP, Filteri i sl. su više za sređivanje akustičkih nedostataka sobe, a loša snimka je uvijek loša, ma što god ti učinio.
@dabar_solta_V2
Jel može primjer neke glazbe na kojoj čuješ to što te smeta?
npr ovaj cjeli album (najvise se cuje oko 17 minute)
i na ovom mi se cuje na 13:25
ima jos masu primjera, mislin da se radi o artefaktima kompresije ili clippingu negdi...
edit:
slika, rta zvucnika u prostoriji, zanemarite narancasti graf to je free air mjerenje basa tj bez kutije i bez kompenzacije u skretnici, crveni graf je averaging nakon par pisama nekih trance tj bas inace nije toliko u plusu ovo je boost na snimci, zvucnici nisu hifi ali su daleko od losih.
kad mi je gušt slušat a onda naleti neki ovako problem, iznervira me baš a slušan svašta osim ovih domacih i stranih pevaljki.
Nisu to loše snimke navedene glazbe, naravno ne sa Youtube-a, nego su namjerno tako snimljene i vrlo dobro znaju što rade.
Tako da, uzmi ili ostavi, kako se kaže.