Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 657.136
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)

neće ništa biti, samo traži tu i tamo repair/ disk check dok se pali, otkako sam nekidan slozio konfu, par BSOD-a, freezanja i čega sve ne nije ništa Windowsu napravilo.

6600k + Asus z170 pro gaming, 4.5GHz na 1.3 je stabilno čini mi se, mogao bih staviti da OCCT i Intel Burn in da rade tokom noci ili bar par sati, no nisam još imao nikakve probleme, malo je visok napon naspram ostalih, al' na 1.275V mi ni cinebench nekad ne prođe, tj. freeza, OCCT pronađe error nakon par min. 1.29V trenutno isprobavam, ima tko kakav savjet za neki stress test ili dva u isto vrijeme da vrtim da vidim je l' ovo trenutno 100% pouzdano? OCCT + bf4, OCCT + IBT, no eto probao sam oboje po sat vremena pa nije bilo problema, iako je jednom OCCT na 1.29V izbacio error na jednoj jezgri i prekinuo stress test nakon 30min.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2016 22:21 (VedranMik).
8 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Imam I5 4440 , da li postoji mogucnost da se ovaj cpu klokuje ?

F.C Barcelona
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Vladan-Koja kaže...

Imam I5 4440 , da li postoji mogucnost da se ovaj cpu klokuje ?

ne!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
11 godina
neaktivan
Overklokovao sam e7200 na 3 ghz i nakon toga se pojavio bsod, i kada sam restartovao komp nije htjelo da se pokrene windows, dođe do onog dijela kada treba da se učita sa diska, ali tu samo stoji i ništa se ne dešava.
Probao sam vratiti stara podešavanja, ali ne pomaže

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Izvadi bateriju sa maticne i sacekaj par minuta , pa vrati ..

F.C Barcelona
11 godina
neaktivan
Probao sam to već...
11 godina
neaktivan
Daj ajde neka neko pomogne ko je imo sličan problem,znači komp se upali, dođe do dijela kada treba da se učita windows sa diska i tu stoji cijelo vrijeme.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Daj ajde neka neko pomogne ko je imo sličan problem,znači komp se upali, dođe do dijela kada treba da se učita windows sa diska i tu stoji cijelo vrijeme.

0 0 hvala 0
17 godina
Dok vadis bateriju mira i kabel od napajanja biti istekan i to bi trebalo staviti na default postavke, ako imas vise diskova pogledaj boot order u biosu ili ostavi samo hdd na kijem su windowsi, ako i dalje ne ide onda windows disk i napraviti recovery
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
11 godina
neaktivan
Riješio sam,ramovi su zezali

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pozz svima.

Imam i54690k,Matična Asus z97-A

Naime kada uđem u bios nikako ne mogu iskljućiti TURBO BOOst ili turbo tehnology 

kada želim sa 35 npr.podići rad na 38 uopće mi ne da mogućnost upisivanja brojeva.

Prvi puta to radim.MIslio sam ga stavit na 4,3.malo rame i to je to

Hvala unaprijed za odgovore

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Nikako ne mogu iskljucit ovaj turbo mode,dal je do toga?
Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Pringgles kaže...
Nikako ne mogu iskljucit ovaj turbo mode,dal je do toga?

Za tvoj problem postoji dva riješenja reset BIOSA ili nadogradnja na noviji BIOS.

+++ AMD Zen +++
9 godina
neaktivan

stavio sam zadnju verziju biosa,znači mehanički moram resetirat bios??

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 1
8 godina
neaktivan

Turbo mode -Disable 

CPU Ratio 21.5 

I to bi bilo to ..

F.C Barcelona
9 godina
neaktivan

Opet sve isto,jedino kada stavim EZ tuning automatski digne CPU za 14% a rame za 36%

Odustajem od mehaničkog overcloka,bezveze sam kupovo novu matičnu,isfustriran sam

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav. Posjedujem laptop u čijim specifikacijama piše sljedeće; procesor intel n3050 1,60ghz (up to 2.16 ghz).

Pošto sam relativni laik u ovom svijetu, zanima me znači li to da se on može overclokati na tu frekvenciju ili nešto drugo? To piše u službenim uputstvima od samog laptopa.

Hvala

0 0 hvala 0
11 godina
AtomicBomb kaže...

Pozdrav. Posjedujem laptop u čijim specifikacijama piše sljedeće; procesor intel n3050 1,60ghz (up to 2.16 ghz).

Pošto sam relativni laik u ovom svijetu, zanima me znači li to da se on može overclokati na tu frekvenciju ili nešto drugo? To piše u službenim uputstvima od samog laptopa.

Hvala

Nema tu klokanja to je turbo bost, što znači da će prilikom zahtjevnih zadaća jedna ili više jezgri ić do tog takta.

9 godina
neaktivan

Sad baš nešto gledam,jel moguće da ne mogu klogat zbog 8GB rama koje imam,ili trebam 16GB??

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Pringgles kaže...

Sad baš nešto gledam,jel moguće da ne mogu klogat zbog 8GB rama koje imam,ili trebam 16GB??

Nema veze koliko rama imaš

11 godina
neaktivan

Imam matičnu MS 7358 i sad pošto ima 2 verzije te matične,mene zbunjuje to što Ovdje piše da ona ima g33 chipset,a ovdje da ima q35 chipset,međutim u cpuz mi pokazuje q33 chipset.

Da li trebam update bios da bi bio g33/q35 chipset ?

0 0 hvala 0
17 godina

Q35MDO je "redovna" MBO od MSI sa Q35 Chipsetom.

MS-7358 je OEM MBO od nekoga HP-a, Acera, IBM itd...  sa G33 Chipsetom.

To nisu iste ploce i nemoj to pobrkati a kamoli fleshati bios sa MSI stranice na OEM plocu.

MSI cesto proizvodi ploce za Brand racunala ovih gore navedenih tako da iako izvana se cini da su iste i da imas bas tu plocu to nije tako.

edit:

kao i sto rekoh sad vidim da to sto imas je ploca od Medion-a nekog, kojeg ?

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2016 1:22 (spaljeni).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Hvala ti, mogao sam ploču sjebat.
Je li piše to u cpu-z? (Medion)
Ugl. Na matičnoj piše ms 7358 v.1.2.
Nego da li bi mogao xeon na to onda,jer ima g33? Ne mogu naći nikakvu službenu stranicu da vidim cpu support.

17 godina
Jimmy Lenard kaže...
Hvala ti, mogao sam ploču sjebat.
Je li piše to u cpu-z? (Medion)
Ugl. Na matičnoj piše ms 7358 v.1.2.
Nego da li bi mogao xeon na to onda,jer ima g33? Ne mogu naći nikakvu službenu stranicu da vidim cpu support.

Moze Xeon na G Chipset, na Q  ide samo 3xxx Series.

Imao sam slicnu plocu i E5450 na njoj.  Evo ti flash program za tvoju plocu.

http://www.filedropper.com/medion

Nemoj fleshati sa tim biosom,   Pokrenes AWDFL882.exe i napravi si beckup postojeceg biosa sa svoje maticne.

Ubaci kodove:

cpu0001067a_plat00000044_ver00000a0b_date20100928

cpu00010676_plat00000004_ver0000060f_date20100929

cpu00010676_plat00000040_ver0000060f_date20100929

http://www.filedropper.com/kodovi

I onda ponovo pokrenes AWDFL882.exe i fleshas bios sa svojim vlastitim iz ploce.

Savjet... nemoj koristiti naljepnice, vidio sam 2 slucaja da pinovi maticne s vremenom probiju adapter pogotovo ako je cooler malo sa jacim pritiskom, koristi zalotane Xeone i miran si.

13 godina
protjeran

Pozdrav, po prvi put pokusavam overclockati proc pa sam za pocetak isao na mali overclock cisto da vidim kako se stvari ponasaju. Povecao multiplier na 42 i stavio manualno voltazu na 1.235 (na 1.2 i 1.25 mi nije prosao intel burn test 15 krugova na max) pa imam par pitanja u vezi rezultata koje sam dobio:

1. Malo sam guglao i nasao da se cpu voltaza na howmonitoru nalazi pod i5 6600k/voltages/VID, jel to tocno?

2. Ako je tocno u cemu je problem da ona skace do 1.304? Da li treba ugasiti turbo mode, adaptive mode ili napraviti nesto trece?

EDIT:

Nakon jos malo guglanja pronasao sam ovo, znaci VID na hwmonitoru u biti pokazuje koliko proc u odredenom trenutku volti trazi, a CPU VCORE prikazuje koliko mu maticna u tom trenutku volti salje. Ako uzmemo u obzir da isto ocitanje VCORE-a mi pokazuje i CPU-Z i da je pogreska senzora u okvirima +/- 10-20% to bi odgovaralo mojem manualnom setu na 1.235.

Moje sljedece pitanja su:

1. Da li je normalno da je voltaza konstantno ~1.235 i u idle trenucima kad procesor trazi puno manje (VID cca 0.750)?

2. Da li je to "zdravo" ako su temperature ok?

3. Kad manualno postavimo voltazu u biosu znaci li to da ce ona konstantno biti te vrijednosti ili postoji nacin da proc dobiva manje volti u trenucim kad trazi manje volti?

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2016 16:33 (war3_tft).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
war3_tft kaže...

Pozdrav, po prvi put pokusavam overclockati proc pa sam za pocetak isao na mali overclock cisto da vidim kako se stvari ponasaju. Povecao multiplier na 42 i stavio manualno voltazu na 1.235 (na 1.2 i 1.25 mi nije prosao intel burn test 15 krugova na max) pa imam par pitanja u vezi rezultata koje sam dobio:

1. Malo sam guglao i nasao da se cpu voltaza na howmonitoru nalazi pod i5 6600k/voltages/VID, jel to tocno?

2. Ako je tocno u cemu je problem da ona skace do 1.304? Da li treba ugasiti turbo mode, adaptive mode ili napraviti nesto trece?

EDIT:

Nakon jos malo guglanja pronasao sam ovo, znaci VID na hwmonitoru u biti pokazuje koliko proc u odredenom trenutku volti trazi, a CPU VCORE prikazuje koliko mu maticna u tom trenutku volti salje. Ako uzmemo u obzir da isto ocitanje VCORE-a mi pokazuje i CPU-Z i da je pogreska senzora u okvirima +/- 10-20% to bi odgovaralo mojem manualnom setu na 1.235.

Moje sljedece pitanja su:

1. Da li je normalno da je voltaza konstantno ~1.235 i u idle trenucima kad procesor trazi puno manje (VID cca 0.750)?

2. Da li je to "zdravo" ako su temperature ok?

3. Kad manualno postavimo voltazu u biosu znaci li to da ce ona konstantno biti te vrijednosti ili postoji nacin da proc dobiva manje volti u trenucim kad trazi manje volti?

1. Da ako ne koristis offset

2. Da

3. Znaci, postoji nacin, zove se offset.

13 godina
protjeran

Za pocetak hvala na ofgovoru, trenutno mi je najvaznije da su odgovori 1. i 2. DA tj dok ne pohvatam kako ustimati offset nemam brige da ce proc biti previse opterecen konstantnom voltazom.

Sto se tice tocke 3. nakon sto sam napisao post ovdje sam istrazivao i naravno naletio na pricu o offsetu i nakon podosta citanja shvatio da funkcionira ovako:

Offset je zapravo vrijednost kojom reguliramo automatsku voltazu koju maticna daje procesoru. Ista zadana vrijednost offseta npr. +0.005 ce offsetirati voltazu ovisno o frenkvenciji koju smo postavili tj ona nije linearna, drugim rijecima ista vrijednost offseta nece za jednaki iznos povecavati/snizavati voltazu na razlicitim frekvencijama. Koliko sam ja shvatio najbolje je za pocetak uzeti frekvenciju koja se zeli postici npr 4.2 i testirati na kojoj manualnoj voltazi je sustav stabilan, nakon sto se pronade stabilna voltaza ponovno otici u bios, ostaviti novu frekvenciju i vratiti voltazu na auto. Taj korak se radi cisto da se vidi koliki ce maticna volta (VID) automatski davati procesoru i prema tome pokusat namjestiti offset da postigne onu stabilnu manualnu voltazu u loadu. Primjer: Ako je proc stabilan na 1.225V, a auto voltaza u loadu dolazi na 1.3 offset za pocetak postaviti na -0.05 i vidjeti koliko ce voltaza biti priblizna ovoj 1.225, offset nakon toga podesavati dok se ne postigne trazena vrijednost.

Ako ima netko tko moze potvrditi ili ispraviti ovo sto sam napisao bio bih jako zahvalan.

P.S. Svjestan sam da kod nekih procesora dolazi do vdropa tj da pri loadu proc ne radi na zadanim manualnim voltazama (npr voltaza se postavi na 1,2, a on u loadu radi na 1.185) te da se to moze regulirati LLC postavkama, ali o tome kasije nakon sto se razrijesi prvi problem (nadam se da hoce).

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.10.2016 15:11 (war3_tft).
9 godina
neaktivan

Stavio sam zadnju verziju BIOSA,probo sam i sa vađenjem baterijice i opet ništa.

Ne mogu podići ni CORE RATIO,max mi je 39,kad stavim na 42.automatski ga vraća na 39.ne znam do čega je,da reklamiram procesor ili šta??Doslovno copy paste sa youtoube-a i ništa.Jel moguće da sam nešto zezno dok sam stavljo novu matičnu??

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

pa taj cpu ti je zakljucan, max turbo mu je 3,9ghz na jednoj jezgri, najvise sto mozes napraviti da ti sve jezgre rade na 3,9ghz no to ti opet ovisi o ploci!

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

da al procesor jei54690k.zato mi nije jasno,uzeo sam ga radi toga,dao sam im da mi oni slažu u linksu.a matična je z97-A.

Taj proc bi trebo lagano ić bez problema na 4.3

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice