Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.237
|
čitano: 7.029.585
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Langsdorff kaže...

Ti i ja vozimo po dva različita Zagreba onda. {#}

Ovdje u mom Zagrebu su najprometnije ulice u totalnom kaosu. Vukovarska je - drito ispred gradskog poglavarstva - u totalnoj banani. Zvonimirova je u smjeru istoka očajna. Zeleni val ispred jednog od najekskluzivnijih hotela u gradu je prepun šahtova i rupa. Ilica, najduža ulica grada, je u katastrofalnom stanju i tjera te da voziš slalom između svih rupa i šahtova. Maksimirska je prepuna neravnina i šahtova, a dodatno veselje predstavlja postavljanje i micanje pješačkog prijelaza kojega pješaci i dalje koriste. Prelaziti križanje s tramvajskom prugom s više od 30 km/h je ludost. U Novom Zagrebu se Avenija Dubrovnik sasvim solidno drži, iako i ona ima svojih dionica koje ti presjeku dušu. Prije par dana sam u Dugavama, izgjegavajući šaht od 5 cm dubine, pogodio šaht od 10 cm. 50 na sat, novi auto i 17" felge. Presjeklo me prek srca. Možda bih fulao oba šahta da su bili označeni ili da je barem ulična rasvjeta radila.

Trebao sam Nivu kupit.

Sve super, ali radiš ono što veći dio mojih sugrađana radi - gledaš samo loše.

Daleko je veći problem organizacije, pa tako nanesu novi asfalt u nekom naselju, a mjesec dana kasnije režu isti taj asfalt, jer su se neke obitelji oslučile uvesti plin npr.

Naravno, bilo bi krajnje idiotno to regulirati na način da nema rezanja nego da se usklade ;)

A šahtovi...jedna od najfascinantnijih stvari na našim cestama. U redu, moraju biti na cesti, ali neka onda budu na sredini trake.

12 godina
Pranja kaže...

Hočeš objašnjenje? Evo ti ga:

Živim u županiji (sisačko-moslavačka) u kojoj je 70 % industrije i firmi uništeno u ratu. Većina nikad nije ponovno proradila.

Cca 40 % površine županije spada pod posebnu državnu skrb.

Vidi vraga tko nam se baš na tim mjestima našao-manjine!!!!!

A da ne kažem da u svakom malo većem mjestu/gradu postoje barem dva tri min-naselja u kojoj je )0 % stanovništva manjine.

70 % ne radi jer žive od pomoći države. A oni i koji idu raditi,uvijek su ispred Hrvata kod zapošljavanja.

Npr. rafinerija Sisak uvozi nesposobne radnike iz Bosne (tko se sjeća da se u par mjeseci zapalila dva puta?) jer ih moraju imati. Istovremeno,hrpa radno sposobnih,obrazovanih mladih ljudi(Hrvata jelte) čeka na burzi.

Nije svima sve divno i krasno kao u Zagrebu.

I zato znaj,dok putuješ na posao sa prejeftinim gradskim prijevozom (da,da,i to jeftinijim nego u Sisku) ili autom po lijepim cestama,da se netko u Sisku za svoj posao mora tuči sa Srbima koji su iz područja od posebne državne skrbi ili Romima koji imaju po 17 djece i primaju sve žive i nežive pomoći(nerijetko ih možeš vidjeti kako se voze u novim Mercedesima i Audijima). Tako ti je to.

Živio!

Ne vidim ovdje argument za onu izjavu - ono što ukratko znači ovo što si napisao je: situacija je generalno s*ebana, no tvoj pogled na svijet kroz brojanje krvnih zrnaca je još s*ebaniji - i to zaista mislim, onako ''mein kampf'' s*eban. Btw, nisam baš stekao dojam od ekipe ovdje da bi se netko trebao tući s Romima za posao, zar oni ne žele samo piti, ljenčariti i živjeti od izdašnih potpora za svojih 17 djece? 

Tread softly because you tread on my dreams.
14 godina
neaktivan

Danas je svjetski dan downovog sindroma, pomislimo samo na čas na sve ljude koje smo kroz život sreli sa ovom nedaćom.

http://www.zajednica-down.hr/

Cemetery gates
13 godina
odjavljen
ElektričnaOvca kaže...

Ne vidim ovdje argument za onu izjavu - ono što ukratko znači ovo što si napisao je: situacija je generalno s*ebana, no tvoj pogled na svijet kroz brojanje krvnih zrnaca je još s*ebaniji - i to zaista mislim, onako ''mein kampf'' s*eban. Btw, nisam baš stekao dojam od ekipe ovdje da bi se netko trebao tući s Romima za posao, zar oni ne žele samo piti, ljenčariti i živjeti od izdašnih potpora za svojih 17 djece? 

Sry,ali sereš. I to puno. Ti si očito jedan od onih koji imaju jako uzak pogled na sve.

Ti sve gledaš kroz nekakve "dojmove" a ja to gledam i doživljavam svaki dan.

I upravo zbog takvog uspoređivanja traženja prava i slobode sa nacizmom ne idemo nikud. Znaš da ću ti se smijati kad zgiljam u Australiju,a takvi kao ti budu na socijali jer im je bratko i kompanija uzela posao. {#}

SK crew
13 godina
protjeran
eevek kaže...

Sve super, ali radiš ono što veći dio mojih sugrađana radi - gledaš samo loše.

Krivo si me razumio. Rejđanje na ceste i promet mi je samo vrsta ispušnog ventila. Razlog iz kojeg promet ostavlja tako jak dojam leži u činjenici da je to jedina aktivnost u kojoj mi je život direktno ugrožen i u kojoj ja direktno ugrožavam živote drugih. Skup je to stotina stresnih situacija koje se odvijaju paralelno. Na kraju dana ti takve situacije ostaju prilično urezane u pamćenje.

Jednako tako ti u pamćenju ostane i ona mala susjeda što se sunča na terasi, ili ona djevojka koja je ujutro šetala pesa. Dobre stvari gledam isto. {#}

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
16 godina
ElektričnaOvca kaže...

Mislim da si u pravu.

• Ja sam svojom diskriminacijom doveo do toga su "pripadnici plemena"(neću ih zvati romima, jer to nisu romi, to su cigani) provalili u kuću moje bake i djeda.
  • Ja sam svojom diskriminacijom doveo do toga da dok je moj brat bio malen da su ga zaustavljali cigani i maltertirali ga da im preda novac i školske potrepštine
  • Ja sam svojom diskriminacijom doveo do toga da kad dođeš na hitnu pomoć (bolestan čekaš u redu kao i drugi), a kad dođe "pripadnik plemena" ima prioritet, jer ako ga se ne pusti ispred drugih radi pravi show.
  • Ja sam svojom diskriminacijom doveo do toga da za sve velike praznike obilaze kuće u cijelom gradu(u cilju recitiranja svega i svačeg) i ako se nitko ne javi probaju da li su kućna vrata otvorena. Nedaj Bože da ih nisi zaključao. Tko normalan još to radi.

Imam mali milijun primjera. Nemam baš i vremena da ih nabrojim sve. Ako se osjećaš uvrijeđeno na moje viđenje romske manjine (pretpostavljam član iste, kako si se uvrijedio), kako sam i sam napomenuo (a valjda nisi niti htio pročitati) nisu svi isti. Ima primjera ljudi koji rade s mojim ocem, romske manjine i otac kaže da su vrijedni ljudi, dobri radnici. Ima onih koje je on osobno zaposlio, a koji su samo htjeli sjediti, biti stalno na pauzi, kasno ili alkoholizirani dolazili na posao, a radili su sporije od puža (samo zato jer niti nisu htjeli raditi). Moj otac radi u građevinskom poduzeću, tako da taj posao sigurno nije lak i jednostavan, ali ako mogu neki raditi to marljivo, mogli bi svi, pa i oni.

Situacija je kod nas (Međimurje) takva kakva jest, možda je u drugim krajevima drugačije, ne znam, ali kod nas većina "plemenske populacije" se ponaša tako.

Ja nisam postao takav jer su me tako učili, postao sam takav zbog svih ovih primjera iznad, a ima ih masu.

Evo ako mi ne vjeruješ, pročitaj :

http://drlesar.bloger.hr/post/u-medjimurju-zive-romi-i-neromi-/1469141.aspx

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
16 godina
neaktivan

Riječki romi su zaštićeniji od bjeloglavih supova.

Račune ne plaćaju jer ih grad naveliko subvencionira, ne rade nigdje (čitaj neće) i u to sam se sam uvjerio nekoliko puta, u autobusu ih ne pitaju za kartu jer bakule znaju da ako mu i ispišu kaznu ovi to nikad neće platit (a i riskiraju batine). Da ne pričam o krađama željeza, bakra i ostalih materijala. Od grada kad dobiju stan obično se još 2-3 porodice s njima usele i onda kad ga unište cvile poglavarstvu kako su siromašni i šta sve ne a ovi još veći telci ih poglavarstva im obnove stan.

Moram skužit kako da se ja prijavim pod manjinu i cuclam državnu pipu.

World Championships: 7, GP started: 289, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517
16 godina
neaktivan
thedream kaže...

Danas je svjetski dan downovog sindroma, pomislimo samo na čas na sve ljude koje smo kroz život sreli sa ovom nedaćom.

http://www.zajednica-down.hr/

~~~ You know, half these gook whores are serving officers in the Vietcong. The other half have got TB. Be sure you only fuck the ones that cough. ~~~
15 godina
neaktivan
eevek kaže...

A šahtovi...jedna od najfascinantnijih stvari na našim cestama. U redu, moraju biti na cesti, ali neka onda budu na sredini trake.

Šahte se ne mogu postavljati po sredini ceste zbog nacina na koji se cijevi moraju postavljati. Mozda je to moguce na totalno ravnim cestama, ali zavojima se to ne moze zato sto nemaju zakrivljene betonske cijevi.

16 godina
odjavljen

Betonske cijevi mogu biti i zakrivljene. Oblikuješ ih kako želiš.

12 godina
Pranja kaže...

Sry,ali sereš. I to puno. Ti si očito jedan od onih koji imaju jako uzak pogled na sve.

Ti sve gledaš kroz nekakve "dojmove" a ja to gledam i doživljavam svaki dan.

I upravo zbog takvog uspoređivanja traženja prava i slobode sa nacizmom ne idemo nikud. Znaš da ću ti se smijati kad zgiljam u Australiju,a takvi kao ti budu na socijali jer im je bratko i kompanija uzela posao. {#}

Wow, just, wow.

Tvojoj neukoj zabludi stvarno nema kraja - to što gledaš i doživljavaš smatraš relevantnijim od mojih pretpostavljenih ''dojmova''. Za razliku od tebe, ja sam stavio link na vladinu stranicu gdje imaš tumačenje ustava u kontekstu prava na obrazovanje, te prikaz trenutnog stanja u obrazovanju unutar romske manjine. No, tvoja percepcija stvarnosti i osobni doživljaji su sigurno iznad moje jalove argumentacije - ono u stvari nije vladina stranica, već moj blog gdje ja iznosim osobne dojmove.

Da te vratim na start - ti si rekao da sve manjine imaju veća prava od Hrvata, ja sam rekao da to nije točno. To jednostavno nije točno, a ujedno je i monumentalno glupa izjava. Tvoja elaboracija tog stava je kako se pametni i školovani hrvati moraju boriti sa raznoraznim srbima i romima za posao  - ja povlačim paralelu sa mein kampfom, te se i nisam baš morao toliko istegnuti kako bi tvoja razmišljanja i navedeni uradak doveo u korelaciju.

@dado, ne znam uopće čemu onaj tekst (ništa od toga ja nisam rekao), i čemu uopće pretpostavke jesam li ja pripadnik neke manjine - toliko se trudiš ispasti korektan da bi na kraju ipak ukakao sve to s dvije vrlo zanimljive pretpostavke: kako sam ja uvrijeđen (pretpostavka 1) i da je to valjda zato što sam pripadnik romske manjine (pretpostavka 2). Izmislio si moj osjećaj uvrijeđenosti i moje obraćanje tebi kao diskriminatoru, i u tom kontekstu ovo što si napisao ima smisla - jedini je problem što niti jedna pretpostavka nije točna te si svojoj ''ko fol'' toleranciji zabio autogol. 

14 godina
dado2202 kaže...
  • Ja sam svojom diskriminacijom doveo do toga su "pripadnici plemena"(neću ih zvati romima, jer to nisu romi, to su cigani) provalili u kuću moje bake i djeda.
  • Ja sam svojom diskriminacijom doveo do toga da dok je moj brat bio malen da su ga zaustavljali cigani i maltertirali ga da im preda novac i školske potrepštine

Po meni samo treba vodit računa da se ne generalizira. Kontam razliku u terminologiji kod tebe : cigan-rom. Al često se to sve skupa brka.. Ne kažem da generaliziraš.

Kao da bit Rom znaći živjet sa štakorima, krast, tuć, zlostavljat, nesavjesno odgajat djecu, živit sa upitnim higijenskim navikama. A to nije istina.

Realno se bakule boje i "boysa". Kada ih 30 urla po tramvajima, kontrolor neće ni uć u taj tramvaj. Također bar 30% građana na birou ne želi raditi. Pa opet ulazimo u mutne vode diskriminacije i generalizacije koja je relano nepotrebna. Pogotovo kada znamo i uzroke i razloge oko ovog problema.

Najveći problem su institucije, počevši od policije pa sve do socijalnih randnika koji diskriminacijom produbljiju problem. Da su odmah uzeli djecu nesavjesnim roditeljima, kada se prvi put primjetilo da djeca spavaju sa štakorima, ovog "problema" ne bi ni bilo. Da je policija odmah pohapsila lopove, provalnike.. nikom ne bi padalo na pamet da kradu šahtove. Imao taj zelenu kosu, ljubičasta krvna zrnca ili se nazivao marsovcem.

Dakle, jel problem taj kriminalac ili policija koja ne radi posao? Jel problem zlostavljač u školi ili socijalna radnica koja ne radi ono za što je plaćena?

Ako neki moj sugrađanin počini kriminal, zločin... pa očekujem od policije koja je plaćena da štiti živote i imovinu svih nas u državi, da odradi posao kako spada. A ne da ga se pušta zbog tamnije ili svjetlije boje kože. Tako i od socijalnih radnika.. Ne zadovoljavaš higijenske, zdravstvene, socijalne, edukacijske minimume.. nemaš šta odgajat djecu. Djecu ne šalješ u školu, odmah idu socijalnom radniku. Jbga. I ovim pristupom se ne bi ni okrznuo o Romsku kulturu i njihove običaje. Nigdje u romskoj kulturi ne piše da djeca moraju spavat sa štakorima, ne ić u školu, i zlostavljat sve oko sebe. Ni jedan Rom neće ni A reć na sve te najnormalnije stvari. To što neki iskorištavaju manjkavosti sustava i diskriminacijski nastrojen aparat sa izlikom da im "tako nalažu kulturni običaji".. je poptuno drugi par cipela.

Stupanje u brak sa 13 godina. Sorry frende, ne. Živiš u državi koja ima norme, pravila, zakone, i prema njima to dijete nije ni psihički ni fizički spremno.

To se naziva pedofilijom, a ne kultuirom i time se također bave određene institucije. Na državi je da štiti sve ljude, pogotovo nemoćne i posebno djecu. Osoba sa 13 godina je po svim svjetskim ustavima i zakonima dijete i podliježe zaštiti države. Poznajem mnoge Rome koji se zgražaju nad takvim činovima prema djeci, ali su nemoćni jer ih institucije ne štite i ignoriraju..

Nažalost svi ti Romi su i sami velika manjina među svim kakti "romima" koji se tako nazivaju mada sa Romskom kulturom nemaju ni R, a prava Romska kultura se na taj način gubi i uništava. Ovo što nastaje je samo produkt loših uvijeta i ignoriranja od strane institucija.

Umjesto da biti Rom, znaći ponosit se posebnom i ljepom kulturom, to često znaći, "vidi ga lopov, prljav, zmazan...". Zato bi trebalo pazit da se te stvari ne brkaju jer s time najviše štete radimo upravo svojim sugrađanima Romima.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
13 godina
protjeran
ivan dragi kaže...

Dakle, jel problem taj kriminalac ili policija koja ne radi posao?

Problem je policijac kriminalac. Jesi vidio one panjeve kakav su kaos napravili u vrtiću? Kata-faking-strofa.

13 godina
odjavljen
ElektričnaOvca kaže...

Wow, just, wow.

Tvojoj neukoj zabludi stvarno nema kraja - to što gledaš i doživljavaš smatraš relevantnijim od mojih pretpostavljenih ''dojmova''. Za razliku od tebe, ja sam stavio link na vladinu stranicu gdje imaš tumačenje ustava u kontekstu prava na obrazovanje, te prikaz trenutnog stanja u obrazovanju unutar romske manjine. No, tvoja percepcija stvarnosti i osobni doživljaji su sigurno iznad moje jalove argumentacije - ono u stvari nije vladina stranica, već moj blog gdje ja iznosim osobne dojmove.

Da te vratim na start - ti si rekao da sve manjine imaju veća prava od Hrvata, ja sam rekao da to nije točno. To jednostavno nije točno, a ujedno je i monumentalno glupa izjava. Tvoja elaboracija tog stava je kako se pametni i školovani hrvati moraju boriti sa raznoraznim srbima i romima za posao  - ja povlačim paralelu sa mein kampfom, te se i nisam baš morao toliko istegnuti kako bi tvoja razmišljanja i navedeni uradak doveo u korelaciju.

Znači,sve ono što  JA SVAKODNEVNO NA SVOJE OČI VIDIM I DOŽIVIM nije bitno,već su tvoje PRETPOSTAVKE važnije i bitnije od osobnih iskustava.

Svaka čast,svaka prokleta čast. Rasprava sa tobom je gotova,ti nisi ništa drugo nego trol i spamer.

SK crew
13 godina
protjeran

Ti kao da si jutros prvi put došao na interwebse. {#}

13 godina
odjavljen
Langsdorff kaže...

Ti kao da si jutros prvi put došao na interwebse. {#}

Ovo je čisti spam. Mislim i prije je bio onaj Garfield a tu je i stalni gost Mentalist,ali čak su i oni znali koju pametnu bacit. Ovo,ovo je vrijeđanje logike i inteligencije. (gdje je onaj facepalm smajlić?)

SK crew
12 godina
Pranja kaže...

Znači,sve ono što  JA SVAKODNEVNO NA SVOJE OČI VIDIM I DOŽIVIM nije bitno,već su tvoje PRETPOSTAVKE važnije i bitnije od osobnih iskustava.

Svaka čast,svaka prokleta čast. Rasprava sa tobom je gotova,ti nisi ništa drugo nego trol i spamer.

Ovo je zaista smiješno jer je stvarnost upravo obratna - slažem se u vezi završetka ''rasprave''.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.3.2012 18:04 (ElektričnaOvca).
13 godina
protjeran

Spam? Samo je komentar na tvoje čuđenje činjenicom da netko svoju pretpostavku doživljava bitnijom od tvojih iskustava i argumenata. Zaista nisam mislio ništa loše, naprotiv - vrlo mi je simpatično i vratilo me u dane prije akcije "Hoću internet".

13 godina
odjavljen
Langsdorff kaže...

Spam? Samo je komentar na tvoje čuđenje činjenicom da netko svoju pretpostavku doživljava bitnijom od tvojih iskustava i argumenata. Zaista nisam mislio ništa loše, naprotiv - vrlo mi je simpatično i vratilo me u dane prije akcije "Hoću internet".

Ma ne mislim na tebe,nego na tog trola čije ponašanje ja i ti komentiramo. XD

SK crew
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.3.2012 18:04 (Pranja).
13 godina
protjeran

Ali... Ali... Mene si citirao... {#}

Sve pet. Nesporazum riješen. {#}

14 godina
protjeran

Očito neki nisu upoznali većinu "roma" i vidjeli njihovo ponašanje.

I da, itekako imaju veća prava, samo nije na papiru napisno, a kao manjini im se praktički sve dopušta. Prvi i osnovni primjer su ilegalna naselja. Gdje ih oni postave, od tamo se više ne miču. Itd itd. Imam sve samo ne dobro mišljenje o njima (čast iznimkama), temeljeno na viđenom.

Lulz is on lulz.
13 godina
odjavljen
Langsdorff kaže...

Ali... Ali... Mene si citirao... {#}

Sve pet. Nesporazum riješen. {#}

Kao nadopunu. Sry,moj bed. {#}

SK crew
14 godina
Bypass kaže...

Očito neki nisu upoznali većinu "roma" i vidjeli njihovo ponašanje.

I da, itekako imaju veća prava, samo nije na papiru napisno, a kao manjini im se praktički sve dopušta. Prvi i osnovni primjer su ilegalna naselja. Gdje ih oni postave, od tamo se više ne miču. Itd itd. Imam sve samo ne dobro mišljenje o njima (čast iznimkama), temeljeno na viđenom.

Ne mislim se sad postavljat ko moralna vertikala jer sam i ja šupalj ko švicarski sir..

Aj molim te odgovori:

Jel kriva institucija koja ne ruši te nastambe ili Romi? Tko im dopušta? Cigani sami sebi, Romi, ili institucije? Pa tko je onda za što točno kriv?

Jel veliko pravo živit u štalama sa kravama, svinjama, štakorima, ne školovat djecu, prat se jednom godišnje? Al uz to dobiješ besplatan prijevoz. Woohoo. E da, i ilegalnu daščaru. Doduše i bon za prehranu i socijalnu pomoć. Eh da, uz to šanse da ćeš tokom studija, kao jedan Rom, nać stan su ravne nuli, nakon faksa posao - minus 50. Makar bio ti najpošteniji i najuzorniji čovjek na zemlji.

Jel to sad Pravo, ili tim gledanjem kroz prste zapravo radiš štetu? Pa zar ne postoje institucije koje bi se trebale štiti ljude, pa i od njih samih. Šta ne postoji child service da djecu štiti od nemarnih roditelja? Što sada sa svom tom djecom koja ni kriva ni dužna moraju spavat po štalama? Tko njih štiti?

Ma to su cigani, ko ih hebe. Ne treba njima štiti djecu, što ih je manje to bolje.

Mislim da gotovo svi znaju kako izgledaju ciganska naselja. Imam jedno 8 km odaljeno od kuće. Smetlište izgleda (bome i miriši) bolje. Išao sam u školu s ciganima. 8 razreda. Često bi zbog njih i izbivao s nastave, što zbog straha od bullyinga što zbog zaraza. Jednom nisam išao mjesec dana u školu jer su širili nekakve hepatitise. Jesam ikada rekao da su za to krivi cigani? Ne! Romi? Ne! Krive su institucije koje plaćamo, a ne rade svoj posao. Kada smo to prijavili policiji i socijanoj radnici, samo su nas mrsko pogledali jer sada jadni moraju otić do tog naselja i raditi zapisnik. Meni je puno logičnije frustraciju usmjerit prema policiji i toj socijalnoj radnici (hvala @danny) koja ladi jaja, a ne prema ciganima.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.3.2012 20:24 (ivan dragi).
16 godina
ivan dragi kaže...

Meni je puno logičnije frustraciju usmjerit prema policiji i toj socijalnoj radnici koja ladi jaja, a ne prema ciganima.

Samo da uletim obzirom da sam upućen nešto. Socijalni radnici u HR ne hlade jaja, već imaju po 600 slučajeva na svojim leđima. Usporedbe radi u Švedskoj imaju 10-20 maksimalno. Normalno da soc. radnik onda ne može ići na teren i sve za svakoga srediti.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
14 godina
neaktivan
buco2 kaže...
eevek kaže...

Šahte se ne mogu postavljati po sredini ceste zbog nacina na koji se cijevi moraju postavljati. Mozda je to moguce na totalno ravnim cestama, ali zavojima se to ne moze zato sto nemaju zakrivljene betonske cijevi.

Tko kaže da ulaz u šaht ne može biti izmaknut?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
protjeran

Negdje u propisima postavljanja otvora očigledno piše "postavljati se moraju tako da budu pod ili lijevim ili desnim kotačima osobnih automobila koji prometuju trakom u kojoj je otvor postavljen". Ili to, ili postoji prešutni dogovor među postavljačima šahtova da ih postavljaju tako kako najviše smetaju kao svojevrsni srednji prst društvu.

Treću opciju ne vidim. {#}

14 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

Negdje u propisima postavljanja otvora očigledno piše "postavljati se moraju tako da budu pod ili lijevim ili desnim kotačima osobnih automobila koji prometuju trakom u kojoj je otvor postavljen". Ili to, ili postoji prešutni dogovor među postavljačima šahtova da ih postavljaju tako kako najviše smetaju kao svojevrsni srednji prst društvu.

Treću opciju ne vidim. {#}

Još je to dobro, problemčina je kad šaht naprave da strši iz okoline (nakon asfaltiranja imaš skakaonicu) ili kad ga naprave prenisko, to je pravi šaht. U mom kvartu ima i jednih i drugih.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
ElektričnaOvca kaže...

@dado, ne znam uopće čemu onaj tekst (ništa od toga ja nisam rekao), i čemu uopće pretpostavke jesam li ja pripadnik neke manjine - toliko se trudiš ispasti korektan da bi na kraju ipak ukakao sve to s dvije vrlo zanimljive pretpostavke: kako sam ja uvrijeđen (pretpostavka 1) i da je to valjda zato što sam pripadnik romske manjine (pretpostavka 2). Izmislio si moj osjećaj uvrijeđenosti i moje obraćanje tebi kao diskriminatoru, i u tom kontekstu ovo što si napisao ima smisla - jedini je problem što niti jedna pretpostavka nije točna te si svojoj ''ko fol'' toleranciji zabio autogol. 

Znam da nisi rekao, ali tako si se postavio. My bad. Svatko pripada nekoj grupi. Svatko gleda određene stvari sa svojeg gledišta. Ponekad ljudi imaju previsoko mišljenje o sebi, misle da su moralni, etični i pravedni, a ustvari nisu baš toliko (govorim o sebi, da se krivo ne shvati). Ja možda jesam malo bolje pristran na stranu ljudi koji imaju loše mišljenje o romima i njima sličnima, iako ih je takvima napravila njihova životna pozicija, stanje u kojem žive, država, institucije, ali na kraju krajeva mislim da svaki čovjek odlučuje sam o svojem ponašanju, opredjeljenju, pa na kraju i akcijama.

Ako se neka skupina ljudi cijeli moj život ponaša na jedan određeni način, njeguje jednu određenu kulturu nerada i kriminala, sorry što moje viđenje te skupine ljudi ne može biti "bolje", "pozitivnije". Možda sam na kraju krajeva puno više primitivan i "zatucan" nego ustvari mislim. Mislim da sam u svom životu svima uvijek dao jednaku šansu, bez obzira na boju kože, nacionalnu pripadnost, govorno područje, iako ne mogu reći da sam tu istu šansu uvijek dobio i ja. Ipak sam ja u većini očiju zatucani "Međimurski seljaček sa niskim koeficijentom inteligencije"(budući da je takva percepcija ostatka HR prema nama gore) i još sa čudnim prezimenom kojeg nitko ne može izgovoriti s prve (i moji preci su bili nekad u ovoj državi manjine, mađarske manjine).

On topic :

Problem je kako je i Pranja rekao "neslužbene" priviligiranosti roma unutar institucija naspram ostalih. Iako ti tvrdiš suprotno, ja to vidim na svoje oči.

Btw. ivan, jedan moj frend je civilku odradio u centu za socijalnu skrb. Rekao mi je da oko 99% slučajeva koje su imali (u Međimurju) su bili romi, tj. u svojih 8 mjeseci civilke on nije vidio niti jedan slučaj nevezan uz rome (možda je on bio u nekom posebnom odjelu, ali sumnjam).

Kaže da su nekoliko puta mjesečno išli u romsko naselje u pratnji policije (2 puna policijska auta). Bez obzira na uvijete u kojima su djeca bila tamo, bez obzira na stanje, uvijek su morali davati pozitivne ocijene. Cijelo selo se okupilo oko njih, svi sa svi mogućim hladnim naoružanjem. Jednom su probali djete odvojiti iz obitelji u kojoj je bilo zlostavljano i jedva su izvukli žive glave. Dvojica policajca završila na intenzivnoj. Da li je tko završio iza rešetaka, on kaže da ne zna, ali sumnjam, jer nisu niti vidjeli tko ih je sve mlatio i udarao.

Nekoliko puta su morali zvati interventnu da ih dođe spasiti (zabarikadirali se u jednoj od kuća, jer su ih ovi htjeli ubiti).

Kako je ivan rekao, trebale bi institucije raditi bolje svoj posao, mislim da bi se žešče i odlučnije trebalo baviti sa gamadi koja kvari ostale. Možda bi se situacija promijenila. Ipak je u stadu ovca uvijek najbolje vidljiva crna.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
13 godina
odjavljen

Čovjek je svjesno biće,te svoju osobnost izgrađuje vlastitim odabirom.

Ovi slučajevi koje smo naveli se ne mogu objasniti (ne)odgojem. To je nešto puno dublje,genetski. Jednostavno im nije "usađen" civilizirani način života,osjećaj pripadnosti itd.

SK crew
16 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Čovjek je svjesno biće,te svoju osobnost izgrađuje vlastitim odabirom.

Ovi slučajevi koje smo naveli se ne mogu objasniti (ne)odgojem. To je nešto puno dublje,genetski. Jednostavno im nije "usađen" civilizirani način života,osjećaj pripadnosti itd.

To možeš dokazati jedino kad bi uzeo romsko dijete na porodu i odgojio ga dalje od njihovih "zajednica".

...world is full of kings and queens who blind your eyes and steal your dreams...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice