Bolesno dobro izgleda, stvarno sam zatečen, pogledaj si napredak u zadnjih mjesec dana, od ( stvarno ) ograničenog FPSCa u kojem se zbilja malo toga moglo ( i koji je, sada vidim, kočio ), do ovoga. Level up bome. :)
Nije ovo njegovo?
Inače jedva čekam ovu SCI FI atmosferu, zato sam i pitao zašto praviš one hramove ^^.
Bolesno dobro izgleda, stvarno sam zatečen, pogledaj si napredak u zadnjih mjesec dana, od ( stvarno ) ograničenog FPSCa u kojem se zbilja malo toga moglo ( i koji je, sada vidim, kočio ), do ovoga. Level up bome. :)
Ne znam da li si pomislio da je ovaj video moj, ali nije. Samo sam rekao šta ću pokušati uraditi na ovu temu, uz ovu jednu texturu napraviti ne isti level kao gore, već drugačiji. :)
Za sve one koje zanima trenutno 11 dana radim u UDK enginu :)
Ma pod dojmom sam onoga prvoga ( znam da je preko tuta ) rada i ove hale za štovanje od malo prije, više su oni razlog nastajanja ovog posta nego ovo, ovo je više napisano jer sam zatečen mogućnostima ovog enginea.
Nije ovo njegovo?
Inače jedva čekam ovu SCI FI atmosferu, zato sam i pitao zašto praviš one hramove ^^.
Sada mi je bitno da prelazim neke cjeline u samom enginu, da učim, pa nije bitno na kojem tipu radim. Isto tako nemam baš previše modela sci fi tipa i to je jedan problem. U idućim sedmicima će te vidjeti nešti više scena sci fi atmosfere. Večeras možđda slike prve :)
Ma pod dojmom sam onoga prvoga ( znam da je preko tuta ) rada i ove hale za štovanje od malo prije, više su oni razlog nastajanja ovog posta nego ovo, ovo je više napisano jer sam zatečen mogućnostima ovog enginea.
Nisam te baš najbolje razumio, hvala ti što cijeniš moj rad, iako još dosta toga mora da se uradi i savlada. Engine je stvarno sjajan i svaki mjesec praktično izlaze poboljšane verzije :)
Ovo izgleda zapanjujuće dobro.U odnosu na FPSC razlika nebo-zemlja.
Keep up good work
Ovo izgleda zapanjujuće dobro.U odnosu na FPSC razlika nebo-zemlja.
Keep up good work
Hvala kolega. Definitivno da je velika razlika, nisam još završio kako sa dizajnom tako i sa grafičkim detaljima :)
Već par dana nisam otvorio UDK, ponestalo mi je inspiracije i treba mi malo odmora, također i 3Ds Max me je okupirao. Preko vikenda bi trebalo da bude par update-ova :)
Nema žurbe,samo polako.Ne valja na silu ništa...pa tako ni to čime se baviš,to i sam znadeš.
Eto,meni se baš nikud ne žuri...ljepše mi je vidjet povremeno koji tvoj post u temi u kojem prezentiraš
napredak oko igre gdje se vidi velik pomak,nego svakodnevne postove u kojima gledam ss-ove gdje se
skoro i ne vidi nikakva promena u odnosu na prošle.
Malo sam stariji,nagluh i ćorav pa mi je teško razaznati "nijanse"
Nema žurbe,samo polako.Ne valja na silu ništa...pa tako ni to čime se baviš,to i sam znadeš.
Eto,meni se baš nikud ne žuri...ljepše mi je vidjet povremeno koji tvoj post u temi u kojem prezentiraš
napredak oko igre gdje se vidi velik pomak,nego svakodnevne postove u kojima gledam ss-ove gdje se
skoro i ne vidi nikakva promena u odnosu na prošle.
Malo sam stariji,nagluh i ćorav pa mi je teško razaznati "nijanse"
Ako se sjećaš kad sam tek počinjao bilo je problema oko toga što sam sve na silu radio, međutim vi ste me promijenili tako da sada radim samo kada imam motivacije i želje.
Dođi ponovo za ajmo reći 3-4 sedmice pa ćeš tek onda vidjeti napretka :P
Također moram reći da postoje šanse da u budućnosti ( 3-4 ) mjeseca budem radio sa jednom ekipom na jednom projektu. Trenutno na njemu radi jedan čovjek i već sada je ostvario zavidne rezultate, međutim potrebno mu je sada više radne snage pa sam se i čuo sa njim. Ništa još nije sigurno, ali eto želio sam da znate. Inače ovdje možete vidjeti nešto od toga : http://blacksheepcaffeine.blogspot.com/2012/03/udk-relikt-march-update.html ( inače on je prije, a i sada radi u FPSC-u ). Igra se zove Relict/Relikt.
Ovo naravno nikako ne znači da ću prekinuti svoje zamisli oko Lonesome Killera i u budućnosti Life is Hard-a.
Također treba spomenuti da sada imam hrpu 3Ds Max tutoriala, preko 30 GB trenutno i sada ostaje da to otvorimo i počnemo proučavati. Ne znam koliko će mi trebati :)
Nastavljam sa svojim prepoznativljim tekstovima, međutim ovaj je nešto drugačiji od ostalih i bavi se historijom UDK-a.
Ja sam ovo sve zapisao i sastavio, čitajući neke knjige i slične stvari. U budućnosti će biti više ovakvih tekstova na različite teme.
Da ne duljim više evo teksta i nadam se da će te bar nešto i naučit :P :
- 1998 - Izašla igra Unreal, a sa njom i prvi Unreal engine.
- 2003 - Izlazi Unreal Tournament 2003, a sa tom igrom i Unreal Engine 2.
- Februar, 2003 - Izašao Unreal 2 : The Awakening i za razliku od ostalih prijašnjih dijelova više je bio baziran na singleplayer komponenti.
- 2004 - Izašao Unreal Tournament 2004 i predstavljao savršenstvo koje je imao Unreal Engine 2.
- April, 2005 - Izašao Unreal Championship 2 : The Liandri Conflict, a napravljen je Unreal Engineom 2.5.
- Novembar, 2006 - Izašao Gears of War i to pogonjen Unreal Enginom 3 ( dvije godine kasnije izlazi Gears of War 2 ).
- Novembar, 2007 - Izašao Unreal Tournament 3, pogonjen Unreal Enginom 3 i standardi od te igre, to jest editora koriste se i danas uz niz promjena.
Znači mala historija, čisto da ste malo upoznati sa tokom, međutim imajte u vidu da nisu pisani svi naslovi koji su izašli na Unreal Enginu u to vrijeme :)
Novi tekst i nadam se da će se naći neko da pročita, ipak ste više izgleda zaokupljeni najavom Crysisa 3, skorim izlaskom Diabla 3 i lošim krajem u Mass Effectu 3 :P ( sve sa tri )
Radi se o tipovima koje sam ja pisao i mogu ih pročitati svi, naročito se preporučuje onima koji misle nešto ostvariti u nekom od engina.
Game development tipovi :
- Jasno je da jedan čovjek ne možze ( bar za jedan život ) napraviti sjajan AAA naslov sa tonom komponenti, može jednostavnije igre u vidu manjih mogućnosti.
- Za sjajne AAA naslove je logično da nam treba tim, manji ili veći nije bitno, bitno je da pravilno funkcioniše i da svako u timu zna svoj posao.
- Igre rijetko završavaju onako kako ih zamislimo na početku izrade, dosta novih ideja sa javlja kroz proces izrade igre. Također možda nećete imati dovoljno vremena i iskustva da ubacite sve elemente koje ste htjeli ubaciti.
- Svi ovi procesi, procesi pri izradi igre mogu se nazvati "ponavljanje" i ako to pravilno uradite igra će postajati sve bolja tijekom produkcije. ( "ponavljanje" ponavljanje svih elemenata i razrađivanje )
- Također je bitno ako imate sopstveni tim, vršiti sve veći razgovor i vrišiti proces "ponavljanja" dok se neke komponente dovedu praktično do maksimalnog uspjeha.
- Početak sa idejom : Svaka igra starta sa nekom idejom koju ste zamislili prije početka izrade igre.
- To može biti ideja o nekom posebnom gameplay elementu, možda o potpuno novom i unikantom elementu, također ideja može nastati samo preko priče koju ste smislili.
- Vaše ideje moraju biti iznad normi, jer pravljenje ( ponavljanje ) već urađenih stvari neće dovesti do ničega, samo do toga da vam igra ode u zaborav.
- Kako bi došli do možda novih ideja trebate igrati u što većem broju već postojoće igre, čitati knjige, gledati razne video zapise, filmove i tome slično. Također vjerovatno imate igre koje volite i mrzite, igrali ste igre koje su vas ostavile bez daha, također igrali ste i druge igre koje su vas živcirale. Sve ovo navedeno i primjere iz navedenog trebate iskoristiti i stvoriti najbolje što možete, po mogućnosti nešto što niko do sada nije napravio.
- Ono što je također bitno je da pravite pisane bilješke, čak i svaki novitet, svaku ideju zapišite i poslije imate na umu čitajući sve to ( i sam koristim ovaj metod ). Nažalost ova metoda kod developera koji tek počinju se veoma malo koristi u današnjici.
- Nemojte nikada biti previše vezani za neku ideju, imajte na umu da ona može propasti i budite uvijek spremni na to. Po mogućnosti imati varijantu " B ".
- Nikada nemojte prebrzo iskazivati svoje ideje drugim ljudima, prvo je maksimalno proučite i vidite koliko je izvodljiva.
Nadam se da vam nisam dosadan i da ima ljudi koji čitaju ovo.
Također sve ovo i mnogo toga drugog upravo imam napisano u jednu veliku svesku ( design levela, razni moji tekstovi, tipovi za UDK, Max i dosta toga ) i razmišljam o tome da na kraju, kada uradim prvu igru u UDK-u ovu svesku poklonim nekome i to orginal, ja ću prepisati sve sebi na svoju teku :)
Bilo bi lijepo da komentarišite nakon slika koje ću postati ispod, peti mi je post zaredom
Pročitao sam već sada dosta knjiga oko UDK-a i evo sada odlučio da napravim nešto novo, sada ništa posebno tek sam počeo. Radi se o nečemu kao što je grčki hram, grčka scena. Materijale ću promijeniti poslije i planiram da uradim čitavu veliku scenu, sa okolnim prostorom. Nadam se da će vam se sviđat u finišu :)
Izvinite zbog ovoliko broja postova koje sam postavio zaredom, ali nemam druge opcije, ako budem editao nećete moći vidjeti
Doradio sam scenu i veoma sam zadovoljan, dosta toga sam naučio sam iz ove scene koju radim, a dosta je još ostalo da se završi pa ćemo vidjeti na šta će ispasti na kraju :)
Zanimljiva promjena u odnosu na dosadašnje radove ( većinom skućeni, zatvoreni, atmosferični, tamni interijeri ), lijepo izgleda u svakom slučaju.
Pozdrav carino! Eto mene nakon dugog vremena...moram reći stvarno si me impresionirao sa svime dosada! Imam puno problema u RL i nemam doma internet pa ne mogu sudjelovati nažalost. Sretno s daljnjim radom! A ja ću svratit kad budem u mogućnosti. Lijepi pozdrav i samo tako nastavi.
Zanimljiva promjena u odnosu na dosadašnje radove ( većinom skućeni, zatvoreni, atmosferični, tamni interijeri ), lijepo izgleda u svakom slučaju.
UDK mi je dao veliku slobodu i na svu sreću sam se odlučio prebaciti na njega. Zanimljivo je da sam prije možda dvije godine skinuo UDK i rekao ono WTF is this. Nisam imao pojma kako i šta se radi, ali evo sada ide sve sjajno :)
Pozdrav carino! Eto mene nakon dugog vremena...moram reći stvarno si me impresionirao sa svime dosada! Imam puno problema u RL i nemam doma internet pa ne mogu sudjelovati nažalost. Sretno s daljnjim radom! A ja ću svratit kad budem u mogućnosti. Lijepi pozdrav i samo tako nastavi.
Evo mog kralja, odavno te nisam čuo :D Hvala mnogo i nema problema, ja ti nikako ne zamjerim, a tvoji komentari su u bilo koje vrijeme dobrodošli. Nadam se da ću te impresionirati i sljedeći put kada dođeš na temu.
I tebi veliki pozdrav i nastavljam definitivno :)
Večeras vjerovatno stižu nove slike i imam jedno pitanje, pa ako neko zna i ima prijedlog neka odgovori. Da li da stavljam išta u ovaj temple, pošto po većini slika koje sam gledao uglavnom su prazni ?
Htjeo sam ti rec da inace vise volim otvorene prostore tako da mi se ovo sviđa vise od zatvorenih prostora ali posto ti ne radis igru koja bi trebala biti cijelo vrijeme vani nema veze bilo bi dobro kada bi jedna misia bila u otvorenom prostoru nadam se da si me skuzio sto sam mislio rec
Htjeo sam ti rec da inace vise volim otvorene prostore tako da mi se ovo sviđa vise od zatvorenih prostora ali posto ti ne radis igru koja bi trebala biti cijelo vrijeme vani nema veze bilo bi dobro kada bi jedna misia bila u otvorenom prostoru nadam se da si me skuzio sto sam mislio rec
Ma kakva jedna misija, trudit ću se da ih bude dosta više. Planete, vjerovatno posjeta Zemlji i tome slične misije i scene će biti u otvorenom prostoru. UDK mi pruža veliku slobodu oko toga i to ću 100% iskoristiti :D
Međutim dosta je još ostalo do službene najave LK-a u UDK-u, pa ćemo vidjeti ostale detalje.
Jedan novi manji update, dodao sam još neke male detalje i prelazim praktično na okolni prostor :)
Zamislite sliku broj 3 kada se završi čitav level, biće to sjajan prikaz vjerujem :D
Treba to još uglancat.
Texture su :/
Treba to još uglancat.
Texture su :/
Nisam se još najbolje edukovao na tom području :)
Inače u nekim sam problemima zadnjih dana pa ne mogu nove slike postati, biće ubrzo nešto novo.
Isto tako sam odlučio da potpuno izmjenim u međuvremenu priču za Lonesome Killer, pošto EVO već pretpostavljam radi na re-organizaciji LF-a treba mi neko ko ima poveću maštu i veliki spektar ideja da pomogne što se tiče priče ili ako ima ideju za čitavu neka se slobodno javi. Dosta bi pomogao :D
Osvijetljenje i sjene izgledaju neprirodno.
Osvijetljenje i sjene izgledaju neprirodno.
Mislim da ne, sunce udara u jednu stranu i sjenke se tačno odbijaju kako treba :)
Nisam imao više inspiracije pa je zato bolje da sam stao na ovoj sceni u ovom trenutku, nadam se da vam se sviđa što je urađeno :)
Ove ti slike izgledaju puno bollje od onih u zgradama u FPSC-u obozavam otvorene prostore
Svaka cast
Nisam imao više inspiracije pa je zato bolje da sam stao na ovoj sceni u ovom trenutku, nadam se da vam se sviđa što je urađeno :)
Ove ti slike izgledaju puno bollje od onih u zgradama u FPSC-u obozavam otvorene prostore
Svaka cast
Hvala, kao što sam i rekao biće još ovih zanimljivih scena do prvih slika Lonesome Killer-a ( ili u nekom slučaju promijenim ime ).
Također nije isključena mogućnost da se radi zabave i opuštanja preko raspusta vratim na FPSC i uradim neke manji projekat. Razlog je kreiranje jednog sjajnog moda koji će FPSC odvući na veću, bolju razinu :D
Ova grčka scena će ipak dobiti još par slikica, vidjet ćete o čemu se radi :)
Također ako vas zanima na kojim stranicama su još predstavljeni ovi moji prvi radovi u UDK-u pogledajte ovdje :
http://forums.epicgames.com/threads/899352-My-first-UDK-work-and-scene
http://www.hcl.hr/forum/index.php?topic=15068.0
http://forum.thegamecreators.com/?m=forum_view&b=2&t=195636&p=0