Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 972.783
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,f
99Mile99 kaže...

dobro to ali pitam iskljucivo koliko bi mogao ni cooler nije bitan jer imam neki zalmanov x10

Ponavljam istu priču koju govorim svima 5 godina što sam na ovome forumu... ISPROBAJ, nismo gataoci da ti možemo reć šta i kako da napraviš, ak želiš overclockat, clockaj, imaš dobru ploču... Proc ja osobno nebi iznad 1.475v stavljao.. A sad koji će ti clock biti, to sam isprobaj...

Rađe investiraj u drugi procesor nego matičnu bacat na koljena..

Ja sam Bošnjak i time se dičim, kome smeta lopatom ga spičim !
14 godina
neaktivan
zanima me kakav je clocker ovaj quad core athlon 750k za fm2 socket? znam da puno ovisi o primjerku i ploci ali me zanima koliko su forumasi ovdje postigli.
TD za glupost
13 godina
Laxarus kaže...
zanima me kakav je clocker ovaj quad core athlon 750k za fm2 socket? znam da puno ovisi o primjerku i ploci ali me zanima koliko su forumasi ovdje postigli.

Isprobaj pa javi. {#}

Ja sam Bošnjak i time se dičim, kome smeta lopatom ga spičim !
14 godina
neaktivan
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx)

Htio bi overclockat svoj phenom 1055T. Za početak, blage veze nemam o overclockanju nit sam to ikad radio. al sam čuo da je to sve jednostavnije, pa reko da se i ja okušam. al čini mi se da nije.

probao sam u bios-u iz nekog alata od matične valjda "load optimized cpu oc settings" podići takt na 3,5 Ghz...to napravio al se u BF3 srušilo sve nakon par minuta, a prime95 test je odma neke erore javio "expectd 0.5, was 0.4".

dakle, to ne funkcionira baš tak jednostavno očito.

vidim po forumima da se razno razne voltaže spominju, smanjenje i povećavanje istih, timing i latency memorije itd...ja se u to niš ne kužim, al me zanima postoji li neki jednostavan način, neka "skripta" po kojoj se to može namjestiti da sve ok radi?

prije oc-a timing memorije je bio 9-9-9-24, a kad sam u tom optimized cpu oc settingsu prebacio na 3,5 Ghz, onda je memorija pala na 5-5-5-nešto...

može li netko tko to nikad nije radio ikako postići da se nekim čudom sve te voltaže i multiplieri itd poslože ili je to za laika jednostavno pretežak zadatak?

i, ima li neki jednostavan način kako to napraviti?

kupio danas novu grafičku i cooler, reko da malo ja to OC-am, al vidim da ne bu lako {#}

fala unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
A ne isplati ti se clockat...taj cpu moze popratit dosta jake grafe i u igrama i opcenito benchanju,renderu itd. je razlika sitna. Rađe ga stavi na stock i spusti napon malo da manje trosi/grije se...

Ako se ipak odlucis clockat onda najjednostavnije -- Stavi 1.45v napon i probaj sa 4ghz, ako se srusi onda stavi 3900mhz i testiraj sve dok ne bude stabilno...
Testiraj sa prime95,occt,linx itd ima programa.....
Werdum Combat Team
14 godina
neaktivan
KrpaZG kaže...
A ne isplati ti se clockat...taj cpu moze popratit dosta jake grafe i u igrama i opcenito benchanju,renderu itd. je razlika sitna. Rađe ga stavi na stock i spusti napon malo da manje trosi/grije se...

Ako se ipak odlucis clockat onda najjednostavnije -- Stavi 1.45v napon i probaj sa 4ghz, ako se srusi onda stavi 3900mhz i testiraj sve dok ne bude stabilno...
Testiraj sa prime95,occt,linx itd ima programa.....

A jel moram mijenjat onaj timing memorije ili da to ne diram? A one cool n quite opcije iskljucim jelda?

15 godina

Pozdrav ekipi!

Imam pitanje: kako overclockati AMD A10 5800k na matičnoj ASUS F285-M LE sa 8GB RAMa (1600) s nekim non stock coolerom? Interni GPU također.

Treba mi vodič za oc u biosu. Ne želim raditi neki ekstremni OC, nego samo "tvornički" do 4,2 GHz (turbo).

Unaprijed hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.10.2013 11:37 (Punti).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ne diraj.
Isključi. Ako ti se da, probaj uključiti pa vidi funkcionira li. Mnogima nije. Nebitno o ploči.

Punti - Pa u BIOSu naravno. Digni malo po malo i vidi što se dešava, ako se crasha, digni napon za mrvicu, uvijek pravi male korake i to je to.
Probaj sa stock coolerom, nisu toliko loši koliko ljudi govore.
Optimizam je nedostatak iskustva.
11 godina

Pozdrav! Kupio sam sljedecu konfiguraciju:

CPU: ADM FX 8320 3.5ghz

MBO: Asus M5A97 R2.0

GPU: Sapphire R9 270X 2GB DDR5

RAM: Kingston 1X8 Gb HiperX Blue 1600 mhz

Napajanje: Corsair 550W VS

HDD: Toshiba 500 Gb 7200 rpm sata3

Kuciste: Akyga AKY003BL

CPU hladenje: CoolerMaster Hyper T4

Nikad nisam OC-o pa me zanima kakav OC potencijal imaju ove komponente... i na koliko da tocno OC-am, a da ne unistim nista i da mi komponente sto duze traju... Posto sam uzeo dovoljno dobro CPU hladjenje mislim bi se moglo dosta dogurat, ali meni je takodjer u interesu da komponente drze maximalno dugo pa me zanima vase misljenje.

Hvala i LP

0 0 hvala 0
11 godina
ford eleanor kaže...
nix111 kaže...

Pozdrav! Kupio sam sljedecu konfiguraciju:

CPU: ADM FX 8320 3.5ghz

MBO: Asus M5A97 R2.0

GPU: Sapphire R9 270X 2GB DDR5

RAM: Kingston 1X8 Gb HiperX Blue 1600 mhz

Napajanje: Corsair 550W VS

HDD: Toshiba 500 Gb 7200 rpm sata3

Kuciste: Akyga AKY003BL

CPU hladenje: CoolerMaster Hyper T4

Nikad nisam OC-o pa me zanima kakav OC potencijal imaju ove komponente... i na koliko da tocno OC-am, a da ne unistim nista i da mi komponente sto duze traju... Posto sam uzeo dovoljno dobro CPU hladjenje mislim bi se moglo dosta dogurat, ali meni je takodjer u interesu da komponente drze maximalno dugo pa me zanima vase misljenje.

Hvala i LP

Trebao si uzeti CM Hyper 212 EVO.

Ovaj T4 i nije baš za neki klok navedenog procesora

ma nemislim sad ja nes puno clockat... tek tako da malo ojacam procesor i ostale komponente, al nista previse

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Punti kaže...

Pozdrav ekipi!

Imam pitanje: kako overclockati AMD A10 5800k na matičnoj ASUS F285-M LE sa 8GB RAMa (1600) s nekim non stock coolerom? Interni GPU također.

Treba mi vodič za oc u biosu. Ne želim raditi neki ekstremni OC, nego samo "tvornički" do 4,2 GHz (turbo).

Unaprijed hvala!

Ako ti je tvornički turbo do 4,2 GHz netrebaš OC-ati ništa. Probaj pratiti rad proc-a i vidjet ćeš da svaki put kad dođe do veče potrebe za radom procesora matična sama digne takt do 4,2 GHz.

Upravo zato i služu turbo. 

11 godina
neaktivan

pozdrav.. imam x4 960t phenom na m3a770de maticnoj..mnogi mi kažu da bi mogo jos otkljucat dodatne dvije jezgre pa bi bio x6..e sad bio bih zahvalan kad bi mi neko pomogao u vezi toga..vidio sam da ima acc opcija u biosu..al mene zanima sto da najprije napravim? ukratko cjelokupni postupak.. :-\ 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
NephaL kaže...

pozdrav.. imam x4 960t phenom na m3a770de maticnoj..mnogi mi kažu da bi mogo jos otkljucat dodatne dvije jezgre pa bi bio x6..e sad bio bih zahvalan kad bi mi neko pomogao u vezi toga..vidio sam da ima acc opcija u biosu..al mene zanima sto da najprije napravim? ukratko cjelokupni postupak.. :-\ 

Imam ti ja takav isti  procesor i odličan je. 

Prvo stavi sve postavke u biosu na default ( F9->enter F10->enter).

Isključi turbo mode, isključi CPU lode line calibration ( LLC ).

Nakon toga jednostavno uključi ACC pritisni  F10->enter, i to bi trebalo biti to. Ako uđe u windowse uključi prime 95 i testiraj ga. Neka ti test radi min 4 sata i nedaj da temp ide preko 65°C jer postaje nestabilan i ruši se.

Nadam se da imaš dobar hladnjak jer taj procesor je vruč ko sam vrag, osim toga vidi u uputstvima od matične do koliko Watts procesore podržava jer mu TDP skoči sa 95 W na 160 W nakon otključavanja.

Ako ne uđe u Windowse probaj dignut napon ali nemoj preko 1,45 V jer ne znam kako ćeš ga ohladiti.

Moram ti i reči da osim u benchevima nisam primjetio nikakvu razliku u radu nakon otključavanja čak niti u Bf3 a ni dok sam igrao Bf 4 betu.

11 godina
neaktivan
roary kaže...
NephaL kaže...

Imam ti ja takav isti  procesor i odličan je. 

Prvo stavi sve postavke u biosu na default ( F9->enter F10->enter).

Isključi turbo mode, isključi CPU lode line calibration ( LLC ).

Nakon toga jednostavno uključi ACC pritisni  F10->enter, i to bi trebalo biti to. Ako uđe u windowse uključi prime 95 i testiraj ga. Neka ti test radi min 4 sata i nedaj da temp ide preko 65°C jer postaje nestabilan i ruši se.

Nadam se da imaš dobar hladnjak jer taj procesor je vruč ko sam vrag, osim toga vidi u uputstvima od matične do koliko Watts procesore podržava jer mu TDP skoči sa 95 W na 160 W nakon otključavanja.

Ako ne uđe u Windowse probaj dignut napon ali nemoj preko 1,45 V jer ne znam kako ćeš ga ohladiti.

Moram ti i reči da osim u benchevima nisam primjetio nikakvu razliku u radu nakon otključavanja čak niti u Bf3 a ni dok sam igrao Bf 4 betu.

hoće cm hyper 212 evo biti dovoljan?

15 godina
neaktivan

S novom termalnom pastom, trebao bi.

Jednom sam ga bio kolegi namontirao, i iznenadio sam se koliko je tih, a koliko obro drži temperature niske, s toga on i ja smo bili zadovoljni. 

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Jel zna netko za koliko se diže TDP kada klokam AMD 750K  na 4.5 ghz ???

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
NephaL kaže...
roary kaže...
NephaL kaže...

hoće cm hyper 212 evo biti dovoljan?

Hoče odličan je , samo kako je turbojc rekao obavezno novu pastu stavi.

11 godina
neaktivan

pozdrav, imam pitanje 

imam phenom 2 555 be koji sam otkljucao u x3 (4 jezgra je neispravna) 

danas kupio CM 212 evo, stavio ga gore, overclocko sam ga na 3.9 1.5V - (cpu-z mi veli max TDP 160W ??!! )

temeperatura u idle mi je 25 stupnjeva, u full load max 42, ventilator non stop na najmanje ( 500 RPM)

temperatura mi izgleda nekako.... premalo?... jel moguce da su senzori "neispravni" il sta ? inace imam asrock 880G extreme3 

il je procesor iznad svoje klase :D 

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.11.2013 20:59 (armlet1).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ako je nova pasta, dobre su to temperature, odlične! 

Nemaš nikakve brige. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav!

Namjeravam uzet fx 8350

Planiram ga malkice mučit(OC), šta bi mi preporučili da uzmem za njega po pitanju matične, coolera, napajanja?

btw. mislio sam stavit i r9 280x unutra i nju malo mučit

Tnx ekipa!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo, ovo bi ti bio moj odabir. Možeš uzeti i nkeu drugu trgovinu, ja sam uzeo Links jer mi je lakše odabirati, možeš ti negdje drugdje kupiti. 

http://www.links.hr/?naziv=napajanje-500w-corsair-cx-series-cp-9020047-atx2-v2-3-120mm-vent&option=artikl&id_artikl=052.757.033

http://www.links.hr/?naziv=maticna-ploca-asrock-990fx-extreme3-amd-990fx-sb950-ddr3-zvuk-s-ata-raid-g-lan-pci-e-crossfirex-sli-esata-usb-3-0-atx-s-am3-am3&option=artikl&id_artikl=050.303.606

Ili ovo. http://www.links.hr/?naziv=cooler-scythe-ashura-scasr-1000-s-2011-775-1155-1156-1150-1366-am2-am2-am3-am3-fm1-fm2&option=artikl&id_artikl=050.903.279

Ili ovo. http://www.links.hr/?naziv=cooler-coolermaster-hyper-412s-775-1155-1156-1366-am3-am2-am2&option=artikl&id_artikl=050.903.243

Obadva će te poslužiti. Ali preporučujem prvo OC napraviti s serijskim coolerom. Imam prijatelja, obojica imaju isti CPU, i jednom ne valja, a drugom valja. S toga, gledaj po sebi. 

E da, ne da mi se sada provjeravati, ali ako su 8320 i 8350 isti po svemu, osim po taktu, uzmi 8320, svakako ćeš ga OC-ati, pa nećeš ni primjetiti razliku. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Jel se amd procesori mogu clokati preko programa amd overdrive ili preko biosa

koji je jednostavniji

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ok super! E sad mi je jedino problem što nemam baš te komponente u mogučnosti za naručiti, pa mi reci jel bi bilo onda ovo ok

Ustvari stavit cu ti cijelu konfu kaj sam mislio pa mi reci kak bu to sve zajedno vrtilo OC

CPU AMD X8 FX-8350            8350 uzimam jer je @ 4.0 stock + mogu ga malkice još škakljat,a 8320 bi morao mučit da uopće dignem na 4.0 (tih mislim da 200 kn mi ne igra ulogu)

MEM DDR3 8GB 1600MHz AD      mislim da je cist ok @ 1600

AS R9280X-DC2-3GD5           svi mi govore da uzimam nju, gledao sam i po netu, super je grafa, iako sam više nvidia fan, al jbg više se isplati nju uzet

M5A99X EVO R2.0              jedino dostupna uz formulu Z za oc 8350, a formula je izvan mog đepa

Smart SE 630W                nisam siguran koliko je dobro ali nadam se pošto je 630 w da ce izdržat oc

Core 3000 Black               jedino dobro a kolko tolko jefitnu u koje stane r9 280x i ima 3 ili 4 venta vec unutra zbog oc

thermaltake Contac 39          nadam se da ce bit dovoljno... ili da možda pričekam sa OC i uzmem umjesto njega neko jeftinije vodeno

KIN 120GB SSDNow V300        to je opcionalno... kad vec uzimam reko...

btw. pliz nemoj mi samo rec al ako promjenis ovo stavis ovo za 100 kn više buš prošo bolje i tak to jer je cifra daleko premašila nego kaj sam planirao, a i ne spavam već 4 dana jer sam pogledao već prek 100+ recenzija komponenti XD

p.s. Znam da nije možda ovdje tema za cijelu konfu ali da dam odprilike sliku onoga što imam u planu

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2013 11:52 (kole2689).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hrčak - Ne znam za programe, ja sam svog preko BIOS-a, sve je u redu. Ako mi ne treba program za nešto, onda ga neću ni instalirati, volim imati čist PC. 

Kole - E jbg sad, ovo sad već malo odlazi u offtopic, morao bi ići u slaganje komponenti. 

Ako si već prevršio limit, onda uzmi one dijelove koje sam ti preporučio, ako su jeftiniji. A ako ih nema na lageru, mogu oni to svakako naručiti, big deal, sačekati ćeš 2 dana, imati više novaca, a zadovoljstvo će svakako biti tu. 

S tim kopmonentama nemaš baš nešto puno za pogriješiti, nisu to loše komponente. 
Razliek između tih skupih ploča i nema jako puno, ima, ali to su sitnice, ne vrijedi se zamarati s tim.  

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
kole2689 kaže...

ok super! E sad mi je jedino problem što nemam baš te komponente u mogučnosti za naručiti, pa mi reci jel bi bilo onda ovo ok

Ustvari stavit cu ti cijelu konfu kaj sam mislio pa mi reci kak bu to sve zajedno vrtilo OC

CPU AMD X8 FX-8350            8350 uzimam jer je @ 4.0 stock + mogu ga malkice još škakljat,a 8320 bi morao mučit da uopće dignem na 4.0 (tih mislim da 200 kn mi ne igra ulogu)

MEM DDR3 8GB 1600MHz AD      mislim da je cist ok @ 1600

AS R9280X-DC2-3GD5           svi mi govore da uzimam nju, gledao sam i po netu, super je grafa, iako sam više nvidia fan, al jbg više se isplati nju uzet

M5A99X EVO R2.0              jedino dostupna uz formulu Z za oc 8350, a formula je izvan mog đepa

Smart SE 630W                nisam siguran koliko je dobro ali nadam se pošto je 630 w da ce izdržat oc

Core 3000 Black               jedino dobro a kolko tolko jefitnu u koje stane r9 280x i ima 3 ili 4 venta vec unutra zbog oc

thermaltake Contac 39          nadam se da ce bit dovoljno... ili da možda pričekam sa OC i uzmem umjesto njega neko jeftinije vodeno

KIN 120GB SSDNow V300        to je opcionalno... kad vec uzimam reko...

btw. pliz nemoj mi samo rec al ako promjenis ovo stavis ovo za 100 kn više buš prošo bolje i tak to jer je cifra daleko premašila nego kaj sam planirao, a i ne spavam već 4 dana jer sam pogledao već prek 100+ recenzija komponenti XD

p.s. Znam da nije možda ovdje tema za cijelu konfu ali da dam odprilike sliku onoga što imam u planu

Moja preporuka ako vec mislis ulozit toliko novaca u PC, idi na Intel procesor. Čak neki malo bolji i5 ti je bolji od 8350. 

Napajanje od 450/500 W ce izdrzat OC na takvom kompu, tam da sa napajanjem nemas brige 

14 godina
neaktivan

"Čak neki malo bolji i5 ti je bolji od 8350. "

O tome bi se dalo razgovarat :) ali svejedno hvala! 

...Ovisi po čemu i za što gledaš, ali za to što ću ja radit, ne treba mi  

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Uzmi neko brand napajanje jel nemam pojma kakvo je ovo te uzmi FX 8320 jel na 4.0Ghz radi isto kao i FX 8350 sa oko 1.3V.

14 godina
neaktivan

sorry... ne kuzi se po nazivu da...http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001965 

Thermaltake-ovo je sa 630 W

Ali da ne spamam ovdje sa napajanjem... UGL. Hvala svima 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

pozdrav pitanje kad se vec prica o 8350 ja ga isto mislim uzet sa maticnom GIGABYTE GA-990FXA-UD3 AM3+ sad pitanje imam 450 w napajanje prosli proc je bio phenom II x2 555 3.1 njega sam odkljucao na  4 i digao na 3.5 sa mugenom 3 stabilan, dali moje napajanje moze podrzat taj procesor ili moram i novo napajanje uzet ? i kupujem proc bez stock hladnjaka a moj mugena 3 nepodrzava am3+ dali da idem na neko vodeno hladenje ili opet neki mugena 4 ?

Pero
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne vidim zašto bi morao kupovati novi hladnjak?! Pa ako je mogao ići na AM3 socket, morao bi i na AM3+. Vrijedi probati, zar ne? To isto stoji za napajanje, ovisi koje je. Neka napajanja imaju i po 500W, ali zapravo nisu vidjeli ni 400W, sve ovisi kakvo je. Prvo probaj pa ćeš vidjeti. Vjerojatno bi trebalo raditi. Ovisi kakav GPU isto imaš. 

BTW, ako stvarno ne može, a sumnjam da ne može, idi na mugen 4. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice