Pozdrav forumasima,
nisam znao tocno gdje smjestiti ovu temu pa neka je moderatori premjeste ako je potrebno.
Imam pitanje za one koji znaju vise o struji jer me jednostavno nesto zainteresiralo. Dakle, prema Ohmovu zakonu vrijedi da je struja jednaka naponu kroz otpor, odnosno I = U / R. Prema tome znaci da je struja jaca sto je napon veci i otpor manji.
Prema informacijama iz literature opasna struja za covjeka iznosi cca. 50 mA. No, konkretan slucaj, varilica koja zavaruje dva komada aluminija funkcionira tako da se spoje dva komada aluminija, jedna elektroda se nalazi na gornjem komadu, druga na donjem, kroz elektrode prolazi visoka struja koja rastali materijal i ta dva komada se zavare, tj. spoje. Prema informacijama koje imam navedena varilica radi na niskom naponu (manje od 20V), ali kroz elektrode prolazi vrlo visoka struja (koja je svakako visestruko veca od spomenutih 50mA). I sad covjek da drzi ta dva komada alumija dok se zavaruje nece mu bit nista. Pitanje je zasto? Navodno se mogu drzat i elektrode i opet covjeku nece biti nista, a navedene ce spojit dva komada aluminija.