Veseli kutak - BUG forum birc :) (06h - 22h) izdvojena tema

poruka: 28.402
|
čitano: 3.182.497
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Veseli kutak - BUG forum birc :) (06h - 22h), Za nespavalice (22h - 06h)
15 godina
Veseli kutak - BUG forum birc :) (06h - 22h)

Tako ti je to kad nemaš vremena pratiti zbivanja u lopovskoj državi

You have to be odd to be number one
13 godina
neaktivan
Re: Veseli kutak - BUG forum birc :) (06h - 22h)
Top Bugovac kaže...

Tako ti je to kad nemaš vremena pratiti zbivanja u lopovskoj državi

Bez brige,završi fer postani asistent,pa docent,pa izvarendni prof.,pa redovni sveuč. prof. i onda zaposliš hrpu asistenta kao nositelj,zaradiš hrpu para, nađeš računovođu koji pronevjeri te pare offshore i ubrzo ćeš i ti biti lopov.

Klin se klinom izbija.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
15 godina
Hrvatski san!
12 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...

Bugovci imam jedan problem
Živim u stanu i prije dva mjeseca su mi "ugradili" one razdjelnike (valjda se tako zovu, kalorimetar na radijatorima)

Došao mi je poveći račun Toplane, a nitko mi nikada nije očitao potrošnju

Što da radim? Jesam ja nešto s*ebo ili?

Ček malo jel imaš kalorimetar ili razdjelnik? To dvoje nije isto. Kalorimetar se ugrađuje u etažnom grijanju, mjeri stvarnu količinu energije(ide direkt na cijev) i mjeri u Kwh a razjdelinik mjeri impulse oli ti kitu labudovu 

Ukoliko vaš predstavnik stanara nije javio da imate razdjelnike HEP će vam i dalje slat procjenu pa provjeri dal je javljeno. Ili te možda nije bilo doma pa su očitali drugima a tebi poslali ostatak.

I prestanite se čudit na to da su vam računi za grijanje veći. Razdjelnici nisu ušteda već samo očitanje. Prije ste svi plaćali sarmu, sad jedni plaćaju meso, jedni zelje a jedni ajnpren. Stanovi koji imaju puno vanjskih zidova ili su na prvom ili zadnjem katu, tj nisu u sredini zgrade će dobivati puno veće račune nego prije. Profitirat će jedino oni kojima su svi/većina zidova unutarnji jer ih griju susjedovi topli zidovi pa se ne rasipa toplina.

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
15 godina
Ne bih se bunio da nisam pola mjeseca bio doma, a pola u stanu
S tim da grijanje jedva palim
Vjerojatno nemam kalorimetar, hvala na informaciji :)

Jesu li prijave za dom (studentski) samo početkom akademske godine ili?
(Da, ne želim više imati problema s idiotima)
15 godina
I darkness ja sam taj u sredini tako da stvarno ne znam...
12 godina
neaktivan

Onda si dobio procjenu a ne očitanje. Pogledaj račun, ako piše procjena onda ti je sve jasno. Razgovaraj s predstavnikom stanara i provjerite stanje ugovora. Firma koja je ugradila razdjelnike je morala poslat HEP-u potvrdni obrazac da su vam ugrađeni razdjelnici jer inače ih možete imat 6 mjeseci al ko da ih nemate.

Isto tako postoji mogućnost ako su vam ugrađeni ovo ljeto da gospoda u HEP-u još ne očitavaju stanje jerbo kako sam čula nikome tko ima nove razdjelnike ne očitavaju. Kao nešto sa nespremnim sustavom kenj ser 

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
15 godina
Top Bugovac kaže...

Bugovci imam jedan problem
Živim u stanu i prije dva mjeseca su mi "ugradili" one razdjelnike (valjda se tako zovu, kalorimetar na radijatorima)

Došao mi je poveći račun Toplane, a nitko mi nikada nije očitao potrošnju

Što da radim? Jesam ja nešto s*ebo ili?

Ima puno šuma u kanalu po ovom pitanjuj. Nisu razdjelnici krivi, ne kažem da su idealno rješenje ali mogu poslužiti kakvoj-takvoj raspodjeli troškova grijanja. Razdjelnici djeluju više na psihološkom nivou jer ljudi počnu razmišljati o štednji tek kada postanu svjesni da ono što troše nije zajedničko već da će ih opaliti po džepu.

Ono što je u cijelom sustavu dobro su termostatski ventili u svakom stanu. Do sada regulacija nije bila moguća (tj. bilo je vrlo teško regulirati rad (učin) radijatora. Termostatski ventil to pojednostavljuje jer se namještanje temperature u prostoru svodi na podešavanje pozicije ventila. Temostatskim ventilim treba upravljati tijekom cijele sezone grijanja. Da ne trkeljam puno u nastavku ću ubaciti dio teksta kojeg sam priredio za stanare u svom ulazu. Možda ti to pomogne.

"Osnovno pravilo je ne grijati više nego što trebamo i ne grijati one prostore koje ne trebamo. Jednostavno rečeno postavke na termostatskim ventilima, ovisno o prostoriji bi trebalo postaviti na slijedeći način:
-   dnevni boravak po danu         između oznaka II i III (na polovici)      18°C
-   dnevni boravak na večer         na oznaci III                20°C
-   blagovaona i kuhinja         na oznaci II               16°C
-   spavaće sobe            na oznaci II (ili na polovici između I i II)      16°C
-   kupaonica            na oznaci IIII (ili do kraja otvoren ventil)      24°C

Ovo su orjentacijske veličine i treba ih prilagoditi vlastitim potrebam (ali ne pretjerivati).
Tijekom dana mijenjati postavke na ventilima, ovisno o tome da li koristimo prostoriju ili ne, te u ovisnosti o vanjskim vremenskim uvjetima (sunčan dan, dići rolete i koristiti energiju sunca).

Za vrijeme sezone grijanja prozori moraju biti zatvoreni. Povremeno tijekom dana proventilirati prostor i to na način da prvo zatvorimo ventil na radijatoru te širom otvorimo prozor na 5 do 10 minuta (ne više). Ventilirati prostoriju po prostoriju. Nikad ne ventilirati više prostorija istovremeno.

Zatvarati unutarnja vrata između prostorija. To se posebice odnosi na stanove koji imaju stariju stolariju. Na taj način se smanjuje utjecaj propuha.

Po noći spuštati rolete i to posebice kod niskih vanjskih temperatura.

Ispred radijatora se ne bi trebale biti nikakve prepreke (minimalno 30-50 cm). Na radijatoru se ne sušiti veš. Radijatore ne prekrivati bilo čime.

Ako je moguće zabrtviti staru stolariju što je bolje moguće. Prodor hladnog zraka u prostor dodatno troši energiju.

Tijekom dana kad niste u stanu temperature postaviti na minimalne vrijednosti (16°C  do  18°C) na taj način, ako ste na poslu, trećinu dana trošite minimalnu energiju.

Nikada ne ostavljati otvorene prozore i uključeno grijanje. Na taj način se energija jednostavno rečeno baca van a zbog veće razlike temperatura potrošnja je bitno intenzivnija (što razdjelnik registrira) a samim time je i račun za utrošenu energiju bitno veći. Često puta je ovo najveći razlog visokih računa. Prozori moraju biti zatvoreni dok radi grijanje. Sve drugo je pogrešno.

Uz grijanje prostora na račun utječe i potrošnja tople vode. Kapanjem vode na pipi se može potrošiti cca 10 l dnevno. Budući ta voda nije korisno utrošena predstavlja bačeni novac. Zbog toga treba redovito provjeravati pipe i mijenjati brtve.

Pojedinačnom štednjom, svakog od nas, doprinosimo ukupnoj manjoj potrošnji a time se smanjuje i cijena koju ćemo platiti za grijanje (pojedinačno i ukupno). Racionalnim korištenjem svakog od korisnika, razlika između dva stana iste veličine i rasporeda, bi trebala biti ±15% (razlika može biti veća ukoliko se radi o slučaju da je u jednom stanu promijennjena stolarija a drugom ne).

Povremeno je potrebno provjeriti da li je sustav grijanja dovoljno napunjen vodom tj. da li je u radijatorima zrak. Kako se to provjerava? Vrlo jednostavno. Otvorite ventil do kraja i nakon par minuta (cca 2 minute) rukom opipate onu stranu radijatora na kojoj nisu priključci. Ako je ista vruća sve je uredu a ako je hladna ili mlačna to znači da je u radijatoru zrak (obavijestiti predstavnika stanara). Nakon provjere poziciju ventila postaviti na uobičajenu vrijednost.

Povremeno je potrebno provjeriti i funkcionalnost termostatskog ventila. Ovdje moramo provjeriti da li isti zatvara i da li otvara. Za provjeru zatvaranja okrenemo ventil udesno dok ne bude na 0. Nakon 1-2 minute provjerimo da li je cijev koja vodi ka radijatoru hladna (ili mlaka). Ako je tako ventil zatvara. Provjeru otvaranja napravimo tako da okrenemo ventil na poziciju IIII, nakon kratkog vremena provjerimo cijev. Ako je vruća ventil uredno otvara.

Nikada ne lupati ili udarati po ventilu ili razdjelniku. Oštećivanje istih može dovesti do kvara ili krivog rada koji može uzrokovati povećane troškove grijanja."

Poanta cijele priče je u tome da ukoliko svi vode računa o potrošnji onda cijela zgrada troši manje. Samim time što se troši manje energije i ukupni te pojedinačni računi bi trebali biti manji. Kažem trebali jer se ekipa zaigrala i pitanje je kakav će na kraju biti rezultat (tu su nas našiljili i izvozali). Osobno sam dobio manje račune za prosinac i veljaču (kao i dosta drugih stanara u mojoj zgradi). Susjed koji je na zadnjem katu i u rubnom stanu je dobio cca 20 kuna veći račun od mene dok je susjeda par katova ispod mene dobila 200 kn veći račun (kod nje je to opravdano jer joj je non-stop otkipan/otvoren prozor). Što se tiče očitanja ono je automatizrano i daljinsko te nitko ne treba fizički očitavati impulse na samim razdjelnicima.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
mario.L_hr kaže...

Poanta cijele priče je u tome da ukoliko svi vode računa o potrošnji onda cijela zgrada troši manje. Samim time što se troši manje energije i ukupni te pojedinačni računi bi trebali biti manji. Kažem trebali jer se ekipa zaigrala i pitanje je kakav će na kraju biti rezultat (tu su nas našiljili i izvozali). Osobno sam dobio manje račune za prosinac i veljaču (kao i dosta drugih stanara u mojoj zgradi). Susjed koji je na zadnjem katu i u rubnom stanu je dobio cca 20 kuna veći račun od mene dok je susjeda par katova ispod mene dobila 200 kn veći račun (kod nje je to opravdano jer joj je non-stop otkipan/otvoren prozor). Što se tiče očitanja ono je automatizrano i daljinsko te nitko ne treba fizički očitavati impulse na samim razdjelnicima.

Bok svim birtašima, poanta svega je da živimo u banana državi gdje se mulja ko kako stigne i uspije.Tri činjenice su sasvim dovoljne, i onda ti je sve jasno da je neko pobral veliku lovu na toplinskim razdjelnicima=građani su nahebali.

- naša smotana vlast je tvrdila da su razdjelnici u EU obavezni, a istina je da uopče nisu obavezni tu su nedavno potvrdili iz EU brloga

- naša vlast tvrdi kao su ti razdjelnici vrlo efikasni, nakon tameljitog istraživanja Njemci su zaključili da od razdjelnika nema previše koristi

- razdjelnici koje se ugrađuju u Hrvatskoj, "taj tip je znatno lošiji od onoga za koje su Njemci rekli da od njega nema previše koristi"

Suma sumarum Nijemci su budaletine jel, a kod nas guraju sve kao idealno rješenje samo da mafija zaradi veliku lovu.

-

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
15 godina
rambox kaže...

Bok svim birtašima, poanta svega je da živimo u banana državi gdje se mulja ko kako stigne i uspije.Tri činjenice su sasvim dovoljne, i onda ti je sve jasno da je neko pobral veliku lovu na toplinskim razdjelnicima=građani su nahebali.

- naša smotana vlast je tvrdila da su razdjelnici u EU obavezni, a istina je da uopče nisu obavezni tu su nedavno potvrdili iz EU brloga

- naša vlast tvrdi kao su ti razdjelnici vrlo efikasni, nakon tameljitog istraživanja Njemci su zaključili da od razdjelnika nema previše koristi

- razdjelnici koje se ugrađuju u Hrvatskoj, "taj tip je znatno lošiji od onoga za koje su Njemci rekli da od njega nema previše koristi"

Suma sumarum Nijemci su budaletine jel, a kod nas guraju sve kao idealno rješenje samo da mafija zaradi veliku lovu.

-

A kako bi ti riješio raspodjelu utrošene topline po pojedinom stanu? U Njemačkoj je to lako, jer su na višem stupnju razvoja od nas i njima je prirođeno štediti i voditi računa o utrošenoj energiji. Kod nas je situacija potpuno drugačija. Kada se potrošnja određuje samo po površini kod nas vrijedi deviza ako je potrošnja zajednička ne vodi se računa o tome kako se troši jer ćemo to svi (raspodjeljeno po površini) platiti i ako ne grijem na maksimum onda plaćam ono što drugi troši. Druga ogromna stvar je što su u paru s razdjelnicima ugrađeni i termostatski ventili što predstavlja nemjerljivi napredak u odnosu na prethodno stanje s običnim ručnim ventilima. Sada se napokon može regulirati potrošnja postavljanjem ventila na određenu poziciju (čitaj temperaturu koju treba održavati u prostoru) što prije nije bio slučaj. Po meni je ovo korak naprijed ali (uvijek postoji neki ali) onda u priču upadaju naši mađioničari i vrlo nerazumljivim i teško opravdanim formulama prikrivaju način izračuna potrošene energije a tu je onda i mjesto za dodatno "podešavanje" (čitaj poskupljenje bez da je to ikome najavljeno) cijene kWh toplinske energije. Ne mogu se oteti dojmu da je netko odredio koliko treba novaca za normalno funkcioniranje i onda prema tome "prilagodio" cijenu.

Razdjelnici ne mjere utrošenu toplinu već mjere relativno utrošenu toplinu i to na način da zbrajaju utrošene impulse, po svakom ogrijevnom tijelu (radijatoru), u odnsou na zajedničko referentno stanje. Ukupni, mjesečni zbroj impulsa, predstavlja utrošenu toplinsku energiju i onda se iz tog dijela relativno (odnos impulsa pojedinog stana u odnosu na ukupni broj impulsa za zgradu) dobije utrošena toplinska energija pojedinog stana (nažalost ovo se odnosi samo na onaj varijabilni dio računa tj. samo na onaj dio na koji utječe mjerenje impulsa). U ovoj matematici se stvara nepravda i oštećuje se one koji su ugradili razdjelnike. Poštenije bi bilo ugraditi kalorimetar koji mjeri utrošak toplinske energije za pripremu potrošne tople vode, zatim taj dio odjeliti od energije za grijanje. Obračunavati energiju za grijanje prema broju impulsa te dio računa od cca 20-25 % solidarno raspodjeliti po cijeloj građevini kako bi se kompenzirali povećani troškovi rubnih stanova. Ova tvoja tvrdnja da su ovi razdjelnici puno lošiji od onih koje su u Njemačkoj analizirali i nema baš neke veze. Niti jedan razdjelnik ne mjeri utrošenu eneregiju to bi se moglo raditi kalorimetrima ali onda bi pričali i o većim troškovima. Jedan impuls u prvoj zgradi nema istu cijenu kao jedan impuls u drugoj zgradi. Po meni su dosta i ovi razdjelnici.

Da pojednostavnim priču. Ako zgrada troši 20-30% manje energije (govorim o utrošenoj energiji mjerenoj na kalorimetru na ulazu u zgradu), zbog toga što su ljudi svjesni da je potrošnja individualizirana i što su počeli voditi računa da li je prozor otvoren i radijator grije na full, zar to nije pozitivni pomak? Zar ne bi zbog smanjene potrošnje i trošak za energjiu, koji plaćaju svi stanari, trebao biti manji (u mom slučaju ti je to za dva mjeseca oko 200 kn manji račun)? Ako nije manji onda ne treba upirati prstom na razdjelnike već na nekog drugo a svi znamo tko je to.

Hajka koja se digla oko razdjelnika je bespotrebna i zakašnjela. O tome se trebalo pričati i raspravljati prije same ugradnje a ne post festum kad je puno ljudi već ugradilo iste. Prekid ugradnje bi doveo u nepovoljan položaj one koji su iste ugradili i nastavio praksu neopravdano visoko utošene energije.

I za kraj, ne bavim se ugradnjom razdjelnika, prodajom istih niti sam se na bilo koji način okoristio njima u bilo kojem obliku. Ovo pišem kao netko tko se projektiranjem sustava grijanja bavi 20 godina i kao krajnji korisnik ovakvog sustava a sve u svrhu educiranja i razbijanja stereotipa.

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

A kako bi ti riješio raspodjelu utrošene topline po pojedinom stanu? U Njemačkoj je to lako, jer su na višem stupnju razvoja od nas i njima je prirođeno štediti i voditi računa o utrošenoj energiji. Kod nas je situacija potpuno drugačija. Kada se potrošnja određuje samo po površini kod nas vrijedi deviza ako je potrošnja zajednička ne vodi se računa o tome kako se troši jer ćemo to svi (raspodjeljeno po površini) platiti i ako ne grijem na maksimum onda plaćam ono što drugi troši. Druga ogromna stvar je što su u paru s razdjelnicima ugrađeni i termostatski ventili što predstavlja nemjerljivi napredak u odnosu na prethodno stanje s običnim ručnim ventilima. Sada se napokon može regulirati potrošnja postavljanjem ventila na određenu poziciju (čitaj temperaturu koju treba održavati u prostoru) što prije nije bio slučaj. Po meni je ovo korak naprijed ali (uvijek postoji neki ali) onda u priču upadaju naši mađioničari i vrlo nerazumljivim i teško opravdanim formulama prikrivaju način izračuna potrošene energije a tu je onda i mjesto za dodatno "podešavanje" (čitaj poskupljenje bez da je to ikome najavljeno) cijene kWh toplinske energije. Ne mogu se oteti dojmu da je netko odredio koliko treba novaca za normalno funkcioniranje i onda prema tome "prilagodio" cijenu...

Ugradnja termoregulacijskih ventila se mogla rješiti  na drugi način a ne forsiranjem razdjelnika. Da je državi bilo stalo do ventila bilo je dovoljno staviti u zakon da se ventili moraju ugrađivati prije svake prodaje stana ili za vrijeme gradnje novog stana. Ali uopće nije bila stvar u ventilima već u tome da je netko trebao zgrnut lovu na ugradnji razdjelnika. I ne samo njih već i zamjenama pumpi i svim ostalim čudesima. Jedan ventil dođe 200tinjak kuna i kao što i sam znaš komotno ga sam možeš ugradit, ja sam svoje sama mijenjala. A ovako daješ 500-tinjak kuna po radijatoru. S tim da je cijela kampanja oko razdjelnika postavljena na veoma pokvaren način jer su do prije par mjeseci trubili da razdjelnici štede novac, yeah right odprilike kao što nas digitalna televizija skida s krovova.

Uostalom uopće mi nije jasno koji idiot je radio zakone o gradnji kad ventile nije stavio kao obavezni dio. Jebate pa mi smo u Plivinim stanovima imali termoregulacijske ventile prije dvadest godina. A sad najednom ih niti jedan stan nema i time opravdava ugradnju razdjelnika.  

Da bi se došlo do uštede 20-30% energije uopće nije trebalo ugrađivati razdjelnike već samo ugraditi ventile i staviti realnu cijenu grijanja zgrada koje su spojene na toplanu. Današnje cijene, pogotovo u Zagrebu, nemaju veze s mozgom. Pa ljudi griju stanove od 150 kvadrata za 300-tinjak kuna mjesečno. I naravno da im za tih 300kn nije žao otvoriti prozor i luftati cijelu zimu. Pa prođi samo kraj bilo koje veće firme, više od pola prozora je konstantno otvoreni jer je ljudima vruće. Stambene zgrade ista priča. Šta bi se netko mučio ugradnjom ventila i štednjom za 300kn mjesečno? Al da mu dođe račun na 1000kn da vidiš kako bi odmah ugradili ventile i pazili na potrošnju. Kako vukovarci već godinama štede bez razdjelnika? Ljudi imaju sjebanu toplanu, visoke račune i sami su se pobrinuli da nađu način da uštede. Ali oni koji ne gube puno novca su komotni, naši ljudi dok ih ne lupiš po novčaniku ne razmišljaju. 

15 godina
ddarknessfairyy kaže...

Ugradnja termoregulacijskih ventila se mogla rješiti  na drugi način a ne forsiranjem razdjelnika. Da je državi bilo stalo do ventila bilo je dovoljno staviti u zakon da se ventili moraju ugrađivati prije svake prodaje stana ili za vrijeme gradnje novog stana. Ali uopće nije bila stvar u ventilima već u tome da je netko trebao zgrnut lovu na ugradnji razdjelnika. I ne samo njih već i zamjenama pumpi i svim ostalim čudesima. Jedan ventil dođe 200tinjak kuna i kao što i sam znaš komotno ga sam možeš ugradit, ja sam svoje sama mijenjala. A ovako daješ 500-tinjak kuna po radijatoru. S tim da je cijela kampanja oko razdjelnika postavljena na veoma pokvaren način jer su do prije par mjeseci trubili da razdjelnici štede novac, yeah right odprilike kao što nas digitalna televizija skida s krovova.

Uostalom uopće mi nije jasno koji idiot je radio zakone o gradnji kad ventile nije stavio kao obavezni dio. Jebate pa mi smo u Plivinim stanovima imali termoregulacijske ventile prije dvadest godina. A sad najednom ih niti jedan stan nema i time opravdava ugradnju razdjelnika.  

Da bi se došlo do uštede 20-30% energije uopće nije trebalo ugrađivati razdjelnike već samo ugraditi ventile i staviti realnu cijenu grijanja zgrada koje su spojene na toplanu. Današnje cijene, pogotovo u Zagrebu, nemaju veze s mozgom. Pa ljudi griju stanove od 150 kvadrata za 300-tinjak kuna mjesečno. I naravno da im za tih 300kn nije žao otvoriti prozor i luftati cijelu zimu. Pa prođi samo kraj bilo koje veće firme, više od pola prozora je konstantno otvoreni jer je ljudima vruće. Stambene zgrade ista priča. Šta bi se netko mučio ugradnjom ventila i štednjom za 300kn mjesečno? Al da mu dođe račun na 1000kn da vidiš kako bi odmah ugradili ventile i pazili na potrošnju. Kako vukovarci već godinama štede bez razdjelnika? Ljudi imaju sjebanu toplanu, visoke račune i sami su se pobrinuli da nađu način da uštede. Ali oni koji ne gube puno novca su komotni, naši ljudi dok ih ne lupiš po novčaniku ne razmišljaju. 

Mi pričamo o zgradama sagrađenim prije 25+ godina. Cirkulacijske crpke (pumpe) su i tako vapile za zamjenom a povrat novca kod njih je najbrži jer se radi o uređajima s promjenjivim protokom koji nakupe jako veliki broj radnih sati u sezoni grijanja. Termostatski ventili su tek odnedavno postali must-have (po pitanju zakonske regulative).

Ne vidim način kako prisiliti ljude na štednju bez individualiziranog pristupa. Kod nas to nije moguće. Da nije bilo ovih razdjelnika ja bih se odvojio od HEP Toplinarstva i ugradio dizalicu topline (u lođi).

14 godina

Samo mi trljajte sol na ranu s tim razdjelnicima...

Bdw za sjećanj 2016 u 70m2 600kn a žena hoda po stanu u vesti, toliko o tome.

I zaboravio sam napomenuti kako je sjećanj najtopliji od kad se mjeri temperatura ili tako nešto (neka me netko ispravi ako griješim).

Fečer svima.

ps. darkerice trebam veliki servis na golfu V znaš i to napraviti?

15 godina

S razdjelnicima se ganja zec dok medo dominira šumom. Glavni izvor problema je u tome što su razna toplinarstva monopolisti (unatoč tome što je tržište energije liberalizirano) i tako se ponašaju. Imaju dobre veze na mjestima gdje se odlučuje o cijenam toplinske energije pa to i koriste. Evo da zorno prikažem moj račun za prosinac/2015:

1. Energija za proizvodnju toplinske energije                 175,22 kn

2. Energija za distribuciju toplinske energije                     20,11 kn

3. Snaga za proizvodnju toplinske energije                     23,71 kn

4. Snaga za distribuciju toplinske energije                       35,56 kn

5. Naknada za djelatnost opskrbe toplinskom energijom    7,02 kn

6. Naknada za djelatnost kupca toplinske energije          48,62 kn

UKUPNO:                                                                       310,24 kn

Njihovi troškovi su pokriveni sa 1. stavkom (175,22 kn) a sve ostalo je mužnja potrošača (135,02 kn). To znači da su ostali troškovi (troškovi koji nisu ostvareni od strane korisnika za grijanje prostora i pripremu PTV-a) skoro 45% ukupnog računa i u tom grmu leži zec. Na to se treba buniti a razdjelnici nemaju nikakav utjecaj na to. Sigurno je da Toplinarstva imaju podlogu za opravdavanje takvih računa (podloga je u zakonskim i podzakonskim aktima) ali ovakvi računi nisu moralni i nemaju nikakvo realno uporište. Još je jedna bitna stvar da toplina (barem u Zagrebu) nastaje u kombiniranom procesu proizvodnje električne energije koja se isto prodaje po tržišnim uvjetima.

17 godina
mario.L_hr kaže...

I za kraj, ne bavim se ugradnjom razdjelnika, prodajom istih niti sam se na bilo koji način okoristio njima u bilo kojem obliku. Ovo pišem kao netko tko se projektiranjem sustava grijanja bavi 20 godina i kao krajnji korisnik ovakvog sustava a sve u svrhu educiranja i razbijanja stereotipa.

Bez brige možda ipak prođeš bez tužbe, ali da su u tom "crnom poslu oko razdjelnika" mnogi napunili đepove to znaju i Svrake na grani.

Opet ponavljam prvo od tri činjenice, čim ti neko kaže da je nekaj u EU obavezno ali ipak nije, odma znaš da tu neko nepotrebno bere veliku lovu.Kod nas je lova pokradena na puno jednostavnijim poslovima, kao famozno farbanje tunela po pet puta večoj cijeni.Razdjelnici posao je puno kompliciraniji, pa onda imaš puno više prilike za muljanje građana od strane države ili državnih firmi.

15 godina
rambox kaže...

Bez brige možda ipak prođeš bez tužbe, ali da su u tom "crnom poslu oko razdjelnika" mnogi napunili đepove to znaju i Svrake na grani.

Opet ponavljam prvo od tri činjenice, čim ti neko kaže da je nekaj u EU obavezno ali ipak nije, odma znaš da tu neko nepotrebno bere veliku lovu.Kod nas je lova pokradena na puno jednostavnijim poslovima, kao famozno farbanje tunela po pet puta večoj cijeni.Razdjelnici posao je puno kompliciraniji, pa onda imaš puno više prilike za muljanje građana od strane države ili državnih firmi.

Kako bi ti riješio problem pravednije raspodjele utrošene energije? Što kad netko cijeli dan drži prozore otvorene a radijatori rade i onda ti lijepo prema udjelu vlastite površine platiš i taj njegov "komfor". Raspodjela utroška energije po površini je najgora moguća raspodjela u kombinaciji s "balkanskim" mentalitetom. Energiju treba racionalno koristiti a to je moguće samo individualizacijom potrošnje. Nisu razdjelnici problem, očito ni ti to ne kužiš kao ni velika većina novinara koja se o tome raspisala. Problem je u distributerima toplinske energije i u "transparentnosti" računa.

17 godina
mario.L_hr kaže...
rambox kaže...

Kako bi ti riješio problem pravednije raspodjele utrošene energije?Što kad netko cijeli dan drži prozore otvorene a radijatori rade i onda ti lijepo prema udjelu vlastite površine platiš i taj njegov "komfor". Raspodjela utroška energije po površini je najgora moguća raspodjela u kombinaciji s "balkanskim" mentalitetom. Energiju treba racionalno koristiti a to je moguće samo individualizacijom potrošnje. Nisu razdjelnici problem, očito ni ti to ne kužiš kao ni velika većina novinara koja se o tome raspisala. Problem je u distributerima toplinske energije i u "transparentnosti" računa.

Pa imaš dost godina jel, pa znaš da je kod nas sve problem, i ništa ne možemo napravit kak spada a tako če nažalost i ostat.U takvoj državi je sve problem, i da opet isto u takvoj državi ko hrvatska razdjelnici su fakat problem.S obzirom da je sistem grijanja večinom zastario, tu ne može biti nikakve pravice osim u novijim stanovima.

Treba se naviknut da smo prokockali državu, a razdjelnici+toplinski distributeri su samo dio "legaliziranje državne mafije" na štetu večina građana.

14 godina
rambox kaže...

Treba se naviknut da smo prokockali državu, a razdjelnici+toplinski distributeri su samo dio "legaliziranje državne mafije" na štetu večina građana.

A koji su to toplinski distributeri?

Mario ti je sve rekao skoro 50% računa su razno razne naknade koje je hep toplinarstvo izmislio tj. moj deda je otplatio postrojenje moj otac je nastavio plačati a sad je red i na meni i mojoj djeci i unucima i tako u krug.

Po računu (od 600kn) potrošena energija mi (impulsi na razdjelniku) je malo manje od 300 kn a razlika do 600 su naknade i pdv, vidiš možda gdje je problem?

Zar nije realno broj impulsa (po toj i toj cjeni) + pdv= cijena grijanja?

Po takvoj formuli hep toplinarstvo može odmah ključ u bravu pa treba malo ošišati ovčice, be be beeeee....

12 godina
neaktivan
Tiby kaže...

Mario ti je sve rekao skoro 50% računa su razno razne naknade koje je hep toplinarstvo izmislio tj. moj deda je otplatio postrojenje moj otac je nastavio plačati a sad je red i na meni i mojoj djeci i unucima i tako u krug...

Ne postoji kod nas ni jedna firma koja nema neku naknadu. Hep tolinarstvo već napisane, HEP naknade za razvoj električne mreže i čega već + obračunavanje pdv-a na razlici, GPZ i njihove fore sa obračunavanjem fiksnog djela KwH plina plus varijabilnog dijela koji je svaki mjesec drugačiji. Za to se nitko ne buni a plin je u zadnje dvije godine otišao gore skoro dvije kune po m3. 

Zato mi je i smješna tolika buka oko razdjelnika i par stotina kuna većih računa. Moji računi za grijanje kuće od 110m2 prošle godine bili siječanj 3700kn, veljača 3500kn, ožujak 3000kn (i to uz temperaturu od 20°C u kući). Ove zime u garaži 10 kubika drva plaćenih 2500kn i u kući imam trope. Jebate ne sjećam se kad sam zadnji puta po zimi hodala po kući u ljetnim stvarima.

Čak i lokalci deru po naknadama, plaćam vodoopskrbi naknadu za pročišćivač koji nemam i naknadu za odvodnju koja ne postoji. 

Uostalom šta se čudiš kad je to normalan modus operandi kod nas, evo vidiš i sam, otplatili smo autoceste, sad će ti ih opet ponudit da ih kupiš i otplatiš opet a ak nebu dosta onda ti iz drugog stupa još malo uzmu da ih otplatiš i treći put 

A što se tiče golfa slobodno ga dofuraj, akumulator znam promijenit a s ostalim ću se snać. Samo usput dovuci i kištru rezervnih šarafa jer ih obavezno pogubim 

15 godina
Tiby kaže...

Mario ti je sve rekao skoro 50% računa su razno razne naknade koje je hep toplinarstvo izmislio tj. moj deda je otplatio postrojenje moj otac je nastavio plačati a sad je red i na meni i mojoj djeci i unucima i tako u krug.

Po računu (od 600kn) potrošena energija mi (impulsi na razdjelniku) je malo manje od 300 kn a razlika do 600 su naknade i pdv, vidiš možda gdje je problem?

Zar nije realno broj impulsa (po toj i toj cjeni) + pdv= cijena grijanja?

Po takvoj formuli hep toplinarstvo može odmah ključ u bravu pa treba malo ošišati ovčice, be be beeeee....

Pa o tome ja cijelo vrijeme pričam. Razdjelnici nisu promašaj već sav popratni folklor uz njih. Od "jednostvne" formule do transparentnih stavki računa nakupi se kuna. Razdjelnici će natjerati ljude da štede energiju. Negdje sam pročitao kako se ekipa žali na visoke račune a da temperatura u sobi ne prelazi 23ºC. Projektna temperatura je 20ºC. Valjda se ljudi žele prešetavati u majicama bez rukava i kratkim hlačama i onda plakati kako su računi previsoki.

14 godina
mario.L_hr kaže...

Pa o tome ja cijelo vrijeme pričam. Razdjelnici nisu promašaj već sav popratni folklor uz njih. Od "jednostvne" formule do transparentnih stavki računa nakupi se kuna. Razdjelnici će natjerati ljude da štede energiju. Negdje sam pročitao kako se ekipa žali na visoke račune a da temperatura u sobi ne prelazi 23ºC. Projektna temperatura je 20ºC. Valjda se ljudi žele prešetavati u majicama bez rukava i kratkim hlačama i onda plakati kako su računi previsoki.

Ma problem je što kod mene na zgradi nema nikakve izolacije na fasadi kao i na većini drugih zgrada u Novom Zagrebu.

Prije smo grijali beton iznutra a sad pušiona on nas hladi izvana...

Imam serću pa sam u sendviću kako je smo onima iznad garaža i po dekama.

15 godina
ddarknessfairyy kaže...

Ne postoji kod nas ni jedna firma koja nema neku naknadu. Hep tolinarstvo već napisane, HEP naknade za razvoj električne mreže i čega već + obračunavanje pdv-a na razlici, GPZ i njihove fore sa obračunavanjem fiksnog djela KwH plina plus varijabilnog dijela koji je svaki mjesec drugačiji. Za to se nitko ne buni a plin je u zadnje dvije godine otišao gore skoro dvije kune po m3. 

Zato mi je i smješna tolika buka oko razdjelnika i par stotina kuna većih računa. Moji računi za grijanje kuće od 110m2 prošle godine bili siječanj 3700kn, veljača 3500kn, ožujak 3000kn (i to uz temperaturu od 20°C u kući). Ove zime u garaži 10 kubika drva plaćenih 2500kn i u kući imam trope. Jebate ne sjećam se kad sam zadnji puta po zimi hodala po kući u ljetnim stvarima.

Čak i lokalci deru po naknadama, plaćam vodoopskrbi naknadu za pročišćivač koji nemam i naknadu za odvodnju koja ne postoji. 

Uostalom šta se čudiš kad je to normalan modus operandi kod nas, evo vidiš i sam, otplatili smo autoceste, sad će ti ih opet ponudit da ih kupiš i otplatiš opet a ak nebu dosta onda ti iz drugog stupa još malo uzmu da ih otplatiš i treći put 

A što se tiče golfa slobodno ga dofuraj, akumulator znam promijenit a s ostalim ću se snać. Samo usput dovuci i kištru rezervnih šarafa jer ih obavezno pogubim 

Gle za određeni iznos novaca (dogovoriti ćemo se) mogu ti izraditi projektnu dokumentaciju i optimizirati sustav grijanja tako da troškovi budu manji.

Tiby kaže...

Ma problem je što kod mene na zgradi nema nikakve izolacije na fasadi kao i na većini drugih zgrada u Novom Zagrebu.

Prije smo grijali beton iznutra a sad pušiona on nas hladi izvana...

Imam serću pa sam u sendviću kako je smo onima iznad garaža i po dekama.

Ni kod mene nije sjajna situacija s izolacijom zgrade ali susjed na 7 katu i s rubnim stanom je dobio nešto veći račun od mene. Fasade i stolarija su najveći problem.

12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Gle za određeni iznos novaca (dogovoriti ćemo se) mogu ti izraditi projektnu dokumentaciju i optimizirati sustav grijanja tako da troškovi budu manji.

Jedini način optimiziranja grijanja kod mene je da dovršim 3-ći kat kuće koji je sad rohbau, složim izolaciju na podrumski prostor ispod kuće koji je na suterenu, nova fasada i stolarija. Ako imaš viška 100 keka sredim to odmah a onda će mi se ta optimizacija isplatit za jedno 30 godina. 

Neaa od sad se držim drvca i pećkica. Istina ima malo više posla oko grijanja, a i čačkanja dimnjaka al mi nikad nije bilo toplije. Čak mi i flanci paprika proklijali i nikli za 6 dana umjesto dosadašnjih 14. Jedino ne znam kud ću sad s njima 

16 godina
neaktivan

kaje sad ovo o-:, malo predugi tekstovi za birc, ne da mi se čitat...evo jedan grafit (- :

kaos
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.3.2016 13:06 (Jurra).
15 godina

Evo opet bijelih govana, a taman sam garažiro lopatu. Btw dobro jutro 

http://www.youtube.com/watch?v=BCeglioeHao&feature=feedu
16 godina
neaktivan

baš kad sam se spremio van, navukli se nekakvi oblaci...i to proljeće, nikako da stigne )-:

kaos
12 godina
neaktivan

Dan 

XXX-Man onaj tvoj 3 mjeseca putujući paket je teško nadmašiti al mislim da ovo ide u sličnu kategoriju.

Paket koji mi je poslala prijateljica iz Poljske došao danas nakon više od mjesec dana jer je usput svratio na godišnji u Kanadu  Croatia i Canada imaju stvarno jako slično ime država  Dobro da nije otišao u Obalu Bjelokosti. Sva sreća pa ga nisu otvarali, još bi i u zatvoru završile 

16 godina
moderator

98 dana nije još nitko nadmašio, jedino se jedan moj paket (nakon onog) uspio približiti sa 64 dana :D

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
12 godina
neaktivan

Dobro pa odkud tebi paketi dolaze? Sa obala Arktika pa moraju čekat da malo popusti zima da bi ga poslali? 

15 godina
ddarknessfairyy kaže...
XXX-Man kaže...

Oboje sam prijavio nadležnim službama. Kad netko toliko čeka pakete sigurno je u igri neka opačina ili opasna rabota.

Dobar dan svima....

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Veseli kutak - BUG forum birc :) (06h - 22h), Za nespavalice (22h - 06h)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice