[recenzija] Superlux HD669 slušalice

poruka: 1
|
čitano: 7.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
offline
[Recenzija] Superlux HD669 slušalice

Uvod
Superlux HD669 slušalice su nasljednik modela 668B, no zatvorenog su dizajna. Namijenjene su studijskoj upotrebi i time optimizirane za neutralan frekvencijski odziv. Također, potpuno prekrivaju uši i imaju dobru izolaciju od vanjske buke. Slušalice na sebi imaju 3.5mm konektor, što omogućuje jednostavnu zamjenu kabela i produžava životni vijek slušalica jer se u slučaju naglih pokreta kabel jednostavno odvoji. Vrlo su jednostavnog, ali efektnog izgleda.

Pakiranje
U kutiji sa slušalicima još se nalazi:7
- audio kabeli (1m i 3m)
- 3.5mm->6.3mm konektor/nastavak
- torbica
- uputstva
- plastična spajalica kojom se kabel može učvrstiti kako se ne bi odvojio sa slušalica

Kabeli su promjera 4mm, obloženi gumom i otpora oko 0.5 Ohma. Nema potrebe da ih se mijenja, kao što neki na stranim forumima savjetuju, jer je impedancija slušalica više od 10 puta veća. Svi konektori su pozlaćeni.

Specifikacije
Tip: dinamičke, zatvorene
Magnet: 50mm, neodimij
Osjetljivost: 98dB SPL @ 1mW
Frekvencijski odziv: 10Hz - 30KHz
THD: =< 0.3%
Maksimalna snaga: 200mW
Impedancija: 56 Ohma

Osjetljivost je potvrđena kroz testove, ali tvornički podaci o frekvencijskom odzivu su čisti marketing. Stvarni frekvencijski odziv je oko 25Hz - 19KHz (čujno), što se i otprilike poklapa s frekvencijskim grafom. Za praktičnu primjenu potpuno nebitno. Impedancija slušalica je tzv. zlatna sredina. Relativno je niska što omogućava i više nego dovoljnu jakost zvuka s praktički svakim uređajem (testirano na laptopu, USB zvučnoj kartici i tabletu), bez potrebe za zasebnim pojačalom. Također, impendacija je istovremeno i relativno visoka što omogućava  da se slušalice nesmetano, bez utjecaja na frekvencijski odziv, koriste s uređajima koji često imaju veliku izlaznu impedanciju (jeftine zvučne kartice, mobiteli, MP3 svirači itd.).

Konstrukcija
Školjke slušalica su kružnog oblika; izrađene su od jednog komada tvrde plastike, a povezane su metalnom armaturom koja je obložena plastikom. Jastučići su "puni", izrađeni od imitacije kože. Vanjski promjer školjki je 106mm, a unutarnji 57mm. Mjesta zabrinutosti nema: sve je na svome mjestu, kompaktno i čvrsto, bez škripanja i sličnih defekata. Ostaje za vidjeti kako će se ponašati u budućnosti.

EDIT: nakon 2 mjeseca gotovo svakodnevnog korištenja nema niti najmanjih znakova dotrajalosti (očekivano).

Ergonomija
Masa slušalica je 235g. Zbog svoje mase, veličine, a na kraju krajeva i namjene, nisu namijenjene za slušanje glazbe u pokretu. Gotovo ih je nemoguće smjestiti u torbu/ruksak, s njima na glavi sigurno nećete primati komplimente, ali isto kako izoliraju od vanjske buke, tako i ljude oko vas pošteđuju vaše glazbe, pa tko voli nek' izvoli. Meni osobno nisu teške. Slušalice imaju čvrst, muški stisak (5N). Za ilustraciju, to odgovara pritisku mase od otprilike 0.5kg. Jednom kada se namjeste ne miču se niti milimetra, što je za mene veliki plus. Poželjno je ipak malo ih rastegnuti radi ugodnijeg nošenja. Na glavu sjedaju dva krilca sa svake strane koja se prilagođavaju obliku glave i mogu se dodatno podešavati. Superluxice pate od nedostataka koji su karakteristični za zatvoreni dizajn slušalica: ne postoje otvori pa nema strujanja zraka što uzrokuje pretjerano zagrijavanje. S vremena na vrijeme potrebno ih je skinuti na par minuta. Nema znojenja, ali smeta kod dužeg korištenja.

Zvuk
Ovaj dio je subjektivan pa ćete mi morati vjerovati na riječ. Testiranje je napravljeno na zasebnoj USB zvučnoj kartici (linearan frekvencijski odziv 20Hz-20KHz, THD+N 0.01%, izlazna impedancija oko 2 Ohma). Korišteni su audio zapisi u FLAC formatu, svih žanrova: klasika, jazz, a capella, pop, rock, elektronika itd. Svi DSP efekti (ekvilajzer, normalizacija itd.) su isključeni. Pretjerivanje, ali nisam htio ostaviti mjesta dvojbi.

Zvuk je čist i većinom uravnotežen - visoke frekvencije su mrvicu prenaglašene. Nekome će ovo možda čak i odgovarati; ja sam osobno nakon testiranja uključio ekvilajzer i frekvencije na 5KHz i 8KHz utišao za oko 5dB. S takvim postavkama slušalice mi zvuče odlično. Srednje frekvencije su fantastične. Bas je taman - niti ga ima previše niti premalo. Bassoljupci neka potraže neki drugi model. Na većim postavkama glasnoće grmljavina u ušima je poprilična. Ovdje se itekako osjeti prednost zatvorenog tipa slušalica: bas je pun, ali bez pretjerivanja (mekaniji odziv) kao kod poluotvorenih slušalica (analogija s portanim i zatvorenim zvučnim kutijama). S druge strane, nema osjećaja prozračnosti koji prati otvorene/poluotvorene slušalice. Na vrlo niskim frekvencijama (20-40Hz) primjetna je distorzija zvuka; ništa kritično, ali narušava dojam. Rezolucija je vrlo dobra - instrumenti se jednostavno razaznaju, bez naprezanja. Ista stvar je i sa glasovima: npr. vrlo se lako mogu čuti tihi back vokali u pozadini kada pjevaju istovremeno s glavnim vokalom.  Stereo lokalizacija je vrlo dobra, a binauralne snimke su čista perverzija. Na Netu ih ima mali milijun, ali postoji jedna s kucanjem na vrata. Kada pustite snimku, na početku je par sekundi potpune tišine. Mislio sam da snimka ne radi, kada sam začuo kucanje na vratima i skoro krenuo da ih otvorim. Tako nestvarno dobro zvuče! {#} Slušao sam i 5.1 materijal, i iako se zvuk s pozicije različitih zvučnika može bez problema razaznati, ne mogu izreći konkretan sud jer nemam 5.1 slušalice (višestruki magneti) za usporedbu.

 

Ukratko, kada ih slušam nema zamora niti naprezanja da čujem detalje u zvučnoj slici (vrlo jednostavan način za odrediti kvalitetu slušalica).

Cijena
270 kn, kupljene u jednoj trgovini glazbene opreme u Zadru (http://combo.hr/artikal/superlux-hd-669/).

Koliko znam, drži ih još jedna trgovina u Koprivnici (http://www.muzicki-kutak.hr/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=Slusalice%2FSuperlux%20Slusalice), ali su skuplje.

Zaključak
Odličan omjer uloženo/dobiveno, bez problema mogu konkurirati daleko zvučnijim imenima. Uz sitna podešavanja, za male novce dobiju se odlične slušalice za slušanje glazbe ili gledanje filmova. Jedina prava zamjerka je ergonomija kod dugotrajnog korištenja (zatvoreni dizajn).

Dodatne inofrmacije
http://www.superlux.tw/productInfo.do?pdctid=f2a8f501-4f4e-441d-ba4e-733e8ce91169&pdkid=3a182f85-9464-41bf-b4c7-d618102f84ac&level=2&lv0=1

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.4.2013 14:01 (FinX).
Moj PC  
15 0 hvala 12
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice