Overclockanje Sapphire HD5850

poruka: 52
|
čitano: 10.522
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Zanimalo bi me cisto par stvari oko overclockanja graficke - kao prvo, kolike se temperature preporucaju, i kojim programima to provjeravate nakon sto povecate frekvenciju. Drugo, po defualtu je clock setting na 725 a memorija na 1000, je li to ujedno i omjer koji bi trebalo odrzati kada se overclocka?

Je li uopce realno ocekivati da se ova graficka moze overclockati sa stock coolerom a da temperature ostanu normalne?

I za kraj, iako nije vezano uz overclockanje, ali kad vec pricamo o ovoj grafickoj - ima li koristi od podesavanja raznih 3D settinga u CCC, i kako ih je najbolje podesiti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
17 godina
protjeran
RE: Overclockanje Sapphire HD5850

Ej!

Ja ti imam baš tu tvoju Sapphire!Cool

Settingse u CCC najbolje podesiti po default. I prema aplikaciji.

Clocking ti ide bez problema do 900/1250MHz. Samo downloadaj MSI Afterburner, saveaš 2D profil u settings na 725/1000, 3D profil u 900/1250MHz, zatim podesi Fan na Auto i odredi grafikon po potrebi.

Da, na ovoj frekvi ti ide sa stock coolerom do 82°C u Furmarku, a u igrama do 78.

Napon ne trebaš dirati ako ne ideš dalje.

Ja ču ovi dana probat još malo preko 900/1250 na stock naponuu pa javim ovdje ili u podforum overclocking.

free speech for the dumbxD
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.7.2010 19:35 (stoncin3).
15 godina
neaktivan

Evo bas sam malo sam prckao pa nisam ni vidio ovaj post, i sam sam dosao do 900/1250, sto radi odlicno. Jedino sto se crasha ako pokusam gledati nestou na youtubeu, ali dokle god se OC ukljuci kad je potrebno nema problema :)

Temperatura mi ne prelazi 70 zasad cak :)

Povecanje bilo koje od ovih frekvencija mi crasha Metro, tako da pretpostavljam da je to granica na ovom naponu. Buduci da mi je temperatura tako niska, mozda bih se i poigrao s povecanjem napona, ali nikako nisam uspio podesiti tu opciju u MSI Afterburneru, pa sam trazio na netu i izgleda da ova kartica to ne podrzava, odnosno da nije moguce mijenjati napon. Ako sam u krivu, i otkrijes kako to izvesti, svakako javi!

Thanks obojici na odgovorima :)

15 godina
neaktivan

kao se ne moze podizat? moze moze, trebao bi u afterburneru ic do 1350mV

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kao jer je non-reference design, nema voltage control i jednostavno se ne moze mijenjati. Tako barem tvrde na nekom forumu gdje sam to vec nasao. Probao sam mijenjati .cfg fileove kao sto su preporucili ljudima koji su imali slican problem (ali s karticama koje nisu sapphire), i nista nije pomoglo da mi se u Afterburneru otkljuca podesavanje napona...

Konkretno, radi se o ovoj grafickoj:

http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-215-SP&groupid=701&catid=56&subcat=411

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 1:22 (Grgapm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grgapm kaže...

Kao jer je non-reference design, nema voltage control i jednostavno se ne moze mijenjati. Tako barem tvrde na nekom forumu gdje sam to vec nasao. Probao sam mijenjati .cfg fileove kao sto su preporucili ljudima koji su imali slican problem (ali s karticama koje nisu sapphire), i nista nije pomoglo da mi se u Afterburneru otkljuca podesavanje napona...

http://www.protis.hr/ProductDetails.aspx?q=26538-Grafi%C4%8Dka-kartica-Sapphire-PCIE-ATI-Radeon-HD5850-1GB-GDDR5-HDMI-2xDVI-DP

Ako je to ta sa slike onda mora imat voltage control jer je u potpunosti referentan PCB.

I'll be back
15 godina
neaktivan
microman kaže...
Grgapm kaže...

http://www.protis.hr/ProductDetails.aspx?q=26538-Grafi%C4%8Dka-kartica-Sapphire-PCIE-ATI-Radeon-HD5850-1GB-GDDR5-HDMI-2xDVI-DP

Ako je to ta sa slike onda mora imat voltage control jer je u potpunosti referentan PCB.

Zapravo nije, ovo je ona koju sam narucio ali ocito ne i dobio Neodlučan

A dosad nisam ni skuzio da se ne radi o istim karticama jer je kutija identicna, a i specifikacije...

Uglavnom, ovu karticu imam:

http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-215-SP&groupid=701&catid=56&subcat=411

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 1:31 (Grgapm).
16 godina
neaktivan
Grgapm kaže...

Zapravo nije, ovo je ona koju sam narucio ali ocito ne i dobio Neodlučan

A dosad nisam ni skuzio da se ne radi o istim karticama jer je kutija identicna, a i specifikacije...

Uglavnom, ovu karticu imam:

Da ta nema voltage control jer ima sapphire-ov custo PCB.

Hebiga kod sapphire-a se treba dobro pazit i ja obavezno tražim da mi otvori kutiju da vidim koji je PCB gore.

Ovdije možeš samo uradit hardwerski voltmod ili pak Flashati modani BIOS.

I'll be back
15 godina
neaktivan

Ni jedno ni drugo ne zvuci zdravo ako to radi netko kao ja, tko zapravo ne zna sto radi :P

Ma ovih 900/1250 je zapravo odlicno, samo mi je steta sto ne mogu jos malo pogurati kad je vec tako hladna graficka pa nije da nema potencijala.
A nazalost nisam ni znao da neki modeli akrtica ne mogu modificirati napon sve do danas dok to nisam probao napraviti

BTW. izgleda da se ona druga verzija sapphire kartica vec par mjeseci ni ne proizvodi, tako da je se ni ne moze nabavit bas

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 1:49 (Grgapm).
16 godina
neaktivan
Grgapm kaže...

Ni jedno ni drugo ne zvuci zdravo ako to radi netko kao ja, tko zapravo ne zna sto radi :P

Ma ovih 900/1250 je zapravo odlicno, samo mi je steta sto ne mogu jos malo pogurati kad je vec tako hladna graficka pa nije da nema potencijala.
A nazalost nisam ni znao da neki modeli akrtica ne mogu modificirati napon sve do danas dok to nisam probao napraviti

Ni jedno ni drugo nije zdravo ni za onoga koji zna što radi jer može trajno oštetit grafu.

Inače HD5850 sa softverskim voltmodom ide na 1000Mhz/1250Mhz, a bolji primjerci i iznad.

Ta grafa je i na stock taktovima dovoljno jaka da tijera sve igre na najvišim postavkama, tako da se ne trebaš zamarati sa OC-om

I'll be back
16 godina
neaktivan
microman kaže...

Ni jedno ni drugo nije zdravo ni za onoga koji zna što radi jer može trajno oštetit grafu.

Inače HD5850 sa softverskim voltmodom ide na 1000Mhz/1250Mhz, a bolji primjerci i iznad.

Ta grafa je i na stock taktovima dovoljno jaka da tijera sve igre na najvišim postavkama, tako da se ne trebaš zamarati sa OC-om

Baš mislio pisati, dosta je i 800/1100 za sve igre na high s AA i AF

15 godina
neaktivan

Sad mi je srce na mjestu (da nisam nesposoban), a ovo poboljsanje koje sam dobio clockanjem na 900/1250 je stvarno jako dobro, i mogu vrtit Metro na very high sa DirectX 10 na ugodnih 30+ fps-a. Taman je malo preslabo za DirectX 11 jer framerate zna pasti na 17-18, ali razlika u odnosu na defaultne frekvencije je ogromna.

Tenks na odgovorima i nadam se da ce pomoci drugima koji kupe istu karticu Osmijeh

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Grgapm kaže...

clockanjem na 900/1250

Meni se bez dizanja napona počeli rušiti benchovi.

Samo 3D Mark se odvrti normalno?

Crysis Warhead benchmarking tool daje artefakte pa onda ugasi driver.

Vratio na posljednji uspješan clock, 870/1225MHz.

Kod tebe je onaj referentni Sapphire, a ja imam onaj stariji Gaming Edition sa lošijim hlađenjem i imam temp oko 80°C dok kod tebe samo 70°!

Ne mogu niti ja mijenjati napon, MSI ne da, a AMD Clock Tool nema opcije za voltage!

Moja grafa:) Moja grafa:)
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 16:29 (stoncin3).
17 godina
stoncin3 kaže...

Flashaj bios pa ćeš moći. Ja sa zadnjim pothvatom sam stavio stariji asusov bios, u CCC-u limit je 1200/1400.

Navodno s tim biosom se da izvuć više iz kartice nego regularnim biosima npr. običan 850/1200MHz max, a ovaj 900/1250 bez dizanja napona. Ja je neželim bezveze clockat kada je i sa ovim banalnim dizanjem frekvencije sve super, a i na defaultu. Temperatura je povećana zato što je takt u idle-u 400/1100, a i u sobi je vruće.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
17 godina
protjeran
Hyperion kaže...
stoncin3 kaže...

Ja je neželim bezveze clockat kada je i sa ovim banalnim dizanjem frekvencije sve super, a i na defaultu. 

Ma ja sam se isto malo igrao. Kad sam počeo clockati Q6600 sad sam malo i grafu:D

Inače jedino mi Metro vrti ispod 30, a sa GPU na 870/1225 koji je stabilan bez tog flashanja i napona da se diže imam jedva 30 pa frejmdropovi na 20-25 obično

Dobra je HD5850 na stocku:)

Edit

Ipak može voltaža u MSI!

Dole je screenshot, ode se u settings pa onda unlock voltage control! Na general tabu!;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 17:08 (stoncin3).
17 godina
stoncin3 kaže...

Ipak može voltaža u MSI!

Dole je screenshot, ode se u settings pa onda unlock voltage control! Na general tabu!;)

Napon. To se da i u CFG file-u napravit...

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
15 godina
protjeran

Sapphireova Toxic 5850HD od 2GB GARANTIRA OC od preko 780MHz za CPU,

dakle mora da ima "probrane" primjerke (kao Gainwardove Golden Sample kartice).

Za memoriju ne znam koliko bi išla, nije ništa pisalo, ništa naglašeno, ali ako su Elpida

chipovi, dat će se bar 200MHz više nego klasične verzije, tj. koliko regulacija napona odradi stabilni napon,

A hlađee je vrhunsko, i memorije s druge strane imaju pasivni heatsink preko cijele površine kartice.

Good artists copy, great artists steal. (Picasso)
15 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...
Hyperion kaže...
stoncin3 kaže...

Ja je neželim bezveze clockat kada je i sa ovim banalnim dizanjem frekvencije sve super, a i na defaultu. 

Ma ja sam se isto malo igrao. Kad sam počeo clockati Q6600 sad sam malo i grafu:D

Inače jedino mi Metro vrti ispod 30, a sa GPU na 870/1225 koji je stabilan bez tog flashanja i napona da se diže imam jedva 30 pa frejmdropovi na 20-25 obično

Dobra je HD5850 na stocku:)

Edit

Ipak može voltaža u MSI!

Pa tvoja JE stock! Izlanuo se

Moja nije, ali radi stabilno na 900/1250 iako se ne moze dizati napon - prosao 3D Mark Vantage uredno i nekoliko sati igranja Metroa bez rusenja.

Usput, skuzio sam da sam ipak mutav jer moja maticna, iako ima dva x16 PCIe utora, zapravo ima samo jedan pravi x16, dok drugi radi na x8. Pogodite u koji sam ja umetnuo graficku... Nevinašce

Uglavnom, sad kad sam to popravio, dobio sam daljnjih 10 fps-a u Metrou i postao je igriv sa DirectX11 (ali u jako zahtjevnim situacijam zna past framerate na 20, pa radije drzim na DirectX 10 i izivljavam se sa AA i AF Osmijeh)

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.7.2010 20:53 (Grgapm).
15 godina
protjeran

Hyperionova je HIS stock 4850HD ali sa BIOS-om od 58701HD i Scythe Musashni hladnjakom,

tako da je daleko od STOCK-a..

Good artists copy, great artists steal. (Picasso)
17 godina
Don Kihoty kaže...

Hyperionova je HIS stock 4850HD ali sa BIOS-om od 58701HD i Scythe Musashni hladnjakom,

tako da je daleko od STOCK-a..

Takva je daleko ispod HD5850...Smijeh

Nije više bios od HD5870 već od asus HD5850. Onaj mi samo bespotrebno diže napon, memoriju ionako nemislim držat na 1300+MHz pa nema smisla stavljanja biosa od HD5870.

17 godina
protjeran
Grgapm kaže...
stoncin3 kaže...
Hyperion kaže...
stoncin3 kaže...

Pa tvoja JE stock! Izlanuo se

Uglavnom, sad kad sam to popravio, dobio sam daljnjih 10 fps-a u Metrou i postao je igriv sa DirectX11 (ali u jako zahtjevnim situacijam zna past framerate na 20, pa radije drzim na DirectX 10 i izivljavam se sa AA i AF Osmijeh)

lol

Kako ti kažeš?Izlanuo se Stock ili referentna, na što si mislio?

Moja je podešena u 3D da radi na 870MHz..

A tih 10 FPS-ova ne može sa OC-anjem. Za taj PCI-eX16 čisto sumnjam. Kako ti kažeš?

Igriv na DX11 i 1680X1050 samo sa  HD5870 i jače! I iživljavam se na AA i AF..?

Hmm..

Kad ja stavim AAX4 nemam ni 20 frejma na ekranuViče

15 godina
neaktivan

Da, htio sam reci referentna.

AKo stavim DX 11, AA i AF na najslabije onda, je igrivo, ali framerate zna past dovoljno da zasteka, pa nista od toga. No kad stavim DX 10, mogu i AF i AA na najjace (od dvije opcije :P) i vrti se na 30+ fps-a, dosad mi se jednom dogodilo da padne ispod 25. Mislim , nije kao da uopce uocavam razliku izmedu svega toga, pa je ionako svejedno.

Rezolucija je 1920x1080 inace. A sto se tice utora, nije mi jasno sto si htio reci, ali ako pogledas specifikacije moje ploce vidjet ces da je jedan PCIe x16 utor koji ima 16 lane-ova, a drugi isto x16, ali ima samo 8 laneova.

Edit: evo uspio sam postici da mi fps padne na 13 kad sam pokrenuo eksploziju koja je srusila strop pa se podigla hrpa prasine

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.7.2010 23:13 (Grgapm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Koje je vase misljenje koliko cu dugo moci sa hd5850 igrat bar na medium na 24 inchnom monitoru.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pored svih tih performanci što mislite dali je isplativo dati 700kn više za 5870

xxx
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
sale786 kaže...

Pored svih tih performanci što mislite dali je isplativo dati 700kn više za 5870

HD5870 pored HD5850 se baš i neisplati.

16 godina
protjeran
GARGOYLZTKS1995 kaže...

Koje je vase misljenje koliko cu dugo moci sa hd5850 igrat bar na medium na 24 inchnom monitoru.

nikolko vidis da ti se metro teli.. trk po 2 x 5970.. lol... salim se

16 godina
protjeran
Hyperion kaže...
sale786 kaže...

HD5870 pored HD5850 se baš i neisplati.

onda se vise neisplati 5850 pored gtx-a 460....

17 godina
dokly kaže...

HD5850 se isplati čak i pored GTX460.

16 godina
protjeran
Hyperion kaže...
dokly kaže...

HD5850 se isplati čak i pored GTX460.

samo se ti tjesi... Namigiva

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice