Struja i covjek

poruka: 5
|
čitano: 1.537
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
offline
Struja i covjek

Pozdrav forumasima,

 

nisam znao tocno gdje smjestiti ovu temu pa neka je moderatori premjeste ako je potrebno.

 

Imam pitanje za one koji znaju vise o struji jer me jednostavno nesto zainteresiralo. Dakle, prema Ohmovu zakonu vrijedi da je struja jednaka naponu kroz otpor, odnosno I = U / R. Prema tome znaci da je struja jaca sto je napon veci i otpor manji.

 

Prema informacijama iz literature opasna struja za covjeka iznosi cca. 50 mA. No, konkretan slucaj, varilica koja zavaruje dva komada aluminija funkcionira tako da se spoje dva komada aluminija, jedna elektroda se nalazi na gornjem komadu, druga na donjem, kroz elektrode prolazi visoka struja koja rastali materijal i ta dva komada se zavare, tj. spoje. Prema informacijama koje imam navedena varilica radi na niskom naponu (manje od 20V), ali kroz elektrode prolazi vrlo visoka struja (koja je svakako visestruko veca od spomenutih 50mA). I sad covjek da drzi ta dva komada alumija dok se zavaruje nece mu bit nista. Pitanje je zasto? Navodno se mogu drzat i elektrode i opet covjeku nece biti nista, a navedene ce spojit dva komada aluminija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2019 16:54 (Tkozna).
14 godina
moderator
offline
Re: Struja i covjek

Preduvjet da bi potekla struja je da postoji napon.

 

Ljudska koža ima u prosjeku otpor 2000 ohm.

 

Kod napona 20V, maksimalna struja koja može proći kroz otpor od 2000 ohma je 10mA što se ne smatra opasnim.

To bi bilo da čovjek primi direktno 2 elektrode suprotnih polova.

 

S obzirom da se radi o komadu vodljivog materijala koji se nalazi između 2 elektrode kod zavarivanja, a struja "uvijek bira lakši put", tj. većina struje prolazi tamo gdje je najmanji otpor, struja kroz čovjeka je u tom trenu zanemarivo mala i možemo reći da je nema.

 

http://www.bug.hr/forum/topic/sluzbene-obavijesti-pravila/pravila-foruma/96209.aspx
7 godina
offline
Re: Struja i covjek

S tim da je i tih 2000 ohma isto u "idealnom" slučaju, obično je otpor i desetak i više puta veći, ovisno o puno stvari, tak da na 20V teško da budeš išta osjetio (premda je meni uvijek pomoglo kad sam zaslinio prste).

10 mA te obično strese pri puno višem naponu, s tim da zapravo gornji slojevi kože najviše pridonose otporu, i na određenom naponu postanu vodljivi (trebalo bi pročitati medicinske priručnike), i još kod AC struje ulogu igra i kapacitivnost prema zemlji (strese te i ako nemaš direktno zatvoreni strujni krug).

I zato je pri 20V ogromna amperaža kroz aluminij, jer ima jako mali otpor - komadi koji se vare imaju ispod 0,1 ohma, a čovjek i milijun puta veći otpor ima, tak da je onda i struja proporcionalna.

 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2019 18:59 (fer-de-lance).
14 godina
online
Struja i covjek

Snaga izvora je bitna i jedini relevantan podatak.

Gornje granice jakosti struje koje su definirane kao smrtonosne su izračunate prema konstantama koje su definirane okolinom u kojoj se stalno nalazimo: prosječni otpor čovjekovog tijela i izvor "beskonačne" snage, napona 220V.

Možes se ti spojiti na 10 000V izvor snage 1W, neće ti nista biti...

 

just when i thought i got out they pull me back in
5 godina
offline
Re: Struja i covjek
Hvala na odgovorima! (:
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice