Overclocking Intel Sandy Bridge procesora izdvojena tema

poruka: 1.339
|
čitano: 219.015
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
Blade Runner31 kaže...
zvonac kaže...

Blade, pa ne mjenjaj konja koji pobjedjuje, pa ova asrock ploca je odlican ocer..

Je ne zalim se ali Asus mi se svidja pa kad dodje vrijeme......{#}

Asrock je odlična ploča, fino se OC-a itd, ali Asus je još bolji OCer. Naravno meni je Asrock prvi izbor zbog odnosa cijene i dobivenog, ali da idem na extremni OC izbor bi bio puno više Asus.

13 godina
neaktivan
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora

Asusice sporije bootaju od Gigabytica :)

0 0 hvala 0
16 godina

Koliko sporije i na kojim diskovima? Gdje si to čitao?

Volim seks i rado ga se sjećam...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ma ja volim ovako puknut pa skupljati TD-ove.

Iz iskustva. Na istim setupima Gigabyte mi je skoro uvijek brze bootao. Sad kad je UEFI na Asusu razlika je jos ocitija. Istina, nisam mjerio ali taj dojam imam vec dugo. Naravno da mislim na boot biosa a ne windowsa. Evo trenutno doma imam dva setupa, 1156 sa Gidabyte P55-UD3+i5 750 i 1155 sa Asus P8Z68-V i i72600K, sa disablanim svim nepotrebnim stvarima (USB 3, Bluetooth, Neiskoristene SATA-e.....) i razlika je primjetna. Oba racunala su sa jednim HDD-om, jednom optikom, dva keksa memorije i jednom grafickom. odoka, gigabyte dolazi do boota windowsa bar cetvrtinu brze.

EDIT: ipak mi je kod ploca iz srednjeg i nizeg ranga Asus cesci izbor od Gigabyte, pokazao mi se malo pouzdaniji. Za ove skupe UD7,UD9, Rampage, Crosshair... ne znam, nikad nisam kupio a vjerovatno ni necu plocu koja je skuplja od procesora.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.10.2011 10:35 (BlueMax).

0 0 hvala 1
16 godina

A hard je na njima isti? I jesu li isti programi na njima, tj barem slični? Jer bitno je i kada su stavljeni Prozori, koliko se smeća na kojem disku nakupilo i slično...

Volim seks i rado ga se sjećam...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@BlueMax, kak si zadovoljan (oc i stabilnost) s tom plocom, asus  z68? Posto ju bas mislim nabavit.  Mada mislim da nema razlike posto gledam V PRO model. Edit: Usput sto se tice bootanja, najbrze sam imal na Asrock P67 ex6 uefi bios, al posle nje sam nabavil ovu iz siga, naoko izgleda da je asrock brza, al bas sam mjeril; i razlika izmedju nje i GB je bilo mozda 1-2 sec, u korist Asrocka. Tak da je to sve nezamjetno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.10.2011 11:11 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...

A hard je na njima isti? I jesu li isti programi na njima, tj barem slični? Jer bitno je i kada su stavljeni Prozori, koliko se smeća na kojem disku nakupilo i slično...

To je bitno u brzini bootanja samih windowsa. Govorio sam o brzini prolaska kroz BIOS tj od trenutka kad ga upalis do Windows logoa. Kolicina programa i svakakvog smeca najvise ima utjecaja od trenutka kad Windows logo nestane i pojavi se onaj wellcome screen pa do stabilizacije sistema i mogucnosti pokretanja prve aplikacije. Za BIOS je bitno koliko uredjaja imas spojenih na maticnu i koliko je enablano u postavkama jer ih BIOS mora registrirati pri paljenju. Znaci isti broj uredjaja, gigabyte skoro uvijek malo brzi. valjda je do vrste BIOS-a koji koriste

14 godina
BlueMax kaže...
Pero Dinamit kaže...

To je bitno u brzini bootanja samih windowsa. Govorio sam o brzini prolaska kroz BIOS tj od trenutka kad ga upalis do Windows logoa. Kolicina programa i svakakvog smeca najvise ima utjecaja od trenutka kad Windows logo nestane i pojavi se onaj wellcome screen pa do stabilizacije sistema i mogucnosti pokretanja prve aplikacije. Za BIOS je bitno koliko uredjaja imas spojenih na maticnu i koliko je enablano u postavkama jer ih BIOS mora registrirati pri paljenju. Znaci isti broj uredjaja, gigabyte skoro uvijek malo brzi. valjda je do vrste BIOS-a koji koriste

Isključi u opcijama Marvel kontroler i Jnešto raid kontroler i boot-a se zericu brže od Gige govoreći iz mog iskustva. Također ako uključiš iste opcije na Gigi opet zericu sporije boot-a govoreći iz mog iskustva.

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
13 godina
neaktivan

Sve iskljuceno.

0 0 hvala 0
15 godina

Imam Asus Z68 v pro i mogu reći da je ploča odlična. Već desetak dana se igram, benčam i clockam. Niti jedan problem nisam primjetio,stabilno je sve. Kada sam išao na 5 ghz imao sam BSOD ali zbog toga jer mi je trebalo malo više Vcore-a (išao sam sa 1,450).Sa istim naponom dobio sam stabilnih 4,8 ghz.Sa većim naponom još nisam probao jer me je malo strah da nešto ne skuri. Jedina zamjerka ide na onaj Asusov Ai Suite 2 jer je bugovit,ali ne koristim ga puno osim za kontrolu ventilatora,a tu radi posao kako treba.Bluetooth još nisam probao jer imam kantu od mobitela,ali ga je prepoznao bez problema.Ovo mi je prva Asus ploča.Sve u svemu za sada je sve kako treba biti.

Nemožeš stisnut i prdnut.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.10.2011 13:22 (goodie).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bluetooth vjerovatno nikad neces ni koristiti tako da ga mozes odmah disablati u BIOS-u a ni drivere nisi trebao instalirati. Sta ce ti kad ima USB tj. puno brzi nacin prebacivanja. Meni je na P8Z68-V (bez pro) i7 2600k stabilan na 4.8 sa 1.375. Jednom mi se prilikom paljenja smrznuo sistem pa sam umjesto BIOSA na ekranu dobio artefakte. To je u biti jedini problem koji sam imao. Monitor mi je spojen na maticnu i korisim Virtu za ukljucivanje diskretne graficke i to sve radi bez ikakvih problema. Ai suite nisam ni instalirao jer mi ne treba. Jos jedna zamjerka ide na jako sporo vracanje iz sleepa i iz display off-a. Ako ne crkne za manje od 4-5 godina moci cu potvrditi kako je ploca odlicna. Jos sam je ulovio u Portia kad je greskom bila stavljena na 1100kn (LE verzija je kostala 1250 :))) tako da se stvarno nemam sta zaliti.

1 0 hvala 0
15 godina

A daj mi reci uvezi Virtua.Spojiš monitor ma matičnu i kada želiš igrati neku igru on ti sam prebaci da koristi pravu grafu ili moram prvo kabel prebaciti?

I dali mogu tv spojiti na pravu grafu, a monitor na matičnu i kada idem igrati samo prebacim na tv ili ima neka druga fora?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ovako sam ti ja to uradio. Prilikom prvog starta vec sam stavio dodatnu graficku karticu tako da su se driveri odmah instalirali (pa sam ih obnovio s Nvidia stranica) a integriranu (IGPU) sistem uopce nije prepoznao. Nije mi dozvoljavalo instalaciju Intelovih grafickih drivera niti Virtu aplikacije. Onda sam u Control panelu disablao Nvidiju i restartirao. U BIOSU sam namjestio da mi je primarni video izlaz iGPU. Nakon restarta prepoznao je integriranu grafiku i instalirao sam video drivere (HD3000)sa Asusovog DVD-a. Zatim sam u control panelu eneblao Nvidiju i nakon toga instalirao Virtu (prvo sa Asusovog DVD-a ali posto je ta verzija dosta stara i problematicna onda sam i najnoviji Virtu skinuo sa neta. Virtu je stalno aktivan i nadzire koju aplikaciju koristis te odredjuje koja grafika ide uz tu aplikaciju. U aplikaciji imas opciju "add programs" i koji god program dodas on za njega koristi diskretnu grafiku (ima mali milijon igara koje su vec unesene tako da se ne moras sa tim zahebavat), a za sve ostalo koristi integriranu. Dakle, u BIOSU ti treba kao video izlaz biti namjesten iGPU i monitor treba biti ustekan u maticnu. Mozda nacin na koji samja sve to izveo nije najpravilniji sto se redosljeda tice ali sve savrseno funkcionira.

Za setup sa vise monitora ti ne mogu dati savjet "iz prve ruke" jer jos nisam probao.

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Da ja razmisljam ic na Z cip a onda si poslje mislim koj ce mi to vrag kad mi ubiti to netreba,nego htio sam pitat jel postoji mogucnost da integrirana i vanjska rade zajedno pa da je jace,kao sli?E nebi trebali tu o tome,nije tema

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
Blade Runner31 kaže...
zvonac kaže...

Blade, pa ne mjenjaj konja koji pobjedjuje, pa ova asrock ploca je odlican ocer..

Je ne zalim se ali Asus mi se svidja pa kad dodje vrijeme......{#}

Asrock je odlična ploča, fino se OC-a itd, ali Asus je još bolji OCer. Naravno meni je Asrock prvi izbor zbog odnosa cijene i dobivenog, ali da idem na extremni OC izbor bi bio puno više Asus.

Ma dobro je ovako,nisam extremni kloker,ustvari jako sam zadovoljan s Asrock

15 godina

@BlueMax

Dali si stavio novi BIOS ili si na tvorničkom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Novi BIOS, 0706

0 0 hvala 0
15 godina

Kojom metodom si flashao?

Objasni.

16 godina

Evo ploča je tu, gore je 0706 nova verzija biosa, ukratko ploča je odlična, još samo moram utvrdit zakaj mi wlan kartica (tj radi, ploča ju je prepoznala, driveri instalirani, al nekaj net blokira) ne radi na njoj.. 

Stabilna je, nikakvih problema s njom, zasad, dok se ne upustim u OC vode.. Kakvi su vam hladnjaci na VRM-ovima pod prstima? Pošto proc radi na default, pod prstima su mlaki na dodir..

Inače sam imal samo GB ploče, i moral sam se navikavat na mušice kaj su donosile, al ova asusica je iznenađenje, bez grešaka takoreć..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

4.2Ghz, 1.160v BIOS, prime 95 15 min. 1.164v Aida 64, CPU-Z..

Zasad je sve ok, tek tolko da vidim kak ide to..

može komentar na slike?

Jel su ovo ok postave iz BIOS-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
zvonac kaže...

4.2Ghz, 1.160v BIOS, prime 95 15 min. 1.164v Aida 64, CPU-Z..

Zasad je sve ok, tek tolko da vidim kak ide to..

može komentar na slike?

Jel su ovo ok postave iz BIOS-a?

Zasto ti je vcore na auto i load line calibration,to je ok do 4.4 ali dalje bi ti savjetovao da stavis vcore sam i LLC(load line calibration) na najmanje v dropa,neznam kako tebi ploca to oznacuje,meni je level 1-nema v dropa a level 5 najvise v dropa

16 godina

Pa 1.264v pošto je na auto je ok voltaža? Stavil na manual i BIOSu neznam kaj sad zafrkava..

EDIT: stavil u BIOS fiksni napon 1.264v, LLC na Medium..

AL zakaj mi je sad konstantna ta voltaža?

Mislim da je bolje dok je na AUTO, onda u idle pada na 0.992v..

A i ak je napon podešen na AUTO tak ne daje veliki napon, 1.264v je ok za 4.2..

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 14:00 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
goodie kaže...

Kojom metodom si flashao?

Objasni.

Skinuo BIOS koji sam ti linkao, stavio ga na USB, usao u BIOS, otisao na "Tool", tamo imas opciju za flash BIOSA, klik na .rom file sa USB-a (moze is aharda koliko sam shvatio) i gotovo za par sekundi.

13 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Pa 1.264v pošto je na auto je ok voltaža? Stavil na manual i BIOSu neznam kaj sad zafrkava..

kad stavis na auto vcore drzi veci vdrop i radi bez problema i manje temp jer ploca odredi u kom trenutku koliko struje mu treba ali nemoj preko 4.4 na auto jer nikad neznas koliko ce ti ploca overvoltat,pada ti napon zbog LLC,ako imas azus Jurki zna kako na njima pise za veci ili manji vdrop

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 20:02 (Blade Runner31).
16 godina
Blade Runner31 kaže...
zvonac kaže...

kad stavis na auto vcore drzi veci vdrop i radi bez problema i manje temp jer ploca odredi u kom trenutku koliko struje mu treba ali nemoj preko 4.4 na auto jer nikad neznas koliko ce ti ploca overvoltat,pada ti napon zbog LLC,ako imas azus Jurki zna kako na njima pise za veci ili manji vdrop

Gle na 4.2 je ok, ne planiram zasad na 4.4, a ak bu potrebe, onda bum probal ovaj tvoj savjet:)

Vratil sam nazad na AUTO i LLC na medium, voltaža je 1.264v, dalje ne mrda pod prime 95 small FTT, a temp su max. 60c..

Idle su oko 0.950v..

A posle dok bu mi se dalo s tim zafrkavat, onda bum se poigral.. Mada ne vidim niš loše kaj sam postavke podesil, i stavil na AUTO..

14 godina
zvonac kaže...

Gle na 4.2 je ok, ne planiram zasad na 4.4, a ak bu potrebe, onda bum probal ovaj tvoj savjet:)

Vratil sam nazad na AUTO i LLC na medium, voltaža je 1.264v, dalje ne mrda pod prime 95 small FTT, a temp su max. 60c..

Idle su oko 0.950v..

A posle dok bu mi se dalo s tim zafrkavat, onda bum se poigral.. Mada ne vidim niš loše kaj sam postavke podesil, i stavil na AUTO..

Sviđaju mi se ti mali niski naponi...sve si nekako razmišljam da bacim svog na 4.0, ionako mi je i to previše. Ali onda si mislim ma šta ću kad mi se 4.8 sviđa. Onda si mislim da sam tukac o kakvim glupostima uopće razmišljam...itd itd. Hehe, ne znam ni sam šta bi. Bit će da mi dosadno danas, jer i mojih 1,33 je prilično nisko, ali šta ja znam, moćda ga budem probao vrtit neko vrijeme na 4.0 ili 4.5 kao što sam prije kupnje i zamislio...stvarno moram ići nešto radit...da mi se ne dogodi da ga za tjedan dana stavim na 2.0 i undervoltam na 0.75V...jer i takav će mi biti dovoljan :-) Al bilo bi fora vrtit proc na 0.75V. I to relativno moćan proc. Iako sumnjam da bi radio, moćda se stvarno i poigram jedan dan sa underom, da vidim koliko mu uopće treba da bi se upalio.

16 godina
miki1981 kaže...
zvonac kaže...

Idle su oko 0.950v..

Sviđaju mi se ti mali niski naponi...sve si nekako razmišljam da bacim svog na 4.0, ionako mi je i to previše. Ali onda si mislim ma šta ću kad mi se 4.8 sviđa. Onda si mislim da sam tukac o kakvim glupostima uopće razmišljam...itd itd. Hehe, ne znam ni sam šta bi. Bit će da mi dosadno danas, jer i mojih 1,33 je prilično nisko, ali šta ja znam, moćda ga budem probao vrtit neko vrijeme na 4.0 ili 4.5 kao što sam prije kupnje i zamislio...stvarno moram ići nešto radit...da mi se ne dogodi da ga za tjedan dana stavim na 2.0 i undervoltam na 0.75V...jer i takav će mi biti dovoljan :-) Al bilo bi fora vrtit proc na 0.75V. I to relativno moćan proc. Iako sumnjam da bi radio, moćda se stvarno i poigram jedan dan sa underom, da vidim koliko mu uopće treba da bi se upalio.

Hmmm, a vidiš ja pak nisam zadovoljan baš s tim niskim naponima, dok vidim da ekipa ima sretnije procesore, kaj delaju na još nižem naponu na istoj frekvi:)

Al za svakodnevnu upotrebu je i više neg kaj mi treba...

Sad dal je to ok da naponi iz idle u load osciliraju po potrebi? Il je bolje postavit fiksni napon?

Dok se sjetim da na GB je trebalo malo više muke postić OC, na ovoj je ploči mačji kašalj..

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 21:13 (zvonac).
13 godina
neaktivan
zvonac kaže...
miki1981 kaže...
zvonac kaže...

Idle su oko 0.950v..

Hmmm, a vidiš ja pak nisam zadovoljan baš s tim niskim naponima, dok vidim da ekipa ima sretnije procesore, kaj delaju na još nižem naponu na istoj frekvi:)

Al za svakodnevnu upotrebu je i više neg kaj mi treba...

Sad dal je to ok da naponi iz idle u load osciliraju po potrebi? Il je bolje postavit fiksni napon?

Dok se sjetim da na GB je trebalo malo više muke postić OC, na ovoj je ploči mačji kašalj..

Meni za 24/7 stoji od ploce konfiguracija(zna miki) sve na auto LLC level 5 i 4.4,temp su niske,stabilno,undervolta koliko mu pase pa ako je on zadovoljan s tim naponom i ja sam

16 godina

Nakon igranja i traženja napona, 4.3, LLC regular, offset -0.60v, al još nije konačno
Prime 95 small FTT 1.240v, ma ovaj offset je odličan na finjaka napon ispegla.
Temperature još pale dole, 49-57c..

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.10.2011 16:43 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne usudim se prtljati po voltažama i ostalim postavkama vezano uz clock procesora, ali bi ga htio dić na 4,0. Pa me zanima mogu li samo stisnut Load optimized CPU OC settings,bez da diram ikakve druge parametre?

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice