Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

poruka: 10
|
čitano: 6.291
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

Imam Gigabyte 9800GT(600/900) 1GB rama sa Zalmanom na GPU. Ram na sebi nema nikakve pasivne hladnjake. E sada, malo sam se bavio overclockom dotične grafičke i sama jezgra može dosta potegnuti (675mhz provjereno sa GPUTool-om, Furmarkom i Crysisom), ali ram je dosta osjetljiv i za sada može do 920mhz. Da li je sam ram problematičan ili bi dodatkom pasivnih hladnjaka kao što su Scythe SCVCH-1000 ili Zalman ZM-RHS1 mogao postići bolje OC taktove?

 

Grafička je inače odlična i sve vuče na maksimumu tako da ju nemam namjeru za sada mjenjati već su ovo samo overclockerski nagoni :))

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2009 17:10 (Morag).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

Molim te nauci koristiti hiperlinkove nije ni cudo sto nitko ne procita kad vidi ovakvu hrpetinu nabacanog teksta.Kako mislis bolje oc-taktove,pa smanjio bi samo temperaturu

http://hackaday.com/
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2009 16:50 (kresimir.kralj).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

Ako oćeš klokat, onda odi na scythe musashia, ja sam snjim jezgru dignuo na 771 i memoriju na 1015mhz-aNamigiva(a i snjim dobiješ pasivne hladnjake za memoriju tako da se nemoraš za to brinut)

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

fala na napomeni, nisam se do sada zezao sa tim stvarima jer se na forumima gdje sam bio automatski stvara link, al et,postavljeno je kak spada da ne bude teško onima kojima je teško copy-paste-at :)

 

zato sam i pitao hoće li niža temperatura omogućiti više taktove ili je memorija već na granici mogućnosti...

16 godina
offline
RE: Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

baš ti pasivci koji dolaze sa musashiem se mogu odvojeno kupiti(vidi link).Samo razmišljam hoće li mi pomoći...

sa GPUTool-om dotjeram memoriju do 1025mhz(na 1030 se počmu pojavljivati artefakti), ali kad krenem u provjeru sa Furmarkom, sve se ruši i ide reset. Mogao bih dizati malo više sigurno od 920, ali kad je već prilika uzeo bih te pasivce ako bi ičemu služili. Zato me interesira vrijedi li ili ne :)

Znam da je pri overclockiranju AGP grafičkih bilo važnije prvo dići takt memorije,a onda jezgre koliko ide, ali sada neznam ima li memorija veći prioritet kao prije ili treba tražiti sredinu ili možda veću važnost dati samoj jezgri sa shaderima.

Kako sam naveo u jednoj temi koju sam napravio, Furmark mi temperaturu diže do 108°C(tako mi pokazuju i ostali programi da provjeru temperature), ali realno u igrama(Crysis) bude mnogo niža. I kartica pola sata sigurno radi na tom Furmark stability testu...

15 godina
offline
Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

A koliko niže? Meni je razlika između furmarka i crysisa jedno 15-ak stupnjeva što bi značilo da se tvoja grije na oko 93 stupnja što je dosta visoko.Ako nemaš love, preporučio bi da onda na taj pasivni hladnjak montiraš neki ventilator da izvlači toplinu sa njega. Također neki vent na boku kućišta da upuhuje zrak bi još više ohladio čip. Meni sa musashijem i kućištem HAF 932 grafa u furmarku dostigne 70 dok u crysisu 55 stupnjeva(klokana naravno)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

Sad sam vidio da već smo komentirali u temi Maks.temp. u Furmarku.

"U idleu su temperature oko 43°C,a u Crysisu na maksimali temp ide do 65°C." ima i slika da se vidi od koliko se temp. diže u Furmarku...

15 godina
offline
Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

onda ti ga furmark dobro zagrijeBelji seVažno je da je u igrama u granicama normale što tvoje jest samo što ti temp. može blokirat veće taktove. Probaj klokat memoriju malo po malo(u rasponu po 5-10mhz-a) te ga testiraj umjesto furmarkom(koji ti izbaci artefakte zbog ogromne temperature)igranjem crysisa(ili neke druge vrlo zahtjevne igre tipa GTA IV/ARMA2 i sl)te ako uspiješ odigrat 2-3 sata bez da ti se igra sruši ili da dobiješ artifakte- onda ti je stabilan i diži daljeNevinašce

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

normalno, već večeras idem još više probat :) no da se vratimo na temu: hoće li mi dodatni pasivci išta pomoći u višim taktovima ili bi bili samo ukras? :))

-------

ipak se ram može protegnuti do 950mhz, iako polako...

 

ali svejedno,pasivci ili ne, pitanje je sad...

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.11.2009 11:58 (Morag).
16 godina
offline
RE: Kupovina pasivnih hladnjaka za grafičku?

"The GDDR3 memory used on the 9800GT is made by Samsung and is rated at 1000MHz or 1ns"

 

Review 512MB-ne kartice

--------

ali ne i 1GB...danas sam kod ugradnje Musashia skuzio da je memorija Quimodo...

 

Lijepo ja sve montirao i temperatura na default postavkama ne prelazi 58°C u Furmarku:) sve lijepo ide i sa dizanjem taktova na postavke kakve sam postizao sa Zalmanom,ali problem nastaje kad samo malo krenem gore. I Furmark i benchmarci(Crysis) nakon nekog vremena prijave gresku tj gasi se ekran i moram reset napravit. Zbog idle i load stanja u default postavkama znam da je Musashi dobro postavljen. Fali li grafickoj malo vise napona? Jer je do sad vec bilo u biosu +0.1 koje sam povisio zbog clocka(da dizem vise?).Ili pravi probleme 102Mhz PCI-E sabirnice koju sam povecao sa 100Mhz? Gigabyteov program za overclock jedini daje opciju dizanja voltaze unutar Win za jezgru,ali neznam da li ima efekta i na ram? Ako tko zna, savjet rado prihvacam...

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.12.2009 1:34 (Morag).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice